Dodaj do ulubionych

Certfikaty Microsoft

IP: *.acn.waw.pl 16.11.08, 14:41
Witam!

Chciałbym poznać wasze zdanie w temacie certyfikacji z technologii MS dla programistów/projektantów. Czy warto posiadać certyfikaty takie jak MCITP, MCPD, MCTS, MCAD itd?

Przeglądając oferty pracy zauważyłem, że pracodawcy niezbyt często wspominają o certyfikatach. Czy to oznacza, że nie ma to dla nich większego znaczenia i nie warto wydawać na to pieniądze?

Pozdrowienia!
Obserwuj wątek
    • ekspert.powermedia Re: Certfikaty Microsoft 24.11.08, 10:05
      Witam,

Certyfikaty warto posiadać w momencie, w którym wiedza zdobyta podczas ich
      uzyskiwania jest wykorzystywana w codziennej pracy.
      Mogą one być również dobrym sposobem na pogłębienie bądź usystematyzowanie
      wiedzy z zakresu konkretnej technologii.
      Pracodawca może jednocześnie podczas procesu rekrutacji weryfikować umiejętności
      kandydata pod kątem realizowanych w firmie projektów czy stosowanych technologii
      nie opierając się jedynie na samym fakcie posiadania certyfikatu.

Reasumując: warto zdobywać certyfikaty przydatne przy wykonywaniu codziennych
      obowiązków w miejscu pracy, sam fakt ich posiadania może jednak nie przesądzać w
      procesie rekrutacji o ostatecznej decyzji potencjalnego pracodawcy.

Pozdrawiam,

Milena Pierzchała
      Młodszy specjalista ds. rekrutacji
      Power Media S.A.
    • Gość: programol Re: Certfikaty Microsoft IP: 81.15.230.* 06.02.09, 13:23
      certyfikaty majkrosoftu dla programistów ? To jest poważne pytanie ?

Powiem tak - do tej pory spotkałem się z tym, że jak ktoś ma certyfikat MS, to
      raczej działa to na minus. To znaczy - nie umiał nic, więc poszedł na kurs
      majkrosoftu, i myśli, że już jest programistą.

Dobremu programiście kurs MS nie jest potrzebny, a jak już zrobił, to się za
      bardzo takowym nie chwali.

Programista chwalący się certyfikatem majkrosoftu jest jak kierowca rajdowy
      chcący jeździć w F1 chwalący się certyfikatem ukończenia dwudniowego kursu
      bezpiecznej jazdy. Nie przeszkadza to na pewno (niby), ale wrażenie złe robi...
      • Gość: grag Re: Certfikaty Microsoft IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 08:56
        A slyszales o czyms takim jak .NET? :P To technologia Microsoftu,
        wiec kto wedlug Ciebie mialby robic z tego certyfikaty jesli nie MS?
        Oprocz tego podstawowy egzamin 70-536 wcale nie jest taki banalny.
        Jak nie znasz sie na tych certyfikatach to moze zabieraj ostrozniej
        glos.
    • it_xpert Re: Certfikaty Microsoft 26.03.09, 16:24
      Zdecydowanie polecam, szczególnie, że mozesz w pewnym momencie dojść do wniosku,
      że chciałbys dorobić pracując za granicą gdzie certyfikaty to podstawa. Ja
      zrobiłem certyfikaty Oracle i ze znalezieniem pracy w Londynie nie miałem
      problemu a zarabiam obecnie 5 razy więcej niż w Polsce. Polecam forum na temat
      pracy za granicą www.ajti.pl .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka