blumen1 27.03.04, 16:40 Co panstwo powiecie na podjecie watku na forum o jezyku czeskim na temat Szwejka?ja go czytalem ze 20 razy.znam sporo fragmentow na pamiec.cala ksiazke potrafie sobie przypomniec co bylo (prawie )po kolei.uwielbiam Szwejka. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gajasirocco Re: Jozef Szwejk 28.03.04, 18:15 jestem pełna podziwu- kiedyś zakładalismy w Warszawie klub Szwejkologów, lecz nie wiem , czy jeszcze dziala Odpowiedz Link
vasermon Re: Jozef Szwejk 29.04.04, 12:07 A po czesku czytałeś? :) Masz film? Również podziwiam i cieszę się, że znalazłem wśród Polaków następnego szwejkologa. :) Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Jozef Szwejk 01.05.04, 10:45 szwejkologów jest wielu, tylko nie wchodzą na forum- pozdrawiam w Unii Odpowiedz Link
agnos.peace Re: Jozef Szwejk 16.06.05, 11:22 było to w końcu ubiegłego wieku...na spotkaniu krakowskiego Towarzystwa Szwejkologicznego otrzymałem od Leszka Mazana tytuł "C.K. Wicepierdoły". Jaki nr miała lokomotywa stojąca w depo w Lysej nad Labem ? Odpowiedz Link
macgil Re: Jozef Szwejk 16.06.05, 15:43 Szwjkologów ci tutaj dostatek:) Ja się osobiście zaliczam do tzw. kanapowych;) Znacie Szwejko-komiks? Madziarskich autorów, wydany jakoś na początku lat 80. na uroczym żółtym papierze... Przefajny:) Jadę jutro do Trencianskich Teplic na festiwal filmowy - będzie tam projekcja Szwejka lalkowego, autorstwa mistrza Jiri'ego Trnki - wreszcie zobaczę:) Pozdrawiam, macgil Odpowiedz Link
thomaa Re: Jozef Szwejk 16.06.05, 19:22 ja pisalam prace licencjacka z porownania 'szwejkowskiej' gwary praskiej i gwary warszawskiej Wiecha Odpowiedz Link
mtx2 Re: Jozef Szwejk 18.06.05, 16:59 Witam. Chiciałbym się spytać, jakie są dokładne tytuły książek z serii o Szwejku (w miarę możliwości proszę w kolejności, w jakiej powinno się je czytać)? Odpowiedz Link
pijany_rumcajs Re: Jozef Szwejk 27.07.05, 14:16 Witam, to moja ulubiona ksiazka, marze, zeby ja przeczytac w oryginale;)Haszek to geniusz:-)A tak w ogole, mam pytanko: gdzie w Krakowie lub w Bielsku-Bialej znajduje sie klub szwejkologiczny i jak sie do niego zapisac? z gory dzieki;) Odpowiedz Link
emeryt21 Re: Jozef Szwejk 31.08.05, 10:16 moj s.p.ojciec sluzyl w Czeskich Budziejowicach,w 1916 roku,w armii cesarza Franc-Josefa i po pol roku wymaszerowal z marszbatalionem na front wloski.Walczyl w Karyntii i jeszcze gdzies tam,juz nie pamietam.Potem "dostal sie" do niewoli wloskiej.Dalej byl w obozie jenieckim pod Neapolem.Nastepnie uciekl do Francji i wstapil do armii Hallera.Wyslano go do Anglii na kurs oficerski a nastepnie do Polski,gdzie bral udzial w powstaniu slaskim jako artylerzysta.Pozniej,gdy Haller dotarl do Polski,ojciec byl na wojnie polsko- bolszewickiej pod Kijowem.Na koniec wyladowal w Korpusie Ochrony Pogranicza na granicy litewskiej i nastepnie sowieckiej pod Minskiem w Molodecznie.Przezyl przygody jak Szwejk.Jezdzil na rajdy na strone bolszewicka z szabelka jak Wolodyjowski.Historia jego zycia jak z filmu.Zawsze byl entuzjasta Szwejka i zarazil mnie tym.Chetnie zglosilbym sie do klubu Szwejkologow,gdyby taki byl u nas w Bydgosczy albo Toruniu.Moglbym duzo opowiedziec o historii mojego ojca,duzo pamietam z jego opowiesci.Jego przygody mialy dalszy ciag w czasie II wojny swiatowej na wschodzie i tutaj juz byly i moje na Syberii i potem w Minsku na Bialorusi.Wrocilem do Polski w 1957 roku jako repatriant. Odpowiedz Link