Dodaj do ulubionych

Referendum

20.08.15, 20:33
..na dzień 6 września,z pytaniami pisanymi w nocy na kolanie ( słowa Henryka Wujca )zostaje, nie będzie odwołane z szacunku - jak wyraził się prezydent Andrzeja Duda - do decyzji poprzednika, z jednoczesnym wnioskiem do senatu o zorganizowanie dodatkowego w dniu wyborów parlamentarnych, z 3 pytaniami dot. 6 latków, wieku emerytalnego i Lasów Państwowych.
No to teraz "Borsuk" ma zagwozdkę:)

Wypowiedź dostępna w necie.
Na marginesie dodam, że GW nic nie wspomina o nieodwołaniu przez Dudę ref. 6 wrzesnia z szacunku do decyzji poprzednika. Żeby czytelnicy wiedzieli jak było:)
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: Referendum 20.08.15, 21:02
      Po co GW ma pisac ze referendum nie jest odwolane skoro pisze ze sie odbedzie? Przeciez to jedno i to samo.

I niech mi nikt nie wmawia ze Duda nie odwolal go "z szacunku do poprzednika" . Duda nie jest glupi i wie, ze odwolanie tego referendum to bylby zly PR dla niego samego.
      • astra18 Re: Referendum 20.08.15, 21:12
        maria421 napisała:

> Po co GW ma pisac ze referendum nie jest odwolane skoro pisze ze sie odbedzie?
        > Przeciez to jedno i to samo.

Przecież nie o tym mowa.
        >
        > I niech mi nikt nie wmawia ze Duda nie odwolal go "z szacunku do poprzednika" .
        > Duda nie jest glupi i wie, ze odwolanie tego referendum to bylby zly PR dla ni
        > ego samego.

A masz na to dowody że nie odwołał z szacunku do decyzji - nie BK - ?
        Przecież Ty na wzystko musisz mieć link:)
        • maria421 Re: Referendum 20.08.15, 21:21
          astra18 napisała:

> A masz na to dowody że nie odwołał z szacunku do decyzji - nie BK - ?
          > Przecież Ty na wzystko musisz mieć link:)

Na moje przypuszczenia nie potrzebuje linku.
          • astra18 Re: Referendum 20.08.15, 21:29
            maria421 napisała:

> astra18 napisała:
            >
            > > A masz na to dowody że nie odwołał z szacunku do decyzji - nie BK - ?
            > > Przecież Ty na wzystko musisz mieć link:)
            >
            > Na moje przypuszczenia nie potrzebuje linku.

Bo te Twoje przypuszczenia są przedstawiane zawsze jako fakt:)
    • stephen_s Re: Referendum 20.08.15, 21:05
      A ja jestem ciekaw, czy Duda będzie taki otwarty na inne inicjatywy obywatelskie. I jak ktoś mu np. złoży 2 miliony podpisów w sprawie referendum nt. liberalizacji ustawy aborcyjnej, to też powie, że jasne, obywatele mają prawo się wypowiedzieć...
      • maria421 Re: Referendum 20.08.15, 21:07
        stephen_s napisał:

> A ja jestem ciekaw, czy Duda będzie taki otwarty na inne inicjatywy obywatelski
        > e. I jak ktoś mu np. złoży 2 miliony podpisów w sprawie referendum nt. liberali
        > zacji ustawy aborcyjnej, to też powie, że jasne, obywatele mają prawo się wypow
        > iedzieć...

Juz sa glosy o dodanie pytania o religie w szkolach.

• astra18 Re: Referendum 20.08.15, 21:15
          maria421 napisała:

> stephen_s napisał:
          >
          > > A ja jestem ciekaw, czy Duda będzie taki otwarty na inne inicjatywy obywa
          > telski
          > > e. I jak ktoś mu np. złoży 2 miliony podpisów w sprawie referendum nt. li
          > berali
          > > zacji ustawy aborcyjnej, to też powie, że jasne, obywatele mają prawo się
          > wypow
          > > iedzieć...
          >
          > Juz sa glosy o dodanie pytania o religie w szkolach.

To niech zbiorą 6 milionów podpisów, a nie "bekanie" palikociarni.
          >
          >
          • stephen_s Re: Referendum 20.08.15, 21:21
            Czyli uważasz, że jak parę milionów podpisów będzie, to Duda rozpisze referendum w tej sprawie?
            • astra18 Re: Referendum 20.08.15, 21:30
              stephen_s napisał:

> Czyli uważasz, że jak parę milionów podpisów będzie, to Duda rozpisze referendu
              > m w tej sprawie?

Napisałam, że jeżeli głosy te będą zgodne z zapisami konstytucyjnymi to powinien.
              • stephen_s Re: Referendum 20.08.15, 21:41
                No i widzisz, tu się różnimy - bo jak znam Dudę, to pewnie i tak powiedziałby, że referendum nie będzie, bo mu jego katolickie sumienie na to nie pozwoli. I skończy się bajka o tym, jako to PiS chce słuchać Polaków... :(
                • astra18 Re: Referendum 20.08.15, 21:49
                  stephen_s napisał:

> No i widzisz, tu się różnimy - bo jak znam Dudę, to pewnie i tak powiedziałby,
                  > że referendum nie będzie, bo mu jego katolickie sumienie na to nie pozwoli. I s
                  > kończy się bajka o tym, jako to PiS chce słuchać Polaków... :(

Ja piszę o głosach zgodnych z zapisami konstytucji a Ty o katolickim sumieniu Dudy.
                  • maria421 Re: Referendum 20.08.15, 21:54
                    astra18 napisała:

> Ja piszę o głosach zgodnych z zapisami konstytucji a Ty o katolickim sumieniu D
                    > udy.

A jak myslisz, czy poparlby referendum w sprawie religii w szkolach za ktorym by stala odpowiednia ilosc podpisow?
                    • stephen_s Re: Referendum 20.08.15, 22:02
                      Oczywiście, że nie poparłby. Duda podąża za nauczaniem biskupów, a polscy biskupi chcą państwa wyznaniowego...
                    • astra18 Re: Referendum 20.08.15, 22:05
                      maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                      >
                      > > Ja piszę o głosach zgodnych z zapisami konstytucji a Ty o katolickim sumi
                      > eniu D
                      > > udy.
                      >
                      > A jak myslisz, czy poparlby referendum w sprawie religii w szkolach za ktorym b
                      > y stala odpowiednia ilosc podpisow?

Nie wiem jak to ma się od strony prawnej, przecież to że religia jest w szkołach wynika z umowy konkordatowej.
                      • stephen_s Re: Referendum 20.08.15, 22:19
                        Konkordat zawsze można zerwać...
                        • zbyfauch Re: Referendum 20.08.15, 22:23
                          stephen_s napisał:
                          > Konkordat zawsze można zerwać...

Apage satanas!
                          To ważniejsza umowa niż RWPG i Unia Europejska pomnożone przez Układ Warszawski do potęgi NATO!
                          • astra18 Re: Referendum 20.08.15, 22:31
                            zbyfauch napisał:

>
                            > Apage satanas!
                            > To ważniejsza umowa niż RWPG

Na sentymenty się zebrało?:)

• zbyfauch Re: Referendum 21.08.15, 07:42
                              astra18 napisała:
                              > Na sentymenty się zebrało?:)

Za tym "żartem" kryje się kolejny prawacki "skrót myślowy", jakoby ludzie dzielili się na dwie jedynie kategorie, my i komuniści.
                              Ekstremalni w tej dziedzinie są Amerykanie oskarżający swoich prezydentów o marksizm.
                              • astra18 Re: Referendum 21.08.15, 07:49
                                zbyfauch napisał:

> astra18 napisała:
                                > > Na sentymenty się zebrało?:)
                                >
                                > Za tym "żartem" kryje się kolejny prawacki "skrót myślowy", jakoby ludzie dziel
                                > ili się na dwie jedynie kategorie, my i komuniści.

Żart jest żartem i dopisywanie jakiejkolwiek kategorii nie ma tu nic do rzeczy.
                                No chyba że się jest na służbie i tropie, co widać gdzieś na załączonym obrazku:)
                                >
                        • astra18 Re: Referendum 20.08.15, 22:29
                          stephen_s napisał:

> Konkordat zawsze można zerwać...

I z Unii można wyjść, i z NATO mozna zerwać...jak tyolko wyobraźnia pozwoli...
      • astra18 Re: Referendum 20.08.15, 21:14
        stephen_s napisał:

> A ja jestem ciekaw, czy Duda będzie taki otwarty na inne inicjatywy obywatelski
        > e. I jak ktoś mu np. złoży 2 miliony podpisów w sprawie referendum nt. liberali
        > zacji ustawy aborcyjnej, to też powie, że jasne, obywatele mają prawo się wypow
        > iedzieć...

Jeżeli treści inicjatyw które wymieniasz, będą zgodne z konstytucją.
    • zbyfauch Tak, jak gajowy 20.08.15, 21:21
      wysrał w imieniu PO referendum bo Kukiz im metaforyczny palec w odbyt wcisnął, tak Oberministrant Najjaśniejszej wymachuje referendalnym mieczykiem w "nadzieji" zyskania paru głosów dla PiSu we wrześniu.
      • astra18 Re: Tak, jak gajowy 20.08.15, 21:33
        zbyfauch napisał:

> wysrał w imieniu PO referendum bo Kukiz im metaforyczny palec w odbyt wcisnął,
        > tak Oberministrant Najjaśniejszej wymachuje referendalnym mieczykiem w "nadziej
        > i" zyskania paru głosów dla PiSu we wrześniu.

Te we wrześniu to "z kolana" pisane nocą, te październikowe poparte inicjatywą obywatelską z podpisami milionów Polaków.
        • maria421 Re: Tak, jak gajowy 20.08.15, 21:34
          astra18 napisała:

> Te we wrześniu to "z kolana" pisane nocą, te październikowe poparte inicjatywą
          > obywatelską z podpisami milionów Polaków.

Ze byla inicjatywa obywatelska w sprawei 6 -latkow to wiem, ale czy byly tez inicjatywy obywatelskie w sprawie lasow i wieku emerytalnego?
          • astra18 Re: Tak, jak gajowy 20.08.15, 21:47
            maria421 napisała:

> astra18 napisała:
            >
            > > Te we wrześniu to "z kolana" pisane nocą, te październikowe poparte inicj
            > atywą
            > > obywatelską z podpisami milionów Polaków.
            >
            > Ze byla inicjatywa obywatelska w sprawei 6 -latkow to wiem, ale czy byly tez in
            > icjatywy obywatelskie w sprawie lasow i wieku emerytalnego?

W sprawie lasów nie było, za to była próba głosowania w sprawie prywatyzacji czego wypiera się dziś PO:

www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=glosowania&nrkadencji=7&nrposiedzenia=83&nrglosowania=167
            W sprawie wieku emerytalnego nie było, za to ogromna ilość Polaków wypowiedziała się negatywnie o tej ustawie
            • maria421 Re: Tak, jak gajowy 20.08.15, 21:53
              No wiec te dwie rzeczy (lasy i wiek emerytalny) tez Duda na kolanie dopisal.

• astra18 Re: Tak, jak gajowy 20.08.15, 22:06
                maria421 napisała:

> No wiec te dwie rzeczy (lasy i wiek emerytalny) tez Duda na kolanie dopisal.
                >

W nocy z niedzieli na poniedziałek?:)))
        • zbyfauch Re: Tak, jak gajowy 20.08.15, 21:42
          astra18 napisała:
          > Te we wrześniu to "z kolana" pisane nocą, te październikowe poparte inicjatywą
          > obywatelską z podpisami milionów Polaków.

Nie rozśmieszaj mnie, bo mam zajady.

P.S.
          Pytanie do Marii:
          z Twoich wpisów można wysnuć wniosek, że jesteś zaangażowana po jednej stronie. To jakieś zobowiązania, korzyści, czy tak zupełnie bezinteresownie.
          Bo frakcja pisowska wydaje się być profesjonalnie przygotowana, gada piseologią, znaczy użyfając pisowskich frazeologizmów (pisologozmów, takich jak mainstream, salon, czerska, szechter, itp.). Argumenty i cytaty pochodzą z centrali. A jak to jest z Tobą?
          • astra18 Re: Tak, jak gajowy 20.08.15, 21:51
            zbyfauch napisał:

> astra18 napisała:
            > > Te we wrześniu to "z kolana" pisane nocą, te październikowe poparte inicj
            > atywą
            > > obywatelską z podpisami milionów Polaków.
            >
            > Nie rozśmieszaj mnie, bo mam zajady.

To kup sobie maść. Albo w ogóle się nie smiej.
            >
            > P.S.
            > Pytanie do Marii:
            > z Twoich wpisów można wysnuć wniosek, że jesteś zaangażowana po jednej stronie.
            > To jakieś zobowiązania, korzyści, czy tak zupełnie bezinteresownie.
            > Bo frakcja pisowska wydaje się być profesjonalnie przygotowana, gada piseologią
            > , znaczy użyfając pisowskich frazeologizmów (pisologozmów, takich jak mainstrea
            > m, salon, czerska, szechter, itp.). Argumenty i cytaty pochodzą z centrali. A j
            > ak to jest z Tobą?
          • maria421 Re: Tak, jak gajowy 20.08.15, 21:52
            zbyfauch napisał:

> P.S.
            > Pytanie do Marii:
            > z Twoich wpisów można wysnuć wniosek, że jesteś zaangażowana po jednej stronie.
            > To jakieś zobowiązania, korzyści, czy tak zupełnie bezinteresownie.

Jezdem wynajetom hejterkom ;-)

> Bo frakcja pisowska wydaje się być profesjonalnie przygotowana, gada piseologią
            > , znaczy użyfając pisowskich frazeologizmów (pisologozmów, takich jak mainstrea
            > m, salon, czerska, szechter, itp.). Argumenty i cytaty pochodzą z centrali. A j
            > ak to jest z Tobą?

A ja bez szablonu pisze. Na szablon "centrala" srodkow nie miala. Ale mowia ze dadza ;-)
    • maria421 Re: Referendum 20.08.15, 21:26
      astra18 napisała:

> Wypowiedź dostępna w necie.
      > Na marginesie dodam, że GW nic nie wspomina o nieodwołaniu przez Dudę ref. 6 wr
      > zesnia z szacunku do decyzji poprzednika. Żeby czytelnicy wiedzieli jak było:)

Jak to GW nie wspomina?

Duda: Uszanuję decyzję poprzedniego prezydenta i nie odwołam referendum
      • astra18 Re: Referendum 20.08.15, 21:34
        maria421 napisała:

> astra18 napisała:
        >
        > > Wypowiedź dostępna w necie.
        > > Na marginesie dodam, że GW nic nie wspomina o nieodwołaniu przez Dudę ref
        > . 6 wr
        > > zesnia z szacunku do decyzji poprzednika. Żeby czytelnicy wiedzieli jak b
        > yło:)
        >
        > Jak to GW nie wspomina?
        >
        > Duda: Uszanuję decyzję poprzedniego prezydenta i nie odwołam referendum

OO! już dodali???Bo po minucie od orędzia jakoś nie było o tym mowy.
    • jurasberlinczyk49 Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 20.08.15, 22:24
      Matko, pobudziło się to wszystko w totalnym przerażeniu i dawaj „kompinowć“ i spekulować na temat ewentualnych decyzji nowego prezydenta! Podpisałby, a nie podpisałby, srałby, a nie srałby...

A sprawa jest prosta jak drut zakrzywiony! Duda właśnie zadał śmiertelny cios koalicji rządowej i popierających ją posranych po pas michnikoidom. Przy okazji przyłożył kulą bilardową Borsukowi i jego senatowi prosto między oczy! Nie zatwierdzą wniosku Dudy o referendum w październiku, to wezmą na siebie odpowiedzialność za jaskrawe lekceważenie tzw. głosu społecznego, nie w sprawie jakichś słabo zrozumiałych JOW-ów czy grzeczności urzędników, ale w sprawach autentycznie obchodzących Polaków. Przyjmą – jeszcze gorzej – bo akurat to referendum przeprowadzone w dzień głosowania do parlamentu, oznaczałoby praktycznie “dopisanie” do nazwy Partii Miłości na kartce wyborczej notatki: “To Ci ludzie chcą Was, drodzy Polacy, pozbawić praw rodzicielskich, przedłużyć Wam okres pracy do emerytury i sprzedać Wasze lasy, do których tak chętnie chodzicie na grzybki”...

Szach – mat!

Podziękujcie Bronkowi! Kto referendum walczy, od referendum zginie! :-))))))
      • astra18 Re: Juras,Ja brzoza, ja brzoza.. 20.08.15, 22:28

jurasberlinczyk49 napisał:

> Matko, pobudziło się to wszystko w totalnym przerażeniu

..Wisło z Berlina, czy mnie słyszysz?:)
        Centrala spalona, kpt. Żbik nas wsypał. Załapie się na miejsce w IPN-ie:)
        • jurasberlinczyk49 Re: Juras,Ja brzoza, ja brzoza.. 20.08.15, 22:39
          astra18 napisała:

> ..Wisło z Berlina, czy mnie słyszysz?:)
          > Centrala spalona, kpt. Żbik nas wsypał. Załapie się na miejsce w IPN-ie:)

Melduję, że nasz agent w Bundestagu doniósł, że Bronek “dopisał się do wycieczki szkolnej” na Madagaskar! ;-)))))))))
      • jurasberlinczyk49 Należałoby jeszcze dodać, 20.08.15, 22:34
        że bronkowe referendum, które Duda z respektu dla poprzednika (hi, hi, hi,) nie zablokował, prawdopodobnie padnie z braku chętnych do wypowiadania się na tematy niezrozumiałe i mało interesujące i tym samym stanie się pięknym “sukcesem” obozu rządzącego, który tak gremialnie poparł “kolanową” inicjatywę Bronka. “Sukcesem” w sam raz na nabierającą tempa kampanię wyborczą...
        • astra18 Re: Należałoby jeszcze dodać, 20.08.15, 22:58

> że bronkowe referendum, które Duda z respektu dla poprzednika (hi, hi, hi,) nie
          > zablokował, prawdopodobnie padnie z braku chętnych do wypowiadania się na tema
          > ty niezrozumiałe i mało interesujące i tym samym stanie się pięknym “sukc
          > esem” obozu rządzącego, który tak gremialnie poparł “kolanową”
          > ; inicjatywę Bronka.

PO gardłuje o zmianie systemu finansowania partii. Optuje za zniesieniem subwencji z budżetu. To niech odda te subwencje za cały 8 letni okres rządzenia, skoro szła do wyborów z hasłem, że nie weźmie a potem wzięli:)

• maria421 Re: Należałoby jeszcze dodać, 21.08.15, 09:16
            astra18 napisała:

> PO gardłuje o zmianie systemu finansowania partii. Optuje za zniesieniem subwen
            > cji z budżetu. To niech odda te subwencje za cały 8 letni okres rządzenia, skor
            > o szła do wyborów z hasłem, że nie weźmie a potem wzięli:)

Prawo nie dziala wstecz.
            • astra18 Re: Należałoby jeszcze dodać, 21.08.15, 09:50
              maria421 napisała:

> astra18 napisała:
              >
              > > PO gardłuje o zmianie systemu finansowania partii. Optuje za zniesieniem
              > subwen
              > > cji z budżetu. To niech odda te subwencje za cały 8 letni okres rządzenia
              > , skor
              > > o szła do wyborów z hasłem, że nie weźmie a potem wzięli:)
              >
              > Prawo nie dziala wstecz.

To niech przekażą na cele charytatywne:)
              • maria421 Re: Należałoby jeszcze dodać, 21.08.15, 09:55
                astra18 napisała:

> To niech przekażą na cele charytatywne:)

Na jakiej podstawie?
                • astra18 Re: Należałoby jeszcze dodać, 21.08.15, 10:04
                  maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                  >
                  > > To niech przekażą na cele charytatywne:)
                  >
                  > Na jakiej podstawie?

Na podstawie swoich "dobrych chęci":)
      • maria421 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 09:14

> Matko, pobudziło się to wszystko w totalnym przerażeniu i dawaj „kompinow
        > ć“ i spekulować na temat ewentualnych decyzji nowego prezydenta! Podpisał
        > by, a nie podpisałby, srałby, a nie srałby...
        >
        > A sprawa jest prosta jak drut zakrzywiony! Duda właśnie zadał śmiertelny cios k
        > oalicji rządowej i popierających ją posranych po pas michnikoidom. Przy okazji
        > przyłożył kulą bilardową Borsukowi i jego senatowi prosto między oczy! Nie zatw
        > ierdzą wniosku Dudy o referendum w październiku, to wezmą na siebie odpowiedzia
        > lność za jaskrawe lekceważenie tzw. głosu społecznego, nie w sprawie jakichś sł
        > abo zrozumiałych JOW-ów czy grzeczności urzędników, ale w sprawach autentycznie
        > obchodzących Polaków. Przyjmą – jeszcze gorzej – bo akurat to refe
        > rendum przeprowadzone w dzień głosowania do parlamentu, oznaczałoby praktycznie
        > “dopisanie” do nazwy Partii Miłości na kartce wyborczej notatki: &
        > #8220;To Ci ludzie chcą Was, drodzy Polacy, pozbawić praw rodzicielskich, przed
        > łużyć Wam okres pracy do emerytury i sprzedać Wasze lasy, do których tak chętn
        > ie chodzicie na grzybki”...
        >
        > Szach – mat!
        >
        > Podziękujcie Bronkowi! Kto referendum walczy, od referendum zginie! :-))))))

Brrrrr.... co za wojenne slownictwo...
        "zadal smiertelny cios"
        "przylozyl kula bilardowa prosto w oczy"
        "kto referendum walczy ten od referendum ginie"

Juras, nie jestesmy na wojnie! Na szczescie mamy Polske WOLNA i DEMOKRATYCZNA, choc Twoj "maz stanu" Kaczynski i jego wyznawcy ciagle spiewaja "Ojczyznie wolnosc racz przywrocic Panie".

Lud -suweren chcial Dude, to ma Dude. Lud -suweren bedzie chcial PiSu z Kukizem, to bedzie to mial.
        Polska nie takie kleski przezyla :)
        • astra18 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 09:54
          maria421 napisała:

>
          > Lud -suweren chcial Dude, to ma Dude. Lud -suweren bedzie chcial PiSu z Kukizem
          > , to bedzie to mial.
          > Polska nie takie kleski przezyla :)

Oj nie takie, kradzież pieniędzy obywatelom, o sprawie katastrofy smoleńskiej nie wspominając z podziękowaniami po rusku przed kamerami telewizji.
          • maria421 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 09:57
            astra18 napisała:

> Oj nie takie, kradzież pieniędzy obywatelom, o sprawie katastrofy smoleńskiej
            > nie wspominając z podziękowaniami po rusku przed kamerami telewizji.

"Przezylismy najazd szwedzki, przezyjemy i sowiecki", tak sie mawialo za czasow mojej mlodosci :)

Przezylismy niecale 2 lata PiSu, przezyjemy i teraz :)
            • astra18 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 10:09
              maria421 napisała:

> astra18 napisała:
              >
              > > Oj nie takie, kradzież pieniędzy obywatelom, o sprawie katastrofy smoleń
              > skiej
              > > nie wspominając z podziękowaniami po rusku przed kamerami telewizji.
              >
              > "Przezylismy najazd szwedzki, przezyjemy i sowiecki", tak sie mawialo za czasow
              > mojej mlodosci :)
              >
              > Przezylismy niecale 2 lata PiSu, przezyjemy i teraz :)

Przeżyliśmy 8 lat rządów PO, Polacy przezyli utratę własnych pieniędzy.
              Mocny to naród.
              Rodziny ofiar przeżyły ten "metr w głąb ziemi", trzymają się dzielnie.
              Dobrzy ludzie zrzucają się dla chorych któzy w swoim kraju są skazani na śmierć, bo nie są refundowane leki ratujące ich życie, a lekką, populistyczną rączką, jest rozdawana kasa dla lobbystów.
              Jezcze żyjemy, Ty na szczęcie możesz sobie co najwyżej komentować coś czego nie doświadczasz na własnej skórze.
              • maria421 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 10:16
                astra18 napisała:

> Przeżyliśmy 8 lat rządów PO, Polacy przezyli utratę własnych pieniędzy.
                > Mocny to naród.
                > Rodziny ofiar przeżyły ten "metr w głąb ziemi", trzymają się dzielnie.
                > Dobrzy ludzie zrzucają się dla chorych któzy w swoim kraju są skazani na śmierć
                > , bo nie są refundowane leki ratujące ich życie, a lekką, populistyczną rączką,
                > jest rozdawana kasa dla lobbystów.
                > Jezcze żyjemy, Ty na szczęcie możesz sobie co najwyżej komentować coś czego nie
                > doświadczasz na własnej skórze.

Przyjdzie PiS i wszystko naprawi. Porozdaje dzieciom po 500 zl, obnizy wiek emerytalny, uzdrowi sluzbe zdrowia tak ze nawet Niemcy beda zazdroscic.
                ;.)
                • astra18 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 10:23
                  maria421 napisała:

>
                  >
                  > Przyjdzie PiS i wszystko naprawi. Porozdaje dzieciom po 500 zl, obnizy wiek eme
                  > rytalny, uzdrowi sluzbe zdrowia tak ze nawet Niemcy beda zazdroscic.
                  > ;.)

Jak się nie da, to czemu PO nie abdykuje?:)
                  • maria421 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 10:30
                    astra18 napisała:

> Jak się nie da, to czemu PO nie abdykuje?:)

A dlaczego ma "abdykowac" jezeli nie ma zadnego kryzysu rzadowego?
                    • astra18 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 10:54
                      maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                      >
                      > > Jak się nie da, to czemu PO nie abdykuje?:)
                      >
                      > A dlaczego ma "abdykowac" jezeli nie ma zadnego kryzysu rzadowego?

Oni to może nie mają ale kraj ma.
                      • maria421 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 11:08
                        astra18 napisała:

> Oni to może nie mają ale kraj ma.

Kraj ma kryzys? Polska jest w kryzysie? Jakim????

• astra18 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 14:25
                          maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                          >
                          > > Oni to może nie mają ale kraj ma.
                          >
                          > Kraj ma kryzys? Polska jest w kryzysie? Jakim????

Zadłużenie sięga 22 tysięcy na łeb rocznie.
                          Zapaść w sytemie opieki zdrowotnej.
                          Zagarnięcie kasy obywateli na ratowanie budżetu.

Myslisz że pokażesz pocztówkę z autostradą albo kilka budynków i powiesz że nie ma "ruiny" państwa? W Grecji też sobie stoją takie budynki i autostrady:)
                          >
                          • maria421 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 14:39
                            astra18 napisała:

> Zadłużenie sięga 22 tysięcy na łeb rocznie.
                            > Zapaść w sytemie opieki zdrowotnej.
                            > Zagarnięcie kasy obywateli na ratowanie budżetu.
                            >
                            > Myslisz że pokażesz pocztówkę z autostradą albo kilka budynków i powiesz że nie
                            > ma "ruiny" państwa? W Grecji też sobie stoją takie budynki i autostrady:)

Astra, porownalas kiedys dlug publiczny Grecji do dlugi publicznego Polski?
                            Czy w ogole zadalas sobie trud sprawdzenia jak wyglada dlug publiczny Polski na tele innych krajow UE? Kiedys linkowalam, ale dla Ciebie nie liczy sie pewnie obiektywne dane wyrazane w %PKB tylko dana pro capita, ktore bardziej strasza :)

Ale ale.... Skoro jest tak strasznie zle z finansami panstwowymi to prezydent Duda powinien zapowiedziec zaciaganie pasa, surowe ciecia, oszczednosci, nie? A on obiecal zupelnie co inengo- rozdawnictwo hojna reka. Z czego?

I jeszcze raz- jezeli PO doprowadzilo kraj do ruiny, to znaczy ze w 2007 byl on pieknie zbudowany. Tak?
                            Jezeli PO doprowadzilo do zapasci sluzby zdrowia, to znaczy ze w 2007 roku ona fantastycznie funkcjonowala, tak?

To chcialas powiedziec?

• astra18 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 14:48
                              maria421 napisała:

>
                              >
                              > Astra, porownalas kiedys dlug publiczny Grecji do dlugi publicznego Polski?

A po co? Mnie obchodzi dług przypadający na mieszkańca mojego kraju.

> Czy w ogole zadalas sobie trud sprawdzenia jak wyglada dlug publiczny Polski na
                              > tele innych krajow UE? Kiedys linkowalam, ale dla Ciebie nie liczy sie pewnie
                              > obiektywne dane wyrazane w %PKB tylko dana pro capita, ktore bardziej strasza :

Już się nie fatyguj bo za każdym razem to wyciągasz jak królika z kapelusza i ciągle nie dociera do Ciebie że liczy się to jak taki dług przekłada się na sytuację mieszkańca Polski.
                              > )
                              >
                              > Ale ale.... Skoro jest tak strasznie zle z finansami panstwowymi to prezydent
                              > Duda powinien zapowiedziec zaciaganie pasa, surowe ciecia, oszczednosci, nie? A
                              > on obiecal zupelnie co inengo- rozdawnictwo hojna reka. Z czego?

A z czego pani Kopacz ma na objazdowy cyrk z meblami po kraju?
                              >
                              > I jeszcze raz- jezeli PO doprowadzilo kraj do ruiny, to znaczy ze w 2007 byl on
                              > pieknie zbudowany.

Kobieto, nie o BUDYNKI chodzi.
                              Sprawdź sobie jakie było PKB, obniżone podatki i nie było takiej zapaści w służbie zdrowia.
                              Nie mówiąc o 12 aferach którymi poczęstowała nas PO przez te lata.
                              I skończ już z tymi budynkami, autostradami, stadionami..bo to już tak nudne, wykaż się większą inteligencją i szacunkiem do ludzi od pani Kopacz.

Tak?
                              > Jezeli PO doprowadzilo do zapasci sluzby zdrowia, to znaczy ze w 2007 roku ona
                              > fantastycznie funkcjonowala, tak?

Takiej katastrofy jak teraz jeszcze nie było. Nawet za czasów SLD.
                              >
                              > To chcialas powiedziec?
                              >
                              • maria421 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 14:58
                                astra18 napisała:

> A po co? Mnie obchodzi dług przypadający na mieszkańca mojego kraju.

To po co Grecje na tapete wyciagasz?
                                Poza tym, moja droga, konkurencyjnosc kraju , zaufanie itp. mierzy sie wlasnie tym jaka pozycje ten kraj zajmuje wsrod innych.

> Już się nie fatyguj bo za każdym razem to wyciągasz jak królika z kapelusza i c
                                > iągle nie dociera do Ciebie że liczy się to jak taki dług przekłada się na sytu
                                > ację mieszkańca Polski.

Astra, nie opowiadaj bzdur! To nie sama wysokosc dlugu wplywa na sytuacje mieszkancow kraju. Niemcy maja wyzsze zadluzenie niz Polacy, a przecietny standard zycia jest wyzszy niz w Polsce.

> A z czego pani Kopacz ma na objazdowy cyrk z meblami po kraju?

Jak nie potrafisz odpowiedziec na pytanie, to nie odpowiadaj, nie zaslaniaj sie pania Kopacz.

Powtarzam pytanie- czy w sytuacji tak tragicznego , jak twierdzisz, zadluzenia Duda nie powinien zapowiedziec ciecia, oszczednosci i zaciskanie pasa a nie rozdawnictwo pieniedzy?

> Kobieto, nie o BUDYNKI chodzi.
                                > Sprawdź sobie jakie było PKB, obniżone podatki i nie było takiej zapaści w służ
                                > bie zdrowia.
                                > Nie mówiąc o 12 aferach którymi poczęstowała nas PO przez te lata.
                                > I skończ już z tymi budynkami, autostradami, stadionami..bo to już tak nudne, w
                                > ykaż się większą inteligencją i szacunkiem do ludzi od pani Kopacz.

Co Ty mi tutaj ciagle o PKB kiedy ja pytam w jakim stanie znajdowal sie kraj w 2007 roku, skoro teraz jest w ruinie.

> Takiej katastrofy jak teraz jeszcze nie było. Nawet za czasów SLD.

Ogolnik bez potwierdzenia.
                                Bywalam w polskich szpitalach (u Mamy) w latach PiSu, wiem jaki byl syf z malaria.
                                Gorzej nie jest, a moze przez to ze powataly wlasnie prywatne kliniki jest lepiej, bo te odciazaja troche sluzbe zdrowia , tzn. kto ma forse idzie np. do poznanskiego Certusa i nie zabiera miejsca w kolejce innym.
                                • astra18 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 15:14
                                  maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                                  >
                                  > > A po co? Mnie obchodzi dług przypadający na mieszkańca mojego kraju.
                                  >
                                  > To po co Grecje na tapete wyciagasz?
                                  > Poza tym, moja droga, konkurencyjnosc kraju , zaufanie itp. mierzy sie wlasnie
                                  > tym jaka pozycje ten kraj zajmuje wsrod innych.

Taki słupek można sobie zrobić kradnąc obywatelom kasę a Ty się nim podnicasz, tylko to nie ma nic wspólnego z zadowoleniem mieszkańca.
                                  >
                                  >
                                  >
                                  >
                                  > Astra, nie opowiadaj bzdur! To nie sama wysokosc dlugu wplywa na sytuacje miesz
                                  > kancow kraju.

A co wpływa?

Niemcy maja wyzsze zadluzenie niz Polacy, a przecietny standard z
                                  > ycia jest wyzszy niz w Polsce.\\

Masz na myśli relatywnie pensje? Kontynuuj...

>
                                  > > A z czego pani Kopacz ma na objazdowy cyrk z meblami po kraju?
                                  >
                                  > Jak nie potrafisz odpowiedziec na pytanie, to nie odpowiadaj, nie zaslaniaj sie
                                  > pania Kopacz.

Właśnie Ci odpowiedziałam, skoro są pieniądze z pieniędzy wszystkich obywateli na kampanię jednej partii to mi nie gadaj że pani Kopacz nie wie skąd wziąć pieniądze.
                                  >
                                  > Powtarzam pytanie- czy w sytuacji tak tragicznego , jak twierdzisz, zadluzen
                                  > ia Duda nie powinien zapowiedziec ciecia, oszczednosci i zaciskanie pasa a nie
                                  > rozdawnictwo pieniedzy?

A ja Ci nadal będę powtarzać że to co proponuje Duda to nie rozdawbictwo.
                                  Rozdawnictwem jest wspieranie ustawą sytuacji finansowej prywatnych klinik a nie wspieranie ludzi, którzy umierają bo nie ma na subwencje lekowe.

>
                                  > > Kobieto, nie o BUDYNKI chodzi.
                                  > > Sprawdź sobie jakie było PKB, obniżone podatki i nie było takiej zapaści
                                  > w służ
                                  > > bie zdrowia.
                                  > > Nie mówiąc o 12 aferach którymi poczęstowała nas PO przez te lata.
                                  > > I skończ już z tymi budynkami, autostradami, stadionami..bo to już tak nu
                                  > dne, w
                                  > > ykaż się większą inteligencją i szacunkiem do ludzi od pani Kopacz.
                                  >
                                  > Co Ty mi tutaj ciagle o PKB kiedy ja pytam w jakim stanie znajdowal sie kraj w
                                  > 2007 roku, skoro teraz jest w ruinie.

Już Ci odpisałam a Ty dalej o stanie budynków, a nie o tym mowa.
                                  >
                                  > > Takiej katastrofy jak teraz jeszcze nie było. Nawet za czasów SLD.
                                  >
                                  > Ogolnik bez potwierdzenia.
                                  > Bywalam w polskich szpitalach (u Mamy) w latach PiSu, wiem jaki byl syf z malar
                                  > ia.
                                  > Gorzej nie jest,

Nei było kilkuletnich kolejek na operację i przynajmniej rocznych do specjalistów.
                                  Wiem co mówie bo tu mieszkam a nie wpadam do szpitala raz na 10 lat.

a moze przez to ze powataly wlasnie prywatne kliniki jest lepi
                                  > ej, bo te odciazaja troche sluzbe zdrowia , tzn. kto ma forse idzie np. do pozn
                                  > anskiego Certusa i nie zabiera miejsca w kolejce innym.

