Dodaj do ulubionych

szelki do nauki chodzenia

26.07.13, 22:05
przydatne?Zbędny gadżet, czy wręcz szkodliwe? Co Pan na to Panie Pawle i drogie mamy?
Obserwuj wątek
    • aleksandrajurek Re: szelki do nauki chodzenia 26.07.13, 22:39
      dostalam takie szelki i tez sie zastanawiam czy nie sa szkodliwe, dziecko ma ONM wiec tym bardziej, moze Pan Pawel sie wypowie.
    • rulsanka Re: szelki do nauki chodzenia 26.07.13, 22:49
      moim zdaniem szkodliwe, dziecko musi nauczyć się bezpiecznie upadać a szelki zaburzają tę naukę
      • stokrotka_beauty Re: szelki do nauki chodzenia 26.07.13, 23:09
        a co, jeśli potrafi już bezpiecznie upadać?
        • rulsanka Re: szelki do nauki chodzenia 27.07.13, 11:59
          jak potrafi upadać to po co szelki?
          małe dzieci szybko rosną, bardzo zmieniają im się proporcje ciała i ciągle muszą na nowo uczyć się panować nad ruchem, tak więc nauka chodzenia i upadania to ciągły proces, nie ma że umie i może spocząć na laurach
          to dlatego my dorośli zazwyczaj słabo upadamy, bo już nie ćwiczymy tej umiejętności, co grozi wypadkami
      • pawel.zawitkowski Re: szelki do nauki chodzenia 26.07.13, 23:09
        Dobry wieczór,
        PODSTAWOWE pytanie to: Po co stosować coś takiego, skoro dziecko i tak nauczy się chodzić? A ucząc się naturalnie, tak jak całe pokolenia wstecz, nauczy się to robić prawidłowo, harmonijnie, efektywnie, w swoim czasie.
        Więc: Po co?
        Najpierw proszę odpowiedzieć sobie na takie pytanie, potem na to, które Pani zadała w poście.

Stosując coraz więcej niepotrzebnych gadżetów dla naszych dzieci, trzeba naprawdę uważać, na granicę, poza którą je same zaczynamy traktować jak gadżety. Podobnie jak moment u kreatorów mody kiedy sukienka jest ważniejsza od osoby, która ją nosi. Niezależnie od przyszytej do niej metki, to byłoby smutne...

PZ

• stokrotka_beauty Re: szelki do nauki chodzenia 28.07.13, 22:48
      Ehh, myślałam, że sobie coś ułatwię, bo od tego prowadzania plecy już bolą;).
    • kindddzia Re: szelki do nauki chodzenia 29.07.13, 10:34
      jesli chodzi o "smycz" ;) to ja tez mam i mysle, ze to sie moze przydac, ale nei do nauki chodzenia, tylko przy takim maluchu co juz super chodzi i trzeba z nim isc np ruchliwa ulica i miec te "smycz" zeby nie wybiegl np na ulice. Zeby zgietym w pol caly czas nie chodzic ;) no ale zobaczymy czy uzyjemy tego kiedys ;)
      • aleksandrajurek Re: szelki do nauki chodzenia 29.07.13, 10:39
        ja dostalam od cioci ktora ma blizniaki, ale tez uzywala jak dzieci chodzily i musiala wyjsc z nimi do sklepu, nie wyorazam sobie jak to wygladalo...zapewne komicznie, ale wiem ze jej wtedy nie bylo do smiechu.
      • arica7 Re: szelki do nauki chodzenia 18.02.15, 10:44
        Dokładnie! My mieliśmy taki plecaczek ze smyczką. Ta smyczka wcale nie jest dluga, ma może z metr. Dziecko może chodzić swobodnie, samodzielnie, a rodzic ma go pod kontrolą. Jak dla mnie super sprawa, zwłaszcza na zakupach. My mieliśmy coś takiego: www.bibabu.pl/plecak-ze-smyczka-zyrafa.html
    • kluska77 Re: szelki do nauki chodzenia 01.09.13, 22:28
      My tego używamy nie na zasadzie szelek, ale na zasadzie smyczy. Dziecko sobie chodzi swobodnie, a my możemy zareagowac, jak leci na twarz lub w bok. Mamy takiego "pajączka". Lepsze to niż ciągłe prowadzenie dziecka za rękę na dłuższym spacerze.
    • g.marcin1 Re: szelki do nauki chodzenia 28.04.15, 15:19

Szelki pomagają maluszkowi samodzielnie stawiać pierwsze kroki.
      Regulowane ramiączka umożliwiają dopasowanie ich do wzrostu dziecka.
      Szerokie, wykonane z miękkiego materiału ramiączka nie wbijają się w ciało dziecka. Podszyte oddychającym materiałem.
      Sztywne ramię dodatkowego wsparcia chroni dziecko przed upadkiem, asekuruje podczas wchodzenia po schodach lub chodzeniu po nierównej powierzchni. Można takie kupić nie wychodząc z domu: akcesoria-dla-dzieci-kategoria/szelki-tommee-tippee

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka