17.09.04, 19:49
wybieram sie na tydzien w październiku do Pisy. Jadę samochodem. Będę we
Włoszech pierwszy raz. co warto o drodze zobaczyć a co w samej Toscani.
jakies podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • krowkasmieszka Re: Toscania 17.09.04, 21:00
      hurra!! wreszcie ktos jedzie w najpiekniejsze miejsce na ziemi!!! musze znikac
      teraz, wroce za jakas godzinke i ci napisze! baci
    • darek_krakow Re: Toscania 17.09.04, 21:33
      Czesc!kilka miesiecy tez wybralem sie ze znajomymi samochodem na tydzien do
      Toskanii. Wg mnie majac do dyspozycji tylko kilka dni lepiej ograniczyc sie do
      zwiedzania samej Toskanii bo naprawde jest tam co zobaczyc. Sama Piza jest
      bardzo ladna ale polecam szczegolnie spacer wieczorem. Poza tym oczywiscie
      musisz koniecznie zobaczyc Florencje. Wg mnie najpiekniejszym miejscem w calej
      Toskanii jest Siena. Zarezerwuj sobie troche czasu zeby posiedziec troche na
      tamtejszym Campo najlepiej popijajac dobre, wloskie winko. Poza tym sliczna
      jest dolina Chianti pomiedzy Siena i Florencja. W drodze do Sieny zahacz tez o
      San Gimignano. Generalnie majac do dyspozycji auto goraco namawiam na
      przejazdzke po toskanskich polach i wioskach. Naprawde widoki sa fantastyczne!!
      Jesli zostanie wam jakis wolny dzien skoczcie do Ligurii, tamtejsze nadmorskie
      miasteczka, winnice i klify sa naprawde warte obejrzenia. Ale najwazniejsze to
      zachowac umiar i nie dac sie zwariowac z tym zwiedzaniem. na pewno ci sie tam
      spodoba. Buon viaggio!!!
      • krowkasmieszka Re: Toscania 17.09.04, 22:03
        nie wiem ile czasu masz do dyspozycji... miejsca wymienione przez darka
        rzeczywiscie sa fantastyczne... siena i san gimignano + pisa koniecznie!!!ja
        bym do tego dorzucila Volterre i Lukke. florencja jest tez piekna, ale mniejsze
        miasteczka maja niepowtarzalny urok...jesli za namowa darka zachaczycie o
        ligurie, to polecam cinque terre.
    • magilaina Re: Toscania 18.09.04, 23:33
      Ja polecam Montecatini Terme w prowincji Pistoia - śliczne, małe miasteczko z
      termami - coś pieknego. A! I jeszcze Viareggio nad morzem, gdzie corocznie
      odbywa sie w lutym karnawał - takie małe Rio de Janeiro. Cudowne jest tez Torre
      del Lago - nad morzem i pieknym (cudownym!) jeziorem. Jesli jeszcze jakieś
      pytania to polecam sie serdecznie - mieszkałam 2 lata w Montecatini właśnie
      (pomiędzy Florencją a Pizą) Miłego zwiedzania!
      Magda
      • dorrit Re: Toscania 20.09.04, 10:52
        Objazd po miasteczkach: Pienza, Montalcino, Montepulciano, Volterra, San
        Quirico...
        • eeddkkaa Re: Toscania 21.09.04, 13:56
          o TAK, TAK!!!!
          Toskania moja miłość!!!!
          Potwierdzam wszystkie miejsca, Siena obowiązkowo! Mnie urzekło San Galgano!!!
    • krowkasmieszka Re: Toscania 21.09.04, 14:52
      jak juz wrocisz to opowiesz nam co ladnego zwiedzilas? bo ja tak tesknie za
      toskania... ;-)
    • cuciolo Re: Toscania 22.09.04, 12:40
      Absolutnie san gimignano, lucca, volterra polecam polecam polecam
    • marghe_72 Re: Toscania 22.09.04, 12:49
      Pomieszam Toskanie z Umbrią, a nuz uda Ci sie iu tam dotrzec
      oprócz wymienionych wyzej miejscowosci (aczkolwiek mnie sie ani Montecatini ani
      Viareggio nie podobają.. rzecz gustu):
      colle val d'elsa
      cortona
      san Quirco d'orcia
      gubbio
      Orvieto
      • artattack Re: Toscania 27.09.04, 23:56
        tak jak widac jest do zobaczenia wszystko, doslownie. wszystkie miasta i wsie i
        duzo wiecej. Siena, Firenze, Pisa itp, itp itp. jak bedziesz we Florencji to
        daj znac pokaze ci miasto jesli chcesz.artattack@gazeta.pl
        • magilka Re: Toscania 03.10.04, 21:23
          Plany zmieniły sie o tyle, ze lece samolotem do mediolanu a potem pociagiem do
          Pisy. Będe 7 dni, u córki. Dostała stypendium z Erasmusa i studiuje na
          Uniwersytecie w Pisie (ikonka_wyrażająca_niebotyczną_dumę).
          Więc samochodem sie nie powłóczę, ale nie rezygnuje ze zwiedzania. Chętnie bym
          we Florencji przenocowała i będę szukała jakiegos całkiem niedrogiego
          schronika/pensjonatu/kwatery. Jeśli o czym takim słyszałas/es, to będe
          wdzięczna za adres i telefon. Ja niestety nie mówie po włosku (anigielski).
          Bee równiez wdzięczna za pokazanie fajnych miejsc (tych historycznych i tych
          niekoniecznie historycznych, ale wartych zobaczenia).
          Pozdrawiam. Iwona mój adres: iwowoj@go2.pl lub iwona@rokcafe.pl
          • magilka Re: Toscania 23.10.04, 20:11
            byłam, wróciłam.
            Widziałam Pisę w dzień i w nocy i nawet wspiełam sie na Krzywą Wieżę, póki
            jeszcze stoi. Florencję widziałam w dzień i wieczorem. Cudownie wygląda Most
            Złotników w nocy, światła odbijają sie w rzece.
            Widziałam Sienę i Sam Gimgliano. Piłam kawę na Compo i kupiłam butelke wina w
            San Gimgliano. Lokalne. To samo wino w Pisie kosztowało 3 razy tyle.
            Najlepszą w zyciu kawę piłam w Lucce na Piazza del Amfiteatro w Cafeteria Roma.
            Droga, bo droga - ponad 3 euro, ale cefe latte tam wypite będe pamietac do
            smierci.
            No i wyzbyłam sie kompleksu prowincjusza nabytego w Niemchech i Austrii. Brak
            podjazdów w miejscach publicznych, brudne ulice, nierówne chodniki. Oszukiwanie
            przy wydawaniu reszty. Opóźnienia pociągów. Zamykanie przed czasem i otwieranie
            po czasie. Rozmowy z telefonów komórkowych przy klientach.
            a przede wszystkim strajk pracowników metra w Mediolanie. Żadnych informacji o
            strajku. Żadnej komunikacji zastepczej.
            Miestety z tego powodu nie obejrzałam kilku miejsc, które planowałam zobaczyć.
            Trudno

• linn_linn Re: kawa 24.10.04, 09:12
              Polecam kawe w Neapolu. Kawiarnia Gambrinus: najlepsza, cena normalna /
              espresso mniej niz euro, duzo mniej /.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka