ziedrzec 24.06.05, 13:59 witam Szanownych :-) Tak obserwuję, obserwuję i konstatuję, że alternatywne techniki fotograficzne na tym forum ograniczają się jeno do gumy. Czy jednak ktoś z Was orientację co do techniki platinum/palladium posiada...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mosteczek2 Re: Platinum/palladium 25.06.05, 01:31 No mamy. I co niby z tego że mamy? Mamy, ale nie używamy. Platyna albo pallad to nie jest technika manipulatywna. Odpowiedz Link Zgłoś
ziedrzec Re: Platinum/palladium 27.06.05, 15:31 Dlaczego Waść sądzisz, że nie jest to technika manipulatywna? Jestem bardzo ciekaw. Swoją drogą, to ZUPEŁNIE SERIO przydałaby mi się garść cennych informacji co do odpowiedniego papieru i źródła, w którym mogłbym zaopatrzyć się w stosowne odczynniki. Szczególnie chodzi mi oczywiśćie o sole platyny i palladu. Mosteczku, święte oburzenie ortodoksa...? Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Platinum/palladium 25.06.05, 08:30 Ano tak posiadam takową wiedzę, jednak nie uzywam - ograniczam się póki co do gumy i podczerwieni. Może niedługo juz uda mi się kilka fot strzelić w promieniach X. Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Platinum/palladium 25.06.05, 11:24 No dobrze, ale podczerwień to nie jest żadna technika alternatywna tylko inny rodzaj czarno-białego albo barwnego filmu! Błąd rzeczowy! Odpowiedz Link Zgłoś
auto-da-fe Re: Platinum/palladium 25.06.05, 19:02 Guma to tylko "inny" sposób na odbitki - nieprawdaż? Proszę tymczasowo zakopać topór wojenny Panie Tomaszu - potrzebna mi Pana niewielka pomoc Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Platinum/palladium 28.06.05, 11:06 Ano tak - podczerwień to inny film, inaczej uczulony i to wszsytko - prawda li to. Jednak na zdjęciach powstaje również inny obraz, a jesli to jeszcze obrobić w gumie to juz zaczyna to być mocne manipulowanie w obraz. Co do manipulowania - czy ktoś obrabiał - manipulował w technice gumowej negatywami zrobionymi w promieniach X? Mam taką okazję trochę pobawić się tymi promieniami (wiem zdaję sobie sprawę, że to niebezpieczna zabawa), a później w gumie obrobić toto? Oczywiście nie zamierzam skończyć jak Maria Curie- Skłodowska hi hi hi. Odpowiedz Link Zgłoś
gumofon Re: Platinum/palladium 07.07.05, 16:13 Ja troszeczkę próbowałem, ale kiepsko mi wychodziły (tak czy inaczej ciekawa sprawa), więc na jakiś czas postanowiłem odstawić RTG aż podszkolę technikę. Mam w domu kilka zdjęć z przychodni od miłej pani pielęgniarki, która zechciała mi zostawić trochę niedebranych zdjęć. Moim zdaniem podstawa to odwrócenie negatywu, co nie jest takie proste(chyba że metodą stykową -to już łatwiej). Można też podziałać białym pigmentem na ciemnym(czarnym) papierze. Jak się znowu wezmę za RTG w gumie to podeślę skany na forum. P.S. Znalazłem pańskie folio na OnePhoto Panie Gumista i mój entuzjazm po wywołaniu ostatnich gum troszeczkę opadł. REWELACJA!!! Jeszcze duuużo pracy mnie czeka, ale to i tak czysta przyjemność czyż nie?! Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Platinum/palladium 08.07.05, 10:25 Miło słyszec pozytywne słowa. Ja dodam jeszcze, że na wstępie tego forum znajduja się linki do innych osób które tworzą w technikach chromianowych - proszę jeszcze tamte skany pooglądać a zobaczysz, że foty tam foty sa niesamowite. Również i ja w gumie mam jeszcze sporo do zrobienia, a i myslę że chciałbym też jeszcze cos nowego powiedzieć. Warto cały czas szkolić i pielęgnować, udoskonalać technikę i wrażliwość artystyczną. Upór i odrobina talentu dzadzą porzadane wyniki - czego Tobie życzę. Co do rtg - myślę, że popróbuję trochę i to w gumie poobrabiać - a co mi tam - może jakiś autoportret szczele sobie hi hih ihi. Podeslij kilka fotek na forum albo na priv Odpowiedz Link Zgłoś
ziedrzec Re: Platinum/palladium 08.07.05, 10:42 ech... guma.. guma... Więc nie ma nadziei? Nikt nie podzieli się zazdrośnie strzyżonymi tajemnicami platinum/palladium...? Odpowiedz Link Zgłoś
auto-da-fe Re: Platinum/palladium 08.07.05, 16:54 ano chyba nikt. o polskich platynotypistach (ach, piękny ten polski język... czekam na słownik polskiego z takimi 'wypadkami') nie słyszałem. Most sam pisał w 'kłopotliwej muzie', że to manipulatywna technika, więc nie wiem o co się czepia, w elastyczności swojej przekracza zresztą emulsje srebrowe (więcej kolorków do wytonowania, no i sami robimy papiery...). Papier trzeba metodą prób i błędów (może coś podpowiedzą na alternativephotography.com czy jakoś podobnie. Chemię, jeżeli w ogóle jest dostępna, zapewne w POChu lub B&K. Narzędzia musisz opracować sam - swego czasu rozważałem np. użycie świetlówki do nakładania żelatyny. Pozdrawiam U-X Odpowiedz Link Zgłoś
ziedrzec Re: Platinum/palladium 11.07.05, 11:20 auto, pikne dzięki!! Zbalazłem już PEŁNE opracowanie dotyczace tej techniki, wszystko w pdf-ie, ze składnikami, technikami, itp. Jedyna wada, że po angielsku, ale rozgryzę ten temat :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
columba Re: Platinum/palladium 11.10.05, 12:45 Przepraszam!,przepraszam za "post" nie na temat. Drodzy Państwo! Sztuka "wybacza" wszystko...prawie wszystko... Po nagłą cholerę robić zdjęcia w zakresie fal elektromagnetycznych szkodliwych dla zdrowia???!!! To chyba takie łatanie dziur; to talentu , to warsztatu...? Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Platinum/palladium 13.10.05, 22:08 >>>>>>>Po nagłą cholerę robić zdjęcia w zakresie fal elektromagnetycznych szkodliwych dla zdrowia???!!! To chyba takie łatanie dziur; to talentu , to warsztatu...?>>>>> No to skoro łaskawy Pan tak uważa to proszę nie próbować i nie pisać. Fotolaby bywają czynne ostatnio 24 h na dobę. Tam znajdzie Pan pełnię swego wymarzonego szczęścia artystycznego i całkowite spełnienie twórcze. A tak poza tym - czy możemy prosić o prowokacje w lepszym gatunku? Ten już znany i dość się tu już opatrzył. PS. Pozwalam sobie w imieniu piszących tu - wybaczyć Panu, zgodnie z Pana prośbą. Na koniec taki mały cytat z pewnej znanej książki w kilkunastu tomach - z tymi czterema prawie na końcu, ale zawsze aktualnymi: "Panie odpuść im, bo nie wiedzą co czynią". Serdeczności i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
columba Re: Platinum/palladium 28.10.05, 23:24 O brak taktu i dobrego wychowania Pana nie podejrzewam.Pan chyba zbyt emocjonalnie... Pańskiej prośby o niepisanie nie spełnię,nadal prowokuję:nie pracujcie w rtg.!!! Czy słyszał ktoś o promieniowaniu wtórnym? Jeżeli nie to pozwolę sobie wyjaśnić że metalowe przedmioty po rtg."błysku" promieniuja wtórnie.Nie powtarzam mądrosci książkowych,osobiścieprzprowadzałem badania w gabinetach weterynaryjnych. Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Platinum/palladium 29.10.05, 09:57 Ale my nie pracujemy promieniami rentgenowskimi. Chyba że ktoś lubi łamać sobie albo innym nogi. Ale my chyba jednak nie... Przecież ja pana nie prosiłem o niepisanie! Gdzieżbym ja śmiał, biedny człowiek? Ja tylko prosiłem rozsądniej. I o prowokacje w lepszym gatunku. Serdeczności tm Odpowiedz Link Zgłoś
columba Re: Platinum/palladium 30.10.05, 02:24 ..my.kto to taki.??? ...może miał Pan siebie na myśli? szczerze współczuję...skromności! pozdrawiam ! Piotr Odpowiedz Link Zgłoś