15.03.12, 15:34
dlaczego język rosyjski jakiego uczyli w szkole i uczą tak bardzo się różni od tego w rosji, filmach. przecież są słówka, zwroty, odmiany z którymi w życiu się podczas nauki nie spotkałem. Mózg mi się rasuje. Oczywiście rozumiem co mówią ale mnie uczono, że mówi się chaciesz a ja słyszę chociesz, jest wiele słów z angielskiego.
Obserwuj wątek
    • goodnightmoon Re: ruski 16.03.12, 23:20
      schizy_20 napisał:

> mnie uczono, że mówi się chaciesz a ja słyszę chociesz

Dobrze słyszysz :)
      Nie wiem, kto Ciebie uczył, ale musiał brać jakiś trefny towar ;)
    • clas_sic Re: ruski 16.03.12, 23:58
      mózg może ci się lasować, ale nie rasować.
      Co do odmiany i wymowy to akcent jest ruchomy, więc jest "ja chaciu" "ty chociesz".
      W filmach słyszysz zapewne język "mówiony" i "potoczny", a nie ruszczyznę Puszkina i podręczników, gdzie uczą jak kupić znaczek na poczcie.
      Dla porównania: nauczycielka polskiego i pan Zenek spod sklepu mówią tym samym językiem polskim ;)
    • princessofbabylon Re: ruski 19.03.12, 20:11
      Ludzie złoci. Jakie chaciesz? Aż się wystraszyłam. Ja mówię chociesz z akcentem na cho. Mam nadzieję, że dobrze.
    • princessofbabylon Re: ruski 19.03.12, 20:11
      Ale to prawda, rosyjski jest ciężki pod kątem akcentu. Ja po prostu wiem, że nie ogarnę tego.
      • schizy_20 Re: ruski 20.03.12, 10:51
        akcent nie rozumiem tego w języku rosyjskim. mój problem polega na tym, że wszystko rozumiem to co słyszę, piszę, natomiast boje się mówić nie boje się form gramatycznych tylko tego akcentu!!!! faktycznie jest ja chaciu, ale ty chociesz. ehhhh
        p.s. nie znam też alfabetu pisanego jakoś nikt nigdy mnie nie nauczył, dziwne>?
        p.s. ja słyszałem ze mózg się rasuje a nie lasuje :)
        • princessofbabylon Re: ruski 22.03.12, 18:30
          Dobrze by było nauczyć się pisanego. Ja na początku zbladłam jak to zobaczyłam, ale nie jest to najgorsze. No i łatwiej pisać pisaną cyrylicą niż drukowaną.

> p.s. ja słyszałem ze mózg się rasuje a nie lasuje :)

Heh ;) A kto to Cię tak nauczył? ;p
        • natalektor07 Re: ruski 12.02.13, 00:09
          dobrze rozumiesz..)) Podstawowa zasada akcentowania jest taka: jeśli akcent pada na sylabę z "o" - to samogłoskę "o" czytamy jak "o". Jeśli sylaba zawierająca "o" nie jest akcentowana (по-русски безударная гласная), wtedy tą "o" czytamy jako coś średniego ..jak "ao" ( czyli niewyraźna ani "o" ani "a"). Dlatego "я хочу" ( произносится как " я хачу") , bo pierwsza sylaba jest nieakcentowana i "o" jest wymawiana "niewyraźnie"..))
          " Ты хочешь" ( tu akcent pada na pierwszą sylabę i dlatego "o" wymawiamy jak czysty "o")..
          Nu i cała filozofia. Nic trudnego. Zawsze pamiętaj o tej zasadzie.
          • krutikow Re: ruski 14.02.13, 13:53
            Zasady są istotne i należałoby je pamiętać, ale o wiele skuteczniejszą metodą na opanowanie języka są przede wszystkim konwersacje, podczas których uczący się dzięki lektorowi powinien mieć kontakt i z językiem literackim i potocznym, następnie, kiedy już mówienie i słuchanie jest wystarczająco opanowane i nie nastręcza większych trudności na poziomie podstawowym, powinno zostać włączone pisanie i czytanie i wówczas mózg się uczącemu ani nie lasuje, ani nie "rasuje". Jednym słowem należy postępować tak, jak to miało miejsce w przypadku języka ojczystego, gdzie przecież 5-6 lat mówimy, mówimy, mówimy, a dopiero po tym czasie zaczynamy pisać i czytać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka