magilka 17.09.04, 19:49 wybieram sie na tydzien w październiku do Pisy. Jadę samochodem. Będę we Włoszech pierwszy raz. co warto o drodze zobaczyć a co w samej Toscani. jakies podpowiedzi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krowkasmieszka Re: Toscania 17.09.04, 21:00 hurra!! wreszcie ktos jedzie w najpiekniejsze miejsce na ziemi!!! musze znikac teraz, wroce za jakas godzinke i ci napisze! baci Odpowiedz Link
darek_krakow Re: Toscania 17.09.04, 21:33 Czesc!kilka miesiecy tez wybralem sie ze znajomymi samochodem na tydzien do Toskanii. Wg mnie majac do dyspozycji tylko kilka dni lepiej ograniczyc sie do zwiedzania samej Toskanii bo naprawde jest tam co zobaczyc. Sama Piza jest bardzo ladna ale polecam szczegolnie spacer wieczorem. Poza tym oczywiscie musisz koniecznie zobaczyc Florencje. Wg mnie najpiekniejszym miejscem w calej Toskanii jest Siena. Zarezerwuj sobie troche czasu zeby posiedziec troche na tamtejszym Campo najlepiej popijajac dobre, wloskie winko. Poza tym sliczna jest dolina Chianti pomiedzy Siena i Florencja. W drodze do Sieny zahacz tez o San Gimignano. Generalnie majac do dyspozycji auto goraco namawiam na przejazdzke po toskanskich polach i wioskach. Naprawde widoki sa fantastyczne!! Jesli zostanie wam jakis wolny dzien skoczcie do Ligurii, tamtejsze nadmorskie miasteczka, winnice i klify sa naprawde warte obejrzenia. Ale najwazniejsze to zachowac umiar i nie dac sie zwariowac z tym zwiedzaniem. na pewno ci sie tam spodoba. Buon viaggio!!! Odpowiedz Link
krowkasmieszka Re: Toscania 17.09.04, 22:03 nie wiem ile czasu masz do dyspozycji... miejsca wymienione przez darka rzeczywiscie sa fantastyczne... siena i san gimignano + pisa koniecznie!!!ja bym do tego dorzucila Volterre i Lukke. florencja jest tez piekna, ale mniejsze miasteczka maja niepowtarzalny urok...jesli za namowa darka zachaczycie o ligurie, to polecam cinque terre. Odpowiedz Link
magilaina Re: Toscania 18.09.04, 23:33 Ja polecam Montecatini Terme w prowincji Pistoia - śliczne, małe miasteczko z termami - coś pieknego. A! I jeszcze Viareggio nad morzem, gdzie corocznie odbywa sie w lutym karnawał - takie małe Rio de Janeiro. Cudowne jest tez Torre del Lago - nad morzem i pieknym (cudownym!) jeziorem. Jesli jeszcze jakieś pytania to polecam sie serdecznie - mieszkałam 2 lata w Montecatini właśnie (pomiędzy Florencją a Pizą) Miłego zwiedzania! Magda Odpowiedz Link
dorrit Re: Toscania 20.09.04, 10:52 Objazd po miasteczkach: Pienza, Montalcino, Montepulciano, Volterra, San Quirico... Odpowiedz Link
eeddkkaa Re: Toscania 21.09.04, 13:56 o TAK, TAK!!!! Toskania moja miłość!!!! Potwierdzam wszystkie miejsca, Siena obowiązkowo! Mnie urzekło San Galgano!!! Odpowiedz Link
krowkasmieszka Re: Toscania 21.09.04, 14:52 jak juz wrocisz to opowiesz nam co ladnego zwiedzilas? bo ja tak tesknie za toskania... ;-) Odpowiedz Link
cuciolo Re: Toscania 22.09.04, 12:40 Absolutnie san gimignano, lucca, volterra polecam polecam polecam Odpowiedz Link
marghe_72 Re: Toscania 22.09.04, 12:49 Pomieszam Toskanie z Umbrią, a nuz uda Ci sie iu tam dotrzec oprócz wymienionych wyzej miejscowosci (aczkolwiek mnie sie ani Montecatini ani Viareggio nie podobają.. rzecz gustu): colle val d'elsa cortona san Quirco d'orcia gubbio Orvieto Odpowiedz Link
artattack Re: Toscania 27.09.04, 23:56 tak jak widac jest do zobaczenia wszystko, doslownie. wszystkie miasta i wsie i duzo wiecej. Siena, Firenze, Pisa itp, itp itp. jak bedziesz we Florencji to daj znac pokaze ci miasto jesli chcesz.artattack@gazeta.pl Odpowiedz Link
magilka Re: Toscania 03.10.04, 21:23 Plany zmieniły sie o tyle, ze lece samolotem do mediolanu a potem pociagiem do Pisy. Będe 7 dni, u córki. Dostała stypendium z Erasmusa i studiuje na Uniwersytecie w Pisie (ikonka_wyrażająca_niebotyczną_dumę). Więc samochodem sie nie powłóczę, ale nie rezygnuje ze zwiedzania. Chętnie bym we Florencji przenocowała i będę szukała jakiegos całkiem niedrogiego schronika/pensjonatu/kwatery. Jeśli o czym takim słyszałas/es, to będe wdzięczna za adres i telefon. Ja niestety nie mówie po włosku (anigielski). Bee równiez wdzięczna za pokazanie fajnych miejsc (tych historycznych i tych niekoniecznie historycznych, ale wartych zobaczenia). Pozdrawiam. Iwona mój adres: iwowoj@go2.pl lub iwona@rokcafe.pl Odpowiedz Link
magilka Re: Toscania 23.10.04, 20:11 byłam, wróciłam. Widziałam Pisę w dzień i w nocy i nawet wspiełam sie na Krzywą Wieżę, póki jeszcze stoi. Florencję widziałam w dzień i wieczorem. Cudownie wygląda Most Złotników w nocy, światła odbijają sie w rzece. Widziałam Sienę i Sam Gimgliano. Piłam kawę na Compo i kupiłam butelke wina w San Gimgliano. Lokalne. To samo wino w Pisie kosztowało 3 razy tyle. Najlepszą w zyciu kawę piłam w Lucce na Piazza del Amfiteatro w Cafeteria Roma. Droga, bo droga - ponad 3 euro, ale cefe latte tam wypite będe pamietac do smierci. No i wyzbyłam sie kompleksu prowincjusza nabytego w Niemchech i Austrii. Brak podjazdów w miejscach publicznych, brudne ulice, nierówne chodniki. Oszukiwanie przy wydawaniu reszty. Opóźnienia pociągów. Zamykanie przed czasem i otwieranie po czasie. Rozmowy z telefonów komórkowych przy klientach. a przede wszystkim strajk pracowników metra w Mediolanie. Żadnych informacji o strajku. Żadnej komunikacji zastepczej. Miestety z tego powodu nie obejrzałam kilku miejsc, które planowałam zobaczyć. Trudno Odpowiedz Link
linn_linn Re: kawa 24.10.04, 09:12 Polecam kawe w Neapolu. Kawiarnia Gambrinus: najlepsza, cena normalna / espresso mniej niz euro, duzo mniej /. Odpowiedz Link