Dodaj do ulubionych

do marcina roberta

02.02.04, 23:19
Obserwuj wątek
    • rayenne raz jeszcze - myśl jak piszesz 02.02.04, 23:28
      CYTAT: "Ludzie, z kim my mieszkamy pod jednym dachem? Niektórych spraw małpa
      domyśliłaby się, skąd się niektórzy przeprowadzili - z obozów pracy we
      Władywostoku?"

Czuję się głęboko dotknięta Twoją wypowiedzią. I Ty uważasz się za kulturalnego
      człowieka?Jak śmiesz porównywać jakichś ludzi o "osiedlowo" patologicznych
      zachowaniach do osób, które znajdowały się w radzieckich łagrach? Gorzej -
      stawiać ich niżej, niż małpa, która wszak "domyśliłaby się ..." (taki jest sens
      Twojej wypowiedzi wszak). Mój dziadek, Polak z Litwy, człowiek o wielkiej
      kulturze i klasie, przeszedł gehennę zesłania na Syberię (cała rodzina), i jako
      dziecko spławiał drzewo na Lenie. Opowiadał mi o transporcie, o warunkach -
      również sanitarnych, panujących w obozach, o głodzie i o tym, że można było
      zginąć za ukrywanie torby ziemniaków czy buraków. Czy sądzisz, ze ludzie
      stłoczeni przez kilkanaście dni w bydlęcych wagonach (czy to w podróży do
      Oświęcimia, czy na Syberię) śmiecili i robili pod siebie ponieważ cechowała ich
      niska kultura osobista?Jak możesz coś takiego pisać!!! Mam nadzieję, że -
      stosownie do deklarowanego poziomu intelektualnego, stać Cię na refleksję i
      przeprosiny za to niefortunne i mam nadzieję, niezamierzone, zestawienie.
      Pozdrawiam Kasia.
      • marcin_robert Re: raz jeszcze - myśl jak piszesz 03.02.04, 09:17
        Już jest dobrze?
        Masz jakieś jednoznaczne skojarzenia rayenne, bo mnie akurat nie chodziło o
        łagry.
        • brenya Re: raz jeszcze - myśl jak piszesz 03.02.04, 10:28
          marcin_robert napisał:

> Już jest dobrze?
          > Masz jakieś jednoznaczne skojarzenia rayenne, bo mnie akurat nie chodziło o
          > łagry.

nie o lagry, a o... obozy pracy we Wladywostoku... Hmmm. Czegos tu nie
          rozumiem...

Mysle, ze problem jest tu szerszy i nie chodzi tylko o to bardzo niefortunne
          porownanie, ktore "wymsklo" sie Marcinowi_Robertowi.

Zauwazylam (w watku o butach), ze wielu uczestnikow forum ma tendencje
          nazywania pewnych rzeczy po imieniu, czyli wyzywania innych mieszkancow od
          wiesniakow, albo ludzi z gminu.

Drodzy mieszkancy. Oczywiscie brak kultury nalezy nazywac po imieniu, takze np.
          wyrzucanie smieci nie tam gdzie trzeba, jest niekulturalne i naganne i trzeba o
          tym mowic, ale, na Boga, nie uzywajac do tego okreslen typu wiesniak, czlowiek
          z gminu, czy z obozu pracy we Wladywostoku! Pochodzenie czlowieka nie jest
          wyznacznikiem jego kultury! Wyznacznikiem kultury jest tylko i wylacznie jego
          zachowanie. Moim zdaniem uciekanie sie do okreslen sugerujacych czyjes wiejskie
          pochodzenie jest nietaktowne i bardzo niekulturalne. Czy swoja babcie z
          Bieszczad, ktora wystawia buty w sieni tez nazwalibyscie wiesniakiem i
          czlowiekiem z gminu???

Uswiadomcie sobie drodzy mieszkancy, ze prawdopodobnie wiekszosc Waszych
          zachowan, w roznych kregach ludzi, uchodzilaby - ze posluze sie tym slowem
          wytryhem - za przykladowe "wiesniactwo". Mylicie sie, jezeli uwazacie, ze
          swiecicie przykladem na tym wielce hamerykanskim osiedlu.
          • aktywista13 Re: raz jeszcze - myśl jak piszesz 03.02.04, 10:39
            Czy ten etap dojrzewania też musimy prezejść, Sloggi?
            • marcin_robert Re: raz jeszcze - myśl jak piszesz 03.02.04, 12:43
              aktywista13 napisał:

> Czy ten etap dojrzewania też musimy prezejść, Sloggi?
              Jak zauważyłeś, forum ZZ prowadzę pod nickiem marcin_robert, zatem nie rób
              odkrycia Ameryki tylko odpisuj używając nicka, którego używam na ZZ.
              • aktywista13 Re: raz jeszcze - myśl jak piszesz 03.02.04, 12:48
                Kiedyś było to Twoje jedyne imię, więc dlaczego się "rozdwoiłeś"?
                • marcin_robert Re: raz jeszcze - myśl jak piszesz 03.02.04, 14:09
                  A jaki to ma związek z tym forum?
                  Żaden, zatem nie bądź zbyt dociekliwy.
                  Pozdrawiam.
                  • mooj ale skoro już oficjalnie nie zaprzeczyłeś 07.02.04, 00:03
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=10210648&v=2&s=0
                    smile
                    mam nadzieję że potraktujesz to jako wyraz uznania nie złośliwość
                    pzdr
                    • zzdorka Re: ale skoro już oficjalnie nie zaprzeczyłeś 07.02.04, 20:01
                      Przeczytalam te posty o wyrazistym forumowiczu. Przerazajace. Czy taki to
                      wypowiedzi jest wszedzie? Bo jesli tak, to nasze forum jest wyjatkowo
                      kulturalne i na bardzo wysokim poziomie. I przynajmniej trzymamy sie tematow.
                      Brrrr. Nie czytam wiecej takich forow ogolnych.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka