Dodaj do ulubionych

Rusofoby - Wystąp!

28.06.12, 19:27
Gazprom zwróci w tym roku ok. 600 mln dolarów, niektórym europejskim firmom w ramach porozumień o obniżkach cen z mocą wsteczną - podała agencja Bloomberg, powołując się na przedstawicieli Gazpromu. Dane dostarcza:
Na początku roku Gazprom zgodził się na obniżkę cen gazu dla części europejskich firm, w tym Eni, o około 10 proc.
.....................................................................................................................................
Zdaniem niezależnego eksperta rynku gazu Andrzeja Szczęśniaka, w czwartym kwartale 2011 r. Polska płaci za rosyjski gaz ponad 550 dolarów za 1 tys. metrów sześć. Cena ta jest indeksowana cenami ropy naftowej, co oznacza, że jej wysokość jest uzależniona od aktualnych cen ropy. Jak powiedział w poniedziałek PAP Szczęśniak, gdyby obecnie Polska kupowała gaz LNG w ramach kontraktu katarskiego, jego cena byłaby wyższa od cen gazu rosyjskiego - wyniosłaby ok. 700 dol. za 1 tys. metrów sześciennych.
PGNiG i Qatargas ustaliły, iż dostawy LNG będą realizowane od 2014 roku przez okres 20 lat w wysokości ok. 1 mln ton LNG rocznie (ok. 1,5 mld m sześc.). Gaz ma być odbierany za pomocą budowanego terminala LNG w Świnoujściu.
..................................................................................................................................

Polskie LNG, operator gazoportu, zakończyło procedurę rozdzielania mocy w świnoujskim terminalu. Zaoferowało potencjalnym klientom, którzy chcieliby sprowadzać do Polski skroplony gaz ziemny (LNG), tzw. usługę regazyfikacyjną. Polega ona na zmianie postaci, w której dostarczany jest surowiec, ze skroplonej na gazową. Zainteresowanie tą ofertą było jednak znikome. W ciągu trzech miesięcy zgłosiła się zaledwie jedna firma, ale ostatecznie i ona nie podpisała umowy z Polskim LNG. Zdaniem Andrzeja Szczęśniaka, niezależnego eksperta rynku, gaz kupiony w Katarze będzie droższy niż kupowany na podstawie kontraktów spotowych czy rosyjski gaz dostarczany rurociągiem jamalskim w ramach długoterminowych kontraktów z Gazpromem.
.....................................................................................................................................

Jak tłumaczy Jerzy Majchrzak, dyrektor Polskiej Izby Przemysłu Chemicznego, nie chodzi jednak tylko o cenę. "LNG z Kataru nie dość, że jest drogi, to ze względu na skład nie nadaje się do produkcji chemicznej. Polskim firmom azotowym bardziej odpowiadałby tańszy gaz o gorszych właściwościach energetycznych" - podkreśla. Według Majchrzaka taki gaz w postaci skroplonej mógłby dostarczyć polskiej chemii Gazprom. To paradoks, bo gazoport miał być ważnym elementem w polityce dywersyfikacji dostaw do Polski i uniezależnienia się od rosyjskiego surowca.
....................................................................................................................................

Rusofoby – Wystąp! Do boju! Jakim prawem Gazprom obniża ceny?
Obserwuj wątek
    • korpaczek Re: Rusofoby - Wystąp! 28.06.12, 21:16
      jako Piso-Rusofob muszę powiedzieć że mamy najdroższy gaz w europie...
      Pozdrawiam rusofob.
      • strefas Re: Rusofoby - Wystąp! 28.06.12, 22:01
        A jakim cudem na budowie tegoż "gazoportu" coraz częściej zdążają się "nieszczęśliwe wypadki" ?
        Choćby taki jak dziś !!!Obniżka to element marketingu ,z drugiej strony Katar ma to w nosie czy sprzeda ten gaz czy nie ,a Rosji zależy na tym aby wpływy były znaczące i nie tylko finansowe.
        Dziwi mnie ,że ktoś by się zdecydował na import gazu małowartościowego ,to by było działanie na szkodę państwa .
        • robingut Re: Rusofoby - Wystąp! 28.06.12, 23:20
          Nie wiem jakie umowy podpisali inni, ale myślę, że podobną co pan Jasiński. Z niej wynika, że " cena gazu jest indeksowana cenami ropy naftowej, co oznacza, że jej wysokość jest uzależniona od aktualnych cen ropy". Nie wierz nawet św. Tomaszowi, gdy Ci powie, że ceny ropy ustalają w Rosji. Nawet nie w Katarze. A psik!
          • strefas Re: Rusofoby - Wystąp! 28.06.12, 23:30
            robingut napisał:

> Nie wiem jakie umowy podpisali inni, ale myślę, że podobną co pan Jasiński. Z n
            > iej wynika, że " cena gazu jest indeksowana cenami ropy naftowej, co oznacza, ż
            > e jej wysokość jest uzależniona od aktualnych cen ropy". Nie wierz nawet św. To
            > maszowi, gdy Ci powie, że ceny ropy ustalają w Rosji. Nawet nie w Katarze. A p
            > sik!
            Na zdrowie :) oczywiście ,że to spekulanci na giełdach i prowokatorzy "zbrojni" decydują o cenach ropy .
            • robingut Re: Rusofoby - Wystąp! 29.06.12, 00:00
              Bingo! U nas też, na stacjach paliw.
      • robingut Re: Rusofoby - Wystąp! 28.06.12, 22:31
        Cóż, fobie kosztują. Ale tym sposobem zyskujemy sobie opinię klienta, który ma gest i najwięcej płaci. A że takich nigdy nie odcina się od towaru to, jednak wywalczyliśmy sobie tą drogocenną niezależność od ruskich kaprysów. już nami rządzić nie będą, a jak uruchomimy ten Gazoport to, nawet obniżą cenę albo zaczną przesyłać via Katar, by się nasze wysiłki nie zmarnowały i gaz pasował.Pozdrówka.
        • strefas Re: Rusofoby - Wystąp! 28.06.12, 23:02
          "Fobia" ? a może lepiej zatytułować to "Duma" bo to My jesteśmy tymi których "Ruski" biły przeważnie ,upokarzały ,a teraz chcą ceną cennego surowca wymóc posłuszeństwo .SLD miało podobny problem ,ale rozwiązało go jedna deklaracją "węgiel" jest Polskim nośnikiem energii i skończyły się problemy z ceną gazu .Za karę Kwaśniewski musiał czekać na Putina 5 min. w poczekalni :) pozdro.
          • robingut Re: Rusofoby - Wystąp! 28.06.12, 23:58
            Stefas, mnie od dziś Merkel winna jest flaszkę bananówki, bo Marion postawiła na Włochów, ale to nie znaczy, że ja mam Klosego i Neuera obwiniać za politykę Bismarcka. Poza tym, ja troszkę kumaty z historii jestem, a z tej wynika, że to my rządziliśmy na Kremlu, dokopaliśmy Tuchaczewskiemu, a gdyby Rydz pozwolił to, we wrześniu roku pamiętnego, pognalibyśmy Stalina za Ural. Na prawdę myślisz, że to Putin kazał nam podpisać protokół w Kioto, wyznaczył limity na CO2 i kazał kopalnie sprzedać Czechom?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka