Gość: Raf IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 17:34 Proszę opisać jak z kierunkowskazami?? podczas wjazdu, jazdy i zjazdu z ronda Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ja Re: Rondo - idea jest prosta IP: *.lublin.mm.pl 02.10.09, 18:39 "Amerykanie z kolei dopiero poznają TE pojęcie" Brawo misiu.. Link Zgłoś
Gość: migug Re: Rondo - idea jest prosta IP: *.chello.pl 02.10.09, 19:31 "Proszę opisać jak z kierunkowskazami?? podczas wjazdu, jazdy i zjazdu z ronda" Normalnie - jak chcesz zjechac to wlaczasz. Smiesza mnie pajace ktorzy mrugaja w lewo przed wjazdem albo bedac juz na rondzie (a nie zmieniaja pasa na wewnetrzny) Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Rondo - idea jest prosta 02.10.12, 23:44 Gość portalu: migug napisał(a) Smiesza mnie pajace ktorzy mrugaja > w lewo przed wjazdem albo bedac juz na rondzie (a nie zmieniaja pasa na wewnetr > zny) widocznie jesteś za tepa żeby to pojąc bo te "pajace"( np wiekszośc autobusów) migaja żeby drudzy wiedzieli gdzie oni mają zamiar jechac a inni mogli np swobodnie wjechac na rondo bez obawy że ktos nagle włączy prawy migacz i zajedzie im bez pardonu droge . oczywiście to nie jest wymagane przepisami ale tez nie zabronione i czesto bardzo pomocne w płynnym bezpiecznym ruchu na zatłoczonym rondzie . Link Zgłoś
mzyo Re: Rondo - idea jest prosta 02.10.09, 20:26 1.@migug: Rondo jest skrzyżowaniem co oznacza, że przed skrzyżowaniem należy zasygnalizować kierunek w którym jedziemy. W wielu Word-ach(np Skierniewice) egzaminatorzy twierdzą inaczej. Interpretacja Warszawska i Policji w Warszawie to sygnalizowanie przed rondem. 2.Dziękuję po raz drugi Drogiej Redakcji za poruszenie tematu. Może dzięki zasięgowi moto.pl coś się zmieni na drogach. Link Zgłoś
Gość: eaxene Re: Rondo - idea jest prosta IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.10.09, 20:27 "Przed niektórymi skrzyżowaniami namalowane są znaki poziome oznaczające kierunki (P-8) w jakich można jechać znajdując się na danym pasie. Wszyscy kierowcy powinni się do nich stosować, ale na rondzie nadal obowiązuje konieczność ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi znajdującemu się na pasie ruchu, na który chcemy wjechać. Oznacza to, że nawet jeśli auto stoi na pasie do skrętu w prawo, a pojedzie na wprost nie łamie przepisów. Namalowane strzałki przed wjazdem na rondo można zatem traktować jak zalecenie, dopiero gdyby namalować je na rondzie, obowiązywałyby obligatoryjnie. Aby wyeliminować ten problem, wynaleziono rondo turbinowe." Chwila, czyli skoro uznajemy, że ronda(tj. skrzyżowania o ruchu okrężnym) są zwykłymi skrzyżowaniami, to stosujemy do nich wszystkie przepisy odnoszące się do "zwykłych" skrzyżowań, skoro jednak na rondzie NIE MAMY OBOWIĄZKU trzymać się strzałek wyznaczonych przed wjazdem na rondo, to nie może nie obowiązują one również na zwykłych skrzyżowaniach? :/ Przecież z reguły te strzałki też nie są narysowane na samym skrzyżowaniu, a przed nim... To może jeżeli np. zakaz skrętu w lewo jest przed skrzyżowaniem, a nie na nim to on nie obowiązuje? Jest tylko wskazówką? ;? Jeżeli ja coś źle zrozumiałem to proszę mnie poprawcie... Link Zgłoś
bimota Re: Rondo - idea jest prosta 03.10.09, 21:07 Wy uznajecie, ze to zwykle skrzyzowania, my nie... Na zwyklym skrzyzowaniu nie ma strzalek tylko przed bo wjezdzajac na takie skrzyzowanie odrazu jestes na drodze poprzecznej, wiec nie ma juz czego sygnalizowac. Na rondzie dopiero do danej drogi dojezdzasz. Link Zgłoś
mzyo Re: Rondo - idea jest prosta 02.10.09, 20:31 P.S może napiszecie manual jeżdżenia po Krakowie. Ilekroć tam jestem to zachodzę w głowę jak to funkcjonuje. Żadnych oznaczeń, wszędzie zakazy. Kiedyś z WATu jadąc nocą w poszukiwaniu stacji trafiłem na drugą stronę miasta. Warto podkreślić że nie używam nawigacji z wyboru. Link Zgłoś
Gość: ack Re: Rondo - idea jest prosta IP: *.chello.pl 02.10.09, 23:28 a ja, jesli przejezdzam przez rondo z jednym pasem w lewo lub prosto, to wlaczam na (dopoki nie minę ostatniego zjazdu przed moim) lewy kierunek - dlaczego? Bo wiele kierowców zakłada, że skręcę w prawo bo tam jest np popularny kierunek i bez patrzenia wyjeżdza mi. Szczególnie jak jadę w lewo. Uważam, że metoda jest dobra i dość skuteczna. Link Zgłoś
Gość: czonk Re: Rondo - idea jest prosta IP: *.chello.pl 02.10.09, 23:46 Usprawiedliwiasz używanie lewego kierunkowskazu, co jest błędem. Po rondzie możesz jechać tylko "prost", albo w prawo. Nie byłoby tych nerwowych sytuacji o których piszesz, gdyby wszyscy zjeżdżając używali kierunkowskazu prawego. Sam często bluzgam pod nosem, jak nie mogę wjechać na rondo, przez to że inni nie sygnalizują zjazdu z niego. Link Zgłoś
Gość: Henry Ford Re: Rondo - idea jest prosta IP: *.dsl.bell.ca 03.10.09, 06:51 Caly problem z rondem polega na tym, ze ma ono sens tylko w przypadku ruchu lewostronnego - UK, Australia Japonia, etc. Tam nie trzeba wprowadzac osobnych znakow (A7) - po prostu obowiazuje ta sama zasada pierwszenstwa z prawej strony. Przy ruchu prawostronnym wprowadza sie, niestety nie zawsze, zasade pierwszenstwa z lewj strony dla jadacych na okraglo - i to powoduje problemy. Dla ruchu prawostronnego najlepszym rozwiazanie jest STOP ALL WAYS !!! Link Zgłoś
Gość: driwer Re: Rondo - idea jest prosta IP: *.dynamic.caiway.nl 03.10.09, 09:13 przed zjazdem z rada powinno sie sygnalizowac gdzie sie zjezdza Link Zgłoś
Gość: bertigo Re: Rondo - idea jest prosta IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.10.09, 10:55 W Wielkiej Brytanii, gdzie ronda to 70% skrzyżowań, obowiązuje zasada, że wjeżdżając na rondo o wielu pasach ruchu najpierw ustawiamy się na właściwym dla swojego toru jazdy pasie, a są one dobrze oznaczone, sygnalizujemy kierunkowskazem jak będziemy jechać - czyli - pierwszy zjazd -kierunek w lewo, każdy następny zjazd kierunek w prawo, aż do momentu kiedy mamy zamiar opuścić skrzyżowanie- kierunek w lewo. Bardzo proste, skuteczne rozwiązanie, gdyby jeszcze Brytyjczycy chcieli się do niego stosować!!! Niestety , jeżdżą w myśl zasady - co komu do tego, gdzie ja jadę - ale i tak uważam, że mają najlepszą organizację ruchu w Europie. A propos magicznego ronda - to jest dopiero jazda, jak zobaczysz sam znak przed , to głupiejesz, a wjechać na to rondo i poruszać się po nim - totalna zagadka, dopiero jak objedziesz ze dwa razy i zaskoczysz, że po wewnętrznym pasie można jechać, że tak powiem pod prąd, wszystko staje się prostsze, nie trzeba objeżdżać całego skrzyżowania po dużym łuku w lewo, tylko w prawo, do właściwego zjazdu, mimo wszystko adrenalina skacze jak diabli. Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Rondo - idea jest prosta IP: *.ztpnet.pl 03.10.09, 18:27 Z ronda nie da sie zjechać inaczej jak w prawo, wiec włączanie lewego kierunkowskazu jest bez sensu :))))) Link Zgłoś
bimota Rondo - idea jest prosta 03.10.09, 21:15 Wstep i poczatek artykulu to kompletny bezsens. Dalej juz bardziej logicznie, ala wbrew wielu opiniom, lacznie z projektantami slawnej "Babki" jak sadze. Z koncowka to juz chyba tylko ja sie nie zgadzam, czyli ze pojazdy na rondzie maja ustepowac wjezdzajacym na zielonym swietle. Zreszta, z tego co zrozumialem tramwaj nie musi... Link Zgłoś
Gość: Nielot Re: Rondo - idea jest prosta IP: 91.212.223.* 05.10.09, 11:06 Rondo Babka funkcjonuje dobrze dopóki nie spadnie śnieg, i breja pośniegowa nie zamaskuje namalowanych pasów. Wtedy dopiero adrenalina skacze. Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Rondo - idea jest prosta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.09, 17:33 Czyli nadal nie ma dokładnie powiedziane jak używać kierunkowskazów na rondzie :), Nie zapominajcie włączać przy zjeździe z ronda, to dużo pomaga innym wjeżdżającym i upłynnia ruch na rondzie. Link Zgłoś
Gość: witek Re: Rondo - idea jest prosta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.09, 21:12 "Skąd zatem gigantyczne korki na polskich rondach? " Odp: Z praw fizyki - nie ma możliwości utrzymania takiej prędkości pojazdów jak na węzłach drogowych. Na małych rondach pojazdy poruszają się z prędkościami 10-20 km/h w odstępach 10m - proszę liczyć a nie opowiadać głupot. Ronda są powodem powstawania gigantycznych korków - wystarczy zablokować jeden zjazd, wystarczy pełne obciążenie jednego z kierunków ruchu i klapa .... Tego się nie da wyłączyć - niestety. Na zwiększający się ruch drogowy to nie jest przyszłościowe rozwiązanie - tylko wielopoziomowe bezkolizyjne węzły moi drodzy. Link Zgłoś
Gość: ethouris Re: Rondo - idea jest prosta IP: *.chello.pl 05.10.09, 21:13 @migug (hangug salam i'e'io?) To jest tzw. stara szkoła - moim zdaniem akurat włączanie kierunkowskazu w lewo (czyli w przypadku ronda, w kierunku "do środka") ma więcej sensu, niż ten drugi, bo jak przyjrzysz się czasami samochodom zjeżdżającym z ronda, to zobaczysz, że ten kierunkowskaz "do wewnątrz" jest znacznie lepiej widoczny, niż ten "na zewnątrz", który tak naprawdę widoczny jest dopiero w ostatniej chwili. Co więcej, 90% kierowców zapomina, że należy go włączyć w momencie PRZEJEŻDŻANIA POPRZEDNIEGO WYJAZDU (w stosunku do tego, którym się chce zjechać). Płynność ruchu, jaką wprowadza rondo, to właśnie możliwość "wkręcania się" w ciągłość ruchu, czyli znajdowania nawet krótkich przesmyków, w które można wjechać nie zakłócając ruchu na skrzyżowaniu. Aby to było możliwe, muszą być spełnione dwa warunki: po pierwsze, prędkość pojazdu na skrzyżowaniu nie może być większa, niż prędkość, z jaką przeciętny pojazd wjeżdża na skrzyżowanie z pierwszeństwem (czyli w praktyce jest to ok. 30 km/h), po drugie, pojazd wjeżdżający na rondo musi mieć możliwość stwierdzenia w ciągu ułamka sekundy, że może wjechać. Link Zgłoś
Gość: erres Re: Rondo - idea jest prosta IP: 194.181.22.* 06.10.09, 17:02 Zapomnieliście o rondzie którego nie można objechać. Rondo de Gaulla w Warszawie - wjeżdżając na rondo od strony śródmieścia nie wolno skręcić na rondzie w lewo ani zawrócić - można tylko od razu uciec w prawo albo jechać prosto. Jedyne rondo na świecie na którym nie można poruszać się ruchem okrężnym! Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Rondo - idea jest prosta IP: *.ip.netia.com.pl 06.10.09, 17:06 @ ethouris - o czym ty człowieku mówisz??? przy wjeździe na rondo nie włącza się ŻADNEGO kierunkowskazu bo nie ma to po prostu sensu (bo oczywiste jest, że chcesz się włączyć do ruchu po tym rondzie, czy może nie jest to dla ciebie takie oczywiste??)! Poza tym, nie istnieje coś takiego jak stara szkoła - albo coś jest zgodne z przepisami albo nie! Włączanie kierunkowskazu przy wjeździe na rondo jest nadgorliwością wynikającą z nieznajomości przepisów ruchu drogowego i tyle. I jeszcze jedno - nie radzę używać słów, których nie rozumiesz - nie da się czytać tego, co napisałeś. Link Zgłoś
Gość: GT Re: Rondo - idea jest prosta IP: 193.163.248.* 06.10.09, 17:07 "Proszę opisać jak z kierunkowskazami?? podczas wjazdu, jazdy i zjazdu z ronda" Zjazd z ronda - kierunek w prawo. Zmiana pasa na rondzie - odpowiedni kierunek. Na niektorych duzych rondach lokalni mieszkancy wypracowali sobie dodatkowy kod - np. na rondzie Babka (Radoslawa) w W-wie jesli mijasz zjazd lewym pasem (uzywanym do jazdy na wprost i skretu w lewo) i "krecisz" sie dalej to migasz lewym kierunkowskazem. migug - w swojej wiosce nie musisz tego robic Link Zgłoś
Gość: Normal Re: Rondo - idea jest prosta IP: *.bremultibank.com.pl 06.10.09, 17:09 Radio Erewań! 1. W kodeksie ISTNIEJE pojęcie rondo (skrzyżowanie o ruchu okrężnym) - nawet jest znak - nieprawdaż? 2. Rondo turbinowe. Moim zdaniem niebezpieczne, bo kierunek wyznaczają wyłącznie znaki poziome (linie na asfalcie) , a te bywają niewidocznie - bo wytarte, bo śnieg, itd. Wówczas część ludzi jeździ na pamięć (bo pod śniegiem są pasy) a część zakłada, że to zwykłe rondo. NIE MA NA TO ZNAKU! 3. Rondo angielskie. W Łodzi są przynajmniej dwa skrzyżowania 5-6 dróg i dało się to zrobić bez takich wynalazków. Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: Rondo - idea jest prosta 06.10.09, 17:44 Długo nie mogłam zrozumieć tego magicznego ronda, aż wpadłam na to, że ono jest ... angielskie ! i obowiązuje na nim ruch lewostronny. Link Zgłoś
Gość: hjyu Re: Rondo - idea jest prosta IP: *.zone12.bethere.co.uk 06.10.09, 18:02 @eaxene rondo to nie jest skrzyzowanie. kazdy zjazd z ronda jest to oddzielne skrzyzowanie i tyle. takze wiezdzając na rondo nie pokazujesz kierukowskazem nic bo jedziesz prosto, dopiero podczas zjezdzania z niego pokazujesz kierunek. dlatego tez przed rondem nie masz obowiązku trzymac sie strzałek poniewaz wjazd to nie jest skrzyzowanie tylko dojazd z jednym kierunkiem jazdy,strzałki pokazuja czego mozesz sie spodziewac.. jezeli przed zjazdem z ronda masz strzałki to traktujesz je tak jak na skrzyzowaniu, poniewaz masz dwa kierunki jazdy( skrecasz ,albo jedziesz prosto) czyli aktualne skrzyzowanie Link Zgłoś
Gość: angol Re: Rondo - idea jest prosta IP: 217.206.97.* 06.10.09, 18:31 Magiczne ronda w uk wygladaja kaj koszmar ale tak naprawde swietnie sie po nich jezdzi, jest takie jedno przy lotnisku Heathrow. Link Zgłoś
Gość: malina Re: Rondo - idea jest prosta IP: 217.206.97.* 06.10.09, 18:35 Przed wyjazdem do UK kumpel mi poslal fotke takiego "magicznego ronda" i napisal - Patrz co cie czeka... ;) ja mu na to, ze sa tylko takie 4 w calej anglii, ....teraz codziennie do pracy przejezdzam po takim :0.... Link Zgłoś