Forum Dom Ekologia
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PALENIE ŚMIECI

19.09.05, 18:50
    Czy ktoś może mi powiedzieć co zrobic gdy mój sasiad pali smieci. Czesto ten cały dym eci w moje okna, wtedy nie można otworzyc okien, bo ten cały smród aż gryzie gardło. Czy wy tez macie takie problemy??
    Obserwuj wątek
      • kakimasu Re: PALENIE ŚMIECI 20.12.05, 09:34
        Rafal.nor porozmawiaj z sąsiadem, wytłumacz mu, że spalając śmieci wprowadza do
        powietrza którym oddycha, kupe szkodliwych substancji, co szkodzi nie tylko
        jemu i jego bliskim, ale wszystkim w okolicy w promieniu kilku kilometrów
        (chyba 10 z tego co pamiętam). Często ludzie nie zdają sobie sprawy, że pozorna
        oszczędność na wywózce śmieci jest w efekcie gorszym rozwiązaniem, że to nie to
        samo spalić butelkę plastikową w ognisku, a w spalarni śmieci. Ja wiem tu
        niestety nie ma dobrego rozwiązania (składowanie na wysypisku też nie
        rozwiązuje sprawy-kilkaset lat leżakowania). Najgorszym jednak jest spalanie
        tego wszystkiego w przydomowych ogródkach lub piecach, gdzie wydziela się sporo
        związków pośrednich. Jeśli łagodna perswazja nie poskutkuje dzwoń po straż
        miejską, bo robić tego nie wolno i jest to wykroczenie, a ty masz w końcu prawo
        oddychać czystym powietrzem. Powodzenia
        • adwach Re: PALENIE ŚMIECI 20.12.05, 14:06
          Jeśli wiesz, że pali śmieci w danym momencie i masz pewnośś, że potrwa to
          jeszcze jakiś czas (np. 2-3 godziny) to skontaktuj się natychmiast ze Strażą
          Miejską lub Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Środowiska (adres i tel .
          znajdziesz w internecie). Tłumaczenie sąsiadowi, że tak nie można robić i tak
          nic nie da. Jak dostanie mandat (500 zł) to odechce mu sie palenia śmieci.
          Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka