Dodaj do ulubionych

Ksiazki o Gdyni :)

25.05.04, 14:33
Jedna to rekomendowana entuzjastycznie przez Windyge 'Gdynia w gazetach'. A
inne?
Obserwuj wątek
    • windyga Re: Ksiazki o Gdyni :) 25.05.04, 17:10
      narysuj.mi.baranka napisała:

> Jedna to rekomendowana entuzjastycznie przez Windyge 'Gdynia w gazetach'. A
      > inne?
      >
      Nie upre sie, ale mam wrażenie, że o innych tytulach tez była mowa na tym
      forumku. Książek ostatnio w Gdyni i o Gdyni, gdynianach powstaje dość dużo. Ta
      o Gdyni w gazetach - jak się dowiedziałam od autorki - jest w ksiegarniach nie
      do kupienia;(( Nakład I wydania jest wyczerpany, a ksiegarnie nie sa
      zainteresowane kolejnym. To ci dopiero - zdziwiłam sie,kiedy to usłyszałam.
      Prawda jednak jest i taka, że ksiegarnie biora straszny haracz i cena książki
      rosnie nieobotycznie. Najgorsza pod tym względem jest ksiegarnia Notabene w
      Klifie. Książki tamkosztuja horrendalnie drogo. No i klienci nie kupuja, co
      dla autora jest fatalne i ambicjonalnie i finansowo.
      Ale Małgosia Sokołowska przygotowuje wraz z espołem Encyklopedie Gdyni. Wiem,
      skądinąd ze srodowisko naukowe ma jej za złe, że zabrała sie jako amatorka (bo
      jest "tylko" polonista i doświadczonadziennikarka oraz autoprka kilku książek).
      Encyklopedia,z założenia popularna, bez ambicji ścigania się z PWN, ma byc
      gotowa za dwa lata na 80-lecie Gdyni.
      • narysuj.mi.baranka Re: Ksiazki o Gdyni :) 25.05.04, 17:42
        Musze zaczac kupowac bez wzgledu na koszta. Strasznie pragne o Gdyni czytac:)
        • vitalia Re: Ksiazki o Gdyni :) 25.05.04, 21:42
          Ja mam tą książkę ..Gdynia w gazetach..nawet znajomych tam
          znalazłam.Niesamowita jest poprostu ta książka,czytać jej się nie da jako
          książki a wciąga jak najlepszy bestseller.Szkoda że nie można jej zakupić bo
          znajomym emigrantom chciałabym podarować.A tą ,którą mam mąż dostał od autorki
          w prezencie,bo kiedyś razem się w piasku bawili,baaaardzo dawno temu..
          • x2468 Re: Ksiazki o Gdyni :) 26.05.04, 08:45
            Proponuje "Gdynia w prasie niemieckiej Wolnego Miasta Gdanska 1920-1939".Wydano
            ta ksiazke autorstwa Mari Odyniec w 1983 roku.bardzo interesujaca.
            • galare Re: Ksiazki o Gdyni :) 26.05.04, 14:30
              Panie Sokołowska i Kwiatkowska wydały też książkę o gdyńskich cmentarzach, a
              dokładniej o miejscach pochówku zasłużnonych gdynian. Książka ma formę zbioru
              biogramów, podzielonych wg kategorii typu: ludzie morza, urzędnicy, ludzie
              kultury. CZyta się rewlacyjnie. W załączniku są mapki gdyńskich cmentarzy z
              zaznaczonymi miejscami pochówku bohaterów książki.
              Fakt, że trudno kupić nowości o Gdyni. Ja staram się uczestniczyć w promocjach
              książek i dzięki temu powiększa się mój zbiór książek o Gdyni.
              Z zeszłorocznych nowości:
              Mira Urbaniak, "Gdynia - żeglarska stolica polski" (bedeker: biogramy ludzi
              związanych z żeglarstwem, kluby żeglarskie, jachty etc..). W książce jest e-
              meil do autorki: mira_urbaniak@wp.pl Widać, że autorka włożyła wiele serca w tę
              książkę
              Ewa Ostrowska, "Gdynia. Misto i ludzie". Trochę historii, biogramów i
              architekturze miasta.
              Ze starszych pozycji polecam "Gdynia, pejzaż sprzed wojny", Mirosławy
              Walickiej. Miłe do poczytania historie o ludziach i mieście.
              Pozdrawiam
              a

• windyga Re: Ksiazki o Gdyni :) 26.05.04, 21:42
                No,to ja dorzucę jeszcze stosunkowo nowe albumy fotograficzne :"Słoneczną
                Gdynię" i " Gdynię pod żaglami".Obie sa w księgarniach.
    • narysuj.mi.baranka Cos nowego. 17.08.04, 10:39
      "Gdynia. Miejsca znane i nieznane"

kaf 16-08-2004 , ostatnia aktualizacja 16-08-2004 19:26

"Gdynia. Miejsca znane i nieznane" to nowo wydany minialbum o
      najpopularniejszych i rzadko odwiedzanych zakątkach miasta. Jest niedrogi, więc
      może być doskonałą pamiątką z wakacji nad morzem.

W 40-stronicowej książeczce, wydanej staraniem Muzeum Miasta Gdyni w nakładzie
      500 egzemplarzy, znalazło się kilkadziesiąt archiwalnych i współczesnych
      fotografii. - Przygotowaliśmy ją głównie z myślą o turystach, którzy zatrzymują
      się w Gdyni na dłużej, ale nie trafiają na dobrą pogodę - mówi Marzena
      Markowska, pracownica muzeum. - Książka podpowiada im, co ciekawego można
      zobaczyć w mieście, poza skwerem Kościuszki i sklepami przy Świętojańskiej.
      Zapraszamy na spacer po historycznych miejscach, między innymi w Chyloni i na
      Oksywiu, gdzie czas się zatrzymał i nie dociera wielkomiejski gwar.

Książkowa przechadzka po Gdyni rozpoczyna się na Starowiejskiej, jednej z
      najstarszych ulic Gdyni, prowadzi przez śródmieście, dzielnicę portową,
      Kamienną Górę i bulwar, dociera w okolice zabytkowego kościoła w Chyloni, do
      osady rybackiej na Oksywiu, pozostałości po niemieckiej torpedowni w Babich
      Dołach i letnisku w Orłowie. Przewodnik prowadzi nas w miejsca rzadko
      odwiedzane (obrys fundamentów zburzonego przez Niemców kościoła w Kolibkach,
      Źródło Marii w Wielkim Kacku) i zupełnie nieznane (np. Krykulec - malowniczy
      przysiółek nad rzeką Kaczą na terenie rezerwatu Kacze Łęgi, który ukrywa dobrze
      zachowane kolejowe przepusty z lat 20., kiedy powstawała trasa kolejowa Gdynia -
      Kokoszki).

Album "Gdynia. Miejsca znane i nieznane" kosztuje tylko 10 zł i można go kupić
      w Muzeum Miasta Gdyni (Domek Abrahama, centrum Gemini) i księgarniach w
      śródmieściu Gdyni.
      • windyga ... I jeszcze nowszego 17.08.04, 12:23
        27 sierpnia o godz. 14.00 w Klubie Riwiera przy ul. Zawiszy Czarnego (tuz koło
        plazy śródmiescie) odbedzie sie promocja książki pt.:"Saga rodów gdyńskich"
        autorstwa komandora Edwarda Obertyńskiego. Obertyński, to juz staruszek,
        gawędziarz, troche konfabulujący ale fajnie. Książki jeszcze nie znam.
        Zobaczymy, poczytamy...
      • galare Re: Cos nowego. 27.08.04, 00:47
        Mam, mam! Warto nabyć dla siebie i dla naszych gości. Bardzo ładnie wydane,
        poręczne i ciekawe. Aż się chce poodwiedzać te mniej znane miejsca.

• 18kwie2004 gdzie? [n/t] 27.08.04, 08:46
          • galare Re: gdzie? [n/t] 04.09.04, 23:21
            Choćby w Muzeum Miasta Gdyni.
    • narysuj.mi.baranka Album 08.09.04, 08:49
      Widzialam album o architekturze gdynskich kamienic! Wraz z nazwiskami
      architektow, zdjeciami i rysunkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka