Dodaj do ulubionych

Wykradzione płyty - czas na debatę?

IP: 92.60.136.* 21.09.09, 12:26
niech nasi "artysci" nie przesadzaja, za granica norma jest ze plyty wyciekaja, a fani i tak je kupuja pomimo tego ze ja wczesniej sciagneli...
chyba ze cala afera jest po to zeby podbic sprzedaz..

NEDZA!
Obserwuj wątek
    • Gość: tytuz Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.is.net.pl 21.09.09, 13:06
      dobrze o tym napisał jeden kolo axunarts.wordpress.com/2009/09/19/fuck-47-naszym-do-swiatowego-poziomu-daleko/
    • Gość: arczi Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.net.brewet.pl 21.09.09, 13:07
      dlaczego ci artyści mają pretensje do internautów, a nie do osób ze swojego grona, które te płyty wpuściły do sieci? kto to niby zrobił? włamywacz? haker? arsene lupin?

wiadomo że złodzieja należy ukarać. ale czym zawinili zwykli fani, którzy LEGALNIE ściągają pliki z internetu? napuśćcie na nich policję, a potem grajcie sobie sami do pustej widowni
    • Gość: tomasz Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 13:08
      to artysci powinni dostosowac sie do internetu a nie odwrotnie. takie są po prostu dzisiejsze realia.
    • Gość: wolny strzelec Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.acn.waw.pl 21.09.09, 13:43
      w przypadku Kazika, my jego fani mamy prawo podejrzewać, że wyciek płyty był celowy, jest to już normą jak element promocji, że płyta zostaje publikowana w internecie albo "wycieka", ale w przypadku Kazika, nie możliwe, do spełnienia, no bo niby jak, że Kazik przeciwnik piractwa teraz sam umieszcza płytę przed premierą jako element promocji?
      OK, tym razem się udało, ale co będzie za 2-5 lat, przy następnej płycie - kiedy może wszyscy będą umieszcali w internecie materiał przed premierą, wtedy co powie, że też ukradli z tłoczni?
    • Gość: kaskader Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.wil.pk.edu.pl 21.09.09, 13:45
      do biednej mamy, któa żyje za 700 zł zasiłku: ukradnij komuś samochód i tłumacz się, że dziecko tak bardzo chciało się przejechać i miało łzy w oczach jak z nim jechałaś, ble ble ble...
      co za bzdurna argumentacja i porąbana logika! jak mnie na coś nie stać, to nie kupuję - proste, nie?
      a kradzież zawsze będzie kradzieżą!!!
    • Gość: ua Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.09, 13:51
      plyty na przyzwoitym poziomie cenowym i nie bedzie problemu. bo jak mam wydac kupe kasy na nowa plyte kultu, ktora nie daj Boze okaze sie taka szmira jak poprzednie to pier##le.
      kiedys premiera kutlu/kazika to bylo wydarzenie. lecialo sie na pierwszy dzien sprzedazy po kasete i zarzynalo ja w tydzien. a teraz? lepiej si eubezpieczyc najpierw sciagajac a kupic jezeli da sie tego w ogole sluchac.
    • jockerkjs Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? 21.09.09, 13:53
      Panie Kazik zanim kupie jaka kolwiek plyte najpierw ja slucham z netu, nie lubie kupowac kota w worku.
    • slavik222 Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? 21.09.09, 13:55
      Gebelsowska propaganda bandy cwaniaków.
      Pilnujta to Wom nic nie łukradnom.
      A za tom reklame zapłaciliśta, złodzieje???
    • Gość: JCK Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.biol.us.edu.pl 21.09.09, 13:57
      ""bulgot"
      Rzygać się chce, jak sie was czyta. Usprawiedliwiacie ..."
      A moim zdanie jest zupelnie odwrotnie, dowod, sproboj oddac plyte (muza, gra, co kolwiek) do sklepu jako towar z wada fabryczna (szmira). Raz, dwa doswiadczysz kto kogo okrada.
    • Gość: lastdayz Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 13:59
      Faktycznie straszny kretyn z tej osoby, która udostępniła Kazika przed premierą, przecież normalni ludzie nie wezmą tego shitu nawet za darmo.
    • Gość: jojo Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.09, 14:01
      >to artysci powinni dostosować sie do internetu a nie odwrotnie. takie są po prostu dzisiejsze realia.
      brawo! - realia są zasatane i nie można ich zmienić, trzeba się do nich dostosować. są takie kraje na ziemi gdzie dzieci pracują w kopalniach, a rodziców sprzedaje się na organy. takie realia. trzeba się dostosować, co?
      muzycy żyją i tworzą ponieważ jeszcze część ludzi płaci za muzykę, dlatego oni mogą kraść. ale to jest wrzód w organizmie, który powoli toczy cały system praw autorskich.
      Czy Tomaszu mógłbyś opisać mi system dystrybucji muzyki w Twoich realiach. Gdzie wszyscy ciągną co się da. A muzycy mają z czego żyć?
    • Gość: ddf Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.oracle.co.uk 21.09.09, 14:03
      ŚCIĄGANIE nie jest sprzeczne z prawem. UDOSTĘPNIANIE jest karalne.

@jojo nie uprawiaj populizmu
    • Gość: das Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.witnet.pl 21.09.09, 14:09
      "każdemu coś wyciekło" hehe
      dobra muzyka broni się sama
    • stetiner Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? 21.09.09, 14:10
      a może powinno być tak, że płyta jest reklamą dla zespołu. Reklamą opłacaną przez fanów którzy chcą mieć oryginał płty, lub darmową jak ściągną sobie ją z netu. A muzykanty niech zarabiają graniem koncertów, imprez sponsorowanych, celebrowaniem się, sprzedawaniem fotek z narodzin swoich dzieci etc.!
    • Gość: JCK Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.biol.us.edu.pl 21.09.09, 14:14
      " dobra muzyka broni się sama "
      dodam ze wszystko co dobre broni sie same - gra, muzyka, film itp.
    • Gość: welcometohell Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.era.pl 21.09.09, 14:14
      Biedni artyści. KONIEC czasów łatwej i dużej kapusty smile
      Trzeba zacząć koncertować albo drugi etacik ? smile

• Gość: Ted Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 14:18
      To niech nie nagrywają płyt, jak nie mają na to kasy, a innych sposobów zarobku na nie niż ich sprzedaż nie znają. Świat nie straci, jak nie ukaże się kolejna płyta "wieszcza" Kazika czy "oryginalnego artysty' Luca. Przetrwają Ci, którzy będą potrafili odnaleźć się w rzeczywistości, a nie próbować zawrócić rzękę kijem.
      Owszem - piractwo pod wieloma względami nie jest fair. Ale to, że pada deszcz też nie jest fair - ostatnio na przykład spadło go za dużo i rolnicy mają marny plon. Życie nie jest fair, do nędzy. Można się albo próbować dostosować (i jeszcze przy okazji od czasu do czasu może stworzyć coś wartościowego, ale na to wspomnianych "artystów" raczej już nie stać), albo biadolić i złorzeczyć.
    • mejva Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? 21.09.09, 14:22
      o raz więcej zagranicznych wykonawców czy zespołów, których słucham umieszcza przed premierą całe albumy do odsłuchania na swoich myspace, jakoś nie wyobrażam sobie by polscy wykonawcy byli zdolni do takiego kroku. Pretensje powinni mieć do ludzi odpowiedzialnych za to iż dana płyta wyciekła, a nie do dzieciaków które to ściągają, bo z pewnością wierni fani Kazika (którzy chyba i tak nie mają zbyt wielkich oczekiwań w stosunku do nowego materiału) i tak kupią płytę czy pójdą na koncert i nie wierze żeby biedny Kazik nie miał co włożyć do garnka. A ci którzy ściągną płytę może po raz pierwszy w ogóle zapoznając się z dyskografią danego wykonawcy może zdecydują się wesprzeć w inny sposób działalność muzyka kupując koszulkę czy właśnie idąc na koncert, co dla niektórych w dzisejszych czasach jest większym przeżyciem niż kupno płyty. Ja nie popieram ściągania płyt przed premierą i tego nie robię sam czasami czekałem do premiery i kupowałem płyte zagranicznego wykonawcy za 65zł, która w dodatku okazywała się wielkim zawodem... i jakoś nigdy nie obrażałem się na danego wykonawce jak to robi biedny Pan Kazik, któremu widocznie bardzo brakuje dystansu do tgo co robi i dla kogo to robi. Dla mnie walka to walka z wiatrakami. Pozdrawiam
    • Gość: Aga Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.09, 14:22
      Niech Kazik zabierze się za nagrywanie słuchalnej muzyki, wtedy nie będzie musiał się bać o sprzedaż płyty, czy ukaże się ona wcześniej w sieci, czy też nie. Kasę zarabia się na koncertach, dziwię się, że w tym wieku i po tylu latach na scenie ten gość jeszcze tego nie wie.

Fan płytę tak czy siak kupi, nieważne ile razy wcześniej słyszał ją z plików.

Niech sobie szanowny pan Kazik poszuka czegoś o Trencie Reznorze i Nine Inch Nails - ostatnia płyta poszła w sieć za darmo, w formatach do wyboru-do koloru (świetna jakość), zamieścił sam Reznor. Z poprzedniej płyty umieścił jedną z czterech części i co? Na limitowanym boxie z tym materiałem zarobił w jeden dzień 750,000$.

Jeśli Kazik woli wyzywać swoich fanów, zamiast wyciągnąć do nich rękę, jego sprawa.
    • Gość: Viggen Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.dint.wroc.pl 21.09.09, 14:23
      W 1979 ogłoszono, że "Video killed the Radio Star". Panie i Panowie Artyści internet nie jest takim nowym medium jak by się to wam zdawało, nadeszła pora na ewolucję. Świat się zmienił.Serwisy internetowe żyją z reklam wy też możecie. Wystarczy nagrać coś co ludzie będą chcieli słuchać i wrzucić na swoją stronę gdzie wyskoczy parę bannerów.
    • Gość: lucy Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 14:24
      To nie marketing i nie przeciek kontrolowany.

I co kogo obchodzi ile kto zarabia, gdzie ma dom i jakie majtki nosi - to była i jest CZYJAŚ WŁASNOŚĆ.

A to że zagranicą wyciekają płyty - nie oznacza że tutaj tez mają. Zagranicą rózwnież są za to kary, za wciskanie do netu nie swojego i również ściąganie.

Ale tak, patrzmy na 'zachód' - ot Polskie kompleksy....
    • Gość: wrummmm Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: 83.143.101.* 21.09.09, 14:24
      A skąd to wyciekło ? noszkurde, przeca nie wzięło się ot tak po prostu z księżyca... przecież ktoś "zaangażowany" musiał to udostępnić - szukajcie winnych wśród siebie...

no chyba, że obecnie materiał "matkę" trzyma się na rapidshare albo na jakimś innym serwerze z racji braku miejsca na dysku w studio...
    • Gość: Kamyk Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 14:26
      Drogi Artysto,
      tak bardzo lubię Twoją muzę, tak mi się bardzo podoba to co robisz, że po prostu orżnę cię z tantiem i pozbawię Cię Twojej części wynagrodzenia za pracę.
      A zrobię to tylko dlatego, że uważam, iż to, co robisz jest bardzo dobre.
    • Gość: seba Re: Wykradzione płyty - czas na debatę? IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.09, 14:27
      a niech się wku...a ja nawet tego nie ściągnę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka