Dodaj do ulubionych

le banche virtuali???

04.09.04, 14:41
Za trzy tygodnie wyjeżdżam na studia do Włoch, co łączy się oczywiście z
ogromnymi wydatkami :/ Chciałabym załóżyć sobie konto we Włoszech (bo chyba
nie opłaca się wypłacać tam pieniędzy z polskiego banku?). Czy wiecie gdzie
najlepiej to zrobić? A może znacie jakieś włoskie banki internetowe (typu m-
bank)? Choć słyszałam ze u nich z tym kiepsko.. ale kto wie?
Z góry dzięki za pomoc!
Obserwuj wątek
    • julllia Re: le banche virtuali??? 04.09.04, 21:31
      Ja też miałam podobny problem jak Ty, tylko, że ze względu na szybszy wyjazd
      musiałam go rozwiązać już teraz. Założyłam (nie bez problemów, bo nie zarabiam)
      konto w Citibanku. Jak wypłacasz pieniądze za granicą w ich oddziałach, albo
      bankomatach Euronetu, to nie płacisz żadnej prozwizji co jest dość wygodne, bo
      w Mediolanie są chyba ze dwa Citibanki. Prowadzenie konta kosztuje u nich 7 zł
      miesięcznie, ale to i tak nic, przy prozwizji przy wypłacie gotówki za granicą
      we wszystkich innych polskich bankach (3% powiedzmy z 300 euro to mimo wszystko
      sporo kasy a tyle chcą na przykład w ING). A jak sobie powiedzmy założysz nawet
      konto we Włoszech (nie wiem, czy to możliwe, ani jak to zrobić) to Twoi rodzice
      (bo jak się domyślam oni głównie sponsorują Twój wyjazd) będą płacić dużo opłat
      bakowych, żeby Ci przelać jakiekolwiek pieniądze (ja robiąc do tej pory dwa
      przelewy do ma włoskie konta z ING zapłaciłam każdorazowo 48 zł + 3 euro - nie
      opłaca się zupełnie).
      Mam nadzieję,że przyda Ci się przy podejmowaniu decyzji to, co napisałam.
      Pozdrawiam, Julia
    • marciaaa Re: le banche virtuali??? 04.09.04, 22:44
      wiedziałam gdzie "zgłosić się" z moim problemem! dziekuje gorąco i serdecznie
      za odpowiedź! zupełnie nie pomyślałam o kosztach przelewów z polski do włoch, a
      to przeciez głównie one mają zasilać moje konto. w poniedzialek wybiorę się do
      najbliższego citybanku i zapytam o szczegoly! jeszcze raz ogromne dzięki!
      • julllia Re: le banche virtuali??? 04.09.04, 23:09
        Ciesze się, że mogłam pomóc. Mam jeszcze jedną radę - nie daj się zbyć w
        Citibaknu, ja miałam tam dość duże problemy. Mogą Ci powiedzieć, że nie
        zakładają konta, jeżeli nie masz stałych dochodów - to nieprawda, takie konto
        da się założyć, tylko bez linii debetowej. Mam nadzieję, że spotkasz milszych
        pracowników niż ja u siebie w oddziale - byłam w banku trzy razy. Weź też ze
        sobą od razu dwa dokumenty tożsamości, żebyś się nie musiała wracać do domu. A
        jakbyś chciała założyć sobie na wszelki wypadek dwa konta (zawsze lepiej mieć
        dwie karty niż jedną), to polecam ING. Tam za prowadzenie konta i za pierwszy
        rok użytkowania karty nic nie płacisz (w przeciwieństwie do Citibanku), konto
        założysz z samym dowodem osobistym. Co prawda za wypłaty gotówki w bankomatach
        za granicą pobierają 3% wypłacanej kwoty, ale możesz płacić bez prowizji w
        sklepach, co jest wygodne przy zakupach.
        Jeszcze raz pozdrawiam.
    • koekast a banki we Wloszech w ogole? 05.09.04, 11:51
      hmmm... z konta i karty Citibanku zrezygnowalem ze trzy lata temu - bank o
      najnizszym oprocentowaniu i b dziwnych warunkach. O ile wiem, jakis czas temu
      stala prowizje za wyplaty z bankomatow za granica (3,5zl) chyba mialo
      Millenium. Przy wyplacaniu za granica wazne jest tez jak polski bank przeliczy
      euro na zlotowki (porownaj kursy, jesli ci sie uda). Moze jednak oplaca ci sie
      np przywiezc gotowke w kieszeni, albo zrobic "raz a dobrze" przelew
      miedzynarodowy i korzystac z lokalnego banku. Poczytaj moze jakies listy o
      bankach - np przejrzyj usenet pl.biznes.banki -
      tam powinno byc sporo o tym.

Swoja droga - znacie moze bank we Wloszech, ktory mozna polecic - z niskimi
      oplatami i obsluga internetowa, zeby nie trzeba bylo do oddzialow chodzic -
      najlepiej wlasnie cos jak mbank w Polsce.
      Wiem, wiem, balagan jest chyba nieunikniony, ale Banca Intessa juz mi mocno
      zalazla za skore... :)
      • julllia Re: a banki we Wloszech w ogole? 05.09.04, 16:43
        Przy wyplacaniu za granica wazne jest tez jak polski bank przeliczy
        > euro na zlotowki (porownaj kursy, jesli ci sie uda).
        Prościej jest założyć konto walutowe. Wtedy nic Ci nie przeliczają. Bo
        faktycznie przy przeliczaniu wszystkie bakni stosują bardzo wysokie kursy.
        Na gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,52984,2187951.html?as=3&ias=3
        wypisane prozwije przy wypłatach z bankomatów za granicą. Warto tam zajrzeć. A
        no i faktycznie w Citibanku mają zerowe oprocentowanie, ale z bankami jest jak
        z sieciami telefonii komrókowej - co byś nie wybrał/a i tak gdzieś coś innego
        będzie korzystniejsze.
        • makda Re: a banki we Wloszech w ogole? 05.09.04, 20:42
          ..Ja mam konto w Unicredit (z lenistwa, bo mam oddzial 100m od biura..).
          Mam konto Genius Free (dla mlodych) za 3,50 euro miesiecznie z obsluga przez
          internet (dzieki temu w banku bywam baaaardzo rzadko). I sobie chwale.
          Chociaz do "polskich wynalazkow" w stylu mbanku jeszcze im daleko, oj daleko..
    • ilecka Re: le banche virtuali??? 06.09.04, 15:06
      a ja mam w polsce eurokonto w PEKAO SA, i wybieranie za granica kosztuje 3%
      sumy ktora sie wybiera. rodzice wplacaja mi na nie pieniadze, a ja je wybieram
      we wloszech i wplacam na BANCOPOSTA, ktore tez polecam. dla mnie najwazniejsza
      zaleta konta na poczcie jest ORARIO CONTINUATO !! oczywiscie nie we wszystkich
      pocztach ale kazda dzielnica ma jedna zawsze otwarta. no i placi sie malo na
      rok, nie pamietam ile, ale malo. i mozna tez aktywowac uskluge internetowa.
      • zuzinkas Re: le banche virtuali??? 06.09.04, 16:35
        kosztuje max 30,99 + imposta di bollo, zakladajac ze nie chcesz karty kredytowej
        ja tez sobie chwale
    • tgrabiec Re: le banche virtuali??? 06.09.04, 17:34
      sprobuj na www.sella.it
      pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka