Dodaj do ulubionych

WOŚPrzemocy

09.01.05, 12:38
Jako że wg. mnie to co wyprawia ekipa Owsiaka przeszło już dawno granice
dobrego smaku, oraz z kilku innych powodów nie dałem im i nie dam złamanego
grosza. I dobrze się stało, że kwestował dziś Caritas. Jakoś dziwnym trafem w
Caritasie mam pewność, że pieniądze trafią tam gdzie powinny.
L.
Obserwuj wątek
    • Gość: bywalec... WOŚPrzemocy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 15:50
      Wybaczmy te słowa kolejnej ofierze medialnej indoktrynacji TV Trwam, Radia
      Maryja i Naszego Dziennika...
      www.wirtualnemedia.pl/index1.php?act=4&id_artykulu=18227id_rubryki=1&id_podrubryki=67
      • loggic Re: WOŚPrzemocy... 09.01.05, 16:01
        Dobre! ;D
        W życiu nie oglądałem TV Trwam, Radio Maryja słyszałem parę razy jak mi w aucie
        wskoczyło na RDSie a na Nasz Dziennik szkoda mi forsy.
        L.
    • Gość: bywalec... WOŚPrzemocy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 17:25
      loggic-
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=loggic&ile=10&orderby=data_od+desc&spojnik=and&tag=102&poz=0&tablica
      Szukaj=forum_autor&zywe=2&x=16&y=9
      ... i wszystko jasne.
      • Gość: goroll Re: WOŚPrzemocy... IP: *.example.net / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 19:50
        Gość: bywalec... 09.01.2005 15:50 + odpowiedz

Wybaczmy te słowa kolejnej ofierze medialnej indoktrynacji TV Trwam, Radia
        Maryja i Naszego Dziennika...

Loggic niestety ma racje.Czy ktoś się zastanowił jak dobrze żyje się z fundacjii ??
        Niezły sposób wybrał Owsiak na życie. To co robi jest szlachetne ale nie
        bezinteresowne.Wykreowana Playboya i karmią nas tym cale dni.Telewizja pokazuje
        nam wielki show i ma ramówke zapewnioną.
        Wszystko jest postawione na glowie. To co robi Owsiak powinno Ministerstwo
        Zdrowia..A tak na marginesie...ile to dali księża, ministrowie, poslowie czy
        Kwach????
        • forman5 Re: WOŚPrzemocy... 09.01.05, 20:34
          Gość portalu: goroll napisał(a):

> Gość: bywalec... 09.01.2005 15:50 + odpowiedz
          >
          > Wybaczmy te słowa kolejnej ofierze medialnej indoktrynacji TV Trwam, Radia
          > Maryja i Naszego Dziennika...
          >
          > Loggic niestety ma racje.Czy ktoś się zastanowił jak dobrze żyje się z
          fundacji
          > i ??
          > Niezły sposób wybrał Owsiak na życie. To co robi jest szlachetne ale nie
          > bezinteresowne.Wykreowana Playboya i karmią nas tym cale dni.Telewizja
          pokazuj
          > e
          > nam wielki show i ma ramówke zapewnioną.
          > Wszystko jest postawione na glowie. To co robi Owsiak powinno Ministerstwo
          > Zdrowia..A tak na marginesie...ile to dali księża, ministrowie, poslowie czy
          > Kwach????

A w tym wypadku zupełnie zgadzam się z gorolem (i Loggicem).Finanse WOŚP
          powinny być bardziej przejrzyste.
          Kościół bez poklasku też poprzez Caritas i inne akcje wspomaga bądż pomaga
          najsłabszym przez cały rok.A niektórzy księża to wiemy jacy są.
          Ministrowie,posłowie itd to w większości super sknery owszem wrzucą coś do
          puszki ale w blasku fleszy i kamer by "kraj zobaczył".Rok temu była w Sejmie
          jakaś kwesta(nie pamiętam już na co).TV pokazała zawartość urny.Trochę monet i
          parę banknotów o najmniejszym nominale,ledwo przykrywało dno.WSTYD !Takie
          skąpstwo !
          W większości ludzie mało zamożni wrzucają (ci co mają jeszcze coś w kieszeni).
          Ale ponoć jest taka natura ludzka jak masz dużo to chcesz mieć więcej nie
          wspominająć już o dawaniu Ot tak na jakiś szlachetny cel !
    • Gość: zaniepokojony Re: WOŚPrzemocy IP: *.swnet.pl 09.01.05, 19:50
      W twoim wypadku demokracja osiągnęła swój cel !
    • forman5 Re: WOŚPrzemocy 09.01.05, 20:40

info.onet.pl/1034879,11,item.html
      Ma rację dwie zbiórki w ciągu dnia.Ktoś mógł zmienić rermin.
      Gdy ktoś chce wspomóc jednych i drugich to pozornie "mniejszy wydatek bo w
      dwóch ratach".
    • kadlubek07 Re: WOŚPrzemocy 09.01.05, 20:42
      "to co wyprawia ekipa Owsiaka przeszło już dawno granice
      dobrego smaku"

możesz wyjasnic o co Ci chodzi? bo nie za bardzo rozumiem...to co wyprawia jego ekipa...czyli sprzet medyczny, pojazdy dla GOPRu i cała reszta.. .to przekroczyło Twoje granice?
      jestem bardzo ciekawa o co Ci konkretnie chodzi...
      • scyzoryk2 Re: WOŚPrzemocy 09.01.05, 21:02
        On nie wie o co mu chodzi to jeden z tych gości którzy potrafią jedynie jątrzyć
        i krytykować czyjąś inicjatywę!A przy okazji finanse WOŚP zostały prześwietlone
        przez różnych " życzliwych " i to po wielokroć , niestety dla " życzliwych "
        nie znaleziono nieprawidłowości .
        Ludzie więcej wiary w człowieka a nie tylko w siły nadprzyrodzone!
        • loggic Re: WOŚPrzemocy 10.01.05, 08:18
          I ty?
          Pamiętaj, że w PL mamy bezpłatną i powszechną służbę zdrowia! Pamiętasz?
          Teraz Owsiak zbiera na to żeby ta służba się nie posypała do końca, a
          Ministerstwo Zdrowia daje pieniądze na orkiestrę (SIC!). Niech Min.Zdr. (i
          politycy) się weźmie za swoją robotę, niech do cholery powie czy ten system jest
          wydolny (i dlaczego nie?) i niech do cholery to naprawią. Nie można przez wieki
          bazować na jakichś rozwiązaniach zastępczych! Tu się uzbiera, tam się wyżebra i
          jakoś to poleci. Starych sie zeutanazuje, geje niech się pobierają to
          przynajmniej będzie mniej dzieci, kto chce niech sobie abortuje dzieci to może
          nam się system nie posypie. A zresztą przez 4 lata ma wytrzymać a potem...
          przyjdą inni i t oich zmartwienie.
          WOŚP gra po raz który? Czy to nie jest utrwalania prowizorki? A może to
          normalność w tym kraju? Piękne perspektywy.
          L.
          • scyzoryk2 Re: WOŚPrzemocy 10.01.05, 13:05
            Zale które wylewasz na organizację życia w naszym kraju są jak najbardziej
            słuszne ! Jednak wkręcanie w to WOŚP jest naduzyciem ponieważ jest to nieliczna
            z fundacji która jest przeżroczysta ( spójrz na Jolkę ).Wszystko ma swoje wady
            i zalety jednak idea pomagania najbardziej potrzebującym , obojętnie kto ją
            będzie firmował , będzie miała moje przyzwolenie . Poza tym dlaczego
            przeciwstawiamy sobie Caritas i WOŚP ? Chwała jednej i drugiej i pieniążki
            również . Wspólne działanie ponad wszystko !
      • loggic Re: WOŚPrzemocy 10.01.05, 08:13
        kadlubek07 napisała:

> możesz wyjasnic o co Ci chodzi? bo nie za bardzo rozumiem...to co wyprawia jego
        > ekipa...czyli sprzet medyczny, pojazdy dla GOPRu i cała reszta.. .to przekrocz
        > yło Twoje granice?

Podoba mi się! Bardzo ładny - kliniczny przykład wyprania mózgu.
        Pomyśl, dlaczego WOŚP zbiera kasę na dzieci? Nie dla tego, że dzieciom jakoś
        szczególnie potrzeba - w tym kraju brakuje na wszystko! Po prostu na dzieci
        więcej ludzi da - ot taki instynkt.
        Wyrachowanie jest dla mnie zbyt jaskrawe. Przepraszam, że to zauważyłem... wiem,
        że nie powinienem, bo to sprzeczne z intencjami organizatorów.
        L.
    • Gość: Karol Re: WOŚPrzemocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 21:56
      Z tego co czytałem, finanse WOŚP są w porządku, nidgy nie wykryli tam żadnych nieprawidlowości. Ileś procent z zebranych pieniędzy jest przeznaczana na działalność organizacji (fundacji?) - i to jest NORMALNA SPRAWA!!!
      Nie podobała mi się część wypowiedzi Owsiaka na Woodstocku, także niektóre z jego zachowań. Ogólna "filozofia" Owsiaka (rock'n'roll, zabawa, etc.) osobiście do końca mnie nie przekonuje, jednak w sumie co to ma do rzeczy! Ważne, że facet coś robi. A argument, że Caritas działa przez cały rok jest żałosny - przecież WOŚP, ogólnie rzecz biorąc, zbiera przez jeden dzień, ale działa cały czas! WOŚP również inwestuje za zebrane pieniądze, prawda?
      W ogóle, gdy robi się coś na tak dużą skalę, to niemożliwe jest, by uniknąć polityków i różnych dziwnych układów. Jednak jak na razie okazuje się, że orkiestrze lepiej to wychodzi niż Kościołowi!
      Skąd ta "przemoc" w temacie?
      Widzę, że to zwykła zawiść i nic więcej.
      PS: jestem jak najbardziej za tym, by Owsiak też czerpal z tych pieniędzy korzyści, w końcu za dobrą pracę należy się dobre wynagrodzenie.
      A już całkiem na marginesie: ciekawe co byś mówił, gdyby ktoś z twojej rodziny został uratowany dzięki sprzętowi zakupionemu przez fundację?
      • forman5 Re: WOŚPrzemocy 09.01.05, 23:22
        Gość portalu: Karol napisał(a):

> Z tego co czytałem, finanse WOŚP są w porządku, nidgy nie wykryli tam żadnych
        n
        > ieprawidlowości.

Oj wykryli,parę lat temu.Tylko nie w takiej skali jakich dopuszczają się
        politycy.To wszystko to kropla w morzu malwersacji w naszej kochanej ojczyżnie !

Ileś procent z zebranych pieniędzy jest przeznaczana na działa
        > lność organizacji (fundacji?) - i to jest NORMALNA SPRAWA!!!
        > Nie podobała mi się część wypowiedzi Owsiaka na Woodstocku, także niektóre z
        je
        > go zachowań. Ogólna "filozofia" Owsiaka (rock'n'roll, zabawa, etc.) osobiście
        d
        > o końca mnie nie przekonuje, jednak w sumie co to ma do rzeczy! Ważne, że
        facet
        > coś robi

Nie podobają mi się festiwale w Żarach itd za kasę z WOŚP !

A argument, że Caritas działa przez cały rok jest żałosny -

Skoro jest załosny to przyjedż niedaleko
        • Gość: Karol Re: WOŚPrzemocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 09:56
          > A argument, że Caritas działa przez cały rok jest żałosny -
          >
          > Skoro jest załosny to przyjedż niedaleko
          • forman5 Re: WOŚPrzemocy 11.01.05, 13:00

> > A argument, że Caritas działa przez cały rok jest żałosny -
            > >
            > > Skoro jest załosny to przyjedż niedaleko
      • yasny Re: WOŚPrzemocy 09.01.05, 23:27
        Owsiak nie jest święty, trochę mu do tego brakuje, ale to w sumie bardzo dobrze ;)
        Jak do tej pory wszystko w normie - człowek coś osiągnął, a to w Polsce nie przejdzie.
        Sprawozdania finansowe Fundacji są publikowane w internecie, są odpowiednie instytucje, które mogą kontrolować działalnośc Fundacji, jak na razie nie słyszałem o konkretnych zarzutach itp.

P.S.
        Gdzie ta przemoc Loggic?
    • loggic Re: WOŚPrzemocy 10.01.05, 08:10
      Na temat WOŚP wyraziłem swoje zdanie. Jest to oczywiście subiektywna ocena.
      I po raz kolejny spotkałem się z podejściem wyklęcia przez społeczeństwo - "bo
      nie dałeś na biedne dzieci!". I to jest właśnie ta przemoc o której mówię, to
      mentalne molestowanie - za darmo w publicznych mediach!!! Całe szczęście nie
      płacę abonamentu więc nie ja to fundowałem.
      A przecież cała idea zbiórki polega na DOBROWOLNOŚCI darczyńców. Więc ja nie
      miałem tej dobrej woli i tyle... Może dlatego, że nie jestem naiwny?
      L.
    • forman5 Re: WOŚPrzemocy 10.01.05, 08:31
      Mimo wszystko daję na WOŚP i na Caritas.
      Jak jest w kraju to my wiemy,choć w tym pierwszym przypadku musiałem tłumaczyć
      nie mająć przyklejonego serduszka iż włączyłem się już dziś raz.A było w innym
      mieście.Wolontariusze przyjęli to ze zrozumieniem i więcej nie nalegali.
      W obydwu przypadkach dajemy dobrowolnie i dlatego ludzie dają wiedząc że da to
      wymierną pomoc.Przy daninach obowiązkowych jak podatki itd.pieniądze w różny
      sposób są dysponowane, a spora część zmarnowana.
      • Gość: Pit Re: WOŚPrzemocy IP: 150.254.85.* 10.01.05, 09:17
        forman5 napisał:

> Mimo wszystko daję na WOŚP i na Caritas.
        > Jak jest w kraju to my wiemy,choć w tym pierwszym przypadku musiałem
        tłumaczyć
        > nie mająć przyklejonego serduszka iż włączyłem się już dziś raz.A było w
        innym
        > mieście.Wolontariusze przyjęli to ze zrozumieniem i więcej nie nalegali.
        > W obydwu przypadkach dajemy dobrowolnie i dlatego ludzie dają wiedząc że da
        to
        > wymierną pomoc.Przy daninach obowiązkowych jak podatki itd.pieniądze w różny
        > sposób są dysponowane, a spora część zmarnowana.

Ja dalem tylko na Caritas. Bezczelnosc Owsiaka je st bezbrzezna, pod kosciolami
        mial swoich wolontariuszy. Tu mu jakos kosciol nie przeszkadzal, natomiast
        przystanek Jezus brdzo. Owsiak to kawal cwaniaka i hipokryty, ktory z WOSP
        zrobil sobie niezly pomysl na zycie.
        Pozdrawiam FTG.
        • forman5 Re: WOŚPrzemocy 10.01.05, 10:32
          Gość portalu: Pit napisał(a):

>
          > Ja dalem tylko na Caritas. Bezczelnosc Owsiaka je st bezbrzezna, pod
          kosciolami
          >
          > mial swoich wolontariuszy. Tu mu jakos kosciol nie przeszkadzal, natomiast
          > przystanek Jezus brdzo. Owsiak to kawal cwaniaka i hipokryty, ktory z WOSP
          > zrobil sobie niezly pomysl na zycie.
          > Pozdrawiam FTG.

To prawda stali pod kościołami wolontariusze WOŚP,ale nie byli nachalni i
          obydwie grupy kwestujących nie przeszkadzały sobie.
          Mimo,ze również mam zastrzeżenia do WOŚP to jak pisałem wcześniej dałem datek a
          serce przykleili mojemu dziecku .Wychodzę z tego założenia że Owsiak jaki by
          nie był, to coś napewno kupi słuzbie zdrowia.
          Martwi mnie tylko to -że kupiony sprzęt może stać bezużyteczny jak to bywało bo
          nie ma kto opłacić za jego obsługę lub stoi w piwnicy nie w tym szpitalu co
          trzeba.
          A dobija mnie fakt,że nie ma kasy na jego serwis
          • forman5 Re: WOŚPrzemocy 14.01.05, 08:19
            forman5 napisał:

> Martwi mnie tylko to -że kupiony sprzęt może stać bezużyteczny jak to bywało
            bo
            >
            > nie ma kto opłacić za jego obsługę lub stoi w piwnicy nie w tym szpitalu co
            > trzeba.
            > A dobija mnie fakt,że nie ma kasy na jego serwis

miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2493063.html

• Gość: Karol Re: WOŚPrzemocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 10:04
          "Bezczelnosc Owsiaka je st bezbrzezna, pod kosciolami mial swoich wolontariuszy. Tu mu jakos kosciol nie przeszkadzal, natomiast przystanek Jezus brdzo."
          A co on ma pilnować 100 tysięcy wolontariuszy, prowadzić ich za rękę i mówić im gdzie mają stać??! Przecież na Woodstock jeżdżą ci sami ludzie, którzy potem idą do kościoła!!!
          Co do Woodstocku i przystanku Jezus, to widzę, że zbytnio nie masz pojęcia jak było.

PS: jakimś dziwnym trafem ciągle słyszę słowa: "Owsiak... niezly pomysl na zycie" - czy to nie czasem hasełko z jakiś wiadomosci, które wszyscy "inteligenci" teraz powtarzają?

• Gość: Leon Re: WOŚPrzemocy IP: *.debacom.pl / *.za.digi.pl 11.01.05, 20:34
            Owsiak daje ludziom entuzjazm i nadzieję że mimo wszystko jednak można... można
            z groszy zebrać imponującą kwotę, można wykrzesać z ludzi dobre instynkty,
            można ratować dzieci z wadami serca, przed ślepotą i głuchotą, można w końcu
            pokazać ministerstwu (czytaj: rządowi) do jakiej opieki zdrowotnej obywatele
            mają prawo!
            Każdy uczciwy człowiek doceni zarówno ten wysiłek jak i wysiłek Caritasu w
            cichym posłannictwie pomocy biednym i chorym. Wszystkim chwała za dobrą robotę!
            Nie wolno przeciwstawiać tych dwóch instytucji sobie nawzajem... ale powinniśmy
            przeciwstawiać się próbie szmacenia ludzi tylko za to że coś im wychodzi, coś
            się udało, że odnoszą sukces. O Owsiaku jedni pieją hymny drudzy na niego plują.
            To jest właśnie polskie piekiełko: natychmiast dać w łeb temu, który wysunął
            się ponad przeciętność choćby o milimetr!
            Cieszę się, że pomimo kumulacji zbiórek WOŚP uzbierała tak ogromną furę
            pieniędzy! Cieszę się, że będą nowe urządzenia dla szpitali w Polsce i na
            Srilance.
            I to wszystko bez groszy sceptyków!
            Niech grają - do końca świata i jeden dzień dłużej!
            Wszystkich serdecznie pozdrawiam Leon.
            • Gość: Leon Re: WOŚP IP: *.debacom.pl / *.za.digi.pl 11.01.05, 20:37
              Acha, jeszcze jedno: jeśli to co robi WOŚP jest przemocą... to daj mi Boże
              duuuuużo takiej przemocy!
              L.
            • loggic Re: WOŚPrzemocy 12.01.05, 08:17
              Gość portalu: Leon napisał(a):

> Niech grają - do końca świata i jeden dzień dłużej!

Dokładnie tak! Bo w takim kraju jak Polska zawsze będą potrzebni bo normalności
              to nikt tu nie przywróci.
              No ale co tam, raz do roku można stać się pośmiewiskiem świata.
              L.
              • Gość: scyzoryk2 Re: WOŚPrzemocy IP: 195.205.180.* 12.01.05, 08:22
                Przdstaw mi kraj który wg. Ciebie jest normalny?
                • Gość: Karol Re: WOŚPrzemocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 16:21
                  I czy w tych "normalnych" krajach nie działają fundacje?
                • loggic Re: WOŚPrzemocy 13.01.05, 08:30
                  Całkowicie normalnych to chyba nie ma, ale na pewno są normalniejsze od PL.
                  Chyba że przyjmiemy, że przeciętność jest normą, wtedy normalnych krajów jest
                  trochę a PL jest na pewno nienormalna czyli ponadprzeciętnie zidiociała.
                  L.
                  • scyzoryk2 Re: WOŚPrzemocy 13.01.05, 08:56
                    Zapewniam Cię że ponad przeciętnie zidiociałych krajów jest dużo i to w
                    zachodniej części tego kontynentu . Afery korupcyjne podobne do naszych tam
                    występują również i to niekiedy na większą skalę . Przeregulowanie gospodarki w
                    Europie powoduje istnienie kapitalizmu politycznego którego ofiarami padamy
                    wszyscy .
                    Nie potępiaj tak do końca RP (nie PL).15 lat dochodzenia od sowieckiej kurateli
                    do w miarę normalnego rozwoju to naprawdę niedługo .
                    • loggic Re: WOŚPrzemocy 13.01.05, 09:59
                      Wiem, że Europa zachodnia jest zidiociała i to do szczętu. Pisałem tu o tym w
                      okresie przedakcesyjnym i teraz też.
                      Dla mnie do krajów z tej wyższej półki należą USA, Chile, Malezja, Wielka
                      Brytania, Irlandia, Nowa Zelandia, Singapur, Lichtenstein.
                      A skoro piszesz o wychodzeniu spod kurateli Ruskich to gdzie idziemy? Pod
                      eurosocjalistyczną kuratelę UE? Nie jest dobrze!
                      L.
                      • scyzoryk2 Re: WOŚPrzemocy 13.01.05, 10:09
                        dobrze nie jest ale tragicznie również nie ! Kuratela UE ? Cóż wybór był
                        niewielki :eurosocjalizm albo Wielki Czekista . Ja osobiście chciałbym do
                        NAFTA , ale to marzenie ściętej głowy . Chile ? Hm , przydałby nam się ktoś
                        pokroju " Pinoczeta " powiedzmy na najbliższe 10 lat .
                        • loggic Re: WOŚPrzemocy 13.01.05, 10:36
                          Wybór był taki bo NAFTA żeśmy odrzucili potajemnie. Skoro naszym priorytetem
                          była UE to Amerykanie się nie będą wygłupiać i proponować nam NAFTA. Mimo, że
                          taka gotowość i otwartość była ze strony chociażby Busha Seniora.
                          A teraz co mamy? UE dogaduje się z Rosją a nas ma w d... Przykład? Proszę
                          bardzo: Wielki Czekista przykręcił śrubę i nasi producenci żywności od września
                          nie mogą eksportować do Rosji. Niby potrzeba zezwoleń i atestów higienicznych.
                          Nasze pajace jeżdżą do Moskwy i nic... interweniują w Brukseli a Bruksela ma to
                          w d... bo przecież Niemcy czy Francja mogą eksportować normalnie. A po cholere
                          im tam konkurencja z Polski? Reasumując gdybyśmy pozostali sami to nie byłoby
                          różnicy. Bo Wielki Czekista i UE się dogadają.

A co do Pinocheta to owszem - przydał by się, ale zobacz jaka jest teraz
                          wdzięczność dla tego pana! Socjalistów pogonił pierwszorzędnie, że do dziś
                          pamiętają, to rozpoczęła się międzynarodowa nagonka. Spreparowano oskarżenie
                          o "oszustwa podatkowe" i teraz się pastwią nad dziadkie.
                          Tymczasem ten sam świat nie domaga się osądzenia prawdziwych zbrodniarzy - ot
                          choćby generała Jaruzelskiego. Ten sam świat milczy gdy muzułmanie mordują
                          katolików w Sudanie. Bo takie są wytyczne...
                          L.
                          • scyzoryk2 Re: WOŚPrzemocy 13.01.05, 11:50
                            Wiesz dobrze że zachowania niekonwencjonalne są trudne do zaakceptowania przez
                            innych . Wejście Polski do NAFTA wywołało by burzę w Europie . USA patrzyło na
                            te ciche podchody bardzo przychylnie ale niestety niektórzy twierdzą że przede
                            wszystkim należy stawiać na bliskich sąsiadów , którzy nota bene zawsze bili
                            nas po d... . Już zakup F - 16 przez RP spowodował totalną krytykę ze strony
                            Francji i Niemiec .
    • loggic Re: Darczyńcy 13.01.05, 08:33
      A tak swoją drogą, to jakim prawem (oprócz prawa kaduka) firmy państwowe, z
      udziałem skarbu państwa, spółki samorządowe czy w końcu same samorządzy
      wywalają kasę na WOŚP? Co do prywatnych darczyńców to nie mam pretensji - ich
      pieniądze ich sprawa, ale czemu państwo pompuje Owsiaka publicznymi pieniędzmi?
      Czemu w tak zagmatwany sposób wyciąga kasę, która z definicji przedsiębiorstwa
      państwowego miała zasilić budżet?
      L.
      • scyzoryk2 Re: Darczyńcy 13.01.05, 09:06
        Czemu w tak zagmatwany sposób wyciąga kasę, która z definicji przedsiębiorstwa
        > państwowego miała zasilić budżet?

L.nie podejrzewałem Cię o naiwność ! Czy sądzisz że kasa która zasila budżet
        trafia do najbardziej potrzebujących . Wolę żeby ta kasa zasiliła WOŚP niż na
        przykład dopłaty do KRUS , lub fundusze agencji parabudżetowych .

• loggic Re: Darczyńcy 13.01.05, 10:27
          Oczywiście że nie trafi do potrzebujących. Na tym właśnie polega budżet
          centralny, że kasa trafia do kolesi i rodziny królika.
          Problem w tym, że działa to wszystko w oparciu o pewien rodzaj umowy: wszystko
          jest wspólne i kasa z tego interesu też jest wspólna a wydamy ją w budżecie
          zatwierdzonym na dany rok. I teraz okazuje się, że nie przestrzega się nawet
          swoich zasad. Tu nie chodzi o to co ja bym wolał, a co nie, ale o to czy
          postępowanie jest spójne ideowo czy robi się wyjątki, przypadki szczególne itp.
          I jak widać robi się takie wyjątki i obejścia, co szczególnie nie dziwi, gdyż w
          PL produkuje się nawet ustawy niezgodne z konstytucją, które mimo to obowiązują!
          L.
    • loggic Jest kasa, możemy przepić... 13.01.05, 08:42
      Załóżmy, że pieniądze z Owsiaków trafiają dokładnie tam, gdzie są niezbędnie
      konieczne i bez nich system bezpłatnej i powszechnej opieki zdrowotnej był
      jawną farsą. Przecież w normalnej sytuacji realizacjątych zakupów powinno zająć
      się Min.Zdrowia (poprzez swoje przybudówki typu NFZ). Tymczasem Owisaki
      wyciągną od ludzi kasę - powiedzmy te dodatkowe 23 bańki! Za 20 kupią sprzęt,
      który normalnie trzeba by kupić z budżetu. Czyli nagle w budżecie pozostaje 20
      baniek które można przepuścić.
      Czyli WOŚP to nic innego jak tylko kolejna forma opodatkowania, dobrowolna ale
      połączona z intensywnym praniem mózgów. Dobrowolna, ale pozostawiająca
      politykom dodatkową kasę do "rozdysponowania".
      Gdyby tak nie było to dlaczego podczas tych wszystkich nastu lat Owsiak ani
      razu nie powiedział, że system opieki zdrowotnej jest do chrzanu, nigdy nie
      opieprzył polityków i nie skrytykował fikcji "bezpłatnej" opieki zdrowotnej?
      Ano dlatego, że w normalnej sytuacji, przy prywatnej opiece medyczniej Owsiak i
      jego hucpa nie mają racji bytu. Więc jest zainteresowany w utrzymaniu obecnego
      status quo. A że politykom jest na rękę wesoły pajac który dopompuje troszkę
      kaski to też go promują poprzez "publiczną" TV i inne media.
      L.
      • Gość: Karol Re: Jest kasa, możemy przepić... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 16:22
        1. Z całą pewnością państwo kupiłoby cały ten sprzęt! Na pewno, już to widzę! Powszechne badania słuchu na przykład też by służba zdrowia zrobiła!
        2. Chciałbyś krytykować polityków? I co to da? Jego odpowiedzią jest fundacja, a nie - choćby nie wiem jak zgodne z prawdą - opieprzanie polityków.
        3. Twój sposób łączenia autorytetu z władzą jest iście komunistyczny ;) Poza tym, jeżeli wszystko na tym świecie jest spiskiem, to nie wiem czy jest sens w ogóle rozmawiać - a nawet gdyby tak było, to zawsze jest możliwość zmieniania rzezcywistości po części (bez rewolucji ;)).
        • loggic Re: Jest kasa, możemy przepić... 14.01.05, 08:03

> 1. Z całą pewnością państwo kupiłoby cały ten sprzęt! Na pewno, już to widzę!
          P
          > owszechne badania słuchu na przykład też by służba zdrowia zrobiła!

Przecież piszę - załóżmy, że tak by było.

> 2. Chciałbyś krytykować polityków? I co to da? Jego odpowiedzią jest
          fundacja,
          > a nie - choćby nie wiem jak zgodne z prawdą - opieprzanie polityków.

Oczywiście. Tylko zauważ, że istniernie fundacji jest ściśle związane ze
          nieudolnością polityków. Stąd wynika, że Owsiakowi nie powinno zależeć na
          dobrej reformie służby zdrowia. A więc nie będzie krytykował.

> 3. Twój sposób łączenia autorytetu z władzą jest iście komunistyczny ;)

Możesz rozwinąć?

> Poza ty
          > m, jeżeli wszystko na tym świecie jest spiskiem, to nie wiem czy jest sens w
          og
          > óle rozmawiać - a nawet gdyby tak było, to zawsze jest możliwość zmieniania
          rze
          > zcywistości po części (bez rewolucji ;)).

Co nie oznacza, że nie należy mówić o całokształcie zagadnienia i tam gdzie się
          da zmieniać nie po kawałku ale w całości. Czasami nie da się przepaści przejść
          drobnymi kroczkami - trzeba po prostu przeskoczyć.
          L.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka