Dodaj do ulubionych

Ślub i obywatelstwo włoskie

01.01.04, 20:05
Mam pytanie.Juz dosyc duzo ich zadałam ale sprawa jest pilna i musze sie was
poradzić.A więc interesują mnie dwie rzeczy.Jakie dokumenty są mi potrzebne z
Polski aby wziąć ślub cywilny we Włoszech z Włochem.Druga sprawa jakie
dokumenty również z Polski są mi potrzebne do złożenia prośby o obywatelstwo
włoskie już po ślubie.Bardzo proszę o szczegolowe informacje gdyż sprawa jest
pilna.Z gory dziekuje i pozdrawiam.Aga
Obserwuj wątek
    • dorrit Re: Ślub i obywatelstwo włoskie 08.01.04, 12:03
      Slub we Wloszech: wez zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia malzenstwa
      za granica w Twoim USC oraz odpis (wystarcza skrocony, ale mozesz na wszelki
      wypadek wziac zupelny) aktu urodzenia; zaswiadczenia nie tlumacz, odpis aktu
      urodzenia - przetlumacz. Zanies oba dok. do konsulatu polskiego w Rzymie lub
      Mediolanie; w miejsce zaswiadczenia o zdolnosci prawnej wydadza ci "nulla
      osta", akt urodzenia wraz z tlumaczeniem zalegalizuja. (Uwaga: wloskie USC
      teoretycznie nie uznaja zaswiadczenia o zdolnosci prawnej przetlumaczonego na
      wloski i np. zalegalizowanego przez wloski konsulat w Warszawie... )
      Dokladniejsze info: dzwon do jednego z dwoch polskich konsulatow: 06-36204300
      (Rzym) lub 02-48018978 (Mediolan)
      Obywatelstwo: po slubie i po uplynieciu 6 miesiecy od rozpoczecia "residenzy"
      (meldunek) we Wloszech skladasz podanie w Prefekturze. Wejdz na strony ktorejs
      z Prefektur (Prefettura) albo szukaj na stronach wloskiego ministerstwa spraw
      wewentrznych (www.mininterno.it) linku nt. cudzoziemcow - tam sa wykazy
      dokumentow. Z PL potrzebujesz odpisu zupelnego aktu urodzenia i swiadectwa
      niekaralnosci (tzw. Zapytanie o karalnosc - mozesz pobrac w sadzie, lub w W-wie
      w Min. Sprawiedliwosci - Centralny Rejestr Skazanych, ale nie teraz, bo tu
      wiele dok. ma 6-miesieczna "waznosc", wiec moglby sie "zestarzec" zanim zlozysz
      podanie). W ciagu ostatnich 2 lat zmieniala sie praktyka - raz trzeba bylo je
      tlumaczyc i legalizowac, raz nie - wiec reszty sama sie dowiedz w Prefekturze
      Twojego przyszlego miejsca zamieszkania.
      pozdr
    • dorrit PS 08.01.04, 12:05
      Jak widzisz - sprawa pilna czy niepilna, pewnych terminow okreslonych prawem
      (np. 6 miesiecy "residenzy") nie przeskoczysz. Pozdrawiam ponownie
    • agaanton1 Re: Ślub i obywatelstwo włoskie 11.01.04, 13:29
      Bardzo wszystkim dziekuje za pomoc i rady. Jestem bardzo wdzieczna. Jesli
      jeszcze macie jakies uwagi to bardzo prosze. Dziekuje i pozdrawiam. Aga
      • gioia Re: Ślub i obywatelstwo włoskie 14.01.04, 16:07
        Ja jestem 2 m-ce po slubie koscielnym konkordatowym we Wloszech. Dokumenty z
        Polski: pelny akt urodzenia oraz nulla osta (wszystko przetlumaczone na wloski,
        zalegalizowane w Konsulacie w Wawie). Pozniej chcieli ode mnie tylko
        zaswiadczenie z Trybunalu wloskiego, ale z tym nie bylo problemow. Najlepiej
        jak wyslesz swojego przyszlego meza do urzedu i tam mu powiedza czego wymagaja
        od obcokrajowca do zawarcia malzenstwa. Ja przeszlam to wszystko szybko i bez
        problemow (wlacznie z naukami przedmalzenskimi:))), jedyny koszmar to
        zalatwienie dokumentow w Warszawie....(kolejki w MSZ, Konsulacie.....brrrr)
        J.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka