Dodaj do ulubionych

Przyszłość IT - systemy ERP lub CRM?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 09:35
Wczoraj natknąłem się na ciekawy artykuł w "Uważam Rze" o zawodach przyszłości. Piszą, że informatyka oraz automatyka i robotyka będą tymi kierunkami, które w przeciągu 10 lat nie stracą na wartości. I obok "architektów" stron www i programistów, duży popyt w przeciągu paru lat będą mieli specjaliści systemów ERP i CRM. Nie ukrywam cieszy mnie to bo właśnie kończę ekonomię o specjalności "systemy informatyczne e-biznesu", fakt nie mam jeszcze doświadczenia w tej sferze IT (prócz wiedzy ze studiów), ale chciałbym się zapytać czy faktycznie taki popyt na te systemy się szykuje? Nie zaprzeczam lubię ERP ale póki co wiedza jest książkowa...
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Przyszłość IT - systemy ERP lub CRM? 03.05.11, 15:42
      A uwazasz, ze mozesz byc informatykiem po Twoim kierunku?
      W systemach ERP jest czesto podzial na osoby znajace strone techniczna i osoby analizujace strone biznesowa. Najbardziej ceniony fachowiec to taki ktory potrafi poradzic sobie z jednym i drugim, ale wg mnie osobie ktora ma solidne wyksztalcenie techniczne jest duzo latwiej zrozumiec procesy niz na odwrot.

Jest kilka sporych firm zajmujacych sie uslugami/outsourcingiem IT i tam mozna zdobyc sporo doswiadczenia. Ryzyko w ERP jest takie, ze najczesciej wiazesz swoja przyszlosc z technologia 1 firmy.
      • Gość: 25latek z Warszawy I w tym jest problem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 16:30
        W zasadzie mój kierunek nazywał się Informatyka Gospodarcza, i najpierw był jako kierunek inżynierski. Niestety w trakcie studiów komisja edukacji na tym kierunku zniosła wydawanie inzyniera na rezcz licencjata, mimo, że mieliśmy typowe przedmioty informatyczne. Ale na dyplomie mam niestety jako Ekonomię, mimo, że moja praca była typowo inżynierska a na informatyce się znam na dość dobrym poziomie. Jestem typowym samoukiem. Myślałem nad podyplomowymi studiami technicznymi. Niestety na następne studia nie pozwala mi zdrowie (zaawansowana nerwica :( )
    • krzysztof_wimel Re: Przyszłość IT - systemy ERP lub CRM? 05.05.11, 10:05
      Moim zdaniem wszystko się zgadza. Firmy, teraz już nawet w Polsce, coraz częściej będą się decydować na rozwiązania automatyzujące pracę w firmie. W końcu chodzi przecież o to, żeby pracować mądrzej, a nie ciężej. Systemy ERP i CRM, takie jak Microsoft Dynamics znacznie ułatwiają pracę. Możliwe, że większe firmy będą wolały decydować się na autorskie rozwiązania i właśnie dlatego uważam, że wykwalifikowanych informatyków znających się na tworzeniu i wdrażaniu takiego oprogramowania, potrzeba na polskim rynku.
      • Gość: 25latek z Warszawy Studia podyplomowe z ERPII i CRM... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.11, 22:55
        W takim razie znalazłem na pewnej znanej w Polsce uczelni studia podyplomowe, które przygotowują ludzi, którzy pracują przy wdrażaniu oraz przyszłych specjalistów. Nowe studia? Szczerze już mi się nie chce, fakt informatyka to moja pasja ale tego samego nauczę się na certyfikatach oraz podyplomowych, a dwa wiadomo pieniądze, które trzeba oszczędzać...
    • whatso Lepsze jutro było wczoraj. 05.05.11, 13:36
      Zdaniem moich znajomych, którzy siedzą we wdrożeniach ERP-ów ten rynek nie jest już taki jak 5, 10lat temu. Ot, kto miał wdrożyć, już wdrożył i ma.
      • krzysztofwro Re: Lepsze jutro było wczoraj. 06.05.11, 14:21
        Pozostaje jeszcze kwestia tego, że ciągle pojawiają się nowe firmy, więc rynek raczej nie upadnie. Owszem, te firmy z historią już wdrożenie ERP i CRM mają, ale to nie znaczy, że rynek się wyczerpał.
        • kell99 Re: Lepsze jutro było wczoraj. 06.05.11, 14:57
          Mozna stwierdzic, ze mozliwosci jest jeszcze wiecej. W przypadku produktow SAP od kilku lat jest stala migracja na bardziej otwarte na internet produkty (oparte o WebDynpro, Adobe Forms, BSP/WebUI w CRM6 i 7). W ostatnich 2ch latach ogromna popularnosc zdobywaja procesy budowane w oparciu o BPM/CAF (w SAP Netweaver 7).
          A teraz przy odromnej popularnosci i mozliwosciach telefonow komorkowych i roznych tabletow otwiera sie sie ogromna ilosc nowych mozliwosci. Wazne by isc z czasem a nie tkwic w waskim swiecie 'modulu SD' nie zauwazajac ze istnieje cos poza tym.
        • Gość: tia... Re: Lepsze jutro było wczoraj. IP: *.icpnet.pl 28.06.11, 22:29
          niech piekarnie i zaklady pogrzebowe wdrazaja systemy ERP... takie cos potrzebuja wieksze firmy... a przeciez wiadomo, ze niedlugo wszystko przejma chinczycy ;) trololol ;)
    • fuks0 Re: Przyszłość IT - systemy ERP lub CRM? 03.06.11, 16:59
      Spadaj z tą reklamą.
    • maciek7701 Re: Przyszłość IT - systemy ERP lub CRM? 16.01.23, 20:35
      Zgadzam się, jako przedsiębiorca nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez CRMu. Usprawnia kontakt z klientem, zespołem, wygodnie rozdziela się zadania i wszystkie informacje mam w jednym miejscu. Mogę polecić ten: metasales.pl/ Fajnie, że przez 14 dni jest za darmo, więc nie kupuje się kota w worku :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka