Dodaj do ulubionych

vw czy renault

27.11.11, 17:41
Zamierzam zamiar kupić miniwana Z AUTOMATEM, rozważam RENAULT SCENIC 2.0 140KM X-tronik CTV lub Volkswagen Touran 1,4 TSI 140KM DSG który wybrać ?
Oba mają zalety i wady. Interesują mnie koszty eksploracji ,napraw,zachowanie na drodze, przyśpieszenie , zużycie paliwa , działanie podzespołów np klimatyzacji , nawigacji skrzyni biegów i inne oraz subiektywne odczucia np
Obserwuj wątek
    • carfan Re: vw czy renault 27.11.11, 19:37
      Takie szczegółowe komentarze najlepiej poszukać na forach danych marek. Z różnych opisów co do samej skrzyni to raczej DSG jest uważana za wzór funkcjonowania dla innych tego typu konstrukcji. W tej wersji jest to 7 biegowa skrzenia. Sucha i nastawiona bardziej niż 6 biegowa na obniżenie zużycia paliwa. Inna sprawa to najlepiej przejechać się jednym, przejechać się drugim. Jednemu to odpowiada, drugiemu tamto.
    • boloyes Re: vw czy renault 27.11.11, 21:18
      vw skrzynia lepsza , a silnik trochę wyżyłowany
      renault skrzynia co nieco gorsza ale silnik bez turbodoładowań
      Co do jazdy próbnej rzadko który przedstawiciel inwestuje w automaty
      • izak31 Re: vw czy renault 28.11.11, 04:58
        Ten silnik w Touranie nie jest za dobry. Podobno ma wadę kontrukcyjną - poszukaj może czegos więcej w necie. DSG nie jest automatem, ma tylko automatyczne sprzęgła. Ale jako skrzynia super. Mam tourana z tą skrzynią i sobie chwalę.
        • franek-b Re: vw czy renault 28.11.11, 10:07
          Możesz rozwinąć tą światłą myśl, że DSG nie jest skrzynią automatyczną?
          • izak31 Re: vw czy renault 28.11.11, 10:47
            Jest to połączenie obu rodzajów skrzyń w jednej obudowie. Nie jest to klasyczna skrzynia automatyczna. Dzwignia zmiany biegów wyglada tak jak w skrzyni automatycznej. DSG ma dwa sprzegła - jedno do biegów nieparzystych i drugie do parzystych. Dlatego skrzynia zmienia biegi prawie niezauwazalnie. Na necie zauwazyłam,ze piszą,ze DSG to automat...raczej hybryda. Dla normalnego użytkownika auta to i tak bedzie to automat.
            6-cio biegowa DSG to skrzynia mokra, 7-mio - sucha.
            Niemniej skrzynia jest fajna
            • franek-b Re: vw czy renault 01.12.11, 12:09
              Nie masz pojęcia o czym piszesz. Nawet skrzynie 'tradycyjne' posiadają sprzęgło (bo inaczej by w sposób ciągły dostarczały moment obrotowy na koła) tylko sprzęgła są różnego rodzaju, np. sprzęgło może być mokre (np. hydrokinetyczne) lub suche (między innymi znane powszechnie sprzęgło tarczowe z DSG).
              Każda skrzynia automatyczna składa się z: sprzęgła (np. podwójne mechaniczne, kinetyczne, hydrokinetyczne), przełożeń i sterowania.
              Więc parafrazując definicje prawne, biorąc pod uwagę interpretację celową, funkcjonalną czy literalną DSG zawsze jest skrzynią automatyczną.
              • crannmer Suchy vs. mokry 01.12.11, 12:35
                franek-b napisał:
                > np. sprzęgło może być mokre (np. hydrokinetyczne) lub
                > suche (między innymi znane powszechnie sprzęgło tarczowe z DSG).

Masz na mysli sprzegla cieczowe-strumieniowe (np. sprzegla hydrokinetyczne, czy obecnie w miejsce ich stosowane hydrokinetyczne zmienniki momentu obrotowego) vs. sprzegla tarciowe, ktore moga byc suche, li tez mokre (np. sprzegla jedno lub wielotarczowe cierne pracujace w kapieli olejowej) vs. sprzegla magnetyczne (proszek lub ferrofluid laczacy pod wplywem pola magnetycznego polowki sprzegla i wiele jeszcze innych.

W DSG tarciowe sprzegla tarczowe wystepuja zarowno w wersji suchej, jak i mokrej.
                • franek-b Re: Suchy vs. mokry 01.12.11, 16:26

> Masz na mysli sprzegla cieczowe-strumieniowe (np. sprzegla hydrokinetyczne, czy
                  > obecnie w miejsce ich stosowane hydrokinetyczne zmienniki momentu obrotowego)
                  > vs. sprzegla tarciowe, ktore moga byc suche, li tez mokre (np. sp
                  > rzegla jedno lub wielotarczowe cierne pracujace w kapieli olejowej) vs. sprzegl
                  > a magnetyczne (proszek lub ferrofluid laczacy pod wplywem pola magnetycznego po
                  > lowki sprzegla i wiele jeszcze innych.

Zdecydowanie lepiej to usystematyzowałeś, w kontekście mokry/suchy chodziło mi o to co jest nośnikiem przekazującym moment.
    • jarbad Re: vw czy renault 28.11.11, 23:34
      Oczywiście VW. To jeżdżąca doskonałość. Auta są aktualnie tak dopracowane (niemiecka najwyższa technologia ) ,że każda inna marka nawet nie kuca przy VW..rzekome problemy to mity rozpowszechniane przez konkurencję!!
    • milos75 Re: vw czy renault 29.11.11, 00:19
      Zdecydowanie bardziej podoba mi się Renault, problem to brak dobrych silników benzynowych w Scenicu - 1.6 jest słaby i prehistoryczny, 1.4 TCE wyżyłowany i nieekonomiczny, 2.0 CVT najlepszy z nich ale sporo pali.

Ale szczerze mówiąc to w VW też nie lepiej z silnikami.

A może Verso 1.8 CVT ?
      • izak31 Re: vw czy renault 29.11.11, 05:05
        Rok temu przy kupnie samochodu też spotykałam się z informacjami o złej opinii silników (roznych marek, nie tylko vw). Co do touranow to wiedziałąm,ze w autach wyprodukowanych do czerwca 2005 mogą wystepowac mikropęknięcia głowicy silnika, ze silnik 2.0 tdi BKD to silnik o złej opinii.....I co?
        Mam auto z sierpnia 2005, silnik 2.0 tdi BKD....i pierwsze co to wydane pieniądze na porządny przegląd.....i nic.....wszystko w porządku, auto jezdzi. Tak wiec nie ma reguły.
        Jak ktoś sie zastanawia nad touranem to zachęcam do poczytania forum:
        www.touranklub.pl - także posiadacze znajdą tam coś dla siebie
        • milos75 Re: vw czy renault 29.11.11, 08:07
          Sam rok temu stałem przed podobnym dylematem, bardzo podobał mi się Grand Scenic, tylko nie mogłem dobrać silnika. Diesli nie cierpię, szukałem benzyny a tu każdy silnik proponowany przez Renault niestety ma wady, zwłaszcza nowy i dużo palący 1.4 z turbo. Ostatecznie wybrałem Verso 1.8 i jestem bardzo zadowolony. Touran nie podoba mi się i nie brałem go pod uwagę.
          • milos75 Re: vw czy renault 29.11.11, 08:23
            PS Pewnie, że z awariami może być różnie w konkretnych przypadkach, co nie znaczy, że należy polecać silniki niegodne polecenia, zwłaszcza te które palą dużo więcej niż producent obiecuje - jak 1.4 Tce Renault i 1.4 TSI VW (w nieco mniejszym stopniu).
            • boloyes Re: vw czy renault 29.11.11, 15:12
              Skłaniam się ku Renault jeżdżę 300 km tygodniowo na forach (MOJEAUTO)zużycie paliwa 6/8 litrów trasa/miasto przy spokojnej jeździe, jaką ja preferuje. 140KM ma mieć gdyż czasem jadę w trasę dalszą , i potrzeba by auto miało kopa., a jestem jednostką leniwą i nie chce mi się zmieniać biegów.Pojawił się wątek toyoty ale mi nie leży.
              Oczkuję dalszych postów .. Nara...
    • cloclo80 Re: vw czy renault 29.11.11, 17:06
      No to jazda:
      -koszty eksploatacji
      Motor 2.0 od Renault nawet bez automatu nie schodzi poniżej 8l na setkę, z automatem takim jak CVT może być tylko gorzej.
      -koszty napraw
      Jeśli padnie CVT np. zerwie się pasek w skrzyni to niech cię Bogowie mają w swojej opiece.
      -zachowanie na drodze
      Jak w przypadku każdej skrzyni CVT prędkość obrotowa silnika i prędkość jazdy chodzą totalnie różnymi ścieżkami. Mnie to piekielnie drażni - odczucie subiektywne.
      -przyspieszenie
      Z samej zasady działania skrzynie DSG biją na głowę wszelkiej maści klasyczne automaty.
      -zużycie paliwa
      DSG zdecydowanie górą.

Dodatkowym argumentem przeciw Renault będzie unikalność twojego auta. Scenic z CVT będzie występował w pojedynczych sztukach w skali kraju.
      • izak31 Re: vw czy renault 30.11.11, 05:03
        2.0 tdi w miescie rzeczywiscie pali 8. To jest 7 z ułamkiem. Na trasie 6l.
        W tym działe przetoczyła się dyskusja odnoście CVT.
        Ja mam DSG i sobie bardzo chwale ale nie miałam doczynienia z klasycznym automatem i nie mam porównania.
        Ja się poruszam po W-wie i przy jezdzie w korkach to DSG się naprawdę przydaje ;)
        • cloclo80 Re: vw czy renault 30.11.11, 23:35
          Pani piszesz o motorze diesla, w wątku gość chce koniecznie benzynę. Porównywanie 2.0 Pb z 2.0 TDI nie ma najmniejszego sensu, z góry wiadomo, że TDI będzie oszczędniejsze.
          To co lud nazywa klasycznym automatem to połączenie zrobotyzowanej skrzyni biegów o niskiej liczbie przełożeń (3 a najczęściej 4) i sprzęgła hydrokinetycznego. Scenic o którym pisze gość ma sprzęgło hydrokinetyczne i przekładnie bezstopniową z wykorzystaniem kół pasowych. Zachowuje się to tak jakby poruszać się autem elektrycznym. DSG wysiada jeśli chodzi o płynność jazdy, ale różnica nie jest na tyle znacząca aby narażać się na wszelkie problemy związane z możliwymi awariami CVT i przeraźliwymi kosztami napraw skrzyni pochodzącej ze stajni Nissana.
          • crannmer Zrobotyzowany 01.12.11, 12:37
            cloclo80 napisał:
            > To co lud nazywa klasycznym automatem to połączenie zrobotyzowanej skrzyni bieg
            > ów o niskiej liczbie przełożeń (3 a najczęściej 4) i sprzęgła hydrokinetycznego

Sam jestes zrobotyzowany. A podana liczba przelozen pochodzi z ubieglego wieku.

> Zachowuje się to tak jakby poruszać się autem elektrycznym.

Z czego wynika, ze jeszcze w zyciu nie jechales autem elektrycznym.
            • cloclo80 Re: Zrobotyzowany 01.12.11, 18:24
              Wiem że chcesz się bóść, tylko rogów ci brak.
              Jak się douczysz dyletancie to wróć.
              • crannmer Re: Zrobotyzowany 01.12.11, 20:51
                cloclo80 usilowal napluc i ugryzc w kostke:
                > Wiem że chcesz się bóść, tylko rogów ci brak.
                > Jak się douczysz dyletancie to wróć.

Czyzby? Ano zobaczmy. Uczestnik o jakze trafnej ksywce cloclo wczesniej napisal:
                To co lud nazywa klasycznym automatem to połączenie zrobotyzowanej skrzyni biegów o niskiej liczbie przełożeń (3 a najczęściej 4) i sprzęgła hydrokinetycznego.

1. Klasyczna skrzynia automatyczna, czyli to, co lud nazywa automatem, sklada sie z planetarnej skrzyni biegow (czyli kilku polaczonych ze soba rzedow planetarnych) realizujacej rozne przelozenia, oraz z przekladni hydrokinetycznej - zmiennika momentu obrotowego. Sprzegiel hydrokinetycznych nie stosuje sie do przekladni samochodowych od kilkudziesieciu lat. Co nie przeszkadza ignorantom nazywac przekladnie hydrokinetyczne sprzeglami hydrokinetycznymi.

Okreslenie "zautomatyzowana skrzynia biegow" (okreslenie "zrobotyzowana" zarezerwowane jest dla cwiercglowkow technicznych) odnosi sie natomiast do skrzyn z przekladniami czolowymi, gdzie zmiana przelozenia nie jest realizowana zacisnieciem lub zwolnieniem hamulca tasmowego lub sprzegla wieloplytkowego, lecz poprzez uruchamiane odpowiednimi silownikami sprzegla klowe z synchronizacja, lub bez - analogicznie do skrzyni manualnej.

Skrzynia zautomatyzowana nie moze, tak jak klasyczny automat planetarny, plynnie przejsc z jednego biegu na drugi (= jednoczesnie plynnie otwierac sprzeglo jednego biegu i zamykac sprzeglo biegu nastepnego, co daje efekt, jakby dwa rozne biegi byly jednoczesnie aktywne - kazdy na polsprzegle), lecz musi otworzyc sprzeglo glowne, zmienic bieg i ponownie wsprzeglic. Co jest odczuwane przez kierowce jako dluzacy sie moment bez napedu i jest jednym z glownych punktow krytyki skrzyn zautomatyzowanych.

2. Obecnie stosowane w samochodach osobowych klasyczne, planetarne skrzynie automatyczne maja najczesciej piec lub wiecej (nawet do osmiu) przelozen. Tylko w starszych lub bardzo tanich konstrukcjach spotyka sie jeszcze cztery biegi. Trzybiegowe skrzynie planetarne sa juz tylko w oldtimerach.

Chciales sie czegos nauczyc, ignorancie, to czytaj i ucz sie.
                • kazimirz Re: Zrobotyzowany 03.12.11, 14:17
                  Brawo.
    • boloyes Re: vw czy renault 04.12.11, 19:52
      Coś dyskusja poszła w złym kierunku. Z forum wynika że dobre są Toyota1,8CVT Multidriver lub Seat Altea 1,8 DSG , może przetrawię "wiadro u toyoty" a w Altei kubełkowe siedzenie co gniecie w rowek w d.. przy wsiadaniu . W końcu do czegoś trza przywyknąć.
    • tomciesz Re: vw czy renault 05.12.11, 13:34
      VW najwięcej kradną w Polsce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka