25.02.15, 20:28
Macie jakieś opinie o nauczycielach i poziomie bo zbliża się czas by zapisać swoją pociechę?
Za konstruktywne opinie z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • der-chef Re: sp 13 26.02.15, 11:44
      Tak, mamy.
    • tcnn Re: sp 13 28.02.15, 16:55
      jak w każdej szkole są różni? jest sporo fajnych i dużo "gwiazd". W klasach 1 - 3 nie masz za dużego wyboru, musisz zobaczyć która oddaje 3 klasę. Później to już schody? zdarzają się niestety "panie od wszystkiego", czyli takie, które uczą kilu różnych przedmiotów równocześnie?
      • janko-muzykant Re: sp 13 28.02.15, 22:45
        Słyszałem, że matematyka w klasie 4 legła bo podobno pani chyba nie daje rady? Oczywiście nie chciałbym wszystkich nauczycieli obrażać
        • tcnn Re: sp 13 28.02.15, 22:48
          co Masz na myśli.. klasa ją wykończyła '? ? myślałem że takie rzeczy dopiero w gimnazjum
        • adler26 Re: sp 13 01.03.15, 00:50
          Za wiele się nie spodziewaj, na obecną chwilę niestety nastała moda na przekwalifikowanie.
          Po zaliczaniu kolegium nauczycielskiego, nauczycielem może zostać kelnerka lub osoba która przekładała papierki z miejsca na miejsce.
          No i koniecznie troszkę znajomości,bo jak wiemy o etaty w szkołach i podobnych placówkach dzisiaj trudno.
          Jeśli chodzi o jakość wykształcenia takiej osoby...pozostawia wiele do życzenia, porządna praktyka przez ileś tam lat studiów ,w porównaniu z suchym wykładem często sobotnio-niedzielnym, ni jak się ma do poprawnej metody przekazania swojej wiedzy.
          O samej wiedzy co poniektórych "Nauczycieli Szkolnych i Przedszkolnych" nie warto wspominać, szkoda tylko że z tego powodu cierpią maluchy, bo zamiast chłonąć wiedzę odpowiednio przekazaną, słuchają suchej nudnej gadki z której nic nie wynika.
          Prawda stara jak świat...
          Nauczyciel ma zawsze rację!
          Jak nie ma racji i nie potrafi niczego nauczyć, to mamy niewątpliwy przykład w przedszkolach Zespołu Aspergera a w szkołach Trudnej Młodzieży .
          Często te "Gwiazdy" nie radzą sobie kompletnie...jak zostanie wyczerpane naukowe nazewnictwo nieudacznika który powinien przyznać się do swojej niemocy i nieradzenia sobie z podstawowymi obowiązkami wynikającymi z planu nauczania, wtedy na pewno winni są Rodzice i warunki w jakich ów trudny dzieciak został wychowany...
          Powodzenia..i obyście nie trafili na taką Gwiazdę :-)
          • tcnn Re: sp 13 01.03.15, 07:47
            no ale chyba są jakieś możliwości kontroli.. dyrekcja kuratorium? czy można jakoś sprawdzić kwalifikacje takiego nauczyciela?
            • adler26 Re: sp 13 01.03.15, 09:43
              Kruk krukowi oka nie wykole .
              Nawet gdyby tak było, to przecież żaden dyrektor nie przyzna się że popełnił błąd zatrudniając taka osobę :-)
              Na pewno są osoby które swoje obowiązki wykonują pieczołowicie i zależy im by dziecko nauczyć, przekazać w najlepszy sposób swoja wiedzę.
              Niestety większość ma to gdzieś, gdybyś miał dostęp do pokoju nauczycielskiego i posłuchał o czym "Gwiazdy" rozmawiają, wyciągnął byś odpowiednie wnioski.
              Wszystko wychodzi potem w praniu, na zebraniach z rodzicami jest cisza, albo tekst w stylu...Mają Państwo jakieś pytania?
              Szkolnictwo zeszło na psy, ważniejsza jest sprawa statusu społecznego, co na siebie włożyć by wyglądać lepiej od koleżanki w pracy.
              Wszystkie prace papierkowe które ma taki "nauczyciel" wykonać poza godzinami lekcyjnymi ,zostają zrobione w czasie lekcji, a dzieci wtedy rysują albo czytają.
              Takich przykładów można przytoczyć setki...

• tcnn Re: sp 13 01.03.15, 19:12
                ? ścieżka jest zawsze taka sama.. wychowawca.. dyrektor .. kurator? tylko to rodzice muszą działać? bo jak sam napisałeś ręka ręke myje
                • adler26 Re: sp 13 01.03.15, 20:47
                  Ścieżki bywają kręte a układy proste.
                  Przykład..osoba po dziennych studiach z tytułem mgr pedagogiki,stara się o etat w placówce oświatowej, niestety dziwnym trafem etat ten dostaje ktoś kto zrobił papierek zaocznie, równocześnie pracując w zupełnie innym środowisku kompletnie nie związanym z oświatą.
                  Powtórzę raz jeszcze,kompetencje wieczorowego papierka ni jak mają się do dziennych studiów.
                  Gdyby jeszcze ten wieczorowy papierek dawał radę, było by pół biedy.
                  Koneksje,znajomości i układy...ot i cała filozofia.

• tcnn Re: sp 13 01.03.15, 21:23
                    pewnie tak? ciekawe czy rodzice mają dostęp do teczek nauczycieli.. żeby sprawdzić jakie mają kompetencje
                    • adler26 Re: sp 13 02.03.15, 00:09
                      Zapomnij! nie ma takiej opcji :-)
                      Być może na drzwiach klasy lub sali znajdziesz informację...
                      Na przykład...Pracownia Języka Angielskiego-mgr X.YYYYY
                      Istotnej informacji o tym że ów osoba to krawcowa bądź sekretarka po 3 semestrach języka angielskiego w trybie zaocznym będzie brakować,a teczka będzie głęboko schowana w szufladzie.
                      Etat anglisty w szkole jest ? Jest!
                      O prestiżowym tytule "Pani Magister Języka Angielskiego" nie wspomnę .
                      • tcnn Re: sp 13 02.03.15, 10:14
                        to uważam że się powinna zebrać grupa rodziców.. i wymusić na dyrekcji pokazanie kompetencji nauczycielki.
                        Jeśli to nie pomoże pismo do kuratoriu i j już
                        • der-chef Re: sp 13 02.03.15, 12:34
                          hehehehe. Marzyciele, możecie nauczycielom naskoczyć. Wykształcenie to dane osobowe a te podlegają ustawie o ochronie danych osobowych. Grupa rodziców to se może iść na piwo.
                          • adler26 Re: sp 13 02.03.15, 14:32
                            Niestety kolega ma absolutną rację, ni to pies ni wydra,nie dowiesz się gdzie kto i z jakiej przyczyny zatrudnił Nie.....Wykwalifikowaną Kadrę.
                            Przykładów można by mnożyć i przedstawiać bez liku,w samych Tarnowskich Górach takich osób jest co najmniej kilkanaście.
                            Dobre znajomości i sprawa załatwiona,nazwisk niestety podać publicznie nie można, bo jak było napisane wyżej,ochrona danych osobowych.
                            • tcnn Re: sp 13 02.03.15, 15:27
                              ? nie wiem nie znam się? ale jak mnie coś wkurzy to napewno znajde sposób żeby sprawdzić teczkę
                              • der-chef Re: sp 13 02.03.15, 16:29
                                tcnn napisał(a):

> ? nie wiem nie znam się? ale jak mnie coś wkurzy to napewno znajde sposób żeby
                                > sprawdzić teczkę

Tak. Własną.
                                • janko-muzykant Re: sp 13 03.03.15, 19:47
                                  Dziękuje wszystkim za wypowiedzi i podkreślam nikogo nie obrażam i nie przytaczam bo różnie bywa .
                                  • adler26 Re: sp 13 03.03.15, 22:01
                                    A niby kogo Janku miałeś obrazić?
                                    Jeśli ktokolwiek poczuł się urażony, to tylko i wyłącznie będzie to osoba która ma sobie coś do zarzucenia biorąc pod uwagę swoje kompetencje.
                                    Wszystkim życzę by ich pociech trafiły pod dobre skrzydła i były zadowolone z pierwszych kroków w nauce.
                                    Jestem przekonany że dobrych nauczycieli jeszcze trochę zostało i wciąż dbają by ich uczniowie czegoś się nauczyli.
    • hans-klops Re: sp 13 08.03.15, 22:22
      Zapisz spokojnie. Niczym nie ryzykujesz. "Chodziłem tam, nie sam", a potem do innych. Wielkich różnić nie ma., poza jedną. Ale to inna bajka., do której Ty jeszcze nie dorosłeś. Tzn. Twój dzieciak:)
      "Chodziłem tam, nie sam", jestem najogólniej zadowolony. ostatecznymi wynikami.. .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka