kurdelebele 18.09.07, 11:04 wlosi w mojej firmie od kilku dni chodza i powtarzaja w kolko DIO PORCO, a ja po wlosku umiem tylko forza rossoneri, czy ktos mnie oswieci z tym "dio porco", w necie nie znalazlem :/ grazie molto! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daggy4 Re: dio porco 18.09.07, 11:53 to bluznierstwo ktore do 1999 roku byla przestepstwem karalnym we wloskim kodeksie karnym art.724 niestety na tym forum nie wyswietla sie kosz :] Odpowiedz Link
kurdelebele Re: dio porco 18.09.07, 12:58 wulgaryzmy istnieja w kazdym jezyku, jak swiat dlugi i szeroki paragraf na bluznierstwo to zaiste ciekawostka, nigdy o czyms takim nie slyszalem zamiast szukac kosza na zasadzie zbij termometr a nie bedzie goraczki moze ktos by napisal wiecej na ten temat, np.: - naprawde kodeks karny przewidywal cos w tym temacie? - jaka dokladnie byla kara? - czy kiedykolwiek zostala wyegzekwowana? - dlaczego od 1999 dio porco zostalo wymazane z indeksu? pozdrawiam Odpowiedz Link
deelaylah Re: dio porco 20.09.07, 17:47 Rzecz w tym, ze to nie zwykły wulgaryzm, lecz bluźnierstwo.:-) > - naprawde kodeks karny przewidywal cos w tym temacie? Naprawdę. Pierwszy punkt wspomnianego art. włoskiego Kodeksu Karnego w wersji pierwotnej (z 1930 r.) traktował bluźnierstwo jako "zbrodnie" przeciwko religii państwowej. > - jaka dokladnie byla kara? Grzywna w wysokości od 20000 do 600000 lirów. > - czy kiedykolwiek zostala wyegzekwowana? A tego nie wiem. :-) > - dlaczego od 1999 dio porco zostalo wymazane z indeksu? W 1995 r. Trybunal Kasacyjny uznał, ze nie można mówić o "religii państwowej" i zmienił treść artykułu - odtąd mowa była jedynie o bluźnierstwom przeciwko "bóstwom". Natomiast ustawa nr 507 z 1999 r. zmieniła kwalifikacje czynu ze "zbrodni" na wykroczenie administracyjne karane grzywna od 100000 do 600000 lirów. Pozdrawiam, Dee Odpowiedz Link
deelaylah Re: dio porco 21.09.07, 09:41 Nie podejmę się... ;-) Dio = Bóg porco = świnia Odpowiedz Link
wimx Re: dio porco 21.09.07, 13:42 A moze ten ktos wyznaje animalizm :) I uznaje swinie za wcielenie boga?? Co w tym zlego? Jest wolnosc wyznaniowa czy nie ma? :) Odpowiedz Link
yavanna86 Re: dio porco 22.09.07, 16:30 Ech.W Polsce po prostu ludzie są tak przejęci swoją religią,że nawet nie wpadliby na to,że mogą nabluźnić Bogu czy jego Matce.To chyba dobrze o nas świadczy;) Odpowiedz Link
kurdelebele Re: dio porco 22.09.07, 19:35 esatto! niedawno umarlem, jak sie dowiedzialem, ze "jedna z wad wlochow jest to, ze do wszystkiego podchodza optymistycznie". Odpowiedz Link