Dodaj do ulubionych

Windows 10

24.07.16, 13:24
No dobra, zdecydowalam, ze sprobuje - niech im bedzie.
Chyba pod koniec marca wyczyscilam kompa do ustawien fabrycznych - mialam z tym niezla robote - bo musialam potem wgrywac mase programow. Pal szesc wszystkie pliki, te z zewnetrznego dysku wgraly sie same, ale w miedzyczasie mimo, ze komp jest czysty, nie wykazuje zadnych wirusow czy trojanow chodzi jak czolg - co jest przyczyna? ano widze, ze w tle znalazla sie cala masa roznego badziewia - wyglada na to, ze i tak bede musiala znowu przejsc cala te procedure - no to skoro mi tutaj podrzucaja nieustannie ten windows 10 - postanowilam, ze sciagne te update'y i przyjrze sie co to za "zwierz"... do tej pory mialam osemke - zobaczymy.
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Windows 10 24.07.16, 15:29
      Sie zacielo i nie wgralo a to oznacza, ze cor jest na rzeczy...
      Odwlekalam te decyzje na blizej nieokreslony czas, ale zrobie to, zrobie to dzisiaj - zczyszcze kompa do stanu pierwotnego - wiem, ze czeka mnie niezla zabawa z przegrywaniem wszystkiego co tutaj mam - ale decyzja zapadla.
      Tak wiec na poczatek: Backup - calkiem niezle, bo to ponad 250GB do przeniesienia...
      • al-szamanka Re: Windows 10 24.07.16, 19:01
        A ja jestem szczęśliwa, że kolega z pracy pomógł mi pozbyć się tej dziesiątki, która sama mi się ściągnęła. W pracy mamy na wszystkich laptopach dziesiątkę i bardzo jej nie lubię.
        • m.maska Re: Windows 10 24.07.16, 19:41
          Na razie sciagam win10 - przekonam sie jak to wygladam, ale jestem przygotowana, ze bede robic nowa instalacje ustawien fabrycznych...
          • leziox Re: Windows 10 25.07.16, 11:56
            Mnie robią naciski coby updatować, a ja gonię jak psy i tak jak się nie dałem z XP tak tera się nie dam z tym co mam ale dychy nie chcę i już.
            • m.maska Re: Windows 10 25.07.16, 12:07
              A ja mam podejrzenie, ze wraz z nowymi update'ami wlazilo mi cos na osemke i hamowalo system tym samym niejako mobilizujac do instalacji 10. Sciagnelam wczoraj te dziesiatke - nieglupia jest i pozostane przy niej - na osemce system mi bardzo ostatnio kulal, a przeciez w koncu marca robilam nowa instalacje - cos za szybko, dlatego podejrzewam ichnie update'y, tym bardziej, ze kazdorazowo po sciagnieciu update'ow, bylo coraz gorzej. Dopoki kuleje mi Internet, Firefox to moge jeszcze szukac przyczyny w polaczeniu z internetem, ale jesli podobny problem pojawia sie przy otwarciu plikow worda - to juz cos jest nie halo. Sciagnelam windows10 i problem jak mi sie wydaje, zniknal... i to niestety rzuca podejrzenie na Microsoft, ze manipuluje poprzez update'y naszymi decyzjami - niefajnie, ale co robic.
              • leziox Re: Windows 10 25.07.16, 12:17
                Updaty można zblokować, no ale to zło konieczne w sumie bo nie wiadomo jaka łatka może znowu być potrzebna, toż oni całe dziesięciolecia majstrują przy Windowsie bez końca.
                • m.maska Re: Windows 10 25.07.16, 14:16
                  Nie mozesz zablokowac, bo okaze sie za chwile, ze nie mozesz odtwarzac youtube-ow albo nie uruchomisz worda - to juz jest tak pomyslane, ze musisz je sciagac.
                  Pamietam taka sytuacje, po kupnie ostatniego laptoka - przyjechalam do domu i zainstalowalam czesc moich programow Magixa i wszystko bylo jak najbardziej ok - bez problemow, legalne programy wgrywaly sie bez protestow... ale nie chcialo mi sie przy tym siedziec i nie wgralam wszystkich. Chyba dwa tygodnie pozniej potrzebowalam jednego z tych, ktorych jeszcze nie mialam a tu nie - nie moglam go wgrac, nieustannie zawisal w jednym miejscu. Napisalam do Supportu Magixa - w koncu mam programy legalne niech mi wyjasnia o co chodzi - dostalam instrukcje z ktorej wynikalo, ze kilka dni wczesniej wgraly sie update'y Microsoftu, ktore sie "poklocily" z tym programem. I jaki koniec, musialam usunac konkretne update'y, wgrac ten program ktorego potrzebowalam ale te update'y kilka dni pozniej i tak sie wgraly - tyle, ze juz nie mialy wplywu na wgrywanie Magixa.
        • rena-ta49 Re: Windows 10 25.07.16, 15:02
          al-szamanka napisała:

> A ja jestem szczęśliwa, że kolega z pracy pomógł mi pozbyć się tej dziesiątki,
          > która sama mi się ściągnęła. W pracy mamy na wszystkich laptopach dziesiątkę i
          > bardzo jej nie lubię.
          >

Ja tę 10-kę zainstalowałam i chyba wytrzymałam z tym badziewiem kilka tygodni,
          przed upływem miesiąca odinstalowałam.Mam na lapku Windows -7.
          • m.maska Re: Windows 10 29.07.16, 11:06
            No... i chyba w tym tkwi przyczyna - posiadacze win7 - nie chca win10... ja mialam poprzednio win8 a roznica miedzy 8 i 10 nie jest taka znowu duza... zainstalowalam na "probe" poniewaz wciaz mi sie cos zacinalo i myslalam, ze wraz z update'ami Microsoft po prostu "pomaga" podjac decyzje o tej instalacji, a liczylam sie z tym, ze i tak bede musiala ewentualnie zrobic nowa instalacje systemu - chociaz przyczyny zawieszania sie nie moglam znalezc. Manager pokazywal calkowite obciazenie urzadzen peryferyjnych a zaden scan nie wskazywal na jakies virusy czy "robaczki"...
            I niby po tej instalacji windows 10 tak jakby zaczelo byc lepiej - po czym znowu zaczelo "haczyc". Bronie sie rekami i nogami przed nowa instalacja systemu, bo to potem niesamowita robota jest, zeby wszystko na nowo powgrywac - kilka dni wypada jak nic.
            W kazdym razie pozorna poprawa i powrot do tego samego stanu - no ale... wylaczylam w miedzyczasie wszystkie programy, ktore podczepily mi sie do autostartu i znowu na krotko bylo lepiej, za to nagle Firefox zaczal mi obciazac CPU i RAM... jak nie kijem go to pala... nie chce jeszcze chwalic dnia przed zachodem slonca - wczoraj deaktywowalam wszystkie add-onsy ale to niewiele zmienilo a w koncu dotarlam do "slownika jezyka polskiego", ktory juz w tytule bardzo dziwnie wygladal z jakimis dziwnymi znaczkami - wywalilam - RAM od tego czasu wyglada OK, ale... nie mam juz podkreslen w tekscie, jesli brakuje znakow diakrytycznych - i cos z tym musze zrobic.
            • rena-ta49 Re: Windows 10 29.07.16, 15:11
              Dużo potrafisz zrobić z systemem,ja marna jestem w te klocki.
              U mnie po zainstalowaniu 10-ki też poprawa była krótkotrwała.
              Potem zaczęło znów mulić,wiec odistalowałam. Zastanawiałam się nawet
              nad zakupem nowego lapka,ale wszystkie mają zainstalowane już 10-ki.
              Póki stary "dycha" to będę na tej 7-ce ,jak padnie definitywnie to wtedy będzie mus toto kupićsad
              • skiela1 Re: Windows 10 29.07.16, 16:21
                Tez sie bronilam przed 10....oj dlugo .W koncu mam zainstalowana i nie lubie ,ale juz nie bede zmieniac.Przemecze ....kompek i tak do wymiany.Nowy bedzie z 10 tka ,mam nadzieje,ze bedzie lepiej dzialalwink
                • m.maska Re: Windows 10 29.07.16, 17:58
                  Wszystko juz gra... ten slownik jezyka polskiego, ktory umozliwia mi wklejanie polskich znakow diakrytycznych podczas zamiany systemu sie po prostu schrzanil - wyinstalowalam go i zainstalowalam na nowo - chodzi.
                • m.maska Re: Windows 10 29.07.16, 18:05
                  skiela1 napisała:

> Tez sie bronilam przed 10....oj dlugo .W koncu mam zainstalowana i nie lubie ,a
                  > le juz nie bede zmieniac.Przemecze ....kompek i tak do wymiany.Nowy bedzie z 10
                  > tka ,mam nadzieje,ze bedzie lepiej dzialalwink
                  >

Jesli przedtem mialas siodemke, to sie nie dziwie - roznica jest spora, chociaz znam siodemke tylko z zaprzyjaznionych kompow, ktore niekiedy przyszlo mi "poprawiac" wink - ja zostalam rzucona z Visty na osemke a roznica miedzy osemka i dziesiatka jest niewielka.
                  Nie ma sensu sie w ogole zapierac - bo nie mamy na to wiekszego wplywu, i tak nam wcisna co zechca - oglosza nagle, ze juz nie bedzie update'ow na system x i co? no mozna przy nim tkwic ale... nagle okazuje sie, ze ta czy inna strona juz sie nie otwiera, you tube nie dziala - chcemy czy nie, wybor mamy niewielki... albo jeszcze lepiej, wtrynia jakis update, ktory spowoduje, ze machniemy reka i powiemy - trudno, trzeba sie nauczyc "nowego". Moze to i dobrze, testuja nasza inteligencje i zdolnosc radzenia sobie z nowymi rozwiazaniami - prowokuja do myslenia wink
                  • rena-ta49 Re: Windows 10 30.07.16, 07:52
                    Mówisz ,że testują i naszą inteligencję?
                    Nie trudno czasem zauważyć ,że te ichnie poprawki są bez sensu
                    i wskazują na brak inteligencji autorasmilesmile
                • al-szamanka Re: Windows 10 29.07.16, 19:18
                  skiela1 napisała:

> Tez sie bronilam przed 10....oj dlugo .W koncu mam zainstalowana i nie lubie ,a
                  > le juz nie bede zmieniac.Przemecze ....kompek i tak do wymiany.Nowy bedzie z 10
                  > tka ,mam nadzieje,ze bedzie lepiej dzialalwink
                  >

A ja cofnęłam się znowu do 7 i jestem szczęśliwa. Do tego kolega-spec tak mi coś pokombinował, że nawet reklama dziesiątki już mnie nie prześladuje.
                  W pracy mam w każdym laptopie 10-ątkę i po prostu nie znoszę jej!!!
              • m.maska Re: Windows 10 29.07.16, 18:07
                rena-ta49 napisała:

> Dużo potrafisz zrobić z systemem,ja marna jestem w te klocki.
                > U mnie po zainstalowaniu 10-ki też poprawa była krótkotrwała.
                > Potem zaczęło znów mulić,wiec odistalowałam. Zastanawiałam się nawet
                > nad zakupem nowego lapka,ale wszystkie mają zainstalowane już 10-ki.
                > Póki stary "dycha" to będę na tej 7-ce ,jak padnie definitywnie to wtedy będzie
                > mus toto kupićsad

a-a-a... to nie tak - kiedy mam problem szukam rozwiazan w necie - w koncu jesli ja taki problem mam, to zapewne nie ja jedna - a tam zawsze znajdzie sie pomocna dusza... smile
                • mr.sajgon Re: Windows 10 29.07.16, 22:04
                  Pomijam kwestie techniczne jak problemy przy Win 10 ze sterownikami.
                  Najważniejsza różnica polega na tym że Win 7 czy Win 8 są produktami a Win 10 jest już tylko usługą. To kolosalna zmiana na gorsze.
                  Pozdrawiam wszystkich serdecznie smile
                  • al-szamanka Re: Windows 10 29.07.16, 22:54
                    mr.sajgon napisał:

> Pomijam kwestie techniczne jak problemy przy Win 10 ze sterownikami.
                    > Najważniejsza różnica polega na tym że Win 7 czy Win 8 są produktami a Win 10 j
                    > est już tylko usługą.
                    To kolosalna zmiana na gorsze.
                    > Pozdrawiam wszystkich serdecznie smile

Dlatego czym prędzej tę usługę odinstalowałam smile
                  • m.maska Re: Windows 10 30.07.16, 11:23
                    mr.sajgon napisał:

> Pomijam kwestie techniczne jak problemy przy Win 10 ze sterownikami.
                    > Najważniejsza różnica polega na tym że Win 7 czy Win 8 są produktami a Win 10 j
                    > est już tylko usługą. To kolosalna zmiana na gorsze.
                    > Pozdrawiam wszystkich serdecznie smile

Witaj Mister smile
                    No to ja Ci bardzo dziekuje za te cenne uwagi - pomogles mi podjac decyzje powrotu do "korzeni" czyli do win 8.1 smile
                    • m.maska Re: Windows 10 30.07.16, 13:21
                      Zawalczylam "ambitnie"... poniewaz win8.1 mi haczyl wgralam win 10 - po krotkim czasie i dziesiatka zaczela haczyc, jakos sie z tym uporalam - chociaz nie do konca, podejrzanie duzo RAM-u pochlanial mi Firefox. Postanowilam wrocic do 8.1 - i co? wrocilam, wrocily tez poprzednie ustawienia i problemy... Teraz walcze z osemka i wiecie co? jesli chodzi o efekty wizualne, dziesiatka podoba mi sie lepiej - kto wie, moze sie jednak jeszcze rozmysle smile no i po co te alternatywy? jakby nie bylo wyboru, walczylabym tylko z jednym.
                • rena-ta49 Re: Windows 10 30.07.16, 07:53
                  m.maska napisała:

> rena-ta49 napisała:
                  >
                  > > Dużo potrafisz zrobić z systemem,ja marna jestem w te klocki.
                  > > U mnie po zainstalowaniu 10-ki też poprawa była krótkotrwała.
                  > > Potem zaczęło znów mulić,wiec odistalowałam. Zastanawiałam się nawet
                  > > nad zakupem nowego lapka,ale wszystkie mają zainstalowane już 10-ki.
                  > > Póki stary "dycha" to będę na tej 7-ce ,jak padnie definitywnie to wtedy
                  > będzie
                  > > mus toto kupićsad
                  >
                  > a-a-a... to nie tak - kiedy mam problem szukam rozwiazan w necie - w koncu jesl
                  > i ja taki problem mam, to zapewne nie ja jedna - a tam zawsze znajdzie sie pomo
                  > cna dusza... smile

Czyli ze mnie wychodzi leńsmilesmile
                  • m.maska Re: Windows 10 30.07.16, 11:21
                    No ze mnie tez... wink w lutym mialam problem, to zanioslam zboja do komputermana a dopiero kilka tygodni po tym, kiedy znowu pojawily sie problemy - sama zabralam sie za niego, jakos tak nie dowierzalam, ze facet moze to zrobic drugi raz lepiej - faktem jest, ze kiedys mialam swietnego komputermana, niestety zamknal swoj geszeft i poszedl na sluzbe do innych uncertain
    • m.maska Windows 10 i z powrotem.. 31.07.16, 14:31
      Tak jak juz pisalam - mialam obciazenie na urzadzeniach fizycznych do 100% - wszystko przecwiczylam na win8 - autostarty, adonsy i nie bylo sily. Zdecydowalam sie na zmiane na win10 - po krotkim czasie poprawy - bylo to samo... ale przecwiczylam czyszczenie i juz bylo ok. Potem doszlam do wniosku, ze jednak wroce do win8 - no i znowu powrot do przeszlosci - obciazenie do 100% i ani drgnie... i zadne cuda i cwiczenia nic nie zmienily - wczoraj w nocy wrocilam do win10 i po wykorzystaniu kilku trickow mam teraz obciazenie 0%... zostaje przy Windows 10...
      oni mi powinii za reklame cos odpalic wink ale przysiegam, ze to prawda big_grin
    • m.maska Znalazlam metode... 10.08.16, 17:32
      Poniewaz w miare czasu jak uruchomiony jest komp, najczesciej dopiero po kilku godzinach, zaczynaja mi sie wolniej otwierac strony co mnie wkurza do imentu, wypracowalam sobie metode.
      Zaraz po uruchomieniu systemu otwieram managera i obserwuje gdzie mi zre... na poczatku idzie wszystko ok ale ja mam otwartych tysiacpiecset okien - oczywiscie przesadzam, ale jest ich wiele... no i po pewnym czasie Firefox zaczyna mi pochlaniac RAM ale w tle pochlania ten RAM program systemowy do skladowania i kompresji danych... a kiedy przekracza mi to 70% wtedy zamykam Firefoxa i wszystko wraca do normy - otwieram na nowo i jest w porzadku.
      • rena-ta49 Re: Znalazlam metode... 11.08.16, 09:39
        m.maska napisała:

> Poniewaz w miare czasu jak uruchomiony jest komp, najczesciej dopiero po kilku
        > godzinach, zaczynaja mi sie wolniej otwierac strony co mnie wkurza do imentu, w
        > ypracowalam sobie metode.
        > Zaraz po uruchomieniu systemu otwieram managera i obserwuje gdzie mi zre... na
        > poczatku idzie wszystko ok ale ja mam otwartych tysiacpiecset okien - oczywisci
        > e przesadzam, ale jest ich wiele... no i po pewnym czasie Firefox zaczyna mi po
        > chlaniac RAM ale w tle pochlania ten RAM program systemowy do skladowania i kom
        > presji danych... a kiedy przekracza mi to 70% wtedy zamykam Firefoxa i wszystko
        > wraca do normy - otwieram na nowo i jest w porzadku.

Tak daleko moje umiejętności nie sięgają,wiec ja trwam przy 7-ce.
        • m.maska Re: Znalazlam metode... 11.08.16, 10:29
          Ale ja ten problem mialam juz przy osemce, po nowej instalacji systemu... podejrzewam, ze podczas wgrywania programow mogo mi wpasc jakis zjadacz pamieci, ktory uaktywania sie po jakims czasie no i ponoc win10 to jest szpicel "rzadkiej urody" w centrach informatycznych w ktorych pracuja moi znajomi, bronia sie przed tym jak moga.
          • rena-ta49 Re: Znalazlam metode... 17.08.16, 14:53
            www.komputerswiat.pl/nowosci/programy/2016/34/microsoft-ciagle-szuka-rozwiazania-zamrozeni-w-windows-10-anniversary-update.aspx
          • rena-ta49 Re: Znalazlam metode... 17.08.16, 14:54
            m.maska napisała:

> Ale ja ten problem mialam juz przy osemce, po nowej instalacji systemu... podej
            > rzewam, ze podczas wgrywania programow mogo mi wpasc jakis zjadacz pamieci, kto
            > ry uaktywania sie po jakims czasie no i ponoc win10 to jest szpicel "rzadkiej u
            > rody" w centrach informatycznych w ktorych pracuja moi znajomi, bronia sie prze
            > d tym jak moga.
            >

I ja póki daję radę -bronię się przed 10-ką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka