Dodaj do ulubionych

Instalacja gazowa

IP: 212.244.24.* 12.10.02, 14:23
Chce zalozyc sobie gaz do auta(Poldi 1.5 gle(gaźnik)),gdzie w TG lub
okolicach najlepiej mi to zrobia,i ile mnie to bedzie mniej wiecej
kosztowac???
Obserwuj wątek
    • Gość: greg Re: Instalacja gazowa IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.02, 16:04
      Zainstalować można porządnie w byłej stacji Daewoo (teraz tam jest chyba
      Hyundai) w Bobrownikach (przy głównej drodze). Ale za ile to już nie wiem.

greg.
      • yasny Re: Instalacja gazowa 12.10.02, 16:59
        za instalacje do VW golfa byla mowa o 4000 zl, ale nie jestem pewny, to tylko
        informacja z trzeciej;) reki
        • yasny Re: Instalacja gazowa 20.10.02, 23:52
          yasny napisał:

> za instalacje do VW golfa byla mowa o 4000 zl, ale nie jestem pewny, to tylko
          > informacja z trzeciej;) reki

przepraszam za glupty, oczywiscie nie 4000, tylko okolo 1500zl ;)
    • Gość: Forman Re: Instalacja gazowa IP: proxy 12.10.02, 18:54
      W Strzybnicy na ul.Solskiego są 2 zakłady jeden p.Bryniaka tel.2842691 a drugi
      obok niego.Kumplowi w Poldku założył 3 lata temu i nie narzeka.Najlepiej jedż
      do obydwóch i pytaj o ceny.Cena zależy też od zbiornika(w miejscu koła
      zapasowego-droższy).Mnie zakładał gość z Piekar naprzeciw Chirurgi Urazowej
      p.Kamiński.W Mierzęcicach jest też niezły fachman.
    • Gość: adaś Re: Instalacja gazowa IP: 195.136.60.* 15.10.02, 14:33
      a czy ktoś się orientuje jaka będzie strategia dotycząca cen gazu w
      przyszłości? czy dalej będzie tańszy od benzyny? bo różnica tkwi chyba w
      wysokości akcyzy na LPG, czyli jak Koł Odko wpadnie na kolejny genialny pomysł
      wyczarowania dodatkowej kasiury to może nas trzepnąć po kieszeni. Dlatego na
      razie się wstrzymuję z zagazowaniem mojego pojazdu.
    • Gość: Forman Re: Instalacja gazowa IP: proxy 15.10.02, 15:01
      Były przymiarki by nas trzepnąć.Zacznie się tankowanie nocą z butli 33 i 11 kg
      co doprowadzi do paru wubuchów i pożarów.Bo przecież akcyzą objęty jest gaz do
      aut, nie do celów grzewczych czy do kuchni.Akcyza musiała by wynosić 200% -
      chyba do tego się nie posuną---ale kto to wie??
      Wracając do tematu dziś byłem po parę części w serwisie Daewoo spytałem o
      koszt do Poldka inst.gaz.Wynosi 1250zł zbiornik cylindryczny-Piekary koło
      Fiata.
      • yasny Re: Instalacja gazowa 15.10.02, 15:22
        jak tylko wiecej ludzi zacznie jezdzic na LPG, to zaczna sie podchody, zeby
        dowalic jakas super akcyza - u nas niczego nie mozna byc pewnym
    • Gość: Forman Re: Instalacja gazowa IP: proxy 17.10.02, 11:37
      Do Domela.

Wyczytałem na innym forum że chcesz kupić silnik 2000--nie rób tego.Kierownicą
      nie ukręcisz,chyba że założysz wspomaganie z Caro. Gościowi 2 lata temu
      wymieniałem przekładnię kier.z tym właśnie silnikiem.Była to 3cia przekładnia
      w tym aucie.Nie wiadomo czy "dzwon" ze skrzyni pasuje do tego silnika.Popytaj
      na złomach o instalację.Często ludzie oddają Poldki z instalacją
      kompletną.Póżniej idziesz zamontować do gościa co ma uprawnienia.Poldki lepiej
      chodzą na gazie niż na benzynie(nie mulą na starcie)
      • Gość: Domel Re: Instalacja gazowa IP: 212.244.24.* 17.10.02, 12:20
        Gość portalu: Forman napisał(a):

> Do Domela.
        >
        > Wyczytałem na innym forum że chcesz kupić silnik 2000--nie rób
        tego.Kierownicą
        > nie ukręcisz,chyba że założysz wspomaganie z Caro. Gościowi 2 lata temu
        > wymieniałem przekładnię kier.z tym właśnie silnikiem.Była to 3cia przekładnia
        > w tym aucie.Nie wiadomo czy "dzwon" ze skrzyni pasuje do tego silnika.Popytaj
        > na złomach o instalację.Często ludzie oddają Poldki z instalacją
        > kompletną.Póżniej idziesz zamontować do gościa co ma uprawnienia.Poldki
        lepiej
        > chodzą na gazie niż na benzynie(nie mulą na starcie)

Z 2.0 to plan na przyszłość jak bede kupował to kupie cały zespół ze
        skrzynia,wałem,i serwem kierownicy najlepiej z argenty lub fiata 132,ale to na
        razie w dalekich planach.Masz racje kołnierz nie pasuje,a polonezowska skrzynia
        nie wytrzymała by momentu obrotowego silnika 2.0 (154nM) bo jej max to 140nM.A
        co do auto szrotów to gdzie one sie znajduja w naszym city?
        • Gość: Forman Re: Instalacja gazowa IP: proxy 17.10.02, 14:28
          Ja jeżdzę po części do Bytomia,szczególnie na Karb tam miewają inst.gazowe do
          Poldka.
        • Gość: dr scott Re: Instalacja gazowa IP: *.tg.akk.net.pl 03.08.03, 19:21
          Gość portalu: Domel napisał(a):

>
          > Z 2.0 to plan na przyszłość jak bede kupował to kupie cały zespół ze
          > skrzynia,wałem,i serwem kierownicy najlepiej z argenty lub fiata 132,ale to
          na
          > razie w dalekich planach.Masz racje kołnierz nie pasuje,a polonezowska
          skrzynia
          >
          > nie wytrzymała by momentu obrotowego silnika 2.0 (154nM) bo jej max to
          140nM.A
          > co do auto szrotów to gdzie one sie znajduja w naszym city?

hehehe, widze tutaj za moimi plecami rozpetal sie ciekawy temacik. ludzie
          pogadajcie z expertem w tej dziedzinie czyli ze mna ;D
          jest tak:
          silnik 2.0 pasuje do kanta czy poldka idealnie.
          skrzynke najlepiej przelozyc z fiata 132 lub argenty. polonezowska podchodzi z
          kolnierzem fiata 124.
          wal trzeba zlozyc z dwuch czesci. przednia 132/argenta, tyl zostaje.

i silnik 2.0 8V dysponuje momentem 172 Nm przy 3500/min, oczywiscie ten z
          wielopunktowym wtryskiem paliwa - 2.0 i.e. jego moc to 122 KM przy 5300/min.

warto oczywiscie zalozyc wspomaganie kiery. przekladnia ZF pasuje idealnie
          tylko trzeba dziure powiekszyc szlifierka ;D
    • Gość: Forman Re: Instalacja gazowa IP: proxy / 192.168.3.* 02.08.03, 08:13
      Straszą że zimą gaz będzie po 2 zł.
    • Gość: Forman Re: Instalacja gazowa IP: proxy / 192.168.3.* 03.08.03, 15:03
      Polecam artykuł o LPG, szczególnie przeciwnikom zasilania tym paliwem.

www2.gazeta.pl/auto/1,24790,1501892.html
      • drcarlos Re: Instalacja gazowa 03.08.03, 19:18
        poldki jezdza lepiej bo gaz ma 103oktany a benzyna 98 lub 95...
        PS. fiatowski silnik 2.0 ma nieco wiekszy moment obrotowy niz mowisz...
        (ok.180Nm)
        • Gość: dr scott Re: Instalacja gazowa IP: *.tg.akk.net.pl 03.08.03, 23:30
          drcarlos napisał:

> poldki jezdza lepiej bo gaz ma 103oktany a benzyna 98 lub 95...
          > PS. fiatowski silnik 2.0 ma nieco wiekszy moment obrotowy niz mowisz...
          > (ok.180Nm)

gazowe poldki jezdza lepiej na gazie bo przy paliwie w tych polskich gaznikach
          powstaje tzw "dziura w gazie". duzo napisano na ten temat, wiec nie bede sie
          powtarzal.
          co do silnika fiata 2.0 DOHC, zalezy jak jest zasilany - gaznik czy wtrysk. ze
          wtryskiem (132 C3.000) ma dokladnie 171,2Nm przy 3500/min, jego moc to 90kW
          czyli 122KM (5300/min). z gaznikiem (132 D1.000) ma 166,8Nm przy 3700/min i
          dysponuje moca 82,4kW czyli 112KM (5600/min).
          • drcarlos Re: Instalacja gazowa 03.08.03, 23:49
            Gość portalu: dr scott napisał(a):

> drcarlos napisał:
            >
            > > poldki jezdza lepiej bo gaz ma 103oktany a benzyna 98 lub 95...
            > > PS. fiatowski silnik 2.0 ma nieco wiekszy moment obrotowy niz mowisz...
            > > (ok.180Nm)
            >
            > gazowe poldki jezdza lepiej na gazie bo przy paliwie w tych polskich
            gaznikach
            > powstaje tzw "dziura w gazie". duzo napisano na ten temat, wiec nie bede sie
            > powtarzal.
            > co do silnika fiata 2.0 DOHC, zalezy jak jest zasilany - gaznik czy wtrysk.
            ze
            > wtryskiem (132 C3.000) ma dokladnie 171,2Nm przy 3500/min, jego moc to 90kW
            > czyli 122KM (5300/min). z gaznikiem (132 D1.000) ma 166,8Nm przy 3700/min i
            > dysponuje moca 82,4kW czyli 112KM (5600/min).

to wiedza nawet dzieci w przedszkolu :P hihihi... a byly jeszcze modele ktore
            mialy 131KM :P
            • Gość: dr scott Re: Instalacja gazowa IP: *.tg.akk.net.pl 03.08.03, 23:52
              drcarlos napisał:

> Gość portalu: dr scott napisał(a):
              >
              > > drcarlos napisał:
              > >
              > > > poldki jezdza lepiej bo gaz ma 103oktany a benzyna 98 lub 95...
              > > > PS. fiatowski silnik 2.0 ma nieco wiekszy moment obrotowy niz mowisz.
              > ..
              > > > (ok.180Nm)
              > >
              > > gazowe poldki jezdza lepiej na gazie bo przy paliwie w tych polskich
              > gaznikach
              > > powstaje tzw "dziura w gazie". duzo napisano na ten temat, wiec nie bede s
              > ie
              > > powtarzal.
              > > co do silnika fiata 2.0 DOHC, zalezy jak jest zasilany - gaznik czy wtrysk
              > .
              > ze
              > > wtryskiem (132 C3.000) ma dokladnie 171,2Nm przy 3500/min, jego moc to 90k
              > W
              > > czyli 122KM (5300/min). z gaznikiem (132 D1.000) ma 166,8Nm przy 3700/min
              > i
              > > dysponuje moca 82,4kW czyli 112KM (5600/min).
              >
              > to wiedza nawet dzieci w przedszkolu :P hihihi... a byly jeszcze modele ktore
              > mialy 131KM :P

nie 131 a 139KM to byly z glowica 16V i na szprycy.
              a bylo tez cos kolo 130KM na dwoch gaznikach bocznossacych. abartch sie tym
              bawil. zdaje sie ritmo takie byly czy cus.
    • drcarlos Re: Instalacja gazowa 08.08.03, 22:48
      przeglad poldka z gazem kosztuje 155 zlotych...
      • loggic Re: Instalacja gazowa 09.08.03, 12:35
        Do kitu! Po wejsciu do UE cena LPGskoczy do okolo 2.50 wiec sie nie oplaca
        przerabiac!
        L.
        • drcarlos Re: Instalacja gazowa 09.08.03, 12:52
          w sumie ja.... a moze w koncu zarobki powyzsza??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka