Gość: BAAART IP: *.devs.futuro.pl / *.devs.futuro.pl 19.02.04, 21:30 Czy są jakieś przepisy mówiące o ilości gniazdek w pokojach, kuchni, łazience. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BAAART Re: iNSTALACJA ELEKTRYCZNA IP: *.devs.futuro.pl / *.devs.futuro.pl 21.02.04, 07:58 Hej hej. Czy nikogo to nie interesuje czy nie ma przepisów na ten temat. Ja gdzieś znalazłem że w kuchni powinno być minimum 5 a w pokojach jedno na 5 m2 ale to były raczej sugestie dla osób planujących niż odniesienia do konkretnych zapisów prawnych. Pozdrowienie Baaaaaaaaaart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8038mmk Re: iNSTALACJA ELEKTRYCZNA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.04, 19:29 Częściowo ta kwestia precyzowana jest przez ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych,jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie. a konkretnie przez paragrafy 188 i 189 Cytuję: § 188..1.Obwody odbiorcze instalacji elektrycznej w budynku wielorodzinnym należy prowadzić w obrębie każdego mieszkania lub lokalu użytkowego. 2.W instalacji elektrycznej w mieszkaniu należy stosowaç wyodrębnione obwody:oświetlenia,gniazd wtyczkowych ogólnego przeznaczenia,gniazd wtycz- kowych w łazience,gniazd wtyczkowych do urządzeƒ odbiorczych w kuchni oraz obwody do odbiorników wymagających indywidualnego zabezpieczenia. § 189..1.Pomieszczenia w mieszkaniu należy wyposażać w wypusty oświetleniowe oraz w niezbędnà liczbę odpowiednio rozmieszczonych gniazd wtyczkowych. 2.Instalacja oświetleniowa w pokojach powinna umożliwiać załączanie źródeł światła za pomocą łączników wieloobwodowych. Jak widać, rozporządzenie nie precyzuje ile gniazdek powinno być w pomieszczeniach, pośrednio mówi tylko że gniazdka mają być w pokojach kuchni i łazience Ważnym zapisem jest, że wypust oświetleniowy w każdym pokoju powinien mieć przynajmniej dwa obwody, w 2003 roku oglądałem kilka mieszkań które nie spełniały tego wymogu i trud kucia tynku i odpowiednich przeróbek spadał na kupującego podczs gdy developer oszczędzał w ten sposób jakieć 30-40PLN na lokalu. Uwaga rozporządzenie jest na tyle świeże, że mogą jeszcze zdarzyć się inwestycje rozpoczęte przed jego wejściem w życie - w starej wersji rozporządzenia tych zapisów raczej nie było Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś