75iwona 21.02.08, 11:08 Witam! Czy ktos moze mi udzielic informacji jak rozwiazac problem ubezpieczenia we wloszech. Z gory dziekuje za pomoc Pozdrawiam iwona Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: ubezpieczenie 21.02.08, 15:27 Chodzi o sluzbe zdrowia? Na jakich zasadach przebywasz we Wloszech? Nic nie piszesz... Odpowiedz Link
75iwona Re: ubezpieczenie 22.02.08, 11:57 Dokladnie tak.... Od paru miesiecy przebywam we wloszech u mojego lubego, nie pracuje (jestem w trakcie nauki jezyka). Nie jestem ubezpieczona w Polsce. Czy moge sie jakos ubezpieczyc we wloszech? Jezzeli tak to od czego powinnam zaczac... Dziekuje bardzo i pozdrawiam Odpowiedz Link
linn_linn Re: ubezpieczenie 22.02.08, 16:27 Mslalam, ze studiujesz. W naglych przypadkach nie powinni Ci chyba odmowic opieki lekarskiej. Poczytaj tutaj: www.newsfood.com/Articolo/Italia/2008-02/20080220-Assistenza- sanitaria-cittadini-comunitari-dimoranti-Italia.asp www.aduc.it/dyn/immigrazione/arti.php?id=190767 www.ministerosalute.it/assistenza/approfondimento/sezApprofondimento.jsp?id=18&label=prge www.stranieriinitalia.it/briguglio/immigrazione-e-asilo/2007/agosto/msf-simm-bozza-minsalute.html Po pobieznym przeczytaniu wiem chyba jednak mniej niz przedtem. Pytalas w ASL? Jesli nie, to miejmy nadzieje, ze odpowie ktos kto ma to juz za soba. Odpowiedz Link
ligaturka Re: ubezpieczenie 22.02.08, 23:23 W naglych przypadkach nie odmowia, to prawda. Dla osob niemajacych ubezp. w tym nielegalnych emigrantow zpoza UE powinny byc w kazdej prowincji ambulatoria do naglych spraw. Ale jesli chce sie np.isc do lekarza pierwszego kontaktu ze zwykla grypa aby miec diagnoze i aleki na recepte przepisane itp.to trzeba isc regularna droga: meldunek (residenza) a potem ubezpieczenie w prywatnej ubezpieczalni.Co innego jesli pracujemy lub zwiazek jest zalegalizowany i pracuje maz, wtedy maz ma cie na tzw. utrzymaniu. Ogolnie bardzo podobnie jak w PL. Radzilabym jednal jak to zwykle we Wloszech dowiedziwiec sie u zrodla w ASL nie ma sensu ponosic niepotrzebnych kosztow, zalezy tez duzo od czasu ktory chcesz tu zostac-ja na residenze bez ktorej nie mozna sie normalnie zapisac do systemu opieki zdrowotnej czekalam...4 miesiace. Odpowiedz Link
linn_linn Re: ubezpieczenie 23.02.08, 08:28 Niestety w kontaktach z ASL trzeba miec duzo cierpliwosci, a informacje, jakich udzielaja, sa czesto sprzeczne. Mozna tez zwrocic sie w Comune do tzw. okienka dla cudzoziemcow. Sa juz chyba wszedzie. Powinni miec aktualne informacje. Odpowiedz Link
75iwona Re: ubezpieczenie 25.02.08, 15:29 Witam! Dzieki.. zaraz sie biore za czytanie pozdrawiam iwona Odpowiedz Link
deelaylah Re: ubezpieczenie 25.02.08, 16:27 Niestety, choć to absurdalne, w tej kwestii jesteśmy traktowani gorzej niż obywatele krajów spoza UE, którzy maja prawo np. do dobrowolnego (i płatnego) zapisania się do Servizio Sanitario Nazionale, obywatelom UE natomiast możliwość ta została odebrana wraz z wejsciem w życie ustawy n. 30 z dnia 06/02/2007 r. Ba, nawet nie mając pozwolenia na pobyt "extracomunitari" mogą korzystać z włoskiej służby zdrowia, gdyż otrzymują od państwa włoskiego status tzw. straniero temporaneamente presente (STP) oraz specjalny kod, który pozwala im na anonimowe otrzymanie opieki zdrowotnej. W myśl ww. ustawy, obywatel UE nie potrzebuje tego typu kodu ani dobrowolnego zapisu do SSN, ponieważ jego kraj wydaje mu Europejska Karte Zdrowia, ważną na terytorium całej Unii na pobyt do 3 miesięcy. Jeśli natomiast we własnym kraju nie masz prawa do opieki zdrowotnej, to musisz wykupić sobie prywatna polisę, innego wyjścia nie ma. Jeśli natomiast chodzi o Twoja sytuacje, to włoskie prawo w ogóle jej nie przewiduje, ponieważ jeśli chcesz pozostać we Włoszech dłużej niż 3 miesiące, to MUSISZ wystąpić o zameldowanie, przedstawiając umowę o prace lub wykazując odpowiednie środki na utrzymanie (ok. 5200 euro na 2008 rok) oraz właśnie polisę ubezpieczeniowa ważną co najmniej 12 miesięcy. No i kolejna niekorzystna dla nas zmiana: przed 11/04/2007 r. wystarczyło okazać w ASL kartę pobytu i bez problemu uzyskiwało się wpis do SSN i prawo do opieki zdrowotnej na takich samych prawach jak Włosi. Obecnie natomiast również ASL wymaga okazania umowy o prace lub zaświadczenia o byciu na utrzymaniu jakiegoś "krewnego", ponieważ Ministerstwo Zdrowia wydało okólnik, w którym precyzuje, ze tylko kto płaci składki (contributi) może korzystać z włoskiej służby zdrowia. Oczywiście obywateli krajów spoza UE te ograniczenia nie obowiązują i zostają zapisani do SSN jedynie na podstawie pozwolenia na pobyt... Tak naprawdę to te przepisy powinny być zaskarżone, bo zamiast preferować i ułatwiać pobyt obywatelom UE, traktują nas gorzej niż "extracomunitari". Odpowiedz Link
funghettino Re: ubezpieczenie 26.02.08, 10:24 tak wlasnie jest. co wiecej ktos zameldowany jako student na utrzymaniu rodziny nie ma prawa do ubezpieczenia, bo asl wymaga umowy o prace... Odpowiedz Link
ligaturka Re: ubezpieczenie 26.02.08, 11:12 Tak, trzeba by zaskarzyc te przepisy, sadze, ze jakby sie zasygnalizowalo w Unii Wlochy dostalyby po raz kolejny jakas 'multa'. U nas na polnocy np.studentom z krajow ktore wstapily w 2004 odmawiaja meldunku, bo chca zapewnic jak najnizszy odsetek obcokrajowcow w gminie. Moja kolezanka, bardzo wyksztalcona i doswiadczona pani manager ze Slowacji (ktora niestety zakochala sie we Wlochu) musiala isc na...rozmowe z burmistrzem na ktorej on decydowal arbitralnie czy dostanie czy nie meldunek w swoim miejscu zamieszkania. Dodam, ze dziewczyna mieszka z Wlochem, robi Mastera aby nauczyc sie wloskiego. To jest skandaliczne i musimy cos z tym zrobic, bo lista przewinien wloskiej adm.jest coraz dluzsza. Nie chodzi tu tylko o neocomunitari ale takze osoby ze starej Unii... Odpowiedz Link
funghettino Re: ubezpieczenie 26.02.08, 15:03 przepraszam, ale ja czegos nie rozumiem. zostalo zniesione permesso i carta di soggiorno, na ich miejsce wszedl obowiazek meldunku. jesli gmina go odmowi, to oznacza w praktyce ze nie wydala pozwolenia na pobyt? i co wtedy? aha, mam jeszcze pytanie: was powiadomiono jakos o meldunku? bo mi dali tylko jakies swiski (wstepny meldunek zdaje sie) i mial przyjsc vigile sprawdzic czy faktycznie mieszkam tam gdzie zadeklarowalam. minal prawie rok i nic... Odpowiedz Link
deelaylah Re: ubezpieczenie 26.02.08, 16:53 Aby odmówić meldunku, urząd meldunkowy musi mieć poważny powód, a od tej decyzji można się odwołać. Np. często zdarza się (mowie ogólnie, bez rozróżniania na Włochów i obcokrajowców), ze straż miejska nie zastanie delikwenta w domu, przychodzi parę razy i nic (nie szkodzi, ze delikwent był w pracy), nie zapyta sąsiadów i informuje gminę, ze delikwent nie jest osiągalny pod wskazanym adresem (= nie mieszka pod wskazanym adresem). Wtedy po prostu składa się odwołanie i czeka na decyzje, a potem pozostaje ponowne złożenie wniosku, aż do skutku.;) Gmina nie ma obowiązku informowania o pozytywnym rozpatrzeniu wniosku meldunkowego, najlepiej skontaktować się z biurem meldunkowym i po prostu zapytać. Najprawdopodobniej wszystko jest ok, skoro nie przyszło zawiadomienie o odrzuceniu wniosku (gmina musi umotywować odrzucenie). Odpowiedz Link
nadia_m Re: ubezpieczenie 03.03.08, 23:57 w 2006 zaliczylam wizyte, vigilesse bardzo mile, pytaly jak mi sie podoba w Itali etc, po kilku ygodniach przyszlo zawiadomienie ze stemplem z comune, ze jestem residente Odpowiedz Link
75iwona Re: ubezpieczenie 26.02.08, 15:26 witam Was dziewczyny! Dzieki za wszelakie info... w moim przypadku pozostaje tylko prywatna polisa... czy mozecie mi polecic jakiegos ubezpieczyciela? macie moze w tej kwesti doswiadczenie dzieki z gory pozdrawuiam iwona Odpowiedz Link
deelaylah Zmiany na lepsze!:) 21.03.08, 15:34 Włoskie Ministerstwo Zdrowia chyba przechwyciło wysyłane przeze mnie fluidy w sprawie niekonstytucyjności przepisów dotyczących opieki medycznej dla obywateli UE... :-) W dniu 19 lutego ukazał się okólnik nr DG RUERI/II/3152-P/I.3.B/1 na temat traktowania obywateli UE gorzej niż obywateli pozostałych państw w tej kwestii, co jest niezgodne z przepisami Unii Europejskiej. Ministerstwo słusznie zauważa, ze na terytorium włoskim znajdują się obywatele UE, którzy nie spełniają warunków koniecznych do zameldowania, mimo iż przebywają tu dłużej niż 3 miesiące, i często nie maja tez Europejskiej Karty Zdrowia, gdyż nie maja prawa do opieki zdrowotnej we własnym kraju. Okólnik ten ma być wskazówką dla poszczególnych regionów włoskich, które maja ustalić konkretne zasady dostępu do opieki zdrowotnej dla obywateli UE na swoim terytorium. Ponieważ mieszkam z Rzymie, opisze zasady zawarte w nocie wydanej wczoraj przez Regione Lazio. 1. pobyt poniżej 3 miesięcy - zapewniona jest pomoc medyczna w nagłych wypadkach na podstawie Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego (nic się wiec nie zmienia) 2. pobyt powyżej 3 miesięcy - zameldowanie i darmowa rejestracja w Servizio Sanitario Nazionale (w przypadku osób pracujących) 3. Jeśli ktoś nie może się zameldować, gdyż nie spełnia warunków ustawy nr 30, ma zagwarantowany dostęp do służby zdrowia w następujących przypadkach (płacąc, gdzie jest to wymagane, tzw. ticket, okazując dowód tożsamości oraz wypełniając deklaracje o miejscu zamieszkania i o niemożliwości zameldowania sie): - ochrona ciąży/macierzyństwa oraz dobrowolne przerwanie ciąży (ustawa 194) - ochrona zdrowia małoletnich - szczepienia obowiązkowe - profilaktyka międzynarodowa - profilaktyka, diagnoza i leczenie chorób zakaźnych 4. Takie osoby będą mogły uzyskać kod ENI (Europeo Non Iscritto), który zastąpi STP. Kod ten będzie miał ważność 6 miesięcy i będzie odnawialny. 5. Studenci oraz osoby, które chcą się zameldować wykazując posiadanie wystarczających środków na utrzymanie, nie będą już zmuszone wykupywać polisy prywatnej, lecz będą mogły zapisać się dobrowolnie do Servizio Sanitario Regionale (za oplata, czas trwania: rok kalendarzowy), na takich samych zasadach jak obywatele państw spoza UE. Beda musiały tez napisać wówczas oświadczenie (autocertificazione) na temat swoich dochodów. Odpowiedz Link