No jasne, przede wszystkim te miejsca zabierają starsi ludzie bo się nudzą, jak mawiał klasyk (-czka ), a jak się nie chce czekać to trzeeba płacić podwójnie, to takie proste, prawda?
                                  • maria421 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 15:24
                                    Astra, jeszcze raz, ale tym razem bardzo prosze zebys sie nie wywijala od odpowiedzi.

Piszesz ze po 8 latach rzadow PO wzrosl dlug publiczny, co jest dla Ciebie dowodem na to, ze PO zrujnowala Polske.

Powtarzam wiec pytanie: czy w sytuacji kiedy mamy tak wysoki dlug publiczny nowy prezydent nie powinien zapowiedziec oszczednosci, ciec, zaciskania pasa zeby ten dlug publiczny zredukowac ?

Czy sluszne jest ze w sytuacji tak wysokiego dlugu publicznego prezydent zapowiada kosztowne reformy takie jak cofniecie wieku emerytalnego i 500 zl na dziecko w kazdej biednej rodzinie?

Jezeli Polska jest tak zadluzona, to skad prezydent chcial wziac, czy wezmie pieniadze na realizacje swych obietnic?

Mozesz mi na to odpowiedziec bez czepiania sie slowek (tym razem nie uzylam slowa "rozdawnictwo") czy tez bez zaslaniania sie meblami Ewy Kopacz?

• astra18 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 15:37
                                      maria421 napisała:

> Astra, jeszcze raz, ale tym razem bardzo prosze zebys sie nie wywijala od odpow
                                      > iedzi.

MArio, a ja Cię ostatni raz proszę - nie zarzucaj mi wywijania się od odpowiedzi tylko dlatego że odpowiedź Ci nie pasuje.
                                      Robisz taki zabieg nie po raz pierwszy i nie tylko w stosunku do mnie.
                                      >
                                      > Piszesz ze po 8 latach rzadow PO wzrosl dlug publiczny, co jest dla Ciebie dowo
                                      > dem na to, ze PO zrujnowala Polske.
                                      >
                                      > Powtarzam wiec pytanie: czy w sytuacji kiedy mamy tak wysoki dlug publiczny now
                                      > y prezydent nie powinien zapowiedziec oszczednosci, ciec, zaciskania pasa zeby
                                      > ten dlug publiczny zredukowac ?

O to powinien zadbać nowy rząd - jeśli PO wygra, niech wyciągnie wnioski z tego niezadowolenia nawet niektórych swoich wyborców, i przestanie udawać że jest obywatelska.
                                      Jeśli wygra PiS - będzie mieć bardzo trudne początki, bo wyciąganie z tego dna do którego Po doprowadziła zajmie tyle czasu, że może mieć utrudnione zadanie na nowe projekty.
                                      I broń Boże nie wykorzystywać publicznych pieniędzy na kampanię swojej partii, tak robi to teraz PO. Może Ty z kolei ustosunkujesz się do tych faktów jakie mają miejsce - wszyscy obywatele zrzucają się na kampanię PO.
                                      >
                                      > Czy sluszne jest ze w sytuacji tak wysokiego dlugu publicznego prezydent zapowi
                                      > ada kosztowne reformy takie jak cofniecie wieku emerytalnego i 500 zl na dzieck
                                      > o w kazdej biednej rodzinie?

Tak słuszne, bo obywatel nie może ponosić kosztów błędów popełnionych przez rząd.
                                      I bardzo proszę o nie powtarzanie tych sloganów o "kosztownych reformach".
                                      Może nie będzie lekko ale warto dla przyszłych pokoleń, a dogłębnie zlikwidować marnotrawienie środków publicznych.
                                      >
                                      > Jezeli Polska jest tak zadluzona, to skad prezydent chcial wziac, czy wezmie pi
                                      > eniadze na realizacje swych obietnic?

Tam skąd się poucina:)Odpowiedź adekwatna do głupoty pytania, które sączy się zewsząd.
                                      >
                                      > Mozesz mi na to odpowiedziec bez czepiania sie slowek (tym razem nie uzylam slo
                                      > wa "rozdawnictwo") czy tez bez zaslaniania sie meblami Ewy Kopacz?

A dlaczego objazd rządu z meblami po kraju nazywasz "zasłanianiem się"?

>
                                      >
                                      • maria421 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 15:47
                                        astra18 napisała:

> MArio, a ja Cię ostatni raz proszę - nie zarzucaj mi wywijania się od odpowiedz
                                        > i tylko dlatego że odpowiedź Ci nie pasuje.
                                        > Robisz taki zabieg nie po raz pierwszy i nie tylko w stosunku do mnie.

Astra, do tej pory nie dalas mi ZADNEJ odpowiedzi.

To jest tez typowy dla Ciebie zabieg, ze najpierw sie wykrecisz a potem twierdzisz ze odpowiedzialas.

> O to powinien zadbać nowy rząd - jeśli PO wygra, niech wyciągnie wnioski z tego
                                        > niezadowolenia nawet niektórych swoich wyborców, i przestanie udawać że jest o
                                        > bywatelska.
                                        > Jeśli wygra PiS - będzie mieć bardzo trudne początki, bo wyciąganie z tego dna
                                        > do którego Po doprowadziła zajmie tyle czasu, że może mieć utrudnione zadanie n
                                        > a nowe projekty.
                                        > I broń Boże nie wykorzystywać publicznych pieniędzy na kampanię swojej partii,
                                        > tak robi to teraz PO. Może Ty z kolei ustosunkujesz się do tych faktów jakie ma
                                        > ją miejsce - wszyscy obywatele zrzucają się na kampanię PO.

A co z cofnieciem wieku emerytalnego i z 500 zl na dziecko? Skad Duda skladajac obietnice wyborcze chcial wziac pieniadze skoro jest taki wysoki dlug publiczny?

> Tak słuszne, bo obywatel nie może ponosić kosztów błędów popełnionych przez rzą
                                        > d.

Jest takie przyslowie ze z pustego i Salomon nie naleje. Jezeli wiec skarb panstwa jest pusty, dlug publiczny wysoki, to skad Duda wezmie pieniadze na pokrycie obietnic?

> I bardzo proszę o nie powtarzanie tych sloganów o "kosztownych reformach".
                                        > Może nie będzie lekko ale warto dla przyszłych pokoleń, a dogłębnie zlikwidować
                                        > marnotrawienie środków publicznych.

Do tej pory ten, kto obiecywal nie przedstawil kosztow realizacji wlasnych obietnic.

> Tam skąd się poucina:)Odpowiedź adekwatna do głupoty pytania, które sączy się z
                                        > ewsząd.

A gdzie poucina? Bo o tym nic nie mowil, czemu sie zreszta nie dziwie...
                                        • astra18 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 15:55
                                          maria421 napisała:

> skladajac
                                          > obietnice wyborcze chcial wziac pieniadze skoro jest taki wysoki dlug publiczn
                                          > y?
                                          No masz Tobie, znowu zagrywasz po swojemu a potem zarzucasz mi ze Ci nie odpowiadam.
                                          >
                                          > > Tak słuszne, bo obywatel nie może ponosić kosztów błędów popełnionych prz
                                          > ez rzą
                                          > > d.
                                          >
                                          > Jest takie przyslowie ze z pustego i Salomon nie naleje. Jezeli wiec skarb pans
                                          > twa jest pusty, dlug publiczny wysoki, to skad Duda wezmie pieniadze na pokryci
                                          > e obietnic?

Złoży projekt zakazujący objazdowy cyrk meblowy pani Kopacz. I juz trochę kasy się znajdzie.
                                          Oszczędności tam, gdzie pieniądze publiczne są wydawane bezpodstawnie.
                                          Może byc?
                                          >
                                          > > I bardzo proszę o nie powtarzanie tych sloganów o "kosztownych reformach"
                                          > .
                                          > > Może nie będzie lekko ale warto dla przyszłych pokoleń, a dogłębnie zlikw
                                          > idować
                                          > > marnotrawienie środków publicznych.
                                          >
                                          > Do tej pory ten, kto obiecywal nie przedstawil kosztow realizacji wlasnych obie
                                          > tnic.
                                          >
                                          > > Tam skąd się poucina:)Odpowiedź adekwatna do głupoty pytania, które sączy
                                          > się z
                                          > > ewsząd.
                                          >
                                          > A gdzie poucina? Bo o tym nic nie mowil, czemu sie zreszta nie dziwie...

Było było, tylko się rozmyło w morzu pytań "za co", było o podatkach hipermaketów, banków itp.
                                          • maria421 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 16:01
                                            astra18 napisała:

> Złoży projekt zakazujący objazdowy cyrk meblowy pani Kopacz. I juz trochę kasy
                                            > się znajdzie.
                                            > Oszczędności tam, gdzie pieniądze publiczne są wydawane bezpodstawnie.
                                            > Może byc?

Zawsze smieszyly mnie pomysly takie jak "zlikwidowanie limuzyn rzadowych" jako recepta na ratowanie budzetu :)

> Było było, tylko się rozmyło w morzu pytań "za co", było o podatkach hipermaket
                                            > ów, banków itp.

I o tym tez juz pisalam ze to uderzy rykoszetem w klientow bankow , klientow i dostawcow hipermarketow.
                                            • astra18 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 16:07
                                              maria421 napisała:

>
                                              > Zawsze smieszyly mnie pomysly takie jak "zlikwidowanie limuzyn rzadowych" jako
                                              > recepta na ratowanie budzetu :)

A nie jest to oszczędność zlikwidować zamówienie na 120 limuzyn i ograniczyć do 36 jak to ostatnio miało miejsce ? Nie Twoje pieniądze to Ci łatwo się z tego śmiać.
                                              >
                                              > > Było było, tylko się rozmyło w morzu pytań "za co", było o podatkach hipe
                                              > rmaket
                                              > > ów, banków itp.
                                              >
                                              > I o tym tez juz pisalam ze to uderzy rykoszetem w klientow bankow , klientow i
                                              > dostawcow hipermarketow.

I już ten rykoszet został zdemaskowany.
                                              • maria421 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 16:15
                                                astra18 napisała:

> A nie jest to oszczędność zlikwidować zamówienie na 120 limuzyn i ograniczyć do
                                                > 36 jak to ostatnio miało miejsce ? Nie Twoje pieniądze to Ci łatwo się z tego
                                                > śmiać.

To jest bardziej efekciarstwo niz oszczednosc, na budzet panstwa nie ma to znaczacego wplywu.

> I już ten rykoszet został zdemaskowany.

Jeszcze nie nastapil, wiec jeszcze nie bylo co demaskowac.
                                                • astra18 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 16:21
                                                  maria421 napisała:

>
                                                  > > A nie jest to oszczędność zlikwidować zamówienie na 120 limuzyn i ogranic
                                                  > zyć do
                                                  > > 36 jak to ostatnio miało miejsce ? Nie Twoje pieniądze to Ci łatwo się z
                                                  > tego
                                                  > > śmiać.
                                                  >
                                                  > To jest bardziej efekciarstwo niz oszczednosc, na budzet panstwa nie ma to znac
                                                  > zacego wplywu.

Więc lepiej zostawić to zamówienie na 120 samochodów, z których wiekszość będzie niepotrzebna bo oszczędzanie na tym to efekciarstwo??!!Może zaczniesz lepiej dysponować swoimi pieniędzmi a nie cudzymi, dobrze?
                                                  >
                                                  > > I już ten rykoszet został zdemaskowany.
                                                  >
                                                  > Jeszcze nie nastapil, wiec jeszcze nie bylo co demaskowac.

No a kto o nim zaczął pisać zanim miałby się od czegoś odbić?
                                                  • maria421 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 16:25
                                                    astra18 napisała:

> Więc lepiej zostawić to zamówienie na 120 samochodów, z których wiekszość będzi
                                                    > e niepotrzebna bo oszczędzanie na tym to efekciarstwo??!!Może zaczniesz lepiej
                                                    > dysponować swoimi pieniędzmi a nie cudzymi, dobrze?

Czy ja dysponuje??? Czy to ja skladam zamowienie na rzadowe limuzyny???
                                                    Policz lepiej jaka to jest kropelka w morzu wydatkow budzetowych, to moze zrozumiesz dlaczego nazywam to efekciarstwem.

> No a kto o nim zaczął pisać zanim miałby się od czegoś odbić?

Poczekaj a zobaczysz.
                                                  • astra18 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 16:41
                                                    maria421 napisała:

>
                                                    >
                                                    > Czy ja dysponuje???

Mentalnie.

Czy to ja skladam zamowienie na rzadowe limuzyny???

Ale zminimalizowanie ich ilości nazywasz efekciarstwem. A na to zamówienie nie są wydawane pieniędze z TWOICH podatków tylko z MOICH, dlatego napisałam abyś nie dysponowała cudzymi pieniędzmi, wydając takie oceny .

> Policz lepiej jaka to jest kropelka w morzu wydatkow budzetowych, to moze zrozu
                                                    > miesz dlaczego nazywam to efekciarstwem.

Kropla do kropli....Mam prawo jako podatnik wiedzieć czy nawet 10 groszy z moich podatków jet we własciwy posób wydawane.
                                                    >
                                                    > > No a kto o nim zaczął pisać zanim miałby się od czegoś odbić?
                                                    >
                                                    > Poczekaj a zobaczysz.

Brawo za "argument":)
                                                  • maria421 Re: Ale się szum zrobił na forum! :-)))) 21.08.15, 16:48
                                                    astra18 napisała:

> Mentalnie.

:-))))))))))))))

> Ale zminimalizowanie ich ilości nazywasz efekciarstwem. A na to zamówienie nie
                                                    > są wydawane pieniędze z TWOICH podatków tylko z MOICH, dlatego napisałam abyś n
                                                    > ie dysponowała cudzymi pieniędzmi, wydając takie oceny .

Takie samo zdanie mam na temat limuzyn rzadowych w Niemczecj.

> Kropla do kropli....Mam prawo jako podatnik wiedzieć czy nawet 10 groszy z moic
                                                    > h podatków jet we własciwy posób wydawane.

Oczywiscie. Ale prawdziwe marnotrawstwo lezy gdzie indziej.
    • maria421 Re: Referendum 21.08.15, 09:28
      Bardzo ciekawa wypowiedz konstytucjonalisty :

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18603116,byly-prezes-tk-w-jednym-zdaniu-o-referendum-dudy-prezydent.html#Czolka3Img
      "Jestem rozczarowany tym, że prezydent nie wziął pod uwagę Konstytucji (...) Referendum może być zarządzone, kiedy chodzi o problem szczególnie ważny dla państwa - mówił Zoll w TVN24, w komentarzu do oświadczenia prezydenta Andrzeja Dudy na temat referendum.

- To nawet nie chodzi o sprawy ważne dla obywateli, bo przyznaję, że sprawy, które są przedmiotem pytań są ważne dla niektórych obywateli. To ma być sprawa szczególnie ważna dla państwa - powiedział, mając na myśli pytania o Lasy Państwowe, obowiązek szkolny sześciolatków i obniżenie wieku emerytalnego. Jako przykład zagadnień, o których obywatele powinni decydować w referendum Zoll podał wejście kraju do Unii Europejskiej, zmianę konstytucji czy przyjęcie nowej waluty.

Zdaniem byłego prezesa TK, referendum zarządzone z inicjatywy Bronisława Komorowskiego, tylko pytanie o JOW-y, "ma pewien element wartości referendalnej". Nadal uważa jednak, że zostało ono "źle sformułowane".

- Konstytucja rezerwuje referendum dla bardzo wąskiego zakresu spraw. A my zaczynamy się referendum bawić, i to jest zabawa polityczna. To może doprowadzić do zniszczenia tych resztek kultury politycznej, którą mamy, i do bardzo znacznego wykrzywienia wyników wyborów - tłumaczył Zoll."

Konstytucjonalista uważa, że nadmiar referendów "wyłącza parlament". Wyraził też nadzieję, że "Senat stanie na wysokości zadania i nie zgodzi się na przeprowadzenie referendum 25 października - podsumował."

Ze tez ten doskonaly prezydent, doktor prawa A. Duda o tym nie wie.....

Z pewnoscia wie, tylko

a) chce przerzucic wlasne obietnice dot. wieku emerytalnego na obywateli

b) urzadzajac referendum w dniu wyborow parlamentarnych chce nakrecic temu referendum frekwencje

Cwaniaczek.

• astra18 Re: Referendum 21.08.15, 10:02
        maria421 napisała:

> Bardzo ciekawa wypowiedz konstytucjonalisty :

Szanuję bardzo osobę prof.Zolla i przyjmuję do wiadomości to co na ten temat twierdzi, choć inny konstytucjonalista ma inne zdanie na ten temat - dr. Piotrowski.
        Mnie tylko smieszy fakt, że jak prof.Zoll wyraził negatywną opinię konstytucjonalną na temat in vitro to pies z kulawą nogą w GW nie zamieścił jego zdania a teraz na "jedynce" błyszczy aż hej.
        >

> ad zagadnień, o których obywatele powinni decydować w referendum Zoll podał wej
        > ście kraju do Unii Europejskiej, zmianę konstytucji czy przyjęcie nowej waluty.
        >
        > Zdaniem byłego prezesa TK, referendum zarządzone z inicjatywy Bronisława Komoro
        > wskiego, tylko pytanie o JOW-y, "ma pewien element wartości referendalnej". Nad
        > al uważa jednak, że zostało ono "źle sformułowane".
        >
        >
        >
        > Ze tez ten doskonaly prezydent, doktor prawa A. Duda o tym nie wie.....
        >
        > Z pewnoscia wie, tylko
        >
        > a) chce przerzucic wlasne obietnice dot. wieku emerytalnego na obywateli
        >
        > b) urzadzajac referendum w dniu wyborow parlamentarnych chce nakrecic temu refe
        > rendum frekwencje

Lepiej walnąć 3 pytanka "z czapy " na kolanie w nocy z niedzieli na poniedziałek byli kupić w popłochu reztkę wyborców i nie przejmować się 100 milionami wywalonymi w błoto .
        >
        > Cwaniaczek.

Jeszcze niczego nie rąbnął. Ani jednej "wiewiórki":)
        >
        • maria421 Re: Referendum 21.08.15, 10:13
          Astro, jezeli prof. Zoll, ktorego raczej nie mozesz podejrzewac o wrogosc wobec PiSu tak sie wypowiada, to znaczy ze dr. prawa A. Duda naprawde lekcewazy konstytucje.
          Dr. Piotrowski, o ile wiem, wypowiadal sie krytycznie co do zgodnosci z konstytucja referendum Komorowskiego.

Sprawa wyglada jednak tak : jezeli sie krytykuje Komorowskiego za referendum ze napisane na kolanie i niekonstytucjonalne, to nie mozna chwalic Dudy za to samo!
          • astra18 Re: Referendum 21.08.15, 10:29
            maria421 napisała:

> Astro, jezeli prof. Zoll, ktorego raczej nie mozesz podejrzewac o wrogosc wobec
            > PiSu tak sie wypowiada, to znaczy ze dr. prawa A. Duda naprawde lekcewazy kons
            > tytucje.
            > Dr. Piotrowski, o ile wiem, wypowiadal sie krytycznie co do zgodnosci z konstyt
            > ucja referendum Komorowskiego.
            >
            > Sprawa wyglada jednak tak : jezeli sie krytykuje Komorowskiego za referendum ze
            > napisane na kolanie i niekonstytucjonalne, to nie mozna chwalic Dudy za to sam
            > o!

Pytania, które mają ię pojawić 25 października były w kampanii wyborczej Dudy.
            Więc nie fałszuj rzeczywistości, bo Komorowski swoje wyprodukował w 12 godzin, co do czego wypowiedział się nawet wczoraj jego doradca Henryk Wujec.
            Co do konstytucyjności - prof.Zoll wyraża wątpliwość co do ważności dla spraw państwa przedmiotu pytań. Ja chciałąbym zadać pytanie - czy państwo to nie obywatele?
            BTW, chętnie bym obejrzałą takie "starcie" poglądów prof.Zolla i dr Piotrowskiego w debacie.

• maria421 Re: Referendum 21.08.15, 10:37
              astra18 napisała:

> Pytania, które mają ię pojawić 25 października były w kampanii wyborczej Dudy.

Wlasnie pisalam ze Duda wlasna obietnice wyborcza o wieku emerytalnym chce teraz zwalic na Polakow. W debacie wyborczej obiecywal obnizenie wieku emerytalnego, a teraz umywa rece od odpowiedzialnosci za dana obietnice.

> Więc nie fałszuj rzeczywistości, bo Komorowski swoje wyprodukował w 12 godzin,

Skarbie, przeciez ja nie mowie ze Komorowski swojego referendum nie wyprodukowal w 12 godzin!

To Ty , zaslepiona Duda nie widzisz jak on kombinuje!

> co do czego wypowiedział się nawet wczoraj jego doradca Henryk Wujec.
              > Co do konstytucyjności - prof.Zoll wyraża wątpliwość co do ważności dla spraw p
              > aństwa przedmiotu pytań. Ja chciałąbym zadać pytanie - czy państwo to nie obywa
              > tele?
              > BTW, chętnie bym obejrzałą takie "starcie" poglądów prof.Zolla i dr Piotrowskie
              > go w debacie.

Panstwo to obywatele, ale w Polsce nie ma demokracji bezposredniej jak w Szwajcarii, dlatego referendum jest tylko w sprawach wysokiej wagi panstwowej, nie spolecznej.

>
              • astra18 Re: Referendum 21.08.15, 11:03
                maria421 napisała:

> Wlasnie pisalam ze Duda wlasna obietnice wyborcza o wieku emerytalnym chce ter
                > az zwalic na Polakow. W debacie wyborczej obiecywal obnizenie wieku emerytalneg
                > o, a teraz umywa rece od odpowiedzialnosci za dana obietnice.

A w jaki sposób umywa ręce? Miał złożyć projekt ustawy - gadasz że umywa ręce, wystąpił z wnioskiem do senatu o dodatkowe referendum - gadaz że umywa ręce, to kiedy nie będzie umywać?
                Przecież senat może odrzucić wniosek, więc o co krzyk?
                Nie zająłby żadnego stanowisk - też byłoby źle.
                Może jakąś receptę dasz Ty Mario, doktorowi prawa?:)
                >
                > > Więc nie fałszuj rzeczywistości, bo Komorowski swoje wyprodukował w 12 go
                > dzin,
                >
                > Skarbie, przeciez ja nie mowie ze Komorowski swojego referendum nie wyprodukowa
                > l w 12 godzin!

Jakoś nie zauważyłam żebyś wypowiedziała się na ten temat wcześniej.
                >
                > To Ty , zaslepiona Duda nie widzisz jak on kombinuje!
                Odezwała się ta NIEUPRZEDZONA, co to nawet jej krawat Kaczyńskiego przeszkadza:)
                >
                > > co do czego wypowiedział się nawet wczoraj jego doradca Henryk Wujec.
                > > Co do konstytucyjności - prof.Zoll wyraża wątpliwość co do ważności dla s
                > praw p
                > > aństwa przedmiotu pytań. Ja chciałąbym zadać pytanie - czy państwo to nie
                > obywa
                > > tele?
                > > BTW, chętnie bym obejrzałą takie "starcie" poglądów prof.Zolla i dr Piotr
                > owskie
                > > go w debacie.
                >
                > Panstwo to obywatele, ale w Polsce nie ma demokracji bezposredniej jak w Szwajc
                > arii, dlatego referendum jest tylko w sprawach wysokiej wagi panstwowej, nie sp
                > olecznej.

Czyz wysokiej wagi państwowej nie jest zmiana konstytucji tak aby takie dobra narodowe do jakich należą Lasy Państwowe, nie przeszły uroków prywatyzacji?

>
                > >
                • maria421 Re: Referendum 21.08.15, 11:22
                  astra18 napisała:
                  A w jaki sposób umywa ręce? Miał złożyć projekt ustawy - gadasz że umywa ręce,
                  > wystąpił z wnioskiem do senatu o dodatkowe referendum - gadaz że umywa ręce, to
                  > kiedy nie będzie umywać?
                  > Przecież senat może odrzucić wniosek, więc o co krzyk?
                  > Nie zająłby żadnego stanowisk - też byłoby źle.
                  > Może jakąś receptę dasz Ty Mario, doktorowi prawa?:)

Dla przypomnienia- obietnice wyborcze Dudy :
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,143907,17983716,500_zl_na_dziecko_i_cofniecie_reformy_emerytalnej_.html#MTstream
                  Duda obiecal cofniecie reformy emerytalnej, nie obiecal ze zapyta obywateli w referendum co na ten temat mysla.
                  Duda w debacie wyborczej obiecywal tak jakby nie wiedzial ze prezydent nie rzadzi przez wydawanie dekretow. Pamietam ze Komorowski mu na to zwrocil uwage.
                  Ale ciemny lud (pamietajmy ze najwiekszy procent elektoratu PiS to ludzie z wyksztalceniem podstawowym i gimnazjalnym) te obiecani-cacanki kupil.

Teraz Duda sie ocknal , zauwazyl ze nie moze spelnic obietnic wydajac dekret, wiec albo realizacje wlasnych obietnic zwala na rzad, albo na obywateli w referendum.

> Odezwała się ta NIEUPRZEDZONA, co to nawet jej krawat Kaczyńskiego przeszkadza:
                  > )

Mnie przeszkadza krawat, Tobie nie przeszkadza u Dudy to samo, co krytykujesz u Komorowskiego.

> Czyz wysokiej wagi państwowej nie jest zmiana konstytucji tak aby takie dobra n
                  > arodowe do jakich należą Lasy Państwowe, nie przeszły uroków prywatyzacji?

Wedlug prof Zolla chyba nie.
      • a000000 Re: Referendum 21.08.15, 12:35
        maria421 napisała:

> "Jestem rozczarowany tym, że prezydent nie wziął pod uwagę Konstytucji (...) Re
        > ferendum może być zarządzone, kiedy chodzi o problem szczególnie ważny dla pańs
        > twa - mówił Zoll w TVN24, w komentarzu do oświadczenia prezydenta Andrzeja Dudy
        > na temat referendum.

no i postawione pytania są bardzo ważne dla całego państwa.

1. wiek emerytalny.

prawdopodobnie cofnięcie ustawy emerytalnej wywróci finanse państwa, więc sprawa gardłowa. Ciekawe co zrobią ekonomiści, aby zminimalizować szkody.
        Rzecz trudna, bo cofnięcie tej ustawy ma dwa bardzo ostre, wręcz zatrute końce. Obywatele jednocześnie będą mieć i korzyść i stratę.

2. wiek szkolny.

bardzo ważna sprawa dla państwa i wielu kolejnych pokoleń. Uzasadniać nie trzeba bo gołym okiem widać skutki takiej decyzji.

3. Lasy Państwowe.
        No cóż.... to są resztki rodowych sreber, które politycy chcą spieniężyć dla krótkowzrocznych celów.

Co do referendum Komorowskiego. Pytania są sformułowane fatalnie , właściwie to są kpiny. Jak mam głosować na JOW-y, gdy nie wiadomo co się za tym kryje? Bo same JOWY to mało... trzeba pokazać wszystkie proponowane a konieczne zmiany za JOWami idące.
        To samo z finansowaniem partii...
        A pytanie o interpretację urzędniczą na korzyść obywatela to już szczyt bezczelności. To co? do tej pory urzędy działały przeciwko obywatelom? Najwyraźniej tak...

> Konstytucjonalista uważa, że nadmiar referendów "wyłącza parlament".

jaki nadmiar? Ostatnie referendum było 12lat temu. A "wyłączać parlament" proponuje ... Platforma.... bo to z ich szeregów pojawił się pomysł referendum w sprawach dziwnych.

> Cwaniaczek.

lepszy cwaniaczek niż safanduła pilnujący żyrandola.

• maria421 Re: Referendum 21.08.15, 12:51
          Azerko, referendum Komorowskiego to jest blad Komorowskiego.
          Nie powinno byc zadnego referendum w sprawie JOW -ow, czyli czegos zupelnie niezrozumialego dla przecietnego obywatela.
          Haslem JOWow Kukiz jednak zlapal mase wyborcow, nie dlatego ze oni rozumieli o co chodzi, ale dlatego ze Kukiz jest "antysestemowy", a jego wyborcy maja dosyc tego systemu, choc nie wiedza jakim chcieliby go zastapic.
          Komorowski chcial przechwycic troche wyborcow Kukiza, ale sie przeliczyl.

Referendum Dudy jest takim samym bledem, jest tak samo niepotrzebne, tak samo niekonstytucyjne. Jest takim samym trickiem w lowieniu wyborcow, ale tym razem ten trick moze zadzialac, a to dlatego ze:

1. tematy referendum sa tematami PiSu

2. data referendum pokrywa sie z data wyborow parlamentarnych

Ale to referendum Dudy pokazuje ze :

1. Duda nakreca kampanie wyborcza PiSu

2. Zwala realizacje wlasnych obietnic (cofniecie reformy emerytalnej) na obywateli.

• astra18 Re: Referendum 21.08.15, 14:23
            maria421 napisała:

> Azerko, referendum Komorowskiego to jest blad Komorowskiego.
            > Nie powinno byc zadnego referendum w sprawie JOW -ow, czyli czegos zupelnie nie
            > zrozumialego dla przecietnego obywatela.
            > Haslem JOWow Kukiz jednak zlapal mase wyborcow, nie dlatego ze oni rozumieli o
            > co chodzi, ale dlatego ze Kukiz jest "antysestemowy", a jego wyborcy maja dosyc
            > tego systemu, choc nie wiedza jakim chcieliby go zastapic.
            > Komorowski chcial przechwycic troche wyborcow Kukiza, ale sie przeliczyl.

I dlatego za publiczne pieniądze chciał sobie podreperować image.

>
            > Referendum Dudy jest takim samym bledem, jest tak samo niepotrzebne, tak samo n
            > iekonstytucyjne. Jest takim samym trickiem w lowieniu wyborcow, ale tym razem t
            > en trick moze zadzialac, a to dlatego ze:

Przecież referendum Komorowskiego się odbędzie, więc co biadolisz?
            >

>
            > Ale to referendum Dudy pokazuje ze :
            >
            > 1. Duda nakreca kampanie wyborcza PiSu
            >
            > 2. Zwala realizacje wlasnych obietnic (cofniecie reformy emerytalnej) na obywat
            > eli.

Obietnice zostały postawione zanim Komorowski się przebudził i wiadomo było jakim posunięciem miało by się to odbyć.
            >
            >
            • maria421 Re: Referendum 21.08.15, 14:42
              astra18 napisała:

> I dlatego za publiczne pieniądze chciał sobie podreperować image.

Zupelnie tak samo jak Duda :)

> Przecież referendum Komorowskiego się odbędzie, więc co biadolisz?

Przeciez mowie ze jego ustalenie bylo bledem. O co Ci chodzi?

> Obietnice zostały postawione zanim Komorowski się przebudził i wiadomo było jak
              > im posunięciem miało by się to odbyć.

Duda obiecywal ZA SIEBIE. I Duda SAM powinien zrealizowac wlasne obietnice, nie zwalajac ich na rzad czy na wyborcow.

• astra18 Re: Referendum 21.08.15, 14:52
                maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                >
                > > I dlatego za publiczne pieniądze chciał sobie podreperować image.
                >
                > Zupelnie tak samo jak Duda :)

100 baniek? Widać że nie jesteś na bieżąco, godzinę temu dyrektor PKW sama stwierdziła że nie ma takich koztów jakie geberuje referendum 6 września.
                >
                > > Przecież referendum Komorowskiego się odbędzie, więc co biadolisz?
                >
                > Przeciez mowie ze jego ustalenie bylo bledem. O co Ci chodzi?
                >
                > > Obietnice zostały postawione zanim Komorowski się przebudził i wiadomo by
                > ło jak
                > > im posunięciem miało by się to odbyć.
                >
                > Duda obiecywal ZA SIEBIE. I Duda SAM powinien zrealizowac wlasne obietnice, nie
                > zwalajac ich na rzad czy na wyborcow.

JAk powiedział że skieruje projety ustaw to było źle, prawda?
                Jak wyszła sprawa z referendum to też źle, prawda?
                To jak będzie dobrze?Już Ci to pytanie zadałam.
                >
                • maria421 Re: Referendum 21.08.15, 15:02
                  astra18 napisała:

> 100 baniek? Widać że nie jesteś na bieżąco, godzinę temu dyrektor PKW sama stwi
                  > erdziła że nie ma takich koztów jakie geberuje referendum 6 września.

Zupelnie tak samo Duda chce sobie podreperowac image, a przy tym zrobic kampanie wyborcza PiSowi.
                  Myslisz ze to, ze jezeli referendum jest w tym samym dniu co wybory, to znaczy ze ono nic nie kosztuje?

> JAk powiedział że skieruje projety ustaw to było źle, prawda?
                  > Jak wyszła sprawa z referendum to też źle, prawda?
                  > To jak będzie dobrze?Już Ci to pytanie zadałam.

Duda powiedzial ze to ON zrobi, a jezeli mu sie to nie uda to sie poda do dymisji.
                  Tak mowil w kampanii wyborczej i to jest dla mnie obietnica wyborcza ktora ON dal i za ktora ON jest odpowiedzialny.

• astra18 Re: Referendum 21.08.15, 15:24
                    maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                    >
                    > > 100 baniek? Widać że nie jesteś na bieżąco, godzinę temu dyrektor PKW sam
                    > a stwi
                    > > erdziła że nie ma takich koztów jakie geberuje referendum 6 września.
                    >
                    > Zupelnie tak samo Duda chce sobie podreperowac image, a przy tym zrobic kampani
                    > e wyborcza PiSowi.
                    > Myslisz ze to, ze jezeli referendum jest w tym samym dniu co wybory, to znaczy
                    > ze ono nic nie kosztuje?

Miał prosić o inny dzień, dodatkowy żeby nastepne 100 baniek poszlo?
                    A niby dlaczego ma nie uwzględnić głosów 6 milionów ludzi? Bo się to PO nie podoba?
                    >
                    > > JAk powiedział że skieruje projety ustaw to było źle, prawda?
                    > > Jak wyszła sprawa z referendum to też źle, prawda?
                    > > To jak będzie dobrze?Już Ci to pytanie zadałam.
                    >
                    > Duda powiedzial ze to ON zrobi, a jezeli mu sie to nie uda to sie poda do dymis
                    > ji.

Nie nie kochana, powiedział, że jeśli się tym nie zajmie to się poda do dymisji.
                    Już nóżkami przebierasz?

> Tak mowil w kampanii wyborczej i to jest dla mnie obietnica wyborcza ktora ON d
                    > al i za ktora ON jest odpowiedzialny.
                    >
                    • maria421 Re: Referendum 21.08.15, 15:37
                      astra18 napisała:

> Miał prosić o inny dzień, dodatkowy żeby nastepne 100 baniek poszlo?
                      > A niby dlaczego ma nie uwzględnić głosów 6 milionów ludzi? Bo się to PO nie pod
                      > oba?

W sprawie emerytur to byla JEGO obietnica, wiec referendum nie bylo potrzebne.

• astra18 Re: Referendum 21.08.15, 15:41
                        maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                        >
                        > > Miał prosić o inny dzień, dodatkowy żeby nastepne 100 baniek poszlo?
                        > > A niby dlaczego ma nie uwzględnić głosów 6 milionów ludzi? Bo się to PO n
                        > ie pod
                        > > oba?
                        >
                        > W sprawie emerytur to byla JEGO obietnica, wiec referendum nie bylo potrzebne.

Kochaniutka, mówił o złożeniu projektu ustawy zmieniającej wiek, i Tobie też nie pasowało. Teraz mówisz że przerzuca swoją obietnice na obywateli - tez Ci nie pasuje.
                        Nic Ci nie pasuje, i to jest ten TWÓJ OBIEKTYWIZM.
                        >
                        • maria421 Re: Referendum 21.08.15, 15:51
                          astra18 napisała:

> Kochaniutka, mówił o złożeniu projektu ustawy zmieniającej wiek, i Tobie też ni
                          > e pasowało. Teraz mówisz że przerzuca swoją obietnice na obywateli - tez Ci nie
                          > pasuje.
                          > Nic Ci nie pasuje, i to jest ten TWÓJ OBIEKTYWIZM.

Z Twojej ukochanej i wiarygodnej "WPolityce"

"A. Duda w debacie prezydenckiej jako kandydat z listy PiS na Urząd Prezydenta RP, zapowiedział, że doprowadzi do obniżenia wielu emerytalnego mężczyzn z 67 lat do 65 roku życia oraz kobiet z 67 lat do 60 roku życia. O ile by mu się to nie udało w pierwszym roku urzędowania, to – oświadczył, iż złoży dymisję z Urzędu. "

Zapowiedzial ze do tego DOPROWADZI.

• astra18 Re: Referendum 21.08.15, 15:57
                            maria421 napisała:

>
                            >
                            > Z Twojej ukochanej i wiarygodnej "WPolityce"
                            >
                            > "A. Duda w debacie prezydenckiej jako kandydat z listy PiS na Urząd Prezydenta
                            > RP, zapowiedział, że doprowadzi do obniżenia wielu emerytalnego mężczyzn
                            > z 67 lat do 65 roku życia oraz kobiet z 67 lat do 60 roku życia. O ile by mu s
                            > ię to nie udało w pierwszym roku urzędowania, to – oświadczył, iż złoży d
                            > ymisję z Urzędu. "
                            >
                            > Zapowiedzial ze do tego DOPROWADZI.

A to znaczy że ma się tym zająć, a co kochana PO z tym zrobi?
                            >
                            >
                            • maria421 Re: Referendum 21.08.15, 16:03
                              astra18 napisała:

> > "A. Duda w debacie prezydenckiej jako kandydat z listy PiS na Urząd Prezy
                              > denta
                              > > RP, zapowiedział, że doprowadzi do obniżenia wielu emerytalnego
                              > żczyzn
                              > > z 67 lat do 65 roku życia oraz kobiet z 67 lat do 60 roku życia. O ile b
                              > y mu s
                              > > ię to nie udało w pierwszym roku urzędowania, to – oświadczył, iż z
                              > łoży d
                              > > ymisję z Urzędu. "
                              > >
                              > > Zapowiedzial ze do tego DOPROWADZI.
                              >
                              > A to znaczy że ma się tym zająć, a co kochana PO z tym zrobi?

Nie, kochana, on obiecywal ze DOPROWADZI DO OBNIZENIA wieku emerytalnego, nie pisal ze doprowadzi projekt ustawy do rzadu :-)))
                              • astra18 Re: Referendum 21.08.15, 16:09
                                maria421 napisała:

>
                                > Nie, kochana, on obiecywal ze DOPROWADZI DO OBNIZENIA wieku emerytalnego, nie
                                > pisal ze doprowadzi projekt ustawy do rzadu :-)))

Ojoj, a niektóre ludziska z PO nie wiedziały jak to się odbywa?:)

• maria421 Re: Referendum 21.08.15, 16:16
                                  astra18 napisała:
                                  > > Nie, kochana, on obiecywal ze DOPROWADZI DO OBNIZENIA wieku emerytalnego
                                  > , nie
                                  > > pisal ze doprowadzi projekt ustawy do rzadu :-)))
                                  >
                                  > Ojoj, a niektóre ludziska z PO nie wiedziały jak to się odbywa?:)
                                  >

Prawdopodobnie wielu czytalnikow "WPolityce" nie wiedzialo i uwierzylo....
                                  • astra18 Re: Referendum 21.08.15, 16:22
                                    maria421 napisała:

>
                                    > > Ojoj, a niektóre ludziska z PO nie wiedziały jak to się odbywa?:)
                                    > >
                                    >
                                    > Prawdopodobnie wielu czytalnikow "WPolityce" nie wiedzialo i uwierzylo....

I dobrze wybrało:)Bo widziały gały co brały :)
                                    • maria421 Re: Referendum 21.08.15, 16:26
                                      astra18 napisała:

> I dobrze wybrało:)Bo widziały gały co brały :)

A teraz im luski z oczu opadaja ? :)
                                      • astra18 Re: Referendum 21.08.15, 16:42
                                        maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                                        >
                                        > > I dobrze wybrało:)Bo widziały gały co brały :)
                                        >
                                        > A teraz im luski z oczu opadaja ? :)

Komu? Mnie? Społeczeństwu?:)
                                        • maria421 Re: Referendum 21.08.15, 16:50
                                          astra18 napisała:

> Komu? Mnie? Społeczeństwu?:)

Tym, ktorzy uwierzyli ze Duda DOPROWADZI do obnizenia wieku emerytalnego, a zauwazyli ze teraz Duda zrzuca odpowiedzialnosc za realizacje swej obietnicy na rzad.
                                          • astra18 Re: Referendum 21.08.15, 17:52
                                            maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                                            >
                                            > > Komu? Mnie? Społeczeństwu?:)
                                            >
                                            > Tym, ktorzy uwierzyli ze Duda DOPROWADZI do obnizenia wieku emerytalnego, a zau
                                            > wazyli ze teraz Duda zrzuca odpowiedzialnosc za realizacje swej obietnicy na rz
                                            > ad.

A kto konkretnie czuje się rozczarowany?
                                          • a000000 Re: Referendum 21.08.15, 19:25
                                            maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                                            >
                                            > > Komu? Mnie? Społeczeństwu?:)
                                            >
                                            > Tym, ktorzy uwierzyli ze Duda DOPROWADZI do obnizenia wieku emerytalnego,

ci, którzy sobie wyobrażają, że prezydent może zmienić prawo to sakramenckie tumany. Już w szkole dzieci są uczone o trójpodziale władzy, że tylko parlament uchwala, a rząd i prezydent mają jedynie INICJATYWĘ.
                                            Prezydent może wykazać inicjatywę i przedstawić projekt ustawy parlamentowi. A parlament może się zgodzić lub nie. Jeśli parlament ustawę uchwali - wówczas to parlament prawo zmienił, nie prezydent, który był tylko inicjatorem.
                                            • maria421 Re: Referendum 21.08.15, 19:55
                                              a000000 napisała:

> ci, którzy sobie wyobrażają, że prezydent może zmienić prawo to sakramenckie tu
                                              > many. Już w szkole dzieci są uczone o trójpodziale władzy, że tylko parlament u
                                              > chwala, a rząd i prezydent mają jedynie INICJATYWĘ.
                                              > Prezydent może wykazać inicjatywę i przedstawić projekt ustawy parlamentowi.
                                              > A parlament może się zgodzić lub nie. Jeśli parlament ustawę uchwali - wówczas
                                              > to parlament prawo zmienił, nie prezydent, który był tylko inicjatorem.

Azerko, kiedys Berlusconi powiedzial ze przecietny wyborca ma bardzo przecietne wyksztalcenie, wiec to do niego wlasnie trzeba mowic. Prawie polowa wyborcow PiSu ma wyksztalcenie podstawowe i gimnazjalne.
                                              Duda wiedzial gdzie ma lowic glosy.
                                              • a000000 Re: Referendum 21.08.15, 20:39
                                                maria421 napisała:

> Azerko, kiedys Berlusconi powiedzial ze przecietny wyborca ma bardzo przecietne
                                                > wyksztalcenie, wiec to do niego wlasnie trzeba mowic. Prawie polowa wyborcow P
                                                > iSu ma wyksztalcenie podstawowe i gimnazjalne.
                                                > Duda wiedzial gdzie ma lowic glosy.

chcesz powiedzieć, że wyborca PiSu byłby skłonny głosować nie na Dudę?????

Jeden mądrala, zdecydowanie większy od Berlusconiego, mawiał: jedyną większość jaką znam, to głupcy. Miał rację i nic na to nie poradzimy.
                                                • maria421 Re: Referendum 21.08.15, 20:48
                                                  a000000 napisała:

> chcesz powiedzieć, że wyborca PiSu byłby skłonny głosować nie na Dudę?????

Paru od Kukiza tez go poparlo, a to jest , mniej wiecej, tak samo wyksztalcony elektorat.

> Jeden mądrala, zdecydowanie większy od Berlusconiego, mawiał: jedyną większość
                                                  > jaką znam, to głupcy. Miał rację i nic na to nie poradzimy.

Niestety....
          • a000000 Re: Referendum 21.08.15, 19:19
            maria421 napisała:

> Azerko, referendum Komorowskiego to jest blad Komorowskiego.

dlaczego błąd? Prezydent MA PRAWO ogłosić referendum,a OBYWATELE mają prawo się wypowiadać.

> Nie powinno byc zadnego referendum w sprawie JOW -ow, czyli czegos zupelnie nie
            > zrozumialego dla przecietnego obywatela.

dokładnie. Najpierw należy przedłożyć obywatelom konsekwencje takiego wyboru.

> Komorowski chcial przechwycic troche wyborcow Kukiza, ale sie przeliczyl.

doradcy podłożyli mu świnię. Bo to referendum wyskoczyło jak królik z kapelusza i aż krzyczało,że chodzi o elektorat Kukiza. Który, jako anty systemowy, raczej nie pójdzie do urn niż zagłosuje na skostniałą strukturę.

Jest takim samym trickiem w lowieniu wyborcow, ale tym razem t
            > en trick moze zadzialac, a to dlatego ze:

> 1. tematy referendum sa tematami PiSu

nie tylko. O emeryturę upominają się i lewicowcy, i bezpartyjni.... O wiek szkolny upominają się RODZICE niezależnie od ich preferencji politycznych. Co do lasów - również opór prywatyzacyjny jest znacznie szerszy niż tylko elektorat PiS.

> 2. data referendum pokrywa sie z data wyborow parlamentarnych

i bardzo dobrze. Będzie taniej a i wyborcy czas oszczędzą.

> 1. Duda nakreca kampanie wyborcza PiSu

a rząd kampanię PO.

> 2. Zwala realizacje wlasnych obietnic (cofniecie reformy emerytalnej) na obywat
            > eli.

obiecywał, że wystąpi z inicjatywą. Duda jest PRAWNIKIEM i nikt mi nie wmówi, że nie zna obowiązującego prawa i nie wie, co może prezydent. Że nie zna STRUKTURY władzy w Polsce.
            Tak samo rząd może złote góry obiecywać. Ale zrealizować te góry może tylko PARLAMENT, gdyż jest to jedyna władza ustawodawcza.
            • maria421 Re: Referendum 21.08.15, 19:53
              a000000 napisała:

> dlaczego błąd? Prezydent MA PRAWO ogłosić referendum,a OBYWATELE mają prawo si
              > ę wypowiadać.

Jezeli prezydent robi referendum do ktorego slusznosci nie jest sam przekonany, to popelnia blad.

> nie tylko. O emeryturę upominają się i lewicowcy, i bezpartyjni.... O wiek szk
              > olny upominają się RODZICE niezależnie od ich preferencji politycznych. Co do l
              > asów - również opór prywatyzacyjny jest znacznie szerszy niż tylko elektorat Pi
              > S.

Wlasnie sie zastanawialam jaki procent wyborcow moze byc naprawde zainteresowany tematem "6 latki do szkoly" . Chyba tylko elektorat majacy dzieci w wieku przedszkolnym.

> i bardzo dobrze. Będzie taniej a i wyborcy czas oszczędzą.

Ale juz sie pojawiaja problemy takie jak np. czy liczyc frekwencje razem czy osobno.

> a rząd kampanię PO.

Ale Duda jako prezydent powinien byc ponadpartyjny.

> obiecywał, że wystąpi z inicjatywą. Duda jest PRAWNIKIEM i nikt mi nie wmówi, ż
              > e nie zna obowiązującego prawa i nie wie, co może prezydent. Że nie zna STRUKTU
              > RY władzy w Polsce.

"WPolityce" pisali ze Duda DOPROWADZI do obnizenia wieku emerytalnego....
              Tak tez mozna bylo rozumiec to co mowil w debacie wyborczej.

Duda jest prawnikiem, wiec chyba wie ze referendum jest w Polsce ograniczone konstytucyjnie, ale liczy na to, ze Senat mu je i tak zatwierdzi.

> Tak samo rząd może złote góry obiecywać. Ale zrealizować te góry może tylko PAR
              > LAMENT, gdyż jest to jedyna władza ustawodawcza.

Tylko ze partia rzadzaca ma na ogol wiekszosc w parlamencie, a prezydent musi byc ponadpartyjny.
              • a000000 Re: Referendum 21.08.15, 20:35
                maria421 napisała:

> Jezeli prezydent robi referendum do ktorego slusznosci nie jest sam przekonany,
                > to popelnia blad.

Komorowski się wahał? To po kiego wyskakiwał z referendum? Doradcy nim sterowali?

> Wlasnie sie zastanawialam jaki procent wyborcow moze byc naprawde zainteresowan
                > y tematem "6 latki do szkoly" . Chyba tylko elektorat majacy dzieci w wieku prz
                > edszkolnym.

oczywiście,że tylko rodziny tych biednych maluchów, które może i czytać się nauczą, ale PSYCHICZNIE nie są gotowe do obowiązku szkolnego. To są małe dzieci.

> Ale juz sie pojawiaja problemy takie jak np. czy liczyc frekwencje razem czy os
                > obno.

to są tak zwane tematy zastępcze....aby pianę bić.... a może ci z wykształceniem podstawowym zaczną w Dudę wątpić....

każdy kto MYŚLI wie, że są to dwa różne prawne wydarzenia. A skoro różne, to nie można liczyć razem.
                Frekwencję można liczyć wedle wydanych kart. Kto nie chce głosować, ten karty nie weźmie.

Wspólny ma być lokal i komisja.

> Ale Duda jako prezydent powinien byc ponadpartyjny.

Powinien. I nie słyszałam, aby Duda odwoływał się do jakiejś partii. Mówi o woli narodu.

> "WPolityce" pisali ze Duda DOPROWADZI do obnizenia wieku emerytalnego....
                > Tak tez mozna bylo rozumiec to co mowil w debacie wyborczej.

e tam... pismaki zawsze piszą jakim wygodnie. Aby zamącić w głowach. Bo nie uwierzę, że pismaki nie wiedzą, co może prezydent i jak to wszystko biega.

> Duda jest prawnikiem, wiec chyba wie ze referendum jest w Polsce ograniczone ko
                > nstytucyjnie, ale liczy na to, ze Senat mu je i tak zatwierdzi.

a niby dlaczego miałby nie zatwierdzić? o wiele bardziej bezzasadne referendum Komorowskiemu zatwierdził bez szemrania....
                Pilnie słuchałam i oglądałam wypowiedź Borusewicza.... niestety. Ten pan jest baaaaaaardzo subiektywny, baaaaaaardzo niechętny nowemu prezydentowi i całkiem nieskłonny do współpracy. Że już nie wspomnę, iż nawet z kartki przeczytać nie potrafił. Najwyraźniej czas mu na odpoczynek, a tu jeszcze rok pracy przed nim...

> Tylko ze partia rzadzaca ma na ogol wiekszosc w parlamencie, a prezydent musi b
                > yc ponadpartyjny.

jeśli partia rządząca robi wbrew prezydentowi i nie potrafi się dogadać, to taka partia powinna być od rządzenia trzymana z dala... Rządzi się całym krajem, nie partią.

• maria421 Re: Referendum 21.08.15, 20:46
                  a000000 napisała:

> Komorowski się wahał? To po kiego wyskakiwał z referendum? Doradcy nim sterow
                  > ali?

Zeby sie przymilic Kukizowcom.
                  >
                  > oczywiście,że tylko rodziny tych biednych maluchów, które może i czytać się nau
                  > czą, ale PSYCHICZNIE nie są gotowe do obowiązku szkolnego. To są małe dzieci.

Azerko, w wiekszosci krajow Europejskich 6 latki ida do szkoly. Polskie dzieci nie sa ni glupsze, ani mniej rozwiniete od innych.

> to są tak zwane tematy zastępcze....aby pianę bić.... a może ci z wykształceni
                  > em podstawowym zaczną w Dudę wątpić....

Nie, to nie sa tematy zastepcze, bo zeby referendum bylo wazne, musi wziac w nim udzial ponad polowa uprawnionych do glosowania. Wybory takiego warunku nie stawiaja.

> każdy kto MYŚLI wie, że są to dwa różne prawne wydarzenia. A skoro różne, to n
                  > ie można liczyć razem.
                  > Frekwencję można liczyć wedle wydanych kart. Kto nie chce głosować, ten karty
                  > nie weźmie.

Azerko, jeszcze raz- nie mozna liczyc frekwencji wyborczej i frekwencji referendum razem, bo referendum zeby bylo wazne musi miec quorum.

> Powinien. I nie słyszałam, aby Duda odwoływał się do jakiejś partii. Mówi o wol
                  > i narodu.

To ze sie nie odwoluje nie znaczy ze nie robi interesow jednaj partii.

> e tam... pismaki zawsze piszą jakim wygodnie. Aby zamącić w głowach. Bo nie u
                  > wierzę, że pismaki nie wiedzą, co może prezydent i jak to wszystko biega.

Manipulacja :) "Niezalezne media" tez sie nia chetnie posluguja.

> a niby dlaczego miałby nie zatwierdzić? o wiele bardziej bezzasadne referendu
                  > m Komorowskiemu zatwierdził bez szemrania....
                  > Pilnie słuchałam i oglądałam wypowiedź Borusewicza.... niestety. Ten pan jest b
                  > aaaaaaardzo subiektywny, baaaaaaardzo niechętny nowemu prezydentowi i całkiem n
                  > ieskłonny do współpracy. Że już nie wspomnę, iż nawet z kartki przeczytać nie
                  > potrafił. Najwyraźniej czas mu na odpoczynek, a tu jeszcze rok pracy przed nim.

Poczytaj opinie prof. Zolla ktory podwaza konstytucyjnosc tego referendum.

> jeśli partia rządząca robi wbrew prezydentowi i nie potrafi się dogadać, to tak
                  > a partia powinna być od rządzenia trzymana z dala... Rządzi się całym krajem,
                  > nie partią.

Prezydent tez sie powinien dogadac z partia rzadzaca. Na przyklad nie powinien na nia zwalac realizacji wlasnych obietnic wyborczych ktorych z ta partia nie uzgadnial.
                  >
                  >
                  >
                  • a000000 Re: Referendum 21.08.15, 21:23
                    maria421 napisała:

> Azerko, w wiekszosci krajow Europejskich 6 latki ida do szkoly. Polskie dzieci
                    > nie sa ni glupsze, ani mniej rozwiniete od innych.

ale szkoły są głupsze i mniej rozwinięte, bo kompletnie nieprzygotowane na tak niski etap rozwoju mentalnego. W mojej rodzinie dwoje pięciolatków poszło do szkoły w Anglii.... jest to nasze przedszkole.
                    Wiesz, że taki sześciolatek nie potrafi dłużej uwagi skupić niż 15 minut? On potrzebuje ruchu, biegania, zabawy.... nie siedzenia 45 minut w ławce. A takie są NASZE szkoły.

Najpierw trzeba warunki stworzyć, potem dopiero dzieci w tych warunkach osadzić.... nie ma mojej zgody na eksperymenty.

> Azerko, jeszcze raz- nie mozna liczyc frekwencji wyborczej i frekwencji referen
                    > dum razem, bo referendum zeby bylo wazne musi miec quorum.

ilość uprawnionych podzielić przez ilość kart wydanych - i już masz frekwencję. Kart wydanych do części parlamentarnej może być więcej lub mniej.

Szczegóły techniczne to tematy zastępcze właśnie. Od tego armia urzędasów bierze dużą kasę, aby z takimi drobiazgami potrafiła sobie poradzić. Chyba, że to elektorat PiSu po podstawówce...

>"Niezalezne media" tez sie nia chetnie posluguja.

a w niezależnych mediach to kto pracuje? krasnoludki, czy pismaki także?

> Poczytaj opinie prof. Zolla ktory podwaza konstytucyjnosc tego referendum.

nie zgadzam się z opinią profesora. Problemy przedstawione w referendum mają wielkie znaczenie dla państwa. Wynik może państwo rozsadzić. A poza tym, w naszym kraju WŁADZA należy do NARODU, który swą wolę wyraża w sposób dwojaki: pośrednio poprzez swych przedstawicieli, lub BEZPOŚREDNIO w referendum. Niektóre pytania są organizację państwa zmieniające, ingerują w organizację społeczeństwa.... to są bardzo ważne problemy.

Tu nie o niekonstytucyjność chodzi, a o brak doinformowania społeczeństwa co do meritum i co do skutków. Czas mija a rząd (bo to on rządzi!!!!) nie organizuje żadnych medialnych lekcji obywatelskich... Rząd i partia rządząca zajmują się kampanią wyborczą i mają gdzieś obywateli... im są głupsi, tym lepiej...
                    Chyba trzeba zacząć agitację,aby i w pierwszym i w drugim referendum nie było quorum.
                    Kasy szkoda, ale przynajmniej vox populi nie narobi bałaganu. Palikociarnia ma rację, kilka miesięcy trzeba, aby ludzi doinformować o co tu biega...

> Prezydent tez sie powinien dogadac z partia rzadzaca. Na przyklad nie powinien
                    > na nia zwalac realizacji wlasnych obietnic wyborczych ktorych z ta partia nie u
                    > zgadnial.

rząd jest od REALIZACJI tego, co mu bez uzgodnienia narzuci parlament (wraz z podpisem prezydenta).
                    Prezydent nie jest od uzgadniania z jakimkolwiek rządem czegokolwiek. Bo zmieniać prawo może tylko parlament.
                    No i rząd ma wykonać to o co prezydent postuluje. Takie jest orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego, po incydencie z samolotem, gdy to Tusk odmówił podstawienia Kaczyńskiemu owego samolotu. I prezydent musiał samolot wyczarterować. Nawet Trybunał kazał za czarter zapłacić kancelarii premiera.
                    Rząd jest władzą WYKONAWCZĄ.

• maria421 Re: Referendum 22.08.15, 09:28
                      a000000 napisała:

> ale szkoły są głupsze i mniej rozwinięte, bo kompletnie nieprzygotowane na tak
                      > niski etap rozwoju mentalnego. W mojej rodzinie dwoje pięciolatków poszło do s
                      > zkoły w Anglii.... jest to nasze przedszkole.
                      > Wiesz, że taki sześciolatek nie potrafi dłużej uwagi skupić niż 15 minut? On po
                      > trzebuje ruchu, biegania, zabawy.... nie siedzenia 45 minut w ławce. A takie s
                      > ą NASZE szkoły.

Azerko, jak juz w tym watku pisalam, 6-latki ida do szkoly rowniez w Bulgarii, Albanii, na Ukrainie itp. I zadna krzywda im sie nie dzieje, choc nie podejrzewam ze ich szkoly sa takie jak angielskie.

> Najpierw trzeba warunki stworzyć, potem dopiero dzieci w tych warunkach osadzić
                      > .... nie ma mojej zgody na eksperymenty.

Kiedys trzeba ZACZAC.

> ilość uprawnionych podzielić przez ilość kart wydanych - i już masz frekwencję.
                      > Kart wydanych do części parlamentarnej może być więcej lub mniej.

Dlatego trzeba to liczyc osobno.

> Szczegóły techniczne to tematy zastępcze właśnie. Od tego armia urzędasów bierz
                      > e dużą kasę, aby z takimi drobiazgami potrafiła sobie poradzić. Chyba, że to el
                      > ektorat PiSu po podstawówce...

Nie, to nie sa "tematy zastepcze" tylko tematy ktore trzeba uzgodnic PRZED referendum i wyborami zeby potem znow nie bylo gadania o falszerstwie.
                      Nie moze byc polskiego "jakos to bedzie".

> nie zgadzam się z opinią profesora. Problemy przedstawione w referendum mają wi
                      > elkie znaczenie dla państwa. Wynik może państwo rozsadzić. A poza tym, w naszym
                      > kraju WŁADZA należy do NARODU, który swą wolę wyraża w sposób dwojaki: pośredn
                      > io poprzez swych przedstawicieli, lub BEZPOŚREDNIO w referendum. Niektóre pytan
                      > ia są organizację państwa zmieniające, ingerują w organizację społeczeństwa....
                      > to są bardzo ważne problemy.

Wiek w jakim dzieci ida do szkoly to jest sprawa wagi panstwowej?

> Tu nie o niekonstytucyjność chodzi, a o brak doinformowania społeczeństwa co do
                      > meritum i co do skutków. Czas mija a rząd (bo to on rządzi!!!!) nie organizu
                      > je żadnych medialnych lekcji obywatelskich... Rząd i partia rządząca zajmują s
                      > ię kampanią wyborczą i mają gdzieś obywateli... im są głupsi, tym lepiej...
                      > Chyba trzeba zacząć agitację,aby i w pierwszym i w drugim referendum nie było q
                      > uorum.
                      > Kasy szkoda, ale przynajmniej vox populi nie narobi bałaganu. Palikociarnia m
                      > a rację, kilka miesięcy trzeba, aby ludzi doinformować o co tu biega...

Azerko- jeszcze raz- czy wiek w jakim dzieci ida do szkoly to jest sprawa wagi panstwowej?

> rząd jest od REALIZACJI tego, co mu bez uzgodnienia narzuci parlament (wraz z
                      > podpisem prezydenta).

To jest jasne jak slonce ze rzad realizuje to co przeglosuje parlament, ale przeciez nie to co postanowi prezydent.

> Prezydent nie jest od uzgadniania z jakimkolwiek rządem czegokolwiek. Bo zmie
                      > niać prawo może tylko parlament.
                      > No i rząd ma wykonać to o co prezydent postuluje. Takie jest orzeczenie Trybuna
                      > łu Konstytucyjnego, po incydencie z samolotem, gdy to Tusk odmówił podstawienia
                      > Kaczyńskiemu owego samolotu. I prezydent musiał samolot wyczarterować. Nawet T
                      > rybunał kazał za czarter zapłacić kancelarii premiera.
                      > Rząd jest władzą WYKONAWCZĄ.

Azerciu, cos sie zaplatalas. Raz piszesz ze rzad jest od realizacji tego, co przeglosuje parlament (zgoda), a raz ze od tego co prezydent postuluje, co nie jest prawda.

>
                • astra18 Re: Referendum 22.08.15, 06:24
                  a000000 napisała:

>
                  >
                  >
                  >
                  >
                  >
                  >

> >
                  >
                  >
                  > Pilnie słuchałam i oglądałam wypowiedź Borusewicza.... niestety. Ten pan jest b
                  > aaaaaaardzo subiektywny, baaaaaaardzo niechętny nowemu prezydentowi i całkiem n
                  > ieskłonny do współpracy. Że już nie wspomnę, iż nawet z kartki przeczytać nie
                  > potrafił.

Matko Boska, przecież ten chłop ma wyższe wykształcenie, a najprostszego zdania sklecić nie potrafi, i to po tylu latach obycia z kamerą. Już nawet Wałęsa przy nim to gejzer intelektu!
                  A tak Maria chełpi się wyższym wykształceniem wyborców Komorowskiego.

> ..
                  >

>
                  >
                  >
              • jurasberlinczyk49 Re: Referendum 21.08.15, 22:01
                maria421 napisała:

> Wlasnie sie zastanawialam jaki procent wyborcow moze byc naprawde zainteresowan
                > y tematem "6 latki do szkoly" . Chyba tylko elektorat majacy dzieci w wieku prz
                > edszkolnym.

A ci, których dzieci zostały już objęte horrorem ustawy pani Kluzik-Rostkowskiej już nie? A dziadkowie wszystkich tych dzieci, które doświadczyły "dobrodziejstw" nieprzygotowanych do przyjmowania sześciolatków szkół, jak i tych, których to jeszcze czeka, a którzy to dziadkowie o troskach i możliwościach swoich wnucząt wiedzą nieraz więcej niż rodzice, mając przy tym o wiele większe życiowe doświadczenie, już nie? A krytyczni wobec ustawy pedagodzy już nie? A bezdzietni lub samotni krewni i sąsiedzi rodzin, które borykają się z tym problemem i im się z niego zwierzają już nie? Kogo jeszcze wykluczysz?

Czy np. w sprawie zakazu dręczenia zwierząt domowych powinni się wypowiadać tylko ci, którzy takie zwierzęta posiadają? Czy sąsiad łysego osiłka, który codziennie słyszy jęki katowanego przez tegoż osiłka pitbula powinien siedzieć cicho, bo NIE POSIADA psa?

> Ale juz sie pojawiaja problemy takie jak np. czy liczyc frekwencje razem czy os
                > obno.

Wszystko jest do zrobienia. Przynajmniej tak to wyjaśniła pani rzeczniczka PKW w specjalnej konferencji prasowej. Wykup abonament TV Republika, to będziesz wiedziała nieco więcej niż przeciętna, często odwiedzająca znajomych w Polsce imigrantka,co się aktualnie w Polsce dzieje. Transmitują tam NA ŻYWO wszystkie, podkreślam WSZYSTKIE wystąpienia najważniejszych polityków. W odróżnieniu od przestraszonego kompromitacją PO Borusewicza, ta pani nie miała ŻADNYCH wątpliwości co do możliwości "zgrania" wyborów z referendum i sprawnego ich przeprowadzenia.

> Ale Duda jako prezydent powinien byc ponadpartyjny.

I jest. W odróżnieniu od swojego aroganckiego poprzednika, który w ciemno podpisywał wszelkie podsuwane mu ustawy przez mającą większośćw Sejmie koalicję PO-PSL, prezydent Duda wysłuchał OBYWATELI, którzy zaangażowali się w konkretnych, dotyczących ich bezpośrednio sprawach.

> "WPolityce" pisali ze Duda DOPROWADZI do obnizenia wieku emerytalnego....
                > Tak tez mozna bylo rozumiec to co mowil w debacie wyborczej.

Doprowadzić do czegoś, to nie to samo co wykonać to coś osobiście. Prezydent Duda jako doskonały znawca prawa konstytucyjnego wie, że jego możliwości są ograniczone, a uchwalanie ustaw leży w wyłącznej kompetancji Sejmu. On ma jedynie prawo do INICJATYW ustawodawczych. Może z niego korzystać lub nie, ale nie zmienia to faktu, że na INICJATYWACH (mniej lub bardziej intensywnych) jego rola się kończy. Obietnica "doprowadzenia" do obniżenia wieku emerytalnego znaczy li tylko, że chce się usilnie i do skutku starać, aby do uchwalenia takiej ustawy przez Sejm doszło. Rozliczać go ze "skutecznej" realizacji tej obietnicy w dwa tygodnie po objęciu urzędu jest GROTESKOWE...

> Duda jest prawnikiem, wiec chyba wie ze referendum jest w Polsce ograniczone ko
                > nstytucyjnie, ale liczy na to, ze Senat mu je i tak zatwierdzi.

Występując do Senatu o zatwierdzenie referendum prezydent Duda właśnie stara się DOPROWADZIĆ między innymi do obniżenia wieku emerytalnego, co OBIECYWAŁ w czasie kampanii wyborczej.

> Tylko ze partia rzadzaca ma na ogol wiekszosc w parlamencie, a prezydent musi b
                > yc ponadpartyjny.

Prezydent przede wszystkim powinien umieć wsłuchiwać się w opnię swoich rodaków. Właśnie tak, jak to zrobił Andrzej Duda, który w odróżnieniu od swego aroganckiego poprzednika, przyjął i wysłuchał reprezentantów tychże rodaków, których postulaty Polacy poparli składając ponad 6 milionów podpisów.
                • maria421 Re: Referendum 22.08.15, 09:47
                  Juras, w jakim wieku Twoje dzieci poszly do niemieckiej szkoly? Mialy 6 lat, prawda? No i co, byly za male na to? Krzywda jaks im sie przez to stala? Rodzina Ci sie przez to rozleciala?

Przeciez taka byla argumentacja Radia Maryja i rydzykowych mediow ( wiem, pamietam, sama slyszalam), ze to paskudne panstwo pod rzadami PO przeprowadza zamach na polska rodzine i w tym celu dobiera sie do niewinnych 6-latkow odbierajac ich rodzicom...

Oczywiscie ze szkola powinna stworzyc warunki lokalne dla dodatkowej klasy, powinien byc przygotowany program itp. Ale przeciez to jest do rozwiazania, i w tym sensie nalezy naciskac na wladze. Natomiast w Polsce sprawa 6-latkow stala sie sprawa plebiscytowa, tu sie robi polityke na dzieciach.
                  -----------------------

Jezeli Duda jest prezydentem ponadpartyjnym, to ja jestem imamem :).

------------------------

Jezeli Duda postuluje koniecznosc cofniecia reformy emerytalnej i obiecuje ze DOPROWADZI do jej cofniecia, a jezeli by tego nie zrobil to sie poda do dymisji, to znaczy ze Duda obiecuje ze zrealizuje swoje obietnice.

Mozesz wiec dalej pisac Twoje peany na temat Twojego idola, ale faktu nie zmienisz.

Swoja droga, interesujace jest jak malo Ci potrzeba zeby nieznanego jeszcze rok temu nikomu polityka uznac za nastepnego idola i pasc przed nim na twarz :-)))))

• jurasberlinczyk49 Re: Referendum 22.08.15, 12:40
                    maria421 napisała:

> Juras, w jakim wieku Twoje dzieci poszly do niemieckiej szkoly? Mialy 6 lat, pr
                    > awda? No i co, byly za male na to? Krzywda jaks im sie przez to stala? Rodzina
                    > Ci sie przez to rozleciala?

Już kiedyś o tym pisałem, ale powtórzę, OBAJ moi chłopcy POWTARZALI klasę szkoły podstawowej, pomimo naszych wysiłków, aby systematycznie się uczyli i odrabiali lekcje. Na wywiadówkach, zwłaszcza tych u młodszego syna, nieustannie powtarzano nam, że chłopcy chyba jednak "nie dorośli" do nauki w szkole i nieustannie proponowano nam jako rozwiązanie powtórkę już pierwszej klasy. Młodszy syn podobno na lekcjach cały czas się czymś bawił, wiercił się i w ogóle mało zwracał uwagi na to, co się wokół niego dzieje, poza tym nawet fizycznie odstawał od rówieśników... Po powtórzeniu drugiej klasy obaj chłopcy uczyli się normalnie.

A teraz ja zadam Ci dwa proste pytania:

1. Czy fakt, że ktoś ukończy szkołe wyższą w wieku 24 lat, a ktoś inny o rok później ma dla niego jakiekolwiek znaczenie, poza może tym, że pierwszy będzie miał o rok dłuższy staż pracy, udając się na emeryturę?

2. Dlaczego w wielu krajach, w tym w przodującej we wszystkich rakingach Finlandii, dzieci rozpoczynają naukę szkolną w wieku 7 lat?

Wiesz NA CZYM polega podstawowy błąd pomysłu na jak najwcześniejsze posyłanie dzieci do szkoły? Na uporczywym ignorowaniu FAKTU, że rozwój człowieka (tak fizyczny jak i umysłowy) nie przepiega zawsze w tym samym tempie, ale od bardzo szybkiego w niemowlęctwie i dzieciństwie, sukcesywnie spowalnia wraz z dorastaniem. Żeby posłużyć się uproszczonym przykładem, dla niemowlaka okres pierwszego półroku życia jest takim samym skokiem rozwojowym, jaki dziecko 5-cio letnie przechodzi stając się 15-to, 16-to latkiem. Tak więc niby to "nieistotna" różnica między 6-cio i 7-mio latkiem jest w rzeczywistości KOLOSALNA, nawet jeśli się uwzględni naturalne różnice indywidualne, czy, również dość istotne, różnice między rozwojem dziewczynek i chłopców. Tego faktu nie negują nawet naukowcy i aż mi wstyd, że muszę Ci takie oczywistości tłumaczyć...

W ackji Elbanowskich nie chodzi o rygorystyczne wprowadzenie obowiązku szkolnego w wieku 7 lat (jak to jest w Finlandii), ale o PRAWO DECYZJI co do tego, kiedy ich dziecko ma pójść do szkoły, a także o ODPOWIEDNIE przygotowanie szkół do przyjęcia maluchów i nie narażanie ich na niezupełnie jeszcze dla nich zrozumiały świat starszych uczniów!

CO ZŁEGO jest w tych postulatach???

Poza tym zawsze istnieje możliwość, żeby dziecko wyjątkowo zdolne i "nudzące się" w klasie pierwszej, po odpowiednich testach, zostało przeniesione do klasy drugiej...

> Przeciez taka byla argumentacja Radia Maryja i rydzykowych mediow ( wiem, pamie
                    > tam, sama slyszalam), ze to paskudne panstwo pod rzadami PO przeprowadza zamach
                    > na polska rodzine i w tym celu dobiera sie do niewinnych 6-latkow odbierajac i
                    > ch rodzicom...

Bla, bla, bla....

> Oczywiscie ze szkola powinna stworzyc warunki lokalne dla dodatkowej klasy, pow
                    > inien byc przygotowany program itp. Ale przeciez to jest do rozwiazania, i w ty
                    > m sensie nalezy naciskac na wladze. Natomiast w Polsce sprawa 6-latkow stala si
                    > e sprawa plebiscytowa, tu sie robi polityke na dzieciach.

I oczywiście woda powinna być mokra, a śnieg zimny.
                    Głupoty powtarzane za "biuletynem dla lemingów"... Żenada.

> Jezeli Duda jest prezydentem ponadpartyjnym, to ja jestem imamem :).
                    >

A czemu nie od razu ajatollahem?

> Jezeli Duda postuluje koniecznosc cofniecia reformy emerytalnej i obiecuje ze
                    > DOPROWADZI do jej cofniecia, a jezeli by tego nie zrobil to sie poda do dymisji
                    > , to znaczy ze Duda obiecuje ze zrealizuje swoje obietnice.
                    >

Drugi raz nie mam zamiaru tłumaczyć Ci na czym polega "staranie się o doprowadzenie", a rzeczywiste "doprowadzenie", widocznie poszłaś za wcześnie do szkoły... ;-)

> Mozesz wiec dalej pisac Twoje peany na temat Twojego idola, ale faktu nie zmien
                    > isz.

Bla, bla, bla....

> Swoja droga, interesujace jest jak malo Ci potrzeba zeby nieznanego jeszcze rok
                    > temu nikomu polityka uznac za nastepnego idola i pasc przed nim na twarz :-))
                    > )))

Tą durną, godną przygłupawej nastolatki, uwagę "padania na twarz przed następnym idolem", zostawię bez komentarza, natomiast co do samego faktu POZNANIA A. Dudy, nie widzę z mojej strony żadnnego "pośpiechu", bo karierę tego polityka obserwuję od lat, a intensywnie od czasu jego kandydowania i wyboru na prezydenta.

Ty natomiast, za wskazaniem WSI-owego Bronka (a kto to jest Duda?) OLEWAŁAŚ prawdopodobnie śledzenie kampanii Dudy, wysłuchiwania jego wystąpień itd., i zaistniał on w Twojej świadomości jedynie z lekceważących i negatywnych przekazów "biuletynu dla lemingów" cyzli GW, więc to TY , a nie ja masz kompletnie wypaczoną percepcję jego osoby.

;-)

• maria421 Re: Referendum 22.08.15, 13:48

> Już kiedyś o tym pisałem, ale powtórzę, OBAJ moi chłopcy POWTARZALI klasę szkoł
                      > y podstawowej, pomimo naszych wysiłków, aby systematycznie się uczyli i odrabia
                      > li lekcje. Na wywiadówkach, zwłaszcza tych u młodszego syna, nieustannie powtar
                      > zano nam, że chłopcy chyba jednak "nie dorośli" do nauki w szkole i nieustannie
                      > proponowano nam jako rozwiązanie powtórkę już pierwszej klasy. Młodszy syn pod
                      > obno na lekcjach cały czas się czymś bawił, wiercił się i w ogóle mało zwracał
                      > uwagi na to, co się wokół niego dzieje, poza tym nawet fizycznie odstawał od ró
                      > wieśników... Po powtórzeniu drugiej klasy obaj chłopcy uczyli się normalnie.

Pytalam w jakim wieku poszli do szkoly, a Ty mi w podpowiedzi ze powtarzali kalsy.
                      To ze powtarzali kalsy moglo miec wiele roznych przyczyn, niekoniecznie zwiazanych z wiekiem. Wiekszosc dzieci w Niemczech nie powtarza zadnej klasy w podstawowce.

> A teraz ja zadam Ci dwa proste pytania:
                      >
                      > 1. Czy fakt, że ktoś ukończy szkołe wyższą w wieku 24 lat, a ktoś inny o rok pó
                      > źniej ma dla niego jakiekolwiek znaczenie, poza może tym, że pierwszy będzie mi
                      > ał o rok dłuższy staż pracy, udając się na emeryturę?

To, ze ktos konczy szkole wyzsza w wieku 24 lat laczy sie nie z tym kiedy idzie do szkoly, lecz z tym kiedy robi mature.

> 2. Dlaczego w wielu krajach, w tym w przodującej we wszystkich rakingach Finlan
                      > dii, dzieci rozpoczynają naukę
                      > szkolną w wieku 7 lat?

Dlaczego w wiekszosc krajow Europy dzieci ida do szkoly w wieku lat 6 ???

> Wiesz NA CZYM polega podstawowy błąd pomysłu na jak najwcześniejsze posyłanie d
                      > zieci do szkoły? Na uporczywym ignorowaniu FAKTU, że rozwój człowieka (tak fizy
                      > czny jak i umysłowy) nie przepiega zawsze w tym samym tempie, ale od bardzo szy
                      > bkiego w niemowlęctwie i dzieciństwie, sukcesywnie spowalnia wraz z dorastaniem
                      > . Żeby posłużyć się uproszczonym przykładem, dla niemowlaka okres pierwszego pó
                      > łroku życia jest takim samym skokiem rozwojowym, jaki dziecko 5-cio letnie prze
                      > chodzi stając się 15-to, 16-to latkiem. Tak więc niby to "nieistotna" różnica m
                      > iędzy 6-cio i 7-mio latkiem jest w rzeczywistości KOLOSALNA, nawet jeśli się uw
                      > zględni naturalne różnice indywidualne, czy, również dość istotne, różnice międ
                      > zy rozwojem dziewczynek i chłopców. Tego faktu nie negują nawet naukowcy i aż m
                      > i wstyd, że muszę Ci takie oczywistości tłumaczyć...

Dlatego sluszne byloby wprowadzenie zasady przyjmowania do szloly dzieci ktore juz UKONCZYLY 6 lat, a nie wedlug rocznika.

Czy Twoi naukowcy neguja fakt posylania 6-latkow do szkoly w wiekszosc krajow europejskich?

> W ackji Elbanowskich nie chodzi o rygorystyczne wprowadzenie obowiązku szkolneg
                      > o w wieku 7 lat (jak to jest w Finlandii), ale o PRAWO DECYZJI co do tego, kied
                      > y ich dziecko ma pójść do szkoły, a także o ODPOWIEDNIE przygotowanie szkół do
                      > przyjęcia maluchów i nie narażanie ich na niezupełnie jeszcze dla nich zrozumia
                      > ły świat starszych uczniów!

Rodzice czasem sa najgorszymi osobami jezeli chodzi o ocene wlasnych dzieci. Zajmowalam sie kiedys jedna samotna matka tutaj ktora swoje dwie corki ciagle uwazala za za male zeby je poslac do przedszkola. Dziewczynki byly zahukane, zastraszone, trzymajace sie matczynej spodnicy. Kiedy jednak wreszcie poszly do przedszkola blyskawiczunie sie rozwinely. Z zastraszonych zrobily sie wesole, otwarte, szybko wyrownaly deficyty w rozwoju.

> I oczywiście woda powinna być mokra, a śnieg zimny.
                      > Głupoty powtarzane za "biuletynem dla lemingów"... Żenada.

Juras, zjedz sobie troche tego placka, moze Ci gorycz minie :-)

> Drugi raz nie mam zamiaru tłumaczyć Ci na czym polega "staranie się o doprowadz
                      > enie", a rzeczywiste "doprowadzenie", widocznie poszłaś za wcześnie do szkoły..
                      > . ;-)

Jezeli Twoje tlumaczenie ma polegac na tym ze o tej porze, godz. 13.45 jest ciemna noc, to sobie daruj.

> Tą durną, godną przygłupawej nastolatki, uwagę "padania na twarz przed następny
                      > m idolem", zostawię bez komentarza, natomiast co do samego faktu POZNANIA A. Du
                      > dy, nie widzę z mojej strony żadnnego "pośpiechu", bo karierę tego polityka obs
                      > erwuję od lat, a intensywnie od czasu jego kandydowania i wyboru na prezydenta.

Juras, zjedz se tego placka, OK. Moze troche Ci oslodzi maniery.
                      >
                      > Ty natomiast, za wskazaniem WSI-owego Bronka (a kto to jest Duda?) OLEWA
                      > ŁAŚ prawdopodobnie śledzenie kampanii Dudy, wysłuchiwania jego wystąpień itd.,
                      > i zaistniał on w Twojej świadomości jedynie z lekceważących i negatywnych prze
                      > kazów "biuletynu dla lemingów" cyzli GW, więc to TY , a nie ja masz kompletnie
                      > wypaczoną percepcję jego osoby.
                      >
                      > ;-)

Jasne, nalezy miec "jedynie sluszna percepcje Dudy" :-)))))

• maria421 Referendum na wesolo:-) 21.08.15, 12:35
      deser.gazeta.pl/deser/1,111858,18604458,spicie-czy-jestes-za-tym-by-niscy-mezczyzni-byli-wyzsi.html#Prze
      ;.)))

A na powaznie- co jest z tymi 6 milionami podpisow? Wzgledem czego?Moze ktos rzucic linka ?

• astra18 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 14:40

On ci ją oszukał.
        Zdradził.

Normalnie casus Sawickiej.
        To juz nie metr w głąb, kilometry a może i wiecej.

Trzeba mieć odporność nosorożca na ten stek bzdur i kłamstw.
        Ani słowem o referendum które się odbędzie 6 września i nikt go nie odwoływał.
        Tylko o "oszustwie" pana prezydenta. Jak tak mógł zrobić bez porozumienia z PO. Jak społeczeństwo chciało się porozumieć z Komorowskim i PO to pies z kulawą nogą im nie pomógł, a teraz krokodyle łzy wylewają bo taki szach macik ich spotkał.

Marszałek Senatu - bełkot, przepraszam - to nie próba nabijania się z ułomności jakie marszałek posiada..
        Nic nie wpłynęło jeszcze do senatu, a to musi być na piśmie i oficjalne a nie takie tam z telewizora.
        Jak chodziło o potwierdzenie śmierci LK to im wystarczył telewizor a teraz takie mecyje urządzają.

>
        • maria421 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 14:46
          astra18 napisała:

>
          > On ci ją oszukał.
          > Zdradził.
          >
          > Normalnie casus Sawickiej.
          > To juz nie metr w głąb, kilometry a może i wiecej.
          >
          > Trzeba mieć odporność nosorożca na ten stek bzdur i kłamstw.
          > Ani słowem o referendum które się odbędzie 6 września i nikt go nie odwoływał.
          > Tylko o "oszustwie" pana prezydenta. Jak tak mógł zrobić bez porozumienia z PO.
          > Jak społeczeństwo chciało się porozumieć z Komorowskim i PO to pies z kulawą n
          > ogą im nie pomógł, a teraz krokodyle łzy wylewają bo taki szach macik ich spotk
          > ał.
          >
          > Marszałek Senatu - bełkot, przepraszam - to nie próba nabijania się z ułomności
          > jakie marszałek posiada..
          > Nic nie wpłynęło jeszcze do senatu, a to musi być na piśmie i oficjalne a nie t
          > akie tam z telewizora.
          > Jak chodziło o potwierdzenie śmierci LK to im wystarczył telewizor a teraz taki
          > e mecyje urządzają.

Astra, postaraj sie o ODROBINE obiektywizmu , to moze wtedy zauwazysz ze Duda zachowuje sie nie jak prezydent wszystkich Polakow, co tak pieknie obiecywal, lecz jak dzialacz PiSu podwladny szefowi Kaczynskiemu.

Komorowski rozpisujac to nieszczesne referendum w sprawie JOWow chcial chociaz uwzglednic zyczenia jego przeciwnikow politycznych, Duda nawet nie sprawia wrazenia zeby sie liczyl z czymkolwiek innym niz z PiSem.

• astra18 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 14:57
            maria421 napisała:

>
            >
            >
            >
            > Astra, postaraj sie o ODROBINE obiektywizmu

MArio, im częściej prosisz kogoś o to czego Tobie przede wzystkim brak, tym bardziej jesteś irytująca.

, to moze wtedy zauwazysz ze Duda z
            > achowuje sie nie jak prezydent wszystkich Polakow, co tak pieknie obiecywal, le
            > cz jak dzialacz PiSu podwladny szefowi Kaczynskiemu.

Pięknie piszesz tylko brak dowodów na takie zachowanie.
            Na 6 milionach podpisów nie było wpisanych opcji politycznych obywateli, którzy je składali prezydentowi Komorowskiemu.
            >
            > Komorowski rozpisujac to nieszczesne referendum w sprawie JOWow chcial chociaz
            > uwzglednic zyczenia jego przeciwnikow politycznych,

Chciał ich kupić a nie uwzględnic, za publiczne pieniądze. Rozgrzeszaj go dalej.

Duda nawet nie sprawia wraz
            > enia zeby sie liczyl z czymkolwiek innym niz z PiSem.

Uwzględnił głosy 6 milionów obywateli których olał Komorowski.
            >
            • maria421 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 15:07
              astra18 napisała:

> MArio, im częściej prosisz kogoś o to czego Tobie przede wzystkim brak, tym bar
              > dziej jesteś irytująca.

Teraz to juz naprawde przegielas.
              Nie jestem obiektywna wobec Komorowskiego? Nie krytykuje jego lapanie sie referendum jak tonacy brzytwy?
              A gdzie Twoj obiektywizm? Bo jak do tej pory nie zauwazylam.

> Pięknie piszesz tylko brak dowodów na takie zachowanie.

Otworz oczy, to zobaczysz.

> Na 6 milionach podpisów nie było wpisanych opcji politycznych obywateli, którzy
              > je składali prezydentowi Komorowskiemu.

Co jest z tymi 6 milionami podpisow? Juz wczesniej prosilam o link.

> Chciał ich kupić a nie uwzględnic, za publiczne pieniądze. Rozgrzeszaj go dalej

Ale jak Duda chce kupic wyborcow obiecujac po 500 zl na dziecko to dobrze?

> Uwzględnił głosy 6 milionów obywateli których olał Komorowski.

Ponownie prosze o link do tych "6 milionow glosow", bo nie wiem o co chodzi.

• astra18 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 15:20
                maria421 napisała:

>
                >
                > Teraz to juz naprawde przegielas.
                > Nie jestem obiektywna wobec Komorowskiego? Nie krytykuje jego lapanie sie refer
                > endum jak tonacy brzytwy?

Ale usprawiedliwiasz ten krok, twierdząc że zrobił to dla przeciwników politycznych aby ich pozyskać. Niby ganiz ale i usprawiedliwiaz. To jest ten obiektywizm?

> A gdzie Twoj obiektywizm? Bo jak do tej pory nie zauwazylam.

Bo go nie dotrzegasz jak o tym pisałam. Wyciągaz sobie to co Ci pasuje.
                >
                > > Pięknie piszesz tylko brak dowodów na takie zachowanie.
                >
                > Otworz oczy, to zobaczysz.

Widzę lepiej bo tu mieszkam i korzystam z "pracy" partii rządzącej na co dzień.

>
                > > Na 6 milionach podpisów nie było wpisanych opcji politycznych obywateli,
                > którzy
                > > je składali prezydentowi Komorowskiemu.
                >
                > Co jest z tymi 6 milionami podpisow? Juz wczesniej prosilam o link.

To sobie znajdź a nie wykorzystuj innych.
                >
                > > Chciał ich kupić a nie uwzględnic, za publiczne pieniądze. Rozgrzeszaj go
                > dalej
                >
                > Ale jak Duda chce kupic wyborcow obiecujac po 500 zl na dziecko to dobrze?

Co znaczy "a jak", to tryb dokonany jak klepnięte za 100 baniek referendum Komorowskiego?
                >
                > > Uwzględnił głosy 6 milionów obywateli których olał Komorowski.
                >
                > Ponownie prosze o link do tych "6 milionow glosow", bo nie wiem o co chodzi.

A podobno we wszystkim się orientujesz, nawet nie mieszkając tu.
                >
                • maria421 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 15:28
                  astra18 napisała:

> Ale usprawiedliwiasz ten krok, twierdząc że zrobił to dla przeciwników politycz
                  > nych aby ich pozyskać. Niby ganiz ale i usprawiedliwiaz. To jest ten obiektywiz
                  > m?

Tak, to jest obiektywizm.

> Bo go nie dotrzegasz jak o tym pisałam. Wyciągaz sobie to co Ci pasuje.

Bo narazie widze tylko zachwyt Duda...

> To sobie znajdź a nie wykorzystuj innych.

Bardzo grzeczna odpowiedz....

> Co znaczy "a jak", to tryb dokonany jak klepnięte za 100 baniek referendum Komo
                  > rowskiego?

Rozumiem ze dla Ciebie referendum jest dobre, a jego koszt usprawiedliwiony tylko wtedy kiedy Ty je popierasz? Tzn. gdyby np. rok temu wyrzucono 100 baniek na referendum o 6 latkach to byloby OK?

> A podobno we wszystkim się orientujesz, nawet nie mieszkając tu.

Juras tym razem byl mniej zlosliwy niz Ty i juz mi wytlumaczyl.

• astra18 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 15:49
                    maria421 napisała:

>
                    > Tak, to jest obiektywizm.

By Maria. Literki S w kółeczku brakuje.
                    >
                    > > Bo go nie dotrzegasz jak o tym pisałam. Wyciągaz sobie to co Ci pasuje.
                    >
                    > Bo narazie widze tylko zachwyt Duda...

Bo jeszcze niczego nie spieprzył.
                    >
                    > > To sobie znajdź a nie wykorzystuj innych.
                    >
                    > Bardzo grzeczna odpowiedz....

Jak Ty nie popierasz swoich słów linkami to jest bardzo grzecznie, bo Tobie trzeba wierzyć na słowo.
                    >
                    > > Co znaczy "a jak", to tryb dokonany jak klepnięte za 100 baniek referendu
                    > m Komo
                    > > rowskiego?
                    >
                    > Rozumiem ze dla Ciebie referendum jest dobre, a jego koszt usprawiedliwiony tyl
                    > ko wtedy kiedy Ty je popierasz?

Jeżeli referendum nie jest ustanawiane na potrzeby kampanii i pisane na wariata w chwili paniki i walki, to tak.

Tzn. gdyby np. rok temu wyrzucono 100 baniek na
                    > referendum o 6 latkach to byloby OK?

Trudno, ale było poparte głosami wielu milionów ludzi.
                    >
                    > > A podobno we wszystkim się orientujesz, nawet nie mieszkając tu.
                    >
                    > Juras tym razem byl mniej zlosliwy niz Ty i juz mi wytlumaczyl.

Nie chciałam uwłaczać Twojej znakomitej wiedzy o Polsce, nawet o sytuacji w szkołach polskich w których nie bywasz, ani o słuzbie zdrowia, z którą miałaś do czynienia raz w życiu.
                    >
                    • maria421 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 15:57
                      astra18 napisała:

> By Maria. Literki S w kółeczku brakuje.

Postaraj sie chociaz o taki.

> Bo jeszcze niczego nie spieprzył.

Oprocz tego ze zaczyna odpowiedzialnosc za wlasne obietnice przerzucac na innych.

> Jak Ty nie popierasz swoich słów linkami to jest bardzo grzecznie, bo Tobie trz
                      > eba wierzyć na słowo.

Nie chodzi mi o brak linku tylko o "poszukaj sobie".

> Trudno, ale było poparte głosami wielu milionów ludzi.

Z danych Jurasa wynika ze to nie byly wcale miliony tych chcacyc referendum w sprawie 6-latkow.

> Nie chciałam uwłaczać Twojej znakomitej wiedzy o Polsce, nawet o sytuacji w szk
                      > ołach polskich w których nie bywasz, ani o słuzbie zdrowia, z którą miałaś do c
                      > zynienia raz w życiu.

Oszczedz sobie.

Nawet Twoj ukochany prezydent mowi ze trzeba wiekszej wspolpracy z Polakami za granica, jakies specjalne biuro chce otwierac, a Ty mi odmawiasz prawa do wypowiadania sie o Polsce....

• astra18 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 16:04
                        maria421 napisała:

>
                        >
                        > > By Maria. Literki S w kółeczku brakuje.
                        >
                        > Postaraj sie chociaz o taki.

Nie skorzystam. Obiektywizm nie potrzebuje indywidualnej literki S.
                        >
                        > > Bo jeszcze niczego nie spieprzył.
                        >
                        > Oprocz tego ze zaczyna odpowiedzialnosc za wlasne obietnice przerzucac na innyc
                        > h.
                        >
                        > > Jak Ty nie popierasz swoich słów linkami to jest bardzo grzecznie, bo Tob
                        > ie trz
                        > > eba wierzyć na słowo.
                        >
                        > Nie chodzi mi o brak linku tylko o "poszukaj sobie".

A co w tym niegrzecznego? Ty nigdy, ale to nigdy, tak nie napisałaś?
                        >
                        > > Trudno, ale było poparte głosami wielu milionów ludzi.
                        >
                        > Z danych Jurasa wynika ze to nie byly wcale miliony tych chcacyc referendum w s
                        > prawie 6-latkow.

A psiałaś że w sprawie emerytur i lasów nic nie było.
                        >
                        > > Nie chciałam uwłaczać Twojej znakomitej wiedzy o Polsce, nawet o sytuacji
                        > w szk
                        > > ołach polskich w których nie bywasz, ani o słuzbie zdrowia, z którą miała
                        > ś do c
                        > > zynienia raz w życiu.
                        >
                        > Oszczedz sobie.

To nie dawaj powodu do takich odpowiedzi.
                        >
                        > Nawet Twoj ukochany prezydent mowi ze trzeba wiekszej wspolpracy z Polakami za
                        > granica, jakies specjalne biuro chce otwierac, a Ty mi odmawiasz prawa do wypow
                        > iadania sie o Polsce....

Ja Ci niczego nie odmawiam, tylko wytykam braki w podstawowej wiedzy na temat codziennego życia Polaka.
                        I nie zasłaniaj sie teraz inicjatywą Dudy w sprawie utworzenia biur dla Polaków zza granicy, przecież to Ty wlasnie autorytatywnie - zanim jezce cokolwiek powstało - jako Polka stamtąd odrzuciłaś taką ofertę. Tak jakby Maria była przedstawicielem Polonii na całym świecie.
                        >
                        >
                        • maria421 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 16:22
                          astra18 napisała:

> Nie skorzystam. Obiektywizm nie potrzebuje indywidualnej literki S.

Przyjmuje to jako deklaracje ze nie masz zamiaru byc obiektywna :)

> A co w tym niegrzecznego? Ty nigdy, ale to nigdy, tak nie napisałaś?

Nie przypominam sobie zebym tak pisala do kogos kto mnie prosi o link z informacja.

> To nie dawaj powodu do takich odpowiedzi.

Mam sie wcale nie wypowiadac?
                          To jest tylko apel do mnie, czy tez do wszystkich forumowiczow piszacych z Niemiec (wiekszosc na tym forum) ?
                          Czy tez mozna sie wypowiadac tylko wtedy kiedy sie krytykuje wszystko co nie jest zwiazane z PiSem, tak jak robi to Juras?

> Ja Ci niczego nie odmawiam, tylko wytykam braki w podstawowej wiedzy na temat c
                          > odziennego życia Polaka.

Ale Juras ktory moze rzadziej bywa w Polsce niz ja, ma taka wiedze, tak?

> I nie zasłaniaj sie teraz inicjatywą Dudy w sprawie utworzenia biur dla Polaków
                          > zza granicy, przecież to Ty wlasnie autorytatywnie - zanim jezce cokolwiek pow
                          > stało - jako Polka stamtąd odrzuciłaś taką ofertę. Tak jakby Maria była przedst
                          > awicielem Polonii na całym świecie.

Nie, po prostu nie podoba mi sie Twoja stronniczosc- Juras jest PiSowski, wiec wie co sie w Polsce dzieje, ja nie jestem PiSowska, wiec nie powinnam sie wypowiadac bo nie wiem.

• astra18 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 16:32
                            maria421 napisała:

>
                            >
                            > Przyjmuje to jako deklaracje ze nie masz zamiaru byc obiektywna :)

Mam zamiar i jestem na sposób na jaki wskazuje to okreslenie.
                            >
                            > > A co w tym niegrzecznego? Ty nigdy, ale to nigdy, tak nie napisałaś?
                            >
                            > Nie przypominam sobie zebym tak pisala do kogos kto mnie prosi o link z informa
                            > cja.

Juz Ci napisałam - nie chciałam uwłaczyć Twojej wiedzy o Polsce i bieżących wydarzeniach:)
                            >
                            > > To nie dawaj powodu do takich odpowiedzi.
                            >
                            > Mam sie wcale nie wypowiadac?
                            > To jest tylko apel do mnie, czy tez do wszystkich forumowiczow piszacych z Niem
                            > iec (wiekszosc na tym forum) ?
                            > Czy tez mozna sie wypowiadac tylko wtedy kiedy sie krytykuje wszystko co nie je
                            > st zwiazane z PiSem, tak jak robi to Juras?

Nie wiem o czym pizesz bo z ani jednego wyrazu napisanego powyżej przez Ciebie nie wynika moja wypowiedź.
                            >
                            > > Ja Ci niczego nie odmawiam, tylko wytykam braki w podstawowej wiedzy na t
                            > emat c
                            > > odziennego życia Polaka.
                            >
                            > Ale Juras ktory moze rzadziej bywa w Polsce niz ja, ma taka wiedze, tak?

To juz pytanie nie do mnie, ja nie wiem jaki jest rozkład dnia, wyjazdów,jego pobytów w Polsce
                            >
                            > > I nie zasłaniaj sie teraz inicjatywą Dudy w sprawie utworzenia biur dla P
                            > olaków
                            > > zza granicy, przecież to Ty wlasnie autorytatywnie - zanim jezce cokolwi
                            > ek pow
                            > > stało - jako Polka stamtąd odrzuciłaś taką ofertę. Tak jakby Maria była p
                            > rzedst
                            > > awicielem Polonii na całym świecie.
                            >
                            > Nie, po prostu nie podoba mi sie Twoja stronniczosc- Juras jest PiSowski, wiec
                            > wie co sie w Polsce dzieje, ja nie jestem PiSowska, wiec nie powinnam sie wypow
                            > iadac bo nie wiem.

A co ja poradzę na to że on zgadza się z moim poglądem na życie w Polsce?:)
                            Zastanów się o co masz pretensje do mnie, Mario. Przecież to smieszne.

>
                            • maria421 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 16:59
                              astra18 napisała:

> Mam zamiar i jestem na sposób na jaki wskazuje to okreslenie.

Mam nadzieje ze sie wreszcie o tym przekonam :)

> To juz pytanie nie do mnie, ja nie wiem jaki jest rozkład dnia, wyjazdów,jego p
                              > obytów w Polsce

> A co ja poradzę na to że on zgadza się z moim poglądem na życie w Polsce?:)
                              > Zastanów się o co masz pretensje do mnie, Mario. Przecież to smieszne.

Tak wiec potwierdzilas ze jezeli z zagranicy pisze ktos, kto sie z Toba zgadza, to znaczy ze zna zycie w Polsce. Kto sie z Toba nie zgadza, nie powienien sie, wedlug Ciebie, na temat Polski wypowiadac.
                              • astra18 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 17:56
                                maria421 napisała:

>
                                >
                                > >
                                >
                                > >
                                > > Zastanów się o co masz pretensje do mnie, Mario. Przecież to smieszne.
                                >
                                > Tak wiec potwierdzilas

NICZEGO NIE POTWIERDZIŁAM!

ze jezeli z zagranicy pisze ktos, kto sie z Toba zgadza,
                                > to znaczy ze zna zycie w Polsce. Kto sie z Toba nie zgadza, nie powienien sie,
                                > wedlug Ciebie, na temat Polski wypowiadac.

Napisałam że NIE WIEM DLACZEGO Juras się ze mną zgadza, bo nic nie wiem o jego kontaktach z Polską.
                                Czy to do Ciebie dociera czy nie?
                                Bądź łaskawa nie przypisywać mi słów których nie napisałam ani intencji których nie miałam.
                • jureek Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 18:38
                  astra18 napisała:

> > A gdzie Twoj obiektywizm? Bo jak do tej pory nie zauwazylam.
                  >
                  > Bo go nie dotrzegasz jak o tym pisałam. Wyciągaz sobie to co Ci pasuje.

Dasz jakiś przykład, gdzie krytykujesz PiS, Dudę lub Kaczyńskiego? Mimo szczerych chęci nie mogę sobie niczego takiego z Twojej strony przypomnieć. Natomiast pamiętam, że Maria krytykowała posunięcia PO czy Komorowskiego.
                  • astra18 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 18:46
                    jureek napisał:

>
                    >
                    > Dasz jakiś przykład, gdzie krytykujesz PiS, Dudę lub Kaczyńskiego? Mimo szczery
                    > ch chęci nie mogę sobie niczego takiego z Twojej strony przypomnieć. Natomiast
                    > pamiętam, że Maria krytykowała posunięcia PO czy Komorowskiego.

Proszę bardzo: krytycznie oceniałam koalicję PiS z Samoobroną.
                    Krytycznie oceniałam rzecznika PiS Hofmana. Stwierdziłam że nie ma "ręki" PiS do rzeczników oprócz Kurskiego, pomimo jego "ciemnego luda co kupi".
                    Dudy jeszcze nie bo na razie nic nie spieprzył.

A teraz podaj mi przykład krytyki Marii pod adresem PO, może nie pamiętam więc bądź łaskaw przypomnieć.
                    • jureek Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 18:54
                      Pamiętam, że Maria zawsze krytycznie oceniała Palikota, także wtedy, gdy był jeszcze w PO.
                      • astra18 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 18:58
                        jureek napisał:

> Pamiętam, że Maria zawsze krytycznie oceniała Palikota, także wtedy, gdy był je
                        > szcze w PO.

Hmm..to niezbyt trudne i wyszukane:)
                        Jeszcze cos sobie przypominasz?
                        • maria421 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 19:57
                          astra18 napisała:

> Hmm..to niezbyt trudne i wyszukane:)
                          > Jeszcze cos sobie przypominasz?

Nie fatyguj Jurka, przeciez masz najnowszy dowod ze krytykuje Komorowskiego :)
                          • astra18 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 20:02
                            maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                            >
                            > > Hmm..to niezbyt trudne i wyszukane:)
                            > > Jeszcze cos sobie przypominasz?
                            >
                            > Nie fatyguj Jurka, przeciez masz najnowszy dowod ze krytykuje Komorowskiego :)

Ale ja pytałam jego o jeszcze jeden dowód Twojego obiektywizmu:)
                            Bo Palikota nie trudno krytykować:)
                            • maria421 Re: Płacz pani Kopacz 21.08.15, 20:30
                              astra18 napisała:

> Ale ja pytałam jego o jeszcze jeden dowód Twojego obiektywizmu:)
                              > Bo Palikota nie trudno krytykować:)

Bienkowska tez krytykowalam.

Mam nadzieje jednak ze teraz nie powiesz "Bienkowska nie trudno krytykowac" i nie zaczniesz ustalac wlasnych kryteriow obiektywizmu? :-)
                              • astra18 Re: Płacz pani Kopacz 22.08.15, 06:34
                                maria421 napisała:

>
                                > Bienkowska tez krytykowalam.

Tak, za styl ubioru i zachowania, blacharą ją chyba nazwałaś o ile sobie przypominam.
                                A co z wykonywaniem powierzonych obowiązków? Przypomnij mi jeśli się mylę.
                                >
                                > Mam nadzieje jednak ze teraz nie powiesz "Bienkowska nie trudno krytykowac" i n
                                > ie zaczniesz ustalac wlasnych kryteriow obiektywizmu? :-)

Niczego nie ustalam, tylko szukam tych oznak obiektywizmu u Ciebie:)
                                • maria421 Re: Płacz pani Kopacz 22.08.15, 10:15
                                  astra18 napisała:

> Tak, za styl ubioru i zachowania, blacharą ją chyba nazwałaś o ile sobie przyp
                                  > ominam.
                                  > A co z wykonywaniem powierzonych obowiązków? Przypomnij mi jeśli się mylę.

> Niczego nie ustalam, tylko szukam tych oznak obiektywizmu u Ciebie:)

Astra, dla Ciebie "obiektywizm wobec PO" to bylaby frontalna krytyka PO.

Ja przynajmniej kiedys napisalam cos takiego :

forum.gazeta.pl/forum/w,103528,145026058,145026058,Czuje_sie_bezdomna.html
                                  A teraz Ty sei postaraj o jakiekolwiek dowody TWOJEGO wlasnego obiektywizmu wobec PiS, bo te ktore podalas , czyli np. koalicja z Samoobrona i LPR z jednoczesnym obwinianiem za to Tuska to jest parodia nie obiektywizm.
      • jurasberlinczyk49 Re: Referendum na wesolo:-) 21.08.15, 15:08
        maria421 napisała:

> A na powaznie- co jest z tymi 6 milionami podpisow? Wzgledem czego?Moze ktos rz
        > ucic linka ?

Placek się piecze, mam okienko, więc wrzucam:

Lasy państwowe:

Cytat:
        "Inicjatywę ws referendum zainicjowało PiS, choć formalnie to wniosek obywatelski. Trafił on do Sejmu w maju 2014 r., w styczniu posłowie PiS informowali, że do Sejmu dotarły kolejne podpisy z poparciem dla idei zorganizowania referendum i jest ich już 2,5 mln."

Sześciolatki:

Dane z publikacji:
        2011 - 350 tys. podpisów
        2013 - 1 mln podpisów
        2014 - 300 tys. podpisów

Przywrócenie wcześniejszych emerytur:

Cytat 1:
        "Zebraliśmy już 1,5 mln podpisów pod wnioskiem o referendum ws. zmian emerytalnych. W czwartek zaniesiemy je do marszałek Ewy Kopacz - zapowiedział przewodniczący NSZZ "Solidarność" Piotr Duda. Na referendum ws. reformy nie zgadza się rząd."

Cytat 2:
        "Miller: SLD ma 400 tys. podpisów pod wnioskiem o referendum emerytalne "

Suma podpisów: 2,5 mln + 1,65 mln + 1,5 mln + 0,4 mln = 6,05 mln (czyli ponad 6 mln. w trzech podniesionych przez Dude sprawach)

• maria421 Re: Referendum na wesolo:-) 21.08.15, 15:15
          No tak to by sie zgadzalo.

Myslalam ze same "szesciolatki" maja 6-milionowe poparcie.
        • astra18 Re: Referendum na wesolo:-) 21.08.15, 15:26

"
          >
          >
          >
          > Suma podpisów: 2,5 mln + 1,65 mln + 1,5 mln + 0,4 mln = 6,05 mln (czyli pon
          > ad 6 mln. w trzech podniesionych przez Dude sprawach)

Przecież Maria się doskonale orientuje co sie dzieje w Polsce:)))
          >
          >
          >
          • maria421 Re: Referendum na wesolo:-)