Dodaj do ulubionych

Autostrada

19.12.24, 17:09
Od dziś mam spod domu do Warszawy i dalej autostradę.
Spod domu, bo wjazd w odległości 1,5 -2km. W linii prostej, lotem ptaka 500m ;)
Starik jestem i nie spodziewałem się, że doczekam.

Głupie, ale wqrwia mnie jedno; budowanie na bogato.
Wiadukty co kilkaset metrów w miejscach gdzie praktycznie nie ma ruchu. Tak jakby ktoś chciał by przepalić kilka milionów.
Cieszą ? mnie drogi techniczne wzdłuż autostrady.
Być może i prawdopodobnie ? te budowanie na bogato wzięło się ze względów wojskowo strategicznych ?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Autostrada 19.12.24, 17:12
      To dzisiaj ten kawałek a2 między Mińskiem a Siedlcami otworzyli? Już oficjalnie?
    • vogon.jeltz Re: Autostrada 19.12.24, 20:42
      > Wiadukty co kilkaset metrów w miejscach gdzie praktycznie nie ma ruchu.
      > Tak jakby ktoś chciał by przepalić kilka milionów.

A co, mieli stare istniejące drogi po prostu przeciąć na pół autostradą? A i pewnie część z tych wiaduktów to nie są wiadukty, tylko kładki dla zwierząt.
    • qqbek Re: Autostrada 19.12.24, 21:13
      donvito52 napisał:

> Od dziś mam spod domu do Warszawy i dalej autostradę.
      > Spod domu, bo wjazd w odległości 1,5 -2km. W linii prostej, lotem ptaka 500m ;)
      > Starik jestem i nie spodziewałem się, że doczekam.
      >
      > Głupie, ale wqrwia mnie jedno; budowanie na bogato.
      > Wiadukty co kilkaset metrów w miejscach gdzie praktycznie nie ma ruchu. Tak jak
      > by ktoś chciał by przepalić kilka milionów.
      > Cieszą ? mnie drogi techniczne wzdłuż autostrady.
      > Być może i prawdopodobnie ? te budowanie na bogato wzięło się ze względów wojsk
      > owo strategicznych ?

Nie, buduje się tak, żeby gumofilcowe nie wjeżdżały traktorami na autostradę, bo "tak będzie im bliżej".

Co do odległości - szczerze współczuję.
      Ja mam od ekspresówki kilometr w drodze prostej (droga jest za ekranami, a "po drodze" jest jeszcze mocno zadrzewiony teren) i w letnie noce słychać "szum" nadal (a natężenie dźwięku, co pamiętamy przecież z lekcji fizyki, jest odwrotnie proporcjonalne do kwadratu odległości od źródła, więc "czysto obliczeniowo" ja dostaję z S-ki 1/4 tego, co będziesz miał teraz). Jak jakiś z korą gładką jak pośladki pałuje po nocy pozbawiony tłumika motocykl 250+ to też go słychać (przy otwartym oknie) i to niestety wyraźnie.
      • donvito52 Re: Autostrada 20.12.24, 18:31
        qqbek napisał:

>
        > Co do odległości - szczerze współczuję.
        > Ja mam od ekspresówki kilometr w drodze prostej (droga jest za ekranami, a "po
        > drodze" jest jeszcze mocno zadrzewiony teren) i w letnie noce słychać "szum" na
        > dal (a natężenie dźwięku, co pamiętamy przecież z lekcji fizyki, jest odwrotnie
        > proporcjonalne do kwadratu odległości od źródła, więc "czysto obliczeniowo" ja
        > dostaję z S-ki 1/4 tego, co będziesz miał teraz). Jak jakiś z korą gładką jak
        > pośladki pałuje po nocy pozbawiony tłumika motocykl 250+ to też go słychać (prz
        > y otwartym oknie) i to niestety wyraźnie.
        >
        >
        Akurat koło mnie trasa idzie w głębokim wykopie, 5-7m, poza tym są zabudowania i zarośla.
        Gorzej bo mieszkam bezpośrednio przy ruchliwej wojewódzkiej i TO daje w ucho.
        Jak budowałem 40 parę lat temu to drogą w ciągu godziny przejeżdżało kilkanaście pojazdów. Teraz jeden za drugim. Tak w ogóle to zrobił się trójkąt bermudzki, z przodu trasa wojewódzka, z jednego boku 600m obwodnica miasta, z trzeciej strony autostrada. O dziwo, ona jest najcichsza ... jak na razie ...
        Bym się wyprowadził ale żona ma swój ogród którego "nie opuści aż do śmierci".
        Pociechą też jest, że na stare lata słuch się pogarsza ... ;)
      • allegropajew Re: Autostrada 21.12.24, 03:11
        Od źródła liniowego jest pierwsza potęga, kwadrat jest od punktowego.
        Dochodzi jeszcze odbicie od gruntu, ale to już mała poprawka.
    • hrasier_2 Re: Autostrada 19.12.24, 21:24
      donvito52 napisał:

> Od dziś mam spod domu do Warszawy i dalej autostradę.
      > Spod domu, bo wjazd w odległości 1,5 -2km. W linii prostej, lotem ptaka 500m ;)
      > Starik jestem i nie spodziewałem się, że doczekam.
      >
      > Głupie, ale wqrwia mnie jedno; budowanie na bogato.
      > Wiadukty co kilkaset metrów w miejscach gdzie praktycznie nie ma ruchu. Tak jak
      > by ktoś chciał by przepalić kilka milionów.
      > Cieszą ? mnie drogi techniczne wzdłuż autostrady.
      > Być może i prawdopodobnie ? te budowanie na bogato wzięło się ze względów wojsk
      > owo strategicznych ?
      >
      > Niektóre wiadukty są dla zwierząt, bo często przecinają szlaki migracji ich. I nie są to tanie rzeczy.
      >
      >
    • bywalec.hoteli Re: Autostrada 20.12.24, 12:26
      A jak poziom hałasu w domu?
      Co do budowy "na bogato", to po pierwsze: autostrada potrafi odciąć dane miejsce od świata lub od pracy, więc bardzo dobrze, że są wiadukty, nawet jak mały ruch, to wsie potrzebują dojechać, po drugie ciesz się jak masz dobre ekrany.
      • donvito52 Re: Autostrada 20.12.24, 18:38
        bywalec.hoteli napisał:

> A jak poziom hałasu w domu?
        > Co do budowy "na bogato", to po pierwsze: autostrada potrafi odciąć dane miejsc
        > e od świata lub od pracy, więc bardzo dobrze, że są wiadukty, nawet jak mały ru
        > ch, to wsie potrzebują dojechać, po drugie ciesz się jak masz dobre ekrany.

W domu cicho. Chyba, że okna pootwieram.
        Ale ... czasem sypiam w mieszkaniu w Warszawie przy JP2. Tam to jest koszmar. Nawet przy zamkniętych oknach.

Ociąć ? Żelków Kolonia przedłużenie ulicy Widok. Auta przejeżdżają jedno na 10 minut.
        Bardziej mnie dziwi nowo budowany wiadukt równoległy do ul. Domanickiej w Siedlcach. Odległość 500? metrów.
        Do tej pory nie było tam żadnej drogi, może gruntowa ?
        • bywalec.hoteli Re: Autostrada 21.12.24, 16:35
          Ale może jeżdżą tam mieszkańcy wsi do pracy?
    • bolo2002 Re: Autostrada 21.12.24, 09:36
      A jak sie ta autostradą przejedziesz-to dojdziesz do wniosku , ze to nie jest autostrada-tylko wyrób autostradopodobny. Pewnie to ten odcinek ze stolicy w kierunku Siedlec-co Chinczyki robiły- no i już wiadomo co to za wyrób. Czytałem komentarze o jakości.
      • donvito52 Re: Autostrada 21.12.24, 11:45
        bolo2002 napisał:

> A jak sie ta autostradą przejedziesz-to dojdziesz do wniosku , ze to nie jest a
        > utostrada-tylko wyrób autostradopodobny. Pewnie to ten odcinek ze stolicy w kie
        > runku Siedlec-co Chinczyki robiły- no i już wiadomo co to za wyrób. Czytałem ko
        > mentarze o jakości.

Bredzisz Waść OdRzeczy.
        Przejechałem się i standard lepszy niż u Niemców.
        Iii ... Chińczyków to w szklance zobaczył Pan ... to polskie firmy budowały i budują o ile mi wiadomo.
        • trypel Re: Autostrada 21.12.24, 11:47
          Bolo tak zazwyczaj bredzi w tematach o jakich pojęcia nie ma.
          • dodekanezowiec Re: Autostrada 21.12.24, 15:15
            trypel napisał:

> Bolo tak zazwyczaj bredzi w tematach o jakich pojęcia nie ma.
            >
            Wg niego
            "Za komuny było lepij"
          • vogon.jeltz Re: Autostrada 21.12.24, 18:38
            > Bolo tak zazwyczaj bredzi w tematach o jakich
            > pojęcia nie ma.

Czyli zawsze
        • j_malec Re: Autostrada 21.12.24, 15:22
          Akurat to jest prawda. Odcinek Mińsk Mazowiecki – Siedlce budowali Chińczycy: forsal.pl/transport/drogi/artykuly/8033838,gddkia-przetarg-ostatni-odcinek-a2-dla-chinskiej-firmy-stecol.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka