Dodaj do ulubionych

rodzina na swoim od kwietnia

IP: 62.29.248.* 24.03.10, 09:11
czy wiadomo już jakie będą limity w Warszawie?
Obserwuj wątek
    • Gość: analytyk Re: rodzina na swoim od kwietnia IP: *.ip.netia.com.pl 24.03.10, 09:54
      a co, juz ustalasz cennikowy pulap kwietniowych promocji?

3200.
      • Gość: jan Re: rodzina na swoim od kwietnia IP: 62.29.248.* 24.03.10, 10:33
        nie po prostu kupuję mieszkanie i mam wynegocjowana cenę 7699, wniosek w banku
        będę składać już w kwietniu i nie wiem czy mogę taką cenę wpisać na umowę bo nie
        wiem jakie limity będą w kwietniu
        • Gość: dawajdalej Re: rodzina na swoim od kwietnia IP: *.home.aster.pl 24.03.10, 11:33
          dosłownie przed chwilą dostałem wskaźniki mieszkaniowe z biura prasowego wojewody:

dla warszawy - 5912 zł
          dla mazowsza - 4110

czyli o ile dobrze licze będą jeszcze wyższe!!

bo do RnS liczy się je z przelicznikiem 1,4 ( tak napisane jest na stronie BGK)

dla Wawy - 5912 zł x 1,4 = 8276 zł
          dla mazowsza - 4110 x 1,4 = 5754 zł

czyli apartamenty w centrum mozna już za to kupować!! gorzej z pruszkowem,
          piastowem czy piasecznem.

• Gość: jan Re: rodzina na swoim od kwietnia IP: 62.29.248.* 24.03.10, 11:53
            dla mnie to super, bez problemów teraz kupię mieszkanie
          • Gość: badboy Re: rodzina na swoim od kwietnia IP: *.chello.pl 24.03.10, 11:57
            jeżeli to prawda, to jest to skandaliczna decyzja, nie uzasadniona żadnymi
            racjonalnymi przesłankami!!! pan wojewoda chyba nieźle wziął w łapę, bo chyba
            nie liczy na kolejną kadencję?
            • Gość: dd Re: rodzina na swoim od kwietnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.10, 13:05
              > jeżeli to prawda, to jest to skandaliczna decyzja, nie uzasadniona żadnymi
              > racjonalnymi przesłankami!!! pan wojewoda chyba nieźle wziął w łapę, bo chyba
              > nie liczy na kolejną kadencję?

Nie, wynika po prostu ze sposobu liczenia tych wskaźników. Ale to już raczej
              ostatnia podwyżka RnS. Następna zmiana będzie albo w dół, albo w ogóle
              zlikwidują to rozdawnictwo jak w budżecie będą pustki.
          • sammler Re: rodzina na swoim od kwietnia 24.03.10, 12:55
            Ten "limit", to jeśli dobrze rozumiem "średni wskaźnik przeliczeniowy kosztu odtworzenia 1 m2 powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych", który stawa definiuje jako iloczyn współczynnika 1,4 oraz średniej
            arytmetycznej dwóch ostatnio ogłoszonych wartości wskaźnika przeciętnego kosztu budowy 1 m2 powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych ogłaszanego przez wojewodę w Dzienniku Urzędowym województwa.

Dla Warszawy dwa ostatnio opublikowane wskaźniki miały wartość:

- na okres od 1 października 2009 r. do 31 marca 2010 r. - 5536,4 zł (dla województwa mazowieckiego 4528,3 zł),
            - na okres od 1 kwietnia do 30 września 2010 r. - 5912 zł (dla województwa: 4110 zł).

Wartość limitu powinna więc wynosić: 1,4 * (5536,4 + 5912) / 2 = 8013,88 zł.

Ktoś powinien zweryfikować sposób, w jaki wojewoda dokonuje szacunku (zgodnie z ustawą: na podstawie aktualnych danych urzędu statystycznego, opracowanych wg powiatów oraz własnych analiz).

S.
            • Gość: spoonman Re: rodzina na swoim od kwietnia IP: *.147.236.203.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.03.10, 21:06
              To je pikne!

Prezes DomDevelopment i Polskiego Związku Firm Deweloperskich
              niejaki Pan Szanajca ostatnio przyznał, że "na rozpoczynanych
              obecnie inwestycjach można bardzo dobrze zarobić, bo koszty budowy
              są o ponad 20 proc. niższe niż w okresie boomu."

Z kolei wojewoda mazowiecki ustalił z kolei zupełnie inne koszty.

Co o tym myślec?:) Doradźcie!
              • Gość: dd Re: rodzina na swoim od kwietnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.10, 21:18
                > To je pikne!
                >
                > Prezes DomDevelopment i Polskiego Związku Firm Deweloperskich
                > niejaki Pan Szanajca ostatnio przyznał, że "na rozpoczynanych
                > obecnie inwestycjach można bardzo dobrze zarobić, bo koszty budowy
                > są o ponad 20 proc. niższe niż w okresie boomu."
                >
                > Z kolei wojewoda mazowiecki ustalił z kolei zupełnie inne koszty.
                >
                > Co o tym myślec?:) Doradźcie!

Należy przeczytać z czego wyliczany jest wskaźnik i wszystko będzie jasne.
                Następna zmiana limitów najprawdopodobniej w dół.
    • gorbibanki Re: rodzina na swoim od kwietnia 24.03.10, 12:35
      Jeżeli nie zmieniła się metodologia to tylko poprawię kolegę który
      robił wyliczenia.
      Warszawa - 8013,88
      Mazowieckie - 6046,81
      Dla kupujących singli niestety znowu wzrosty :(
      • poszi Dane są oficjalne 24.03.10, 12:45
        Dane wskaxnika przeliczeniowego są oficjalne:
        bip.mazowieckie.pl/cmsws/page/?D;1293
        Po uśrednieniu ostatnich dwóch i przemnożeniu przez 1,4 mamy istotnie

> Warszawa - 8013,88
        > Mazowieckie - 6046,81

Takie będą wskaźniki od 1 kwietnia przez najbliższe poł roku.

Rumun będzie się obnosił tym przez podobnie długi czas :)
        • Gość: www Re: Dane są oficjalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.10, 13:07
          a może w końcu ktoś tu przyzna, że rumun jednak miał rację?

rumun, nie ważne czy to naganiacz czy nie naganiacz, jako jeden z
          nielicznych tu trafnie opisuje to co się obecnie dzieje na rynku.
          marzenia pozostawia czesiom, ziutkom czy innym steadim.
          dziwi mnie tylko, że mu się tak chce pie.olić jak całe forum
          przeciwko niemu inwektywy śle.
          pozdro rumun i dowal coś do pieca, żeby frustratów znowu wkurzyć.

• Gość: czesiu Re: Dane są oficjalne IP: *.tpnet.pl 24.03.10, 13:22
            siedzi w tym biznesie to i ma odpowiednie informacje od szefostwa, kumasz? oczywiście że tak z tej samej stajni www jesteś
            potwierdza to wyłącznie, że jest pieskiem na smyczy pazernych devów i bankierów

kolejna sprawa to czy ta podwyżka RnS wpłynie na wysokość cen?
            poprzednia raczej tego nie dokonała

ceny i tak cały czas balansują po granicy możliwości większości kredyciarzy, więc nie spodziewałbym się rewolucji,
            tym bardziej, że budżet się wali a banki muszą rezerwy zwiększać

jeśli chodzi o marzenia to ty www i twój oblubieniec rumun_naganiator od 3 lat macie w tym ogromne doświadczenie, co miesiąc przecież ogłaszacie odbicie, niemalże wystrzał w górę cen a tu co miesiąc dupa blada

z tym RnS to tak jak z podatkami ciągłe ich podnoszenie wcale nie musi zapewniać większych zysków
            • rumun_navigator Re: Dane są oficjalne 24.03.10, 14:52
              > siedzi w tym biznesie to i ma odpowiednie informacje od szefostwa,
              kumasz?

Niezłe to szefostwo. Już pół roku temu wiedziało co i jak :)
              • gorbibanki Re: Dane są oficjalne 24.03.10, 15:37
                W zasadzie konstrukcja wskaźnika RNS jest taka, że dokładnie pół
                roku temu można było to przewidzieć.

1.04.2010r.- 30.09.2010r. 4110,0 zł. 5912,0 zł.
                1.10.2009r. - 31.03.2010r. 4528,3 zł. 5536,4 zł.
                1.04.2009r. - 30.09.2009r. 3385,0 zł. 5463,0 zł.

Wystarczyło, że koszt odtworzenia będzie większy od tego z
                1.04.2009r. - 30.09.2009r.
                i wskaźnik RNS idzie do góry.
              • Gość: czesiu Re: Dane są oficjalne IP: 85.222.87.* 24.03.10, 17:55
                szefostwo twe zna dokładnie dane z któych wskaźnik sie wylicza
                więc nic tu nadzwyczajnego nie ma
                sługusie, wrogu społeczeństwa

to i tak wam nic nie pomoże, wyłącznie przedłużacie swą biznesową agonię
                • rumun_navigator Re: Dane są oficjalne 24.03.10, 18:03
                  Tak, tak. Znało je jeszcze zanim developerzy zaczęli wypełniać
                  ankiety... :)

sługusie, wrogu społeczeństwa
                  WOW. Widzę, że walka klas zaostrza się. Czy już pisałem, że zawodowo
                  nie mam absolutnie nic wspólnego z branżą nieruchomości?
                  • Gość: czesu Re: Dane są oficjalne IP: 85.222.87.* 24.03.10, 18:18
                    zaostrza się?, mylisz się, od dawna piszę o tym, może innymi słowami
                    walka klas....każdy kto popiera, przykłada się w jakikolwiek sposób do pompowania bańki mieszkaniowej szkodzi społeczeństwu i jeśli nie uda mu sie wskoczyć do kasty władcow tychże akcji to działa w gruncie rzeczy przeciw sobie
                    zostałeś już przyjęty czy cały czas liżesz dupska
                    • Gość: Guzik Re: Dane są oficjalne IP: *.bosbank.pl 25.03.10, 08:46
                      Tego u ludzi nie kumam, wolą walczyć z bogatymi i siedzieć w biedzie
                      niż samemu stać sie bogatymi. Gdzie tu sens, logika, ambicje itp?
                      • black_monday Re: Dane są oficjalne 25.03.10, 09:54
                        właśnie, dajcie żyć deweloperce
                        greed is good
                      • ten_tego_ten Bośbank walczy o klientów? :-) 25.03.10, 12:34
                        Gość portalu: Guzik napisał(a):
                        > Tego u ludzi nie kumam, wolą walczyć z bogatymi i siedzieć w biedzie
                        > niż samemu stać sie bogatymi. Gdzie tu sens, logika, ambicje itp?

Chcesz żeby mówili o Tobie "człowiek sukcesu"?
                        Nie siedź w wynajmowanym mieszkaniu na bieda-Mokotowie! Weź kredyt w Banku
                        Ochrony Środowiska na 400 000 zł i kup przytulną kawalerkę na prestiżowej
                        Białołęce!* Dołącz do elity młodych, ambitnych, dynamicznych mieszkańców
                        BOŚ-kawalerek!

drobnym druczkiem:
                        *już za 40 lat kawalerka będzie Twoja. Miesięczna rata 2485,73 zł. Suma rat i
                        odsetek 1 986 296,12 zł. Szczegóły na
                        www.bosbank.pl/?page=kalkulatory_kredytowe)
                        • Gość: Guzik bogaty nie znaczy majątek wys. 400K IP: *.bosbank.pl 25.03.10, 14:05
                          ten_tego_ten dla mnie bogaty to nie ten co ma mieszkanie na kredyt,
                          tylko ten co to i jeszcze setke innych mieszkań sprzedał
                          (przynajmniej w odniesieniu do wątku i forum)
                          • ten_tego_ten Re: bogaty nie znaczy majątek wys. 400K 25.03.10, 15:25
                            Nie wiem kim jesteś w tym banku, ale rzucając na forum coś w stylu ~bądźcie
                            ambitni, pracujcie więcej i bogaćcie się, zamiast narzekać, że ktoś robi was w
                            trąbę~ przypominasz trochę orwellowskie świnie, zwracające się do innych zwierząt.
          • rumun_navigator Re: Dane są oficjalne 24.03.10, 18:14
            Dzięki za słowa otuchy. W sumie sam sobie zadaje pytanie po co ja tu
            siedzę... Chyba po prostu pociągają mnie szaleńcy :)

> a może w końcu ktoś tu przyzna, że rumun jednak miał rację?
            Wiesz, ja straciłem wszelką wiarę w reformowalność tego środowiska po
            wynikach sprzedaży za ostatni kwartał 2009r. Jeśli ktoś jest w stanie
            przejść obojętnie wobec wzrostu sprzedaży o 40% to znaczy, że jest w
            stanie zignorować wszystko.

Pozdrawiam.
            • Gość: czesiu Re: Dane są oficjalne IP: 85.222.87.* 24.03.10, 18:30
              wyniki sprzedaży kredytów w 2009r vs 2008 - spadek o 30% czynią dane devów
              serwowane akcjonariuszom mało istotnymi
              rynek mieszkaniowy to nie tylko devowskie ciemne studnie ale parokrotnie większy
              rynek wtórny
              całościowo mamy 30% spadek ilości kredytów, który wg naganiaczy spowoduje wzrost
              cen?
              nawet kiedy tylko w w wawie u devow mamy 30tys mieszkań czekajacych na kupca +
              dużo, dużo więcej na rynku wtórno-pierwotny z wtórnym

a miało na wiosne wg znawców od srzedażyzabraknąć mieszkań w ofercie devów :-)
              a któż to takie sny miał ?
            • maxgazeta.pl Ty tu pracujesz 24.03.10, 18:45
              rumun_navigator napisał:

> Dzięki za słowa otuchy. W sumie sam sobie zadaje pytanie po co ja tu
              > siedzę... Chyba po prostu pociągają mnie szaleńcy :)

Siedzisz tu bo Ci za to placa,mialbys chociaz odwage przyznac ze HomeBroker to
              Twoj pracodawca.
              • rumun_navigator Re: Ty tu pracujesz 24.03.10, 19:40
                Niestety nie, ale jeśli Tobie będzie z tym łatwiej, to możesz tak
                myśleć. Co ciekawsze gdybyś porozmawiał ze mną w realu to pewnie bez
                wachania uznałbyś, żem spadkowiecz. Mieści Ci się to w głowie?
                • maxgazeta.pl Re: Ty tu pracujesz 24.03.10, 19:58
                  Akurat rozmowa z Toba to jedna z ostatnich rzeczy na jaka mialbym ochote,z Toba
                  sie nie da rozmawiac z przyczyn ktore wszyscy na forum znaja-i nie chodzi tu o
                  Twoje naganiactwo czy prace w HB.

Wiekszosc ludzi woli nizsze ceny niz wyzsze,takze ludzie pracujacy przy
                  kredytach,"posrednicy" bo im wiekszy ruch w interesie tym lepiej, wiec jestem w
                  stanie uwierzyc ze tez jestes spadkowiczem.Wiec miesci mi sie w glowie jak
                  najbardziej.

Przy okazji-korzystaj ze slownika jesli zasady ortografii sa Ci obce;)
                  • rumun_navigator Re: Ty tu pracujesz 24.03.10, 21:09
                    Przy okazji-korzystaj ze slownika jesli zasady ortografii sa Ci
                    obce;)

Nie możliwe.
        • black_monday Re: Dane są oficjalne 24.03.10, 13:11
          poszi napisał:
          > Takie będą wskaźniki od 1 kwietnia przez najbliższe poł roku.
          > Rumun będzie się obnosił tym przez podobnie długi czas :)

Przecież według niego to KZS przecenia RnS, w tym jej rolę w hamowaniu spadków :-)
          • Gość: dawajdalej Re: Dane są oficjalne IP: *.home.aster.pl 24.03.10, 14:17
            przepraszam za pomyłkę przy obliczeniach :) myslałem że bierze się tylko ostatni
            wskaźnik

a co do dyskusji, to moim zdaniem pewne granice zostały przekroczone 8 tys w
            Wawie i 6 tys poza to naprawdę już spora kwota!

to już nie jest Rodzina na Swoim tylko Bogata Rodzina na Swoim, i może
            rzeczywiście nie spowoduje to wzrostu cen, ale na pewno nie przyczyni się do
            spadku....
            • Gość: czesiu Re: Dane są oficjalne IP: *.tpnet.pl 24.03.10, 14:29
              > to już nie jest Rodzina na Swoim tylko Bogata Rodzina na Swoim, i może rzeczywiście nie spowoduje to wzrostu cen, ale na pewno nie przyczyni się do spadku....

czy z pewnością nie przyczyni się do spadku cen?
              a może właśnie na odwrót?

jak ktoś wystawia teraz za 8,5tys i nie może znaleść klienta
              to może wystawi za 8tys aby zmieścić się w limicie, prędzej przełknie te 500zł "straty" na metrze niż około 800zł przy poprzednije stawce RnS

jeśli ten co miał za 8,5 tys sprzeda za 8tys
              to myślisz, że ten co miał za 7,8tys podniesie do 8tys?
              ja sądzę, że zostanie zmuszony do zejścja na 7,5tys

pamiętaj, że ceny idą cały czas po bandzie, przy aktualnej zdolności kredytowej i popycie nie ma miejsca na wzrosty
        • Gość: Irfan Developerzy z rumunem otworzą szampana IP: *.aster.pl 24.03.10, 14:49
          Będzie dużo radości i krzyku, jechania po KZSach. A potem... cisza... Nikt nie
          puka do biura... Nikt nie dzwoni...
          Gdzie te tłumy jelonków? Gdzie ta sprzedaż do nieba? Przecież miało być tak
          pięknie!!!
      • rumun_navigator Czy ja dobrze wiedzę? 24.03.10, 16:52
        > Dla kupujących singli niestety znowu wzrosty :(

Czyżby kolejnego "twardego" KZS-owicza ciemność pochłoneła? Nic nie
        pisze całymi tygodniami, aż tu nagle wpada i bluźni?

Co tam, Panie w działkach? Spada, rośnie? Bo nie śledzę ostatnio.
        • gorbibanki Re: Czy ja dobrze wiedzę? 24.03.10, 21:28
          Wiesz co szczoch ? Mnie już wszystko jedno. Rośnie, spada wsjo rawno.
          Wykupiłem coś co nazywam swego rodzaju orginalnym ubezpieczeniem.
          Będzie rosło to bedę zadowolony bo zadziała ubezpieczenie. Będzie
          spadało to będe zadowolony bo taniej kupię wymarzony dom na
          wymarzonej działce. 3 lata czekania mi wystarczy. Stałem się
          pragmatykiem i potrafię się do tego, w odróżnieniu od Ciebie,
          przyznać.
          • Gość: jacek ja tez juz nie moge czekac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 08:13
            czekalem juz wiele lat

chce kupic male mieszkanko od deva a i tak musze sie zaladowac LTV pod dach

dobrze ze franciszek jest tani to mozna jeszcze brac kredyty

nie ma co sluchac tego forum bo skonczy sie jak golodupiec

juz mam wybrany kwadracik i bede w niego wchodzic - przeprosic sie trzeba z
            rzeczywistoscia i zaakceptowac ze zyjemy w tym porombanym kraju rzadzonym przez
            POpaprancow
            • Gość: Anita My z menżem nie czekalismy! IP: *.aster.pl 25.03.10, 10:22
              Jesteśmy teraz rodzinom na swojim apartamęcie, a nie jakimis gołodupcami, co
              mieszkajom z mamusią muffy! Jeszcze tylko 30 lat - i wio!
          • rumun_navigator Re: Czy ja dobrze wiedzę? 25.03.10, 10:37
            Chyba mnie z kimś mylisz. Poza tym napisałbyś coś więcej o tym
            perpetuum mobile. Wiele osób z tego forum z pewnością jest w stanie
            uwierzyć, że coś takiego jest możliwe.
            • gorbibanki Re: Czy ja dobrze wiedzę? 25.03.10, 11:00
              A niech Cię to męczy, zwłaszcza, że odpowiedź jest banalna.
              Jedyną podpowiedzią (lub wręcz raczej namieszaniem w głowie) jest
              to, że ma to związek z ambiwalentnością zachowań.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka