Dodaj do ulubionych

zaczęło się od stopy

07.03.14, 14:06
Córcia obecnie ma 7 m-cy. Urodziła się o czasie. Ważyła 3500 g. Obecnie waży sporo bo 9400 g (karmiona piersią). W ciąży z usg 4 d wyszło, że mam dwurożną macicę. Zosia dostała 10 pkt w skali Apgar. Jednakże lewą nóżkę miała b. wygiętą do środka oraz szyję. Pediatra, która była przy porodzie powiedziała, że to ułożeniowe i nie ma się czym martwić. Jednakże przyszedł ortopeda który podotykał małą pomruczał do położnej, że w szyi nie wyczuwa mięśnia po lewej stronie i prawdopodobnie będzie trzeba lewą nogę wsadzic w gips. Diagnoza przy wypisie była stopa końsko szpotawa i dostałam skierowanie na rehabilitację. Byłam przerażona. Pojechalam z dzieckiem do ortopedy do Lublina. Uspokoił mnie śmiejąc się z diagnozy lekarza z mojego miasta. Powiedział, że stopa jest ułożeniowo szpotawa. Stopa jest zdrowa. Trzeba jedynie wykonywac niewielkie cwiczenia stopa, ktore pokazal. Uwazal, ze rehabilitacja jest zbyteczna. Jednakże uczeszczamy do chwili obecnej na rehabilitacje bowiem balam sie ze cos przeoczę. Lekarz w przychodni rehabilitacyjnej stwierdziła asymetrię. Rehabilitantka ćwiczy metodą NDT-Bobath. jednak zaniepokoiły mnie cwiczenia krecenia glowa w obie strony przy których Zosia b. płakała. Obecnie lekarz stwierdził, że noga jest w porządku, ale niedostatecznie ciągnie za sobą głowę łapana za rączki leżąc na plecach i zalecił dalszą rehabilitację. Zaznaczę, że córcia ma 7 m-cy. Leżąc na brzuszku wysoko się podpiera. Obraca się częściej z plecow na brzuch niz odwrotnie. Sama jeszcze nie siedzi. Rehabilitantka twierdzi, ze niepokojące jest, że mala tą lewą stopę czasami wygina do środka i ćwiczy z nią jak mowi odpowiedni kierunek (dziecko siedzi na jej kolanach i Pani ustawia jej stopy prosto) Kogo ja mam sluchac? Czy kontynuowac rehabilitacje?, czy ze Zosia odgina lewą stopę do srodka jest normalne? Bardzo prosze o odpowiedz. Dziekuje
Obserwuj wątek
    • www.rozwojirehabilitacja.pl Re: zaczęło się od stopy 02.04.14, 20:11
      Witamy,
      z tego co Pani pisze wynika, że najprawdopodobniej córka miała ułożeniowy kręcz szyi, czemu towarzyszy asymetria ułożenia całego ciała. Nawiązując do Pani obaw odnośnie prowadzonej rehabilitacji, niestety przy tego typu zaburzeniu, wykonuje się ćwiczenie rotacyjno-redresyjne szyi, które nie są dla dziecka komfortowe i to naturalne, że dziecko płacze. Dodatkowo należy usprawniać np. metodą NDT-Bobath, ponieważ problem kręczu nie jest związany z samą szyją ale globalnie z całym ciałem. Odpowiadając na Pani drugie pytanie, rehabilitacja jest córce potrzebna i przeprowadzana poprawnie. Stopa musi zostać skorygowana, żeby była odpowiednio obciążana tak aby późniejszy chód dziecka nie był zaburzony. Niestety bez zobaczenia i zbadania dziecka nic więcej nie jesteśmy w stanie Pani odpowiedzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka