Dodaj do ulubionych

Jeepa se ...

17.10.24, 21:51
Jeepa se kupiłem.
Wranglera JK.
W dizlu.
Samochód ma 16 lat, gdyby był dziewczyną mógłby się bzykać.
Z większej odległości wygląda jak nówka. Ciekaw jestem czy reszta, czyli mechanika będzie w równie dobrym stanie.
Środek "trochę" archaiczny, wykończenie ... coż ... miałem poprzednią wersję, TJ. Było ciasno jak w PF126p, wykończenie wnętrza jak w Żuku, komfort jak w Tarpanie. Jeździłem, więc wiem ;)
Uznajmy więc, że jest prawie luksusowo. Do szczęścia brakuje mi grzanych foteli. W Volvo, jak włączałem ( grzanie ) w listopadzie to wyłączałem w kwietniu.
Iii ... nie ma miejsca na nawigację i telefon. Deska rozdzielcza stanowczo przekombinowana.
Przeraża mnie zużycie paliwa. Jeszcze nie wiem jakie, ale z pewnością znacznie różniące się od podawanych w katalogu.
Czekam na wyrazy zazdrości i gratulacje.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Jeepa se ... 17.10.24, 22:07
      Gratulacje

Wazne, ze tobie pasowal i dales na niego swoja kase.....

Kazde auto ma swoje plusy i minusy, ale skoro TY jestes pewien, ze to byl dobry zakup, to sprawa jest ZAMKNIETA

Oczywiscie wszystkie opinie mile widziane
      • tbernard Re: Jeepa se ... 18.10.24, 09:13
        wislok1 napisał:

> Kazde auto ma swoje plusy i minusy, ale ...

... ale najwięcej ma ich w miejscu, gdzie akumulator jest podłączony

:)
    • engine8t Re: Jeepa se ... 17.10.24, 22:11
      A do czego on ma ci sluzyc?
      • wislok1 Re: Jeepa se ... 17.10.24, 22:47
        To jego problem,

jak wrangler to np. do to przewozenia jeansow
        • engine8t Re: Jeepa se ... 17.10.24, 23:23
          Wrangler
          An angry disputant; one who disputes with heat or peevishness.
          • waga173 Re: Jeepa se ... 18.10.24, 01:28
            engine8t napisał:

> Wrangler
            > An angry disputant; one who disputes with heat or peevishness.

A taki chuj. Wrangler to taki kowboj co lapie na lasso i powala krowy, czyli nad nimi zwycieza.
          • hrasier_2 Re: Jeepa se ... 18.10.24, 07:36
            engine8t napisał:

> Wrangler
            > An angry disputant; one who disputes with heat or peevishness.
            Dobry kowboj powinien wytrzymać na wściekłym byku 8 sekund.
      • jeepster Re: Jeepa se ... 18.10.24, 01:51
        It's a Jeep thing, but you wouldn't understand....
    • trypel Re: Jeepa se ... 17.10.24, 23:36
      Nie grzesz narzekając na TJta
      Ja miałem YJ na resorach.
      A i tak żonę na niego wyrwałem:)
      Dlatego teraz nie mogę kupić kolejnego żeby mi coś do głowy nie wpadło:D
      Gratulacje
      Super zabawka.
      Masz 2.8 w wersji 177 czy 200 KM?
      Jak słabsza to jedz na chipowanie to zużycie paliwa mocno spadnie. Automat czy manual?
      Zazdroszczam:)
      • donvito52 Re: Jeepa se ... 19.10.24, 17:47
        trypel napisał:

> Nie grzesz narzekając na TJta
        > Ja miałem YJ na resorach.
        > A i tak żonę na niego wyrwałem:)
        > Dlatego teraz nie mogę kupić kolejnego żeby mi coś do głowy nie wpadło:D
        > Gratulacje
        > Super zabawka.
        > Masz 2.8 w wersji 177 czy 200 KM?
        > Jak słabsza to jedz na chipowanie to zużycie paliwa mocno spadnie. Automat czy
        > manual?
        > Zazdroszczam:)
        >

Na Tidżeja nie narzekam, spędziłem z nim blisko 7 szczęśliwych lat.
        Spójrzmy prawdzie, był prosty aż do bólu, jednocześnie wspaniały.
        Rubicon, więc automat, przedlift czy tylko 177km.
        Rozwiń te czipowanie i spadek spalania jeśli możesz.

Po co ? bo chciałem ...
        Nie choruję na supersupesportowe samochody.
        Chcę/chciałem samochód na Rumuńskie góry, Bułgarię, Albanię. Tak gdzie mało ludzi i piękne widoki.
        Wcześniej jeździłem motocyklem. Byłem w Turcji kilka razy, kilkanaście w Italii, na Ukrainie, Rumunii i gdzieś tam jeszcze. Z moto musiałem skończyć, zdrowie. Było za mało więc przesiadłem się na 4oo
        • trypel Re: Jeepa se ... 19.10.24, 18:10
          Miałem ten sam silnik w wersji 177 w dodgu nitro. Plus 5 biegowy automat.
          Na początku jak zona dostala to średnia z miesiąca wyszla prawie 13l (wroclaw), pojechałem na hamownie, okazało się że z nowymi 177 bylo 165 i chyba ok 400 NM, po indywidualnym strojeniu 199 KM i 500 NM. Skrzynia się uczy sama więc po miesiącu już było poniżej 11 l średnio. A jazda stała się dużo przyjemniejsza (zwłaszcza po mieście bo nagle silnik zaczal pracować przy innych obrotach (1500-2500 a nie 2200-3000), a wyorz3dzanir w trasie to onna sprawa.
          Same korzyści. Jak chcesz jeździć daleko to tym bardziej
          • donvito52 Re: Jeepa se ... 04.11.24, 19:55
            Paliwo nie spada. Trzyma się dobre + 13l ;(
            Umówiłem się na czwartek na czipowanie.
            Tysiąc złotych nie majątek, zobaczymy co wyjdzie.
            Poza tym jest OK.
            • trypel Re: Jeepa se ... 04.11.24, 20:11
              Ale u kogoś porządnego z hamownia. A nie u kogoś kto wgra ci jakiś program z sieci bez strojenia silnika
              • donvito52 Re: Jeepa se ... 05.11.24, 11:45
                trypel napisał:

> Ale u kogoś porządnego z hamownia. A nie u kogoś kto wgra ci jakiś program z si
                > eci bez strojenia silnika
                >
                Opinie to raczej ma dobre.
                Hamownię też ma.
                A i cena akceptowalna.
                Wystawia gwarancję, nie pytałem na jak długo.
                www.facebook.com/ProTurboRacing/?locale=pl_PL
                Miałeś Jeepa więc wiesz, że jego posiadanie powoduje nieustanne swędzenie d*** ;) i konieczność bezsensownego poprawiania istniejącego stanu.
                Zarzekam się, że będę twardy i nie ... żadnych przydaśków ... oprócz ...
                Osłona drążków z przodu zawieszenia.
                Radio - ale to Zięć się uparł mnie dogodzić. Byłem przeciw, ale zamówił te radio no i co ja mogę ;)

W sumie to Pipa można w nieskończoność.
                Gość jak w ogłoszeniu które przeglądałem podliczył wszystkie extrasy to wyszło mu ponad 120kpln. A autko nie wyglądało na jakieś tam szczególnie wypasione.
                Tego akurat nie kupiłem, wyglądało na lekko "zmęczone", daleko było i miało liftu 5" + koła 35". Blisko 20cm wyżej od mojego.
                Jako, że odnalazłbym się w Hobbitowie to drabinkę musiałbym za sobą nosić.
                Tu, 2" liftu i opony 32" ( seryjny rozmiar ) i akurat wsiadam bez problemów i sensacji.
                • trypel Re: Jeepa se ... 05.11.24, 11:57
                  To daj znać po wszystkim.
                  Daj skrzyni parę dni na naukę i sprawdzaj
    • waga173 Re: Jeepa se ... 18.10.24, 01:06
      Te grzane siedzenia to wada. Wszystko sie trzesie z zimna a dupa sie poci. Z tylu na gaciach sa potem biale smugi wzdluz rowka, to sol.

"Z większej odległości wygląda jak nówka". to jak Zofija. A ja jestem z daleka podobny do Gregory Pecka.

Kurwa, zazdraszczam! :)))
    • jeepster Re: Jeepa se ... 18.10.24, 02:00
      2008 Wrangler z dieslem to wersja tylko na Europę. Z tego co wiem to jest to 2.8 l. Tutaj (US i Kanada) instalowali to w tym co w Europie nazywało się Cherokee a u nas Liberty. Z tego co słyszałem, to całkiem niezły silnik. Ja mam JK z 2012 roku, z V6. Ma "dupogrzeja", ale właśnie ostatniej zimy część siedząca się zbiesiła i grzeje tylko oparcie (na dole). Deska rozdzielcza od 2011 trochę się zmieniła i mój ma wbudowaną nawigację i całkiem niezły system multimedialny (wbudowany hard disk, 2 gniazda USB, gniazdo AUX, Bluetooth, odtwarzacz DVD (wideo i audio), który odgrywa pliki MP3 zapisane na DVD no i radio satelitarne. To ostatnie to taki amerykański standard.
    • hrasier_2 Re: Jeepa se ... 18.10.24, 07:53
      16 letnie auto już nie dziewica. Spełniasz marzenia i zdobywasz góry. Czy dużo pali? Jak czytam to nie ma tragedii. Osobiście to wolę Hummera że srebrną łopatką z tyłu. Ostatnio taki widziałem niedaleko mnie.
    • pffpffpff Re: Jeepa se ... 06.11.24, 08:18
      👍 pojeździłabym
      • donvito52 Re: Jeepa se ... 08.11.24, 20:40
        Jest.
        A raczej nie jest fajnie ;(
        Aczkolwiek lepiej.
        Okazuje się, że z 177 koni zostało146,7KM, ze 409N było 308N. Słabo.
        Pan Majster spytany o kondycję silnika i gdzie te brakujące konie i niutony się podziały stwierdził, że prawdopodobnie nigdy ich nie było. Co prawda nie robił wcześnie silnika 177KM, ale robił te same fabrycznie zestrojone na 164KM w innych amerykańsko/europejskich ustrojstwach i tamte też nigdy nie osiągały papierowych wyników.
        Poza tym motor jest/był w dobrym stanie.
        O 200KM nie było co myśleć.
        Dostałem 174,3KM
        I 375Nm. Nawet nie nominał.
        Tak ogólnie i subiektywnie mam odczucie jak samochód stał się "lżejszy". Lepiej reaguje na gaz.
        Ma też podobno mniej palić. Zobaczymy, uwierzymy.
        • pffpffpff Re: Jeepa se ... 08.11.24, 21:11
          Ale to nie jest auto do szybkiej jazdy. Typowe jezdzidelko bujankowe ;)
        • trypel Re: Jeepa se ... 08.11.24, 21:16
          Dawaj znać.. jestem ciekawy dlaczego nie poszedł dalej. Jeśli silnik w dobrej kondycji to potencjał na 200 był.
          Uzytkuj patrz i informuj
          Mój też miał mniej ale dalo radę wykrzesać sporo.
          To wrażenie lekkości poczuje też skrzynia która zacznie onaczej przełączać i rezultaty powinny być widoczne
        • pffpffpff Re: Jeepa se ... 08.11.24, 21:30
          A to nie jest przypadkiem model sprowadzony z USA?
          • jeepster Re: Jeepa se ... 08.11.24, 21:40
            W Stanach i Kanadzie ten silnik nie występował we Wranglerze. Był on dostępny w modelu Liberty. Tutaj JK zaczął z silnikiem 3.8l V6 a w 2012 roku zmienili go na 3.6l V6 (Pentastar).
            • engine8t Re: Jeepa se ... 08.11.24, 21:52
              jeepster napisał(a):

> W Stanach i Kanadzie ten silnik nie występował we Wranglerze. Był on dostępny w
              > modelu Liberty. Tutaj JK zaczął z silnikiem 3.8l V6 a w 2012 roku zmienili go
              > na 3.6l V6 (Pentastar).

Mowisz o Hummer czy orginalnym Humwee ?
              Ten mial/ma 6.5L diesel i mogl sie rozpedic do predkosci rownej fiatowi 126p :)

Hummera dla pffff to moze taki? Babski i wypasiony?
              • jeepster Re: Jeepa se ... 08.11.24, 21:57
                Nie wiem skąd ci przyszedł do głowy Hummer? Dyskusja jest o modelu Jeep Wrangler JK. No chyba, że jak Jasiowi, któremu wszystko kojarzyło się z d..., tobie wszystko kojarzy się z Hummerem.
                • engine8t Re: Jeepa se ... 09.11.24, 01:00
                  jeepster napisał(a):

> Nie wiem skąd ci przyszedł do głowy Hummer? Dyskusja jest o modelu Jeep Wrangle
                  > r JK. No chyba, że jak Jasiowi, któremu wszystko kojarzyło się z d..., tobie ws
                  > zystko kojarzy się z Hummerem.

Dyskusja wisi pod wpisem hrasiera_2 kttory sprowokawal komentzrz pff... a wiec reszta ma sie jakos do tego
              • pffpffpff Re: Jeepa se ... 09.11.24, 06:44
                H3 by styknal. Jeździłam prawie rok. Spoko auto, ale również do just cruisin, nie zapi.rdalania.
                Świetna widoczność 😁
            • trypel Re: Jeepa se ... 08.11.24, 22:05
              Ale ze w ogóle był dostępny ten wloski diesel u was to się zdziwiłem.
              • jeepster Re: Jeepa se ... 08.11.24, 22:19
                Tylko przez dwa lata (2005-2006). Potem zmieniły się przepisy o czystości spalin i przestali go oferować. Z tego co wiem to w Kalifornii i kilku innych stanach tego typu diesle nie były oferowane, bo tam były bardziej restrykcyjne przepisy.
              • jeepster Re: Jeepa se ... 08.11.24, 22:23
                Obecny Wrangler (JL) do niedawna był oferowany z dieslem V6 3.0l., ale w modelu 2024 tego diesla nie widzę. Jest za to 6.4l HEMI.
                • trypel Re: Jeepa se ... 09.11.24, 07:20
                  jeepster napisał(a):

> Obecny Wrangler (JL) do niedawna był oferowany z dieslem V6 3.0l., ale w modelu
                  > 2024 tego diesla nie widzę. Jest za to 6.4l HEMI.

Parę lat temu klient z NY pochwalił mi się że ma w nowym pickupie taki mały europejski diesel. I jakie to jest ekonomiczne. Chodziło mu właśnie o ten 3 l v6 :)
                  A ja się naprawdę zdziwiłem że fiat sprzedaje w stanach swoje dostawczaki, włącznie z najmniejszymi. Bo doblo to się tam nie spodziewałem
                  • jeepster Re: Jeepa se ... 09.11.24, 23:07
                    W dużych samochodach dostawczych RAM 2500 czy 3500 Chrysler montuje diesle firmy Cummins - rzędowe szóstki o pojemności 6.7l. W porównaniu do tego silnika, to 3.0l V6 wygląda jak silnik małolitrażowy.
          • donvito52 Re: Jeepa se ... 08.11.24, 21:43
            pffpffpff napisał:

> A to nie jest przypadkiem model sprowadzony z USA?

Salon Polska.
            • trypel Re: Jeepa se ... 08.11.24, 22:07
              Dodatkowo bo to typowe dla silnika - jak będzie ciężko zapalał (długo krecil) to zanim posłuchasz kogoś kto będzie pieprzyl o wymianie wtrysków to sprawdź podłączenie rozrusznika. Tam jest jakiś problem typowy i rozrusznik zaczyna zabierać za dużo prądu.
              Jaki masz automat w jeepie? 5 biegów?
    • bywalec.hoteli Re: Jeepa se ... 09.11.24, 20:29
      brawo a komentarz o 16 latce niegodny
      • hrasier_2 Re: Jeepa se ... 09.11.24, 20:58
        bywalec.hoteli napisał:

> brawo a komentarz o 16 latce niegodny
        Wiesz w takim każdy marzy- że się przydarzy.
      • donvito52 Re: Jeepa se ... 10.11.24, 15:49
        bywalec.hoteli napisał:

> brawo a komentarz o 16 latce niegodny

Zamień na szesnastolatka ... ;)

Poza tym, nie oglądam się za kobietami młodszymi od mej córki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka