rafal.nor 19.09.05, 18:50 Czy ktoś może mi powiedzieć co zrobic gdy mój sasiad pali smieci. Czesto ten cały dym eci w moje okna, wtedy nie można otworzyc okien, bo ten cały smród aż gryzie gardło. Czy wy tez macie takie problemy?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kakimasu Re: PALENIE ŚMIECI 20.12.05, 09:34 Rafal.nor porozmawiaj z sąsiadem, wytłumacz mu, że spalając śmieci wprowadza do powietrza którym oddycha, kupe szkodliwych substancji, co szkodzi nie tylko jemu i jego bliskim, ale wszystkim w okolicy w promieniu kilku kilometrów (chyba 10 z tego co pamiętam). Często ludzie nie zdają sobie sprawy, że pozorna oszczędność na wywózce śmieci jest w efekcie gorszym rozwiązaniem, że to nie to samo spalić butelkę plastikową w ognisku, a w spalarni śmieci. Ja wiem tu niestety nie ma dobrego rozwiązania (składowanie na wysypisku też nie rozwiązuje sprawy-kilkaset lat leżakowania). Najgorszym jednak jest spalanie tego wszystkiego w przydomowych ogródkach lub piecach, gdzie wydziela się sporo związków pośrednich. Jeśli łagodna perswazja nie poskutkuje dzwoń po straż miejską, bo robić tego nie wolno i jest to wykroczenie, a ty masz w końcu prawo oddychać czystym powietrzem. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
adwach Re: PALENIE ŚMIECI 20.12.05, 14:06 Jeśli wiesz, że pali śmieci w danym momencie i masz pewnośś, że potrwa to jeszcze jakiś czas (np. 2-3 godziny) to skontaktuj się natychmiast ze Strażą Miejską lub Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Środowiska (adres i tel . znajdziesz w internecie). Tłumaczenie sąsiadowi, że tak nie można robić i tak nic nie da. Jak dostanie mandat (500 zł) to odechce mu sie palenia śmieci. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś