Dodaj do ulubionych

Jozef Szwejk

27.03.04, 16:40
Co panstwo powiecie na podjecie watku na forum o jezyku czeskim na temat
Szwejka?ja go czytalem ze 20 razy.znam sporo fragmentow na pamiec.cala
ksiazke potrafie sobie przypomniec co bylo (prawie )po kolei.uwielbiam
Szwejka.
Obserwuj wątek
    • gajasirocco Re: Jozef Szwejk 28.03.04, 18:15
      jestem pełna podziwu- kiedyś zakładalismy w Warszawie klub Szwejkologów, lecz
      nie wiem , czy jeszcze dziala
    • vasermon Re: Jozef Szwejk 29.04.04, 12:07
      A po czesku czytałeś? :) Masz film? Również podziwiam i cieszę się, że
      znalazłem wśród Polaków następnego szwejkologa. :)
      • gajasirocco Re: Jozef Szwejk 01.05.04, 10:45
        szwejkologów jest wielu, tylko nie wchodzą na forum- pozdrawiam w Unii
        • josip_broz_tito Re: Jozef Szwejk 04.08.04, 22:26
          Jak nie wchodza jak wchodza:)
          • agnos.peace Re: Jozef Szwejk 16.06.05, 11:22
            było to w końcu ubiegłego wieku...na spotkaniu krakowskiego Towarzystwa
            Szwejkologicznego otrzymałem od Leszka Mazana tytuł "C.K. Wicepierdoły". Jaki
            nr miała lokomotywa stojąca w depo w Lysej nad Labem ?
          • macgil Re: Jozef Szwejk 16.06.05, 15:43
            Szwjkologów ci tutaj dostatek:)
            Ja się osobiście zaliczam do tzw. kanapowych;)
            Znacie Szwejko-komiks? Madziarskich autorów, wydany jakoś na początku lat 80.
            na uroczym żółtym papierze... Przefajny:)
            Jadę jutro do Trencianskich Teplic na festiwal filmowy - będzie tam projekcja
            Szwejka lalkowego, autorstwa mistrza Jiri'ego Trnki - wreszcie zobaczę:)
            Pozdrawiam,
            macgil
    • thomaa Re: Jozef Szwejk 16.06.05, 19:22
      ja pisalam prace licencjacka z porownania 'szwejkowskiej' gwary praskiej i gwary
      warszawskiej Wiecha
    • mtx2 Re: Jozef Szwejk 18.06.05, 16:59
      Witam.

Chiciałbym się spytać, jakie są dokładne tytuły książek z serii o Szwejku (w
      miarę możliwości proszę w kolejności, w jakiej powinno się je czytać)?
    • pijany_rumcajs Re: Jozef Szwejk 27.07.05, 14:16
      Witam, to moja ulubiona ksiazka, marze, zeby ja przeczytac w oryginale;)Haszek
      to geniusz:-)A tak w ogole, mam pytanko: gdzie w Krakowie lub w Bielsku-Bialej
      znajduje sie klub szwejkologiczny i jak sie do niego zapisac? z gory dzieki;)
      • emeryt21 Re: Jozef Szwejk 31.08.05, 10:16
        moj s.p.ojciec sluzyl w Czeskich Budziejowicach,w 1916 roku,w armii cesarza
        Franc-Josefa i po pol roku wymaszerowal z marszbatalionem na front
        wloski.Walczyl w Karyntii i jeszcze gdzies tam,juz nie pamietam.Potem "dostal
        sie" do niewoli wloskiej.Dalej byl w obozie jenieckim pod Neapolem.Nastepnie
        uciekl do Francji i wstapil do armii Hallera.Wyslano go do Anglii na kurs
        oficerski a nastepnie do Polski,gdzie bral udzial w powstaniu slaskim jako
        artylerzysta.Pozniej,gdy Haller dotarl do Polski,ojciec byl na wojnie polsko-
        bolszewickiej pod Kijowem.Na koniec wyladowal w Korpusie Ochrony Pogranicza na
        granicy litewskiej i nastepnie sowieckiej pod Minskiem w Molodecznie.Przezyl
        przygody jak Szwejk.Jezdzil na rajdy na strone bolszewicka z szabelka jak
        Wolodyjowski.Historia jego zycia jak z filmu.Zawsze byl entuzjasta Szwejka i
        zarazil mnie tym.Chetnie zglosilbym sie do klubu Szwejkologow,gdyby taki byl u
        nas w Bydgosczy albo Toruniu.Moglbym duzo opowiedziec o historii mojego
        ojca,duzo pamietam z jego opowiesci.Jego przygody mialy dalszy ciag w czasie II
        wojny swiatowej na wschodzie i tutaj juz byly i moje na Syberii i potem w
        Minsku na Bialorusi.Wrocilem do Polski w 1957 roku jako repatriant.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka