zanka 28.12.02, 14:10 czy ktos jest z italianistyki??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monadka Re: italianistyka 31.12.02, 22:48 ja mam nadzieje byc :) wybieram sie na italianistyke w tym roku (wawa). Czy moze Ty rowniez? :) I o ktorym miescie myslalas? Pozdrawiam serdecznie, Kasia Odpowiedz Link
klara20 Re: italianistyka 18.03.03, 14:05 Czesc! Ja takze zastanawiam sie nad italianistyka bo Wlochy to moja wileka milosc:-)! Tyle ze ja bede startowac do Torunia.....a z czego sie przygotowujesz do czesci nie jezykowej? chodz mi o historie, sztuke...itp. moze masz jakies ksiazki do polecenia?? pozdrawiam Klara Odpowiedz Link
rzpaola Re: italianistyka 20.03.03, 09:25 Jestem studentką filologii włoskiej na uś. To wspaniale, że pragniegie pogłębić waszą znajomość języka włoskiego i kultury Italii. Chcę was tylko poprosić o przemyślenie decyzji o studiowaniu italianistyki. Są to studia bardzo trudne, żmudne, niewdzięczne i musicie zdawać sobie z tego sprawę. Jak chcecie się nauczyć dobrze języka włoskiego, lepiej wyjechać na wakacje do Włoch lub zapisać się na kurs. Na studiach sie tylko pogłębia znajomość włoskiego. Tam nikt nie ma obowiązku nauczyć was na przykład mówić. Nie chcę was, broń Boże, zniechęcać, poznacie dobrze gramatykę, literaturę, historię i geogafię Włoch, ale nie raz będziecie zastanawiać się nad sensem studiowania. Pomyślcie o tym dobrze i "in bocca al lupo"!! Odpowiedz Link
monadka Re: italianistyka 21.03.03, 21:38 Paolo, Wiem to wszystko :) Ze filologia to nie kurs jezykowy i ze nie zawsze jest lekko i latwo :) Ale decyzja juz przemyslana, bardzo przemyslana, bo podjeta dwa lata temu i wciaz jednakowo silna. Ja po prostu wiem, ze to jest wlasnie to, co 'tygrysy lubia najbardziej' :) A chcialabym zaczac moje dorosle i w pelni odpowiedzialne zycie (ojej :)) wlasnie od tego, co jest moja pasja, choc pewnie nieraz bede przeklinala swoj brak praktycyzmu i chodzenie z glowa w chmurach :) Klaro, hmm, po prostu mam oczy i uszy otwarte :) Nie ma jednej ksiazki, ktora przygotowalaby z caaalej kultury. Pomaga szperanie w internecie (szczegolnie, jesli chodzi o film i sztuke), prasa wloska (dostepna tamze). Jesli masz ochote, mozemy wymienic adresy mailowe i pokusic sie o male konsultacje i wymiene informacji :) Pozdrawiam cieplutko :) Kasia Odpowiedz Link
klara20 Re: italianistyka 07.04.03, 21:52 Czesc Kasiu!! Jak leca przygotowania do egzaminow?? Przez jakis czas nie mialam dostepu do netu i niemoglam odpisac....bardzo chetnie popisze z Toba maile...moze troche powspieramy sie przed egzaminami:-)i wymienimy wiedza i doswiadczeniami! to moj email klara20@gazeta.pl pozdrawiam Klara Odpowiedz Link
rzpaola Re: italianistyka 10.04.03, 11:04 droga klaro, a na jakim uniwersytecie studiujesz filologię włoską? na uw? ja też jestem szczęśliwą studentką italianistyki i się zastanawiam czy i ja mogę się dołączyć do waszego kółeczka. Chętnie powymienaim się z wami wrażeniami, wnioskami, wiedzą, głupotami na filologii włoskiej i w sesji. Pozdrawiam, buzi, paulina Odpowiedz Link
monadka Re: italianistyka 10.04.03, 11:52 O :) Klara :)) jestes jednak :) juz preparuje emalie :) Paola, my dopiero chcemy byc szczesliwymi studentkami italianistyki :)) Ja bede zdawac na UW (matko, juz sie boje ;> )) Prosze o profesjonalne italianskie wsparcie duchowe i telepatyczne :)) Pozdrawiam wiosennie :) Kasia - Monada PS: czy gdzies w necie mozna wyszperac jakies testy egzamkowe na it? Albo porzadne testy z wloskiego? Wspomozcie netowa poszukiwaczke - monade ;)) Odpowiedz Link
rzpaola Re: italianistyka 10.04.03, 12:41 powodzenia, trzymam kciuki za obie. no a potem czekam na wrażenia z uczelni. jak będziecie potrzebować notatek, książek, informacji, wsparcia to znajdziecie mnie tu. Co do testów to najlepiej udać się do dziekanatu i zapytać one. u nas je właśnie tam można kupić. egzaminy do kolegium i na uniwersytet różnią się, także pytajcie tylko na uniwersytecie Odpowiedz Link
klara20 Re: italianistyka 10.04.03, 22:45 Droga Paulino baaaaardzo dziekuje za wsparcie! Z pewnoscia sie przyda..i to bardzo :-) Jak juz bedzie po damy na pewno znac! pozdrawiam i powodzenia papa Klara Odpowiedz Link
monadka Re: italianistyka 24.04.03, 19:41 Klaro, przyszla italianistko :)) Sprawdz poczte!! :)) Italianistki obecne, ucze sie pilnie (na przemian z 'mniej pilnie' :) do egzamku. Poradzcie, gdzie w sieci moge znalezc biezace informacje o tym, co sie dzieje w Italii. Ktora z obecnych w necie gazet warto czytac? Pozdrawiam cynamonowo :) Kasia Odpowiedz Link
koraliki Re: italianistyka 25.04.03, 18:35 mysle ze najlepiej czytac glowne gazety typu corriere della sera, tygodnik espresso, panorama itd, ale na egzamin wstepny niewiele sie z tego przyda, to glownie tak dla wlasnej przyjemnosci w ramach zainteresowania tym krajem. Odpowiedz Link