Dodaj do ulubionych

Rosyjski-czy warto

08.01.07, 16:21
Czy warto się uczyć języka rosyjskiego?
W jakich branżach będzie on miał znaczenie?
Dodam, że studiuję Automatykę i Robotykę.
Obserwuj wątek
    • krutikow Re: Rosyjski-czy warto 11.01.07, 23:52
      Zawsze warto uczyc sie jezykow obcych. Jesli stosunki z Rosja poprawia sie
      jezyk ten bedzie mial znaczenie i zastosowanie w roznych branzach, natomiast
      obecnie ma zastosowanie w turystyce, hotelarstwie, w kancelariach prawnych,
      obslugujacych rosyjskie podmioty gospodarcze, dzialajace w Polsce, w firmach
      transportowych oraz w zachodnich koncernach, ktore z Polski obsluguja Rosje.
      • xingxing Re: Rosyjski-czy warto 10.04.24, 11:25
        Jakoś nie widać by te stosunki kiedykolwiek miały się poprawić
    • szmyciai Re: Rosyjski-czy warto 14.01.07, 10:42
      Zgadzam sie z krutikowem, zawsze warto się uczyć języków, świadczy o tym
      np.angielski, rosyjskiego również warto,jestem tego przykładem, uczę się już go
      długo, kończę aktualnie filologię rosyjską, pracuę w polskiej firmie , którza
      współpracuję z wieloma firmami rosyjskimi,(nie mam zadnego technicznego
      wykształcenia, sama uczyłam się tej technicznej terminologii), dzięki językowi
      rosyjskiego miesiąc temu wróciłam z Syberii, gdzie poznałam bliżej tą kulturą,
      więc naprawdę warto uczyć się tego języka
      • agnieszeeek Re: Rosyjski-czy warto 22.01.07, 14:36
        na filologii nie poznasz fachowej branżowej terminologii, tylko ogólną a na
        niektórych handlową, ofert pracy z rosyjskim nadal nie jest wiele i mało płatne
        jeśli już coś
    • richter.fm Re: Rosyjski-czy warto 24.01.07, 00:52
      warto znac jezyk, ale:
      -jesli chcesz tlumaczyć teksty literackie, byc przysieglym, znosic fanaberie
      nauczycieli akad.- to sobie idz na filologię:-) i miej satysfakcje
      - jesli chcesz tym zarabiac na zycie - szukaj pracy w firmie handlujacej z
      ZSRR / tak, tak - byłe ZSRR:-) w tym Pribaltika, zawsze chetnie rozmawiaja, jak
      czuja pieniadz:-)/
      - jesli to hobby, znajdz sobie jakas prace i po filologii na umowe tlumacz
      sobie dla biur tlumaczen:-)
      - jesli chcesz zarabiac naprawde duze pieniadze, musisz znac jakis jezyk
      niszowy + angielski + na dodatek rosyjski - o! i to jest cos ! np. japonski /ze
      spiewaniem piosenek i haiku/, angielski, niemiecki, rosyjski i troche
      francuski...
      :-) wot tak
      richter.fm
    • jeriomina Re: Rosyjski-czy warto 24.01.07, 12:06
      jeśli automatyka i robotyka to raczej postaw na angielski i to perfekt oraz
      niemiecki.
      W ofertach dla inżynierów o twojej specjalności rosyjski pojawia się rzadko.
      Najczęściej jednak angielski - ze względu na programy, oraz niemiecki - często
      współpraca odbywa się z niemieckimi firmami - niedawno przeglądalam np. oferty
      firmy Man. Wymagany albo niemiecki albo angielski, ale za to biegle...
    • juliaturczyniak Re: Rosyjski-czy warto 01.02.25, 21:04
      Czy warto? Warto!:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka