Dodaj do ulubionych

w poszukiwaniu rzeczywistosci

IP: *.aster.pl 11.03.10, 20:53
przeglądałem dziś ceny nieruchomosci na rynku wtórnym muranów
i rozstrzał cenowy za m2 jaki podaja własciciele jest niesamowity
dla przykładu
- mieszkanie do remontu jednostronne 2 pokoje cena za metr 7800
- 3 pokoje do remontu mieszkanie trójstronne cena za metr 10200
- mieszkanie 3 pokoje jednostronne ale wszystko zrobione 10000
- i mógłbym jeszcze tak długo wypisywac
czy na r. wtórnym nie działa zasada im wiekszy metraż tym defacto
mniej $ za metr sie płaci?
jaki przedział cenowy Waszym zdaniem dajmy na to na Muranowie jest
na chwilę obecną akceptowalny i dla sprzedajacego i kupującego ,
chodzi mi o taka sprawiedliwa cenę, godziwą

wiem że rynek powinien wszystko regulowac ale obserwujac rynek
warszawski mozna zauważyc że od kilku dobrych miesiecy jest stagnacja
Obserwuj wątek
    • Gość: mke_asseco Re: w poszukiwaniu rzeczywistosci IP: *.acn.waw.pl 11.03.10, 23:34
      Część osób odpowie Ci że ceny powinny spaść o 30-40%
      Część powie Ci że ceny się utrzymają a nawet wzrosną.
      A ja Ci powiem kup takie mieszkanie na jakie Cię stać lub jeśli Ci
      się to bardziej opłaca wynajmuj :]
      Ceny rzeczywiście są oderwane od rzeczywistości, ale taką mamy
      aktualnie rzeczywistość ;(
      Kiedy to się zmieni? jedni powiedzą że niedługo inni że wcale ...
    • sammler Re: w poszukiwaniu rzeczywistosci 12.03.10, 15:20
      Gość portalu: denilson napisał(a):

Zauważ, że problem jest szerszy - nie tylko metraż, ale i stan budynku, lokalizacja, rodzaj budulca itp. w niewystarczającym stopniu różnicują ceny mieszkań. Większość cen zamyka się w przedziale 9-10 tys. za m2, bez względu na te wszystkie parametry. Bo tak!

> [...]
      > wiem że rynek powinien wszystko regulowac ale obserwujac rynek
      > warszawski mozna zauważyc że od kilku dobrych miesiecy jest stagnacja

I tutaj trafiłeś w sedno. Stagnacja oznacza tyle, że rynek nie jest w stanie wyznaczyć nowego poziomu ceny równowagi. Sporadyczne transakcje nie pozwalają na wyznaczenie nowego punktu odniesienia. Ludzie muszą się "naocznie" przekonać, że cena bliższa równowagi zamyka się w przedziale 6-7 tys. zł/m2 a nie 9-10 tys., jak jeszcze większość zdaje się sądzić. Nie ma transakcji, nie ma obiektywnego miernika wartości.

Poza tym niebagatelne znaczenie ma mentalność i nieznajomość ekonomii przez Polaków, nierozumiejących, że mieszkanie to towar jak każdy inny, którego sprzedażą rządzą określone prawa. Polacy mają dziwny, mocno sentymentalny stosunek do mieszkań/domów. A jak ktoś już się poczuł milionerem, łatwo z tej wizji nie zrezygnuje. Dlatego właśnie jeszcze dziś można spotkać oferty nor (dosłownie) po 10 czy 11 tys. za m2, które coraz częściej wystawiają sami właściciele, bo agencje pośrednictwa już ich nie chcą przyjmować "na stan".

Wiele osób może czekać ze sprzedażą i będzie czekać jeszcze długo licząc na cud. Jednak nie wszyscy. Przede wszystkim ci, którzy mieszkania w celach inwestycyjnych kupowali na kredyt w latach 2007-2008.

Gdy w pełni zacznie obowiązywać rekomendacja T rynek nieruchomości zacznie się jednak dusić. Deweloperzy - wbrew swoim wcześniejszym pogróżkom - wcale nie wstrzymują budów, a ofert na rynku wtórnym też raczej nie ubywa (jest wręcz przeciwnie). Ceny muszą spaść - nie ma rady. Takie jest odwieczne prawo natury - jak czegoś jest dużo, jego relatywna wartość jest mniejsza.

S.
    • Gość: czesiu Re: w poszukiwaniu rzeczywistosci IP: 85.222.87.* 12.03.10, 19:48
      tylko oferty najniższe cenowo w danym standardzie, wieku, lokalizacji sie
      sprzedają, więc jak już koniecznie chcesz kupić rzomawiaj wyłącznie z tymi
      rozsądniejszymi właścicielami, zbyt zachłannych olewaj

Pamietaj o tym, że najem jest teraz dużo tanszy od kosztow miesięcznych kupna
      mieszkania. tak dysproporcja nie może trwać długo. Ceny najmów nie rosną,
      przeciwnie, więc dla cen mieszkań mamy jedyny możliwy kierunek - na południe
    • Gość: daria Re: w poszukiwaniu rzeczywistosci IP: *.chello.pl 19.03.10, 13:56
      w takich miejscach jak Muranów duże znaczenie ma czy lokal jest przed czy po
      remoncie. Jeśli przed - to może oznaczać, że jest to oryginał po babci/dziadku
      ostatnio remontowany 50 lat temu. A to oznacza kapitalny remont z kładzeniem
      nowej elektryki, rur itd i to oznacza, że trudno się zmieścić w cenie niższej
      niż 2 k za metr (bez wodotrysków, zwyczajny, współczesny standard). Poza tym
      Muranów wolski a Muranów śródmiejski mają różne standardy (np. na Woli są
      bloczki z klatką schodową pod chmurką i lokalami socjalnymi wokół). No i kwestia
      piętra. Bloki na Muranowie mają po 3-4 piętra i wysoki parter na gruzach po
      getcie. Nie ma tam wind. Wspinanie się na 5 piętro to już nie dla każdego. No i
      stąd różnice cenowe.
    • rumun_navigator Re: w poszukiwaniu rzeczywistosci 19.03.10, 18:33
      Tu masz kilka przykładów cen transakcyjnych tnij.org/f8i2
      • rumun_navigator A tutaj Wola 19.03.10, 18:49
        tnij.org/f8i6
        Trudno w to uwierzyć, ale ktoś sprzedał karaluchownie(osiedle na
        Żelazną Bramą) za 9k/metr A rok temu były już oferty po 6,5 :(
        • Gość: oleg idealne dla.... IP: *.spray.net.pl 19.03.10, 21:02
          > A rok temu były już oferty po 6,5 :(

a mozesz je prosze tutaj zlinkowac? w sensie stron z bannerem sprzedane i opisem:

"Idealne dla: młodej rodziny z dziećmi, singla lub rodziny bez dzieci, studenta"

lub tez

"Idealne dla: młodej rodziny z dziećmi, rodziny ze starszymi dziećmi, singla
          lub rodziny bez dzieci"

LOL!!! :) :)
          • rumun_navigator Re: idealne dla.... 19.03.10, 21:18
            a mozesz je prosze tutaj zlinkowac? z bannerem sprzedane

A bez bannera się nie liczy? Jeśli droższe oferty się sprzedają to
            chyba te tańsze tym bardziej. W każdym razie w czasach zawieruchy na
            początku 2009r kilka takich ofert było i nawet chyba jedną linkowałem
            tutaj... Ten wątek:
            forum.gazeta.pl/forum/w,106,99166446,99166446,blok_z_lanego_betonu_.html?wv.x=2
            • Gość: oleg Re: idealne dla.... IP: *.spray.net.pl 19.03.10, 21:31
              > A bez bannera się nie liczy?

no nie bardzo. skoro bez bannera sie liczy, to po co zlinkowales do informacji z
              bannerem?

oj, cos mnie to nie przekonuje :(

ja mam tu bez bannera - tez jest good ??

dom.gratka.pl/tresc/397-29547680-mazowieckie-warszawa-mokotow-egejska.html#cd9a020d7ca7e1f7,1
              • rumun_navigator Re: idealne dla.... 19.03.10, 22:07
                To zależy co chcesz osiągnąć. Jeśli zamieszczasz tę ofertę dla
                porównania z tym mieszkaniem na Grzybowskiej to nie może.

A wcześniej linkowałem do oferty z bannerem bo kolega chciał wiedzieć
                za ile mieszkania w Śródmieściu realnie się sprzedają. No i wie.
                • Gość: oleg Re: idealne dla.... IP: *.spray.net.pl 19.03.10, 22:15
                  > To zależy co chcesz osiągnąć

od czego zalezy?

>Jeśli zamieszczasz tę ofertę dla
                  > porównania z tym mieszkaniem na Grzybowskiej to nie może.

Nie rozumiem do konca o co Tobie chodzi, ale sprobuje odpowiedziec...

Zatem... Nie. Zamieszczam ja z zupelnie innego powodu

oto on:

> " :( "

>A rok temu były już oferty po 6,5 :(

bo nie rozumiem tego stwierdzenia. ma ono oznaczac, ze ofert za 6,5 juz nie ma
                  teraz? rok temu to 2009, a teraz 2010. nie ma takich juz?

> A wcześniej linkowałem do oferty z bannerem bo kolega chciał >wiedzieć
                  > za ile mieszkania w Śródmieściu realnie się sprzedają.

Nie prawda, teraz wie jak wyglada strona z bannerami. tylko tyle.

pozdro!
                  • rumun_navigator Re: idealne dla.... 19.03.10, 22:24
                    > oto on:
                    > > " :( "
                    > >A rok temu były już oferty po 6,5 :(

To stwierdzenie odnosiło się do mieszkań na osiedlu za Żelazną Bramą.
                    Sorry, ale jeśli porównujesz Sadybę z okolicami Grzybowskiej/Jana
                    Pawła to znaczy, że brakuje Ci absolutnie podstawowego wyczucia rynku.

> Nie prawda, teraz wie jak wyglada strona z bannerami.

Acha! Czyli sądzisz, że informacje o transakcjach MH są nieprawdziwe,
                    tak?
                    • Gość: oleg Re: idealne dla.... IP: *.spray.net.pl 19.03.10, 22:32
                      > Sorry, ale jeśli porównujesz Sadybę z okolicami Grzybowskiej/Jana
                      > Pawła to znaczy, że brakuje Ci absolutnie podstawowego wyczucia >rynku.

Sorry, ale sie zgodzam z cala skrucha :)
                      Nie mam podstawowego wyczucia rynku :) Nie pracuje po prostu w nieruchmosciach.

Tylko nie wiem po co dodajesz oferty z Woli? Jesli je dodajesz, to czy masz to
                      podstawowe wyczucie rynku? Wszak odnosnisz sie do mieszkan w okolicach Jana Pawla.

A tak zupelnie serio, jako normalny warszawiak planujacy z zona dzieci wole
                      Sadybe niz Grzybowska. Powaznie!

> Acha! Czyli sądzisz, że informacje o transakcjach MH są >nieprawdziwe,
                      > tak?

Sadze, ze nie sa dowodem iz nagle z 6,5 tys ceny wzrosly w ciagu roku do ~8,5
                      tys. a dokladnie taka teze prezentujesz w tym poscie

forum.gazeta.pl/forum/w,106,108573147,108952229,A_tutaj_Wola.html
                      zdrowka!
                      • rumun_navigator Re: idealne dla.... 19.03.10, 22:37
                        > Nie mam podstawowego wyczucia rynku :)[...] > Tylko nie wiem po co
                        dodajesz oferty z Woli?

Właśnie dlatego pytasz. Granice między Wolą a Śródmieście są w
                        odniesieniu do rynku nieruchomości.... hmm... umowne.

A tak zupelnie serio, jako normalny warszawiak planujacy z zona dzieci
                        wole Sadybe niz Grzybowska. Powaznie!

Znam takich, którzy wolą Ząbki, ale czy to coś zmienia?

Sadze, ze nie sa dowodem iz nagle z 6,5 tys ceny wzrosly w ciagu roku
                        do ~8,5

Pewnie, ze nie są. To tylko przykłady, które mogłyby taki dowód
                        ilustrować.
                        • Gość: oleg Re: idealne dla.... IP: *.spray.net.pl 19.03.10, 22:50
                          > Pewnie, ze nie są. To tylko przykłady, które mogłyby taki dowód
                          > ilustrować.

A co moze ilustrowac moj link do oferty z gratki? Czym sie rozni od Twoich
                          przykladow?
                          • rumun_navigator Re: idealne dla.... 19.03.10, 23:22
                            > A co moze ilustrowac moj link do oferty z gratki? Czym sie rozni od
                            Twoich przykladow?

To, że mimo najlepszych chęci nie znalazłeś niczego co mogło by się
                            mierzyć z ofertą, którą niegdyś podlinkowałem. Różni się tym, że
                            generalnie Grzybowska to lokalizacją z absolutnego topu, a Egejska to
                            dolne rejony stanów średnich.
                            • Gość: oleg Re: idealne dla.... IP: *.spray.net.pl 19.03.10, 23:36
                              > To, że mimo najlepszych chęci nie znalazłeś niczego co mogło by się
                              > mierzyć z ofertą, którą niegdyś podlinkowałem.

Nie to, tylko tym, jeśli już chcesz podyskutować. Jednak forma ("prawidłowe
                              posługiwanie się ojczystym językiem") ma znaczenie - przynajmniej dla mnie.
                              Pamiętaj proszę o tym. Dziękuję!

Nie oceniaj moich chęci. Moja największa chęcią dzisiaj wieczorem, było
                              wyłowienie wszystkich szumowin. Chciałem mięć kryształ. Nie wmawiaj mi niczego
                              innego.

Twojej oferty w podanym przez Ciebie wątku nikt nie odnalazł. Ja po tak długim
                              czasie również niestety nie.

A argument Grzybowska (z absolutnego topu!! ;) vs Egejska pozostawiam do
                              poważnego przemyślenia. Ale to jutro, spokojnej nocy :)
                              • rumun_navigator Re: idealne dla.... 20.03.10, 10:29
                                > Twojej oferty w podanym przez Ciebie wątku nikt nie odnalazł.
                                Bo może się cholera, sprzedała? Ale jeśli ktoś śledził w tym czasie
                                rynek to pewnie tę i podobne oferty pamięta.

> Nie oceniaj moich chęci
                                To wolny kraj. Każdy może oceniać to co chce

>A argument Grzybowska (z absolutnego topu!! ;) vs Egejska pozostawiam
                                do poważnego przemyślenia

Obawiam się, że nie ma co myśleć nad rzeczami oczywistymi
                          • Gość: oleg Re: idealne dla.... IP: *.spray.net.pl 19.03.10, 23:24
                            > Czym sie rozni od Twoich
                            > przykladow?

Odpowiedz brzmi: "Niczym".

Skończyłem gotować bulion, trochę mi się zeszło, wiec odpowiadam za Ciebie.

sweet dreams!

www.youtube.com/watch?v=C__iagLKeJI
                            ps. spoko, dam znać jak smakował. Na podstawie rzeczywistych opinii znajomych
                            zaproszonych na sobotę.
                            • rumun_navigator Re: idealne dla.... 20.03.10, 10:24
                              Odpowiedz brzmi: "Niczym".
                              Bo? Ty wolisz akurat Sadybę?

Tylko pamiętaj, że to tylko kilka opinii i że nie możesz na tej
                              podstawie twierdzić, że bulion jest smaczny lub nie.
                        • Gość: Ip Re: idealne dla.... IP: *.182.36.57.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.03.10, 22:56
                          i znow ten belkot rumuna.Wyjatkowa menda
                          • Gość: xx Mieszkanie jest warte tyle.... IP: *.jmdi.pl 20.03.10, 12:41
                            ...mieszkanie jest warte tyle, ile ktoś za nie zapłaci a nie tyle
                            ile ktoś chce w ogłoszeniu.

Ja również moge wystawić mieszkanie za milion zł. i czy jest tyle
                            warte..
                            Jesli szukasz mieszkania to chodź oglądaj i zbijaj cene..

Pozdrawiam
                          • Gość: badboy Re: idealne dla.... IP: *.chello.pl 20.03.10, 16:36
                            proponuję, dla wspólnego dobra zaprzestać używania słowa 'spadek' w odniesieniu
                            do cen, marż, kosztów budowy itp. jeśli zamiast tego zaczniemy mówić np.
                            ujemny wzrost, wtedy rumun da nam święty spokój, bo wszyscy będą mówić o
                            wzrostach a on osiągnie stan nirvany i zniknie albo znajdzie inne forum,
                            czego wszystkim życzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka