Dodaj do ulubionych

mam pomysł :)

02.06.11, 00:18
wymyśliłem pomysł na biznes, nie pierwszy zresztą w swoim życiu, ale tym razem musi się udać :D

siedzę, kalkuluję i jak by nie liczyć to się opłaca :)

wersja pesymistyczna:

- pracy na 2 miesiące aby przygotować produkt
- ze sprzedaży w ciągu roku (produkt sam będzie się sprzedawał online) wyciągnę ok. 12 000 zł na czysto

wersja optymistyczna:
- pracy na miesiąc aby przygotować produkt
- ze sprzedaży w ciągu roku (produkt sam będzie się sprzedawał online) wyciągnę ok. 60 000 zł na czysto

najfajniejsze jest to, że po wykonaniu jednego produktu mogę wykonać drugi, trzeci, czwarty i wówczas zarobione pieniądze mnożę razy 2, 3, 4...

żywotność produktu trzeba liczyć na 2-3 lata, po tym czasie nowa moda w designie i postęp technologiczny spowoduje zapewne znaczny spadek sprzedaży

muszę jutro na "trzeźwo" jeszcze raz to wszystko przekalkulować :)
Obserwuj wątek
    • zloty_strzal Re: mam pomysł :) 02.06.11, 13:14
      > - ze sprzedaży w ciągu roku (produkt sam będzie się sprzedawał online) wyciągnę
      > ok. 60 000 zł na czysto

Potrzebujesz może jakiejś asystentki dyrektora albo szefa ds. siedzenia na forum? :]
      • jan_hus_na_stosie Re: mam pomysł :) 02.06.11, 20:55
        na razie nie ;)

ale będę potrzebował kogoś kto bardzo dobrze zna Photoshopa :)
    • berta-death Re: mam pomysł :) 02.06.11, 15:58
      A skąd wiesz, że znajdziesz chętnych na zakup tego czegoś?
      • jan_hus_na_stosie Re: mam pomysł :) 02.06.11, 20:50
        berta-death napisała:

> A skąd wiesz, że znajdziesz chętnych na zakup tego czegoś?

1) nie będę sprzedawał w Polsce, za mały rynek zbytu, Polacy są za biedni
        2) porównywałem jakość projektów jakie do tej pory robiłem z tymi, które sprzedają inni i uważam, że w niczym im nie ustępuję, najlepsi sprzedają po 800 rocznie, ja skromnie policzyłem że sprzedam 100, chociaż uważam, że w niczym nie ustępuję najlepszym...
        • berta-death Re: mam pomysł :) 02.06.11, 21:09
          Jednym słowem chcesz jako nowa firma wejść na stary rynek ze starym produktem. I jaki masz pomysł na odebranie konkurencji klientów? Niższa cena, wyższa jakość, lepsza reklama, czy jeszcze coś innego?
          • jan_hus_na_stosie Re: mam pomysł :) 02.06.11, 21:19
            nie mogę za bardzo zdradzić szczegółów, ale swoje produkty będę sprzedawał za pośrednictwem specjalnych portalów (coś troszeczkę podobnego do Allegro, ale bez aukcji i działające tylko w danej branży), liczy się jakość produktu, cena dużo mniej, będę (tak jak wszyscy) udostępniał demo swojego produktu, które każdy user przez zakupem będzie mógł bezpłatnie przetestować, dopiero po zakupie dostaje pliki źródłowe wraz z instrukcją instalacji i obsługi oraz licencję uprawniającą go do korzystania z produktu
            • berta-death Re: mam pomysł :) 02.06.11, 21:53
              I ludzie chętnie kupują za pośrednictwem tego portalu? I wystarczy im tylko specyfikacja produktu świadcząca o tym, że nie odbiega on jakością od konkurencyjnych i ma niższą cenę? Nie istnieje w tej branży coś takiego jak lojalność wobec marki czy firmy, z której usług się korzystało? Nie jest istotne doświadczenie, portfolio i długość istnienia firmy w sektorze? Klienci nie rekomendują sobie nawzajem zakupionych produktów i jest im wszystko jedno kim jest ten od którego coś kupią? Nie ma tak, że jest jakiś wiodący lider, który zbiera z rynku 90% zleceń, bo ma profesjonalnie zorganizowaną sieć sprzedaży bezpośredniej i cała armia akwizytorów krąży od firmy do firmy wciskając im swoje produkty?
              • jan_hus_na_stosie Re: mam pomysł :) 02.06.11, 22:17
                berta-death napisała:

> I ludzie chętnie kupują za pośrednictwem tego portalu?

baaaardzo chętnie, dziś wszedłem na ich portal, przejrzałem pierwszą stronę wyników (sortowanie według daty dodania produktu), oto wynik:

produkt 1 - sprzedano 0 (dodano 1 czerwca 2011)
                produkt 2 - sprzedano 0 (dodano 1 czerwca 2011)
                produkt 3 - sprzedano 5 (dodano 2 czerwca 2011)
                produkt 4 - sprzedano 0 (dodano 2 czerwca 2011)
                produkt 5 - sprzedano 1 (dodano 2 czerwca 2011)
                produkt 6 - sprzedano 1 (dodano 1 czerwca 2011)
                produkt 7 - sprzedano 48! (dodano 1 czerwca 2011)
                produkt 8 - sprzedano 11 (dodano 31 maja 2011)
                produkt 9 - sprzedano 14 (dodano 30 maja 2011)
                produkt 10 - sprzedano 32 (dodano 30 maja 2011)

wszystkie produkty w tej samej cenie, kilkadziesiąt dolarów

ja zakładam, że będę sprzedawał minimum 100 rocznie (jeden produkt) czyli średnio 1 produkt na 3 dni, co według mnie to i tak bardzo ostrożne i pesymistyczne założenia

> że nie odbiega on jakością od konkurencyjnych i ma niższą cenę?

wszystkie produkty są w tej samej lub podobnej cenie, po prostu przy zarobku kilkudziesięciu dolarów na sprzedaży jednego produktu wygrywa się jakością a nie ceną, każdy głupi woli dołożyć 5 czy 10 dolarów (to śmieszne pieniądze) i mieć lepszy produkt

tu chodzi o SKALĘ, sprzedaję tanio ale setkom ludzi ten sam produkt na całym świecie, w Polsce sprzedawałem podobny produkt powiedzmy 30 razy drożej ale JEDNEMU klientowi i to mi się słabo opłacało...

> Nie jest istotne doświadczenie
                > , portfolio i długość istnienia firmy w sektorze?

nie za bardzo

> Klienci nie rekomendują sobie
                > nawzajem zakupionych produktów i jest im wszystko jedno kim jest ten od któreg
                > o coś kupią?

klienci mogą zostawiać komentarze, polecić produkt lub nie, nic więcej
              • jan_hus_na_stosie Re: mam pomysł :) 02.06.11, 22:42
                portal ma zarejestrowanych 790 890 użytkowników, przy czym kilkaset to sprzedawcy, pozostali to kupujący :)
                • berta-death Re: mam pomysł :) 02.06.11, 22:57
                  No to trzymam kciuki. A zorientowałeś się już w czym tkwi tajemnica sukcesu firm, które sprzedają? Bo jak widać z tego przykładu, jedna sprzedała ponad 40 sztuk a inne 0.

Nie żebym się czepiała, ale jako biznesplanowiec mam takie skrzywienie zawodowe jeśli chodzi o zniechęcanie ludzi do wymyślonych przez nich biznesów. ;)
    • rozczochrany_jelonek Re: mam pomysł :) 02.06.11, 18:11
      jakbym słyszał kilku moich znajomych , jak tu zarobić żeby się nie narobić :D
      • jan_hus_na_stosie Re: mam pomysł :) 02.06.11, 20:56
        bo o to w tym wszystkim chodzi :)
        • rozczochrany_jelonek Re: mam pomysł :) 02.06.11, 22:35
          chodzi o to żeby to robić i robić dobrze aby wyszło a nie żeby o tym pitolić ;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka