Dodaj do ulubionych

Waskulopatia

13.12.13, 10:21

Witam,

Jestem zaniepokojona ponieważ na USG mojego dziecka od razu po porodzie było wszystko w porządku a po 4 miesiącach na USG przezciemiączkowym wyszła waskulopatia wzgórzowa, wzmożone napięcie mięśniowe w obręczy barkowej oraz słabe mięśnie brzucha.
Czy to oznacza że ja źle opiekuje się moim dzieckiem. Co to jest wogóle ta waskulopatia, to to oznacza dla mojego dziecka. To wszystko tak poważnie brzmi.
Prosze o poradę.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • elinkamama Re: Waskulopatia 03.01.14, 23:33
      Witam, w maju 2013 roku, także zadałam pytanie dotyczące waskopatii i nie otrzymałam na nie odpowiedzi. U mojego dziecka wykryto ja od razu po porodzie. Po kilku miesiącach zmiany we wzgórzach zaczęły znikać, choć z jednej strony jeszcze były na ostatnim usg. Niestety ciemiaczko juz zaroslo. Synek ma 10 miesięcy, rozwija się prawidłowo, jesteśmy pod kontrola neurologa. Trudno znaleźć jakiekolwiek informacje na temat tej waskulopati i jej konsekwencjach u dzieci.
    • marrog1983 Re: Waskulopatia 04.01.14, 17:19
      Witam, u mnie sytuacja była odwrotna na USG po porodzie było wszystko w porządku, natomiast po kilku miesiącach USG wykazało zmiany. Nasz neurolog nie był zbyt rozmowny i na pytanie "Co dla nas i rozwoju naszego dziecka znaczy waskulopatia?" odpowiedział "Na razie nic. Trzeba rehabilitować i obserwować". Za dwa miesiące idziemy na kolejne USG, zobaczymy co dalej.
      Pozdrawiam
      • elinkamama Re: Waskulopatia 04.01.14, 18:35
        U nas wykryto to w szpitalu, bo synek miał wysokie CRP i kontrolnie zrobiono mu usg. Nie była potrzebna rehabilitacja. Synek umie chodzić przy meblach, robi 3 kroczki i jak cos chce, to woła daj. Następną kontrolę u neurologa mamy w maju, właśnie aby sprawdzić, jak rozwija się mowa, bo ruchowo jest wszystko ok. Wiem, co Pani czuje, najgorszy jest ten strach i niewiedza, co będzie dalej. Ale musimy być dobrej myśli :) pozdrawiam
    • olaaa955 Re: Waskulopatia 19.07.25, 03:49
      Jak po takim czasie rozwijają się Państwa dzieci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka