Dodaj do ulubionych

Trąby Apokalipsy

28.01.18, 09:44
Dziwne dźwięki z nieba. Internauci piszą o „Trąbach Apokalipsy”

Do rangi prawdziwego internetowego fenomenu urosły doniesienia o dziwnych dźwiękach słyszalnych z nieba na przestrzeni ostatnich lat, w różnych częściach globu. Internauci określają tajemnicze dźwięki mianem „trąb apokaliptycznych”, odnosząc się bezpośrednio do treści Apokalipsy wg. św. Jana.

Informacje na ten temat cieszą się ogromną popularnością w mediach społecznościowych. Regularnie pojawiają się również kolejne nagrania, z różnych części świata mające dowodzić, że dźwięki słyszalne są w różnych krajach. Jak do tej pory najwięcej nagrań pochodzi z Europy, USA oraz krajów Ameryki Południowej.

O fenomenie tajemniczych dźwięków mówi się praktycznie od 2011 roku. Z tego właśnie roku pochodzi pierwsze nagrania z Kijowa, na którym słychać nietypowe dźwięki:

Bardzo szybko informacje na ten temat zaczęły napływać również z innych krajów. Okazało się, że część nagrań była fałszowana, a internautom chodziło o zdobycie klikalności na swoich kanałach w serwisach społecznościowych, były jednak również nagrania, których autentyczności nie podważono. Do tej pory w mediach społecznościowych opublikowano już tysiące filmów z nagranym "tajemniczym dźwiękiem z nieba".

Gdy sprawą zainteresowały się media, na temat tajemniczych dźwięków zaczęli wypowiadać się również naukowcy i eksperci. Przekonują oni, że dźwięk nie jest zjawiskiem nadprzyrodzonym. Ich zdaniem najprawdopodobniej jest to wiatr, który pojawia się w chłodniejsze dni i na swojej drodze natrafia na wiele naturalnych przeszkód takich jak wysokie drzewa, góry, czy bloki. Naukowcy przekonują, że dźwięk uderzającego o przeszkodę wiatru można interpretować podobnie do dźwięku trąby, a fale dźwiękowe znacznie szybciej rozchodzą się w zimnym powietrzu. Dźwięk jest również wówczas bardziej donośny.

Najnowsze nagranie zostało zarejestrowane w październiku na Słowacji:

Internauci jednak zdają się nie dawać wiary tym wyjaśnieniom. Świadczyć o tym może prawdziwa fala amatorskich analiz tajemniczego zjawiska. Wiele osób wprost odnosi niepokojące dźwięki do treści Apokalipsy wg. św. Jana. Tam właśnie znajduje się opis, z którego wynika, że koniec świata zapowiadać będzie dźwięk siedmiu trąb, który zwiastować będzie siedem plag poprzedzających Apokalipsę i Sąd Ostateczny. Dlatego właśnie w internecie zjawisko opisuje się właśnie jako „Trąby Apokalipsy”.

niezalezna.pl/89789-dziwne-dzwieki-z-nieba-internauci-pisza-o-trabach-apokalipsy
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Trąby Apokalipsy 28.01.18, 09:53
      Dziwne dźwięki powróciły, "trąby apokalipsy" słyszano w Holandii, Wielkiej Brytanii i w Maroko

innemedium.pl/wiadomosc/dziwne-dzwieki-powrocily-traby-apokalipsy-slyszano-w-holandii-wielkiej-brytanii-w-maroko
      • m.maska Re: Trąby Apokalipsy 28.01.18, 09:57
        Jak tak slucham tego, to przypomnialo mi sie, jak ktorejs niedzieli we wrzesniu ub. roku, po obiedzie Junior spytal mnie co to za odglosy? mnie skojarzyly sie z wolaniem słoni - wiec rzucilam to w przestrzen i zaczelismy sie smiac - bo w poblizu nie mamy zadnego zoo. Teraz, po przeczytaniu kilku artykulow zastanawiam sie, co to wtedy bylo.
    • al-szamanka Re: Trąby Apokalipsy 28.01.18, 11:04
      Ostatnio czytalam, ze te dzwieki powstaja przy szybkim odmrazaniu sie uprzednio zlodwacialych pokladow ziemi.
      Ciekawe tylko, ze dzwieki pojawiaja sie takze w krajach, w ktorych nawet nie ma przymrozkow smile
      • m.maska Re: Trąby Apokalipsy 28.01.18, 11:34
        Teorii jest wiele, jedne mniej inne bardziej wiarygodne - ale trzeba przyznac, ze te dzwieki sa niesamowite. U mnie to bylo slychac naprawde jakby slonie ryczaly - tyle, ze w oddali. Czy ja wiem? Junior potem stwierdzil, ze gdzies w oddali jest jakas fabryczka, ktora transport prowadzi koleja i byc moze byly to dzwieki pociagu oczekujacego na wjazd czy cos w tym rodzaju.
        • al-szamanka Re: Trąby Apokalipsy 28.01.18, 12:12
          m.maska napisała:

> Teorii jest wiele, jedne mniej inne bardziej wiarygodne - ale trzeba przyznac,
          > ze te dzwieki sa niesamowite. U mnie to bylo slychac naprawde jakby slonie rycz
          > aly - tyle, ze w oddali. Czy ja wiem? Junior potem stwierdzil, ze gdzies w odda
          > li jest jakas fabryczka, ktora transport prowadzi koleja i byc moze byly to dzw
          > ieki pociagu
          oczekujacego na wjazd czy cos w tym rodzaju.
          >

Ha, ale zeby pociag ryczal jak slon? big_grin
    • rena-ta49 Re: Trąby Apokalipsy 28.01.18, 12:27
      Podobne odgłosy można usłyszeć na osiedlach wysokich bloków podczas silnych wiatrów.
      Ale też w pobliżu miejsc gdzie są ekrany dźwiękochłonne o dużym natężeniu ruchu samochodowego.
      • a74-7 Re: Trąby Apokalipsy 28.01.18, 15:56
        ano wyjasniaja
        i jednoczesnie nic nie wyjasniaja.
        U mnie jest raczej niska zabudowa domkow rodzinnych,wiatr nie gra (moze najwyzej zerwac dachy)
        W 2014 june, zdaje sie okolo godziny 11 .40 am wywieszalam pranie w ogrodku.Nie wiem skad dzwieki szly,ani z nieba ani z ziemi ,ani z zadnej okreslonej strony.Tubalny dzwiek ,prawie basowy syreny okretowej przechodzacy w dzwiek mechanicznego ciecia grubego zelastwa.Nie bylo wiatru, chmury tez srednie ...trwalo to ok 4 min,
        Nie bylo zadnych robot dookola, nie mam portu w poblizu,linii kolejowych ,wiezowcow......
        Dopiero pozniej wygooglowalam co to MOZE byc.
        Tak jak z chem trails , slusznie nazywanymi "con "trails big_grin
        Wszyscy je widza ale nikt nie porusza tego tematu w meRdiach, temat tabu.
        Od czasu do czasu jakis filmik, ktory niczego nie wyjasnia.

Ta sama historia z manipulowaniem pogoda ,haarpem .....
        • m.maska Re: Trąby Apokalipsy 28.01.18, 21:31
          I tak slyszymy cos i nie przywiazujemy nawet do tego wagi - dopiero po jakims czasie, kiedy sie okazuje, ze nie tylko my - przypominamy sobie nagle i o shock
          • a74-7 Re: Trąby Apokalipsy 28.01.18, 22:56
            Kiedy zyje sie szybko , to rzeczy wazne sa tu i teraz,
            w rat race nie ma czasu na pielegnowanie swojego ego ,wciaganie go na piedestal i temu podobnych....;-D big_grin
            Czytamy, wiemy ;ale w natloku zdarzen i info - dzielimy je na te wazne i mniej wazne,prawda?
        • al-szamanka Re: Trąby Apokalipsy 29.01.18, 11:08
          a74-7 napisał:

> ano wyjasniaja
          > i jednoczesnie nic nie wyjasniaja.
          > U mnie jest raczej niska zabudowa domkow rodzinnych,wiatr nie gra (moze najwyze
          > j zerwac dachy)
          > W 2014 june, zdaje sie okolo godziny 11 .40 am wywieszalam pranie w ogrodku.Nie
          > wiem skad dzwieki szly,ani z nieba ani z ziemi ,ani z zadnej okreslonej strony
          > .Tubalny dzwiek ,prawie basowy syreny okretowej przechodzacy w dzwiek mechani
          > cznego ciecia grubego zelastwa.Nie bylo wiatru, chmury tez srednie ...trwalo to
          > ok 4 min,
          > Nie bylo zadnych robot dookola, nie mam portu w poblizu,linii kolejowych ,wiezo
          > wcow......
          > Dopiero pozniej wygooglowalam co to MOZE byc.
          > Tak jak z chem trails , slusznie nazywanymi "con "trails big_grin
          > Wszyscy je widza ale nikt nie porusza tego tematu w meRdiach, temat tabu.
          > Od czasu do czasu jakis filmik, ktory niczego nie wyjasnia.
          >
          > Ta sama historia z manipulowaniem pogoda ,haarpem .....

Zupełnie podobnie opisywał takie zjawisko mój kolega z pracy - mówił, że był to jakby łomot dochodzący z nieba, ale ciągnący się od ziemi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka