Dodaj do ulubionych

ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy!

IP: 158.66.113.* 18.02.02, 15:37
Kupuje mieszkanie na wspolwlasnosc. Dwa dni temu dowiedzialam sie - zupelnie
przypadkowo - ze z koncem pazdziernika zmienila sie ustawa ta o ksiazeczkach
mieszkaniowych i premiach gwarancyhjnych. Stosownie do nowych przepisow premia
gwarancyjna nie przysluguje osobie, ktora kupuje mieszkanie na wspolwlasnosc -
ani jednej, ani drugiej. Ustawa zostala zaskarzona do TK. Ja kwote ponad 20 tys
zl, jakie mialabym z ksiazeczek, wkalkulowalam oczywiscie w koszty mieszkania,
wzielam mniejszy kredyt... Teraz do maja musze "nazbierac" 23 tys zl.
Nadmienie, ze kiedy badalam te sprawe, zadzwonilam do centrali banku PKO BP,
rozmawialam z pania "zajmujaca" sie ksiazeczkami mieszkaniowymi, i od niej
uzyskalam informacje, ze premia przysluguje osobom kupujacym na wspolwlasnosc.
Nie musze mowic, ze szlag mnie trafil i ze zlosci sie poryczalam. Czy ktos wie,
czy jest jakies wyjscie z tej sytuacji? Ktos ma jakis pomysl? KTOS COS O TYM
WIE??? Prosze o informacje. Jestem po prostu zalamana.
Obserwuj wątek
    • Gość: Joanna Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy! IP: *.cab.pl / 10.10.10.* 18.02.02, 15:42
      To nie prawda, że premia Ci nie przysługuje. Zmieniło się to, że osoby kupujące
      mieszkanie na współwłasność mogą skorzystać z premii gwarancyjnej dopiero po
      zawarciu związku małeńskiego. Nie wcześniej. Dopóki nie wydasz się za mąż, to
      możesz tylko pomarzyć o tych pieniądzach. Ale szansa na ich otrzymanie jest.
      Pozdrawiam
    • Gość: Joanna Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy! IP: *.cab.pl / 10.10.10.* 18.02.02, 15:51
      Wcześniej napisałam, że premia gwarancyjna przysługuje dopiero po ślubie.
      Oczywiście ma to miejsce, gdy kupujesz mieszkanie na współwłasność ze swoim
      partnerem. Nie wiem co się dzieje z premią gw. gdy kupujesz na współwłasność
      np. z rodzicami, czy rodzeństwem.
      Pozdrawiam
      • Gość: Fiona Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy! IP: 158.66.113.* 18.02.02, 16:39
        w rzeczy samej, nie kupuje mieszkania z kims, z kim sie moge ozenic! a wiec
        jednym slowem, nie ma zastosowania do mojej sytuacji ten przepis. Ale dzieki za
        odzew. Moze ktos zna sprawe bardziej szczegolowo??
    • Gość: OLO Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy IP: *.marketingserwis.pl 18.02.02, 18:30
      Chcialbym cie uspokoic zakupilem mieszkanie na wspolwlasnosc z moja dziewczyna i
      razem zkorzystalismy z naszych ksiazeczek. Mnie rowniez na poczatku podawano
      przerozne informacje w PKO BP, ale prawda jest taka:
      -kupujac nowe mieszkanie od developera przysluguje premia gwarancyjna
      -do banku zlozylismy kazde osobno dokumenty (byl problem z naszym developerem
      gdyz niewiedzieli jak wystawic dokumenty w koncu dali nam dwie kopie)
      -pieniadze otrzymalismy w 12.01(dziewczyna) i 01.02(ja) z premia gwarancyjna
    • Gość: rasten Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.02, 21:32
      Z tym slubem to chyba przesada. Wlasnie kupilem z dziewczyna mieszkanie od
      developera (to jest istotne) na wspolwlasnosc. Umowe podpisalismy w
      listopadzie. Pieniazki z ksiazeczek mieszkaniowych dostalismy w grudniu (moje
      Kochanie) w styczniu ja. Nie bylo zadnych problemow. Generalnie panie w PKO BP
      maja problemy w interpretacji przepisow. Nie trzeba na to zwazac i
      konsekwentnie upierac sie przy swoim, tym bardziej ze sie ma racje. Zycze
      powodzenia
      • Gość: Fiona Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy! IP: 158.66.113.* 19.02.02, 09:50
        Wlaliscie troche otuchy w moje serce... ale czytalam ustawe, i niemal pewna
        jestem, ze panie z banku jednak maja racje (powiedzialy mi tak w 3 miejscach, w
        3 roznych miastach, do ktorych dzwonilam, w tym w Warszawie). Powiedzcie,
        prosze, jak byly sformulowane Wasze umowy? Moze w tym jest cale sedno. Ja mam
        jedna umowe na dwie osoby, w ktorej stoi, ze ja - 50%, druga osoba - 50%. Czy
        mozecie powiedziec, jak wygladala Wasza umowa? Czy mozna ja u
        developera "przeredagowac"? A moze realizowaliscie ksiazeczki przed zmiana
        ustawy, to jest przed koncem pazdziernika 2001 r.?
        Dzieki z gory za informacje i przede wszystkim wlanie troche otuchy w serce.
        pozdrawiam
        • Gość: Piotr Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy! IP: *.uk.deuba.com 19.02.02, 11:07
          Przeczytaj Rozporządzenie RM z 20.02.2001 zmieniające rozporządzenie w sprawie
          szczegółowych warunków i trybu udzielania premii gwarancyjnej, a także jej
          zwrotu oraz trybu rozliczeń z bankami z tytułu refundacji wypłaconych premii
          (Dz. U. Nr 15, poz. 159). Za zakup na współwłasność nie ma premii wg Par 3 ust.
          3) pkt a): "§ 3. 1. Premia jest udzielana na wniosek właściciela książeczki
          mieszkaniowej złożony w związku z:
          3) nabyciem, w drodze zakupu lub zamiany, własności lokalu mieszkalnego,
          stanowiącego odrębną nieruchomość, lub domu jednorodzinnego, z wyjątkiem:
          a) nabycia lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego na zasadach
          współwłasności w częściach ułamkowych"
          Przepis ten miał zapobiegać kupowaniu mieszkań na rynku wtórnym przez kilka
          osób, żeby uzyskać premię.
          Wy korzystacie z ust. 5):
          5) uzyskaniem własności domu jednorodzinnego lub odrębnej własności lokalu
          mieszkalnego w budynku wielorodzinnym, w związku z wykonaniem umowy
          zobowiązującej właściciela gruntu do wybudowania na tym gruncie domu
          jednorodzinnego lub budynku wielorodzinnego bądź w związku z budową budynku
          wielorodzinnego na gruncie stanowiącym własność właściciela książeczki
          mieszkaniowej.

• Gość: jacek Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy! IP: *.handlowy.com.pl 19.02.02, 12:56
            Oczywiście premia gwarancyjna przy zakupie mieszkania na współwłasność nie
            przysługuje. Osoby, które się chwalą, że mimo wszystko ją otrzymały, będą
            musiały ją zwrócić po podpisaniu aktu notarialnego, który jest
            dopiero "właściwym" zakupem mieszkania na współwłasność. Prawdpodobnie premię
            otrzymały omyłkowo z PKO BP tylko na podstawie faktur VAT od developera.
            • Gość: Fiona Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy! IP: 158.66.113.* 19.02.02, 13:21
              Ludzie kochani - i na czym ja mam sie oprzec??
              Jacek - dlaczego mowisz z taka niemila satysfakcja o tych, ktorzy byc
              moze "wtopili"? Przeciez to nie wina normalnego czlowieka, ze przepisy w naszym
              kraju zmieniaja sie czesciej niz powinno sie zmieniac bielizne! Skoro niby
              kompetentna osoba w banku udziela mi jakichs informacji, to w koncu na czym mam
              sie oprzec, jak nie na tym?
              Nie wiem, czy oni sie "chwala" - chyba probuja mi pomoc odzyskac moje wlasne
              pieniadze, bo kilkanascie lat temu moja mama zadluzyla sie po to, zeby wplacic
              mi pelny wklad na mieszkanie - uwazasz, ze to fair, ze panstwo znowu kladzie
              lape na naszych pieniadzach i najzwyczajniej nas okrada probujac naprawiac
              swoje bledy naszymi pieniedzmi.
              • Gość: Pit Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy IP: 217.153.15.* 19.02.02, 14:20
                Spokojnie. Wszyscy dotąd podawali Ci jakies szczątkowe
                informacje. Wygląda na to, że obecny stan prawny
                odnośnie możliwości uzyskania premii gwarancyjnej przy
                współwłasności jest obecnie taki.

1. Uzyskanie prawa spółdzielczego do mieszkania - nie
                można uzyskać
                2. Zakup mieszkania lub domu aktem notarialnym
                (wydzielona wlasność) na rynku wtórnym - nie można uzyskać
                3. Zakup mieszkania od developera - można uzyskać

Oparłem się tutaj na obu rozporządzeniach, które
                ostatnio zostały w tej sprawie wydane:
                1. Rozporządzenie z dnia 20 lutego 2001
                isip.sejm.gov.pl/PRAWO.nsf/4326b1a242fc14fd412563d20069fee3/33a48d1f141f643ec1256a0f004c32dd/$FILE/D20010159.pdf
                1. Rozporządzenie z dnia 2 października 2001
                isip.sejm.gov.pl/PRAWO.nsf/4326b1a242fc14fd412563d20069fee3/7864e05f9cdea059c1256aee00386788/$FILE/D20011254.pdf
                • Gość: Fiona Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy IP: 158.66.113.* 19.02.02, 15:13
                  Dzieki Pit - tylko powiedz mi jeszcze, jak z ponizszego przepisu mozna
                  wyinterpretowac, ze chodzi o mieszkania kupowane na rynku wtornym?? ze nie
                  chodzi o oba rynki, tak pierwotny jak i wtorny?

"§ 3. 1. Premia jest udzielana na wniosek właściciela książeczki
                  mieszkaniowej złożony w związku z:
                  3) nabyciem, w drodze zakupu lub zamiany, własności lokalu mieszkalnego,
                  stanowiącego odrębną nieruchomość, lub domu jednorodzinnego, z wyjątkiem:
                  a) nabycia lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego na zasadach
                  współwłasności w częściach ułamkowych"
                  • Gość: Pit Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy IP: 217.153.15.* 20.02.02, 15:43
                    Faktycznie. Chyba masz tu pewną rację. Wygląda na to, że
                    należałoby abym doprecyzował to co napisałem. Po głębszym
                    wejrzeniu sytuacja wygląda następująco.

Nie można uzyskac premii gwarancyjnej przy
                    współwłasności, gdy kupujesz gotowe mieszkanie od
                    dewelopera lub z rynku wtórnego. Ale jeżeli zawarłaś z
                    developerem umowę przedwstępną na wybudowanie lokalu
                    mieszkalnego (taką jak większość kupujących u developera)
                    to wtedy masz prawo do premii gwarancyjnej. Taka moja
                    wcześniejsza interpretacja wynikała z cichego założenia,
                    że każdy kto kupuje od developera kupuje na podstawie
                    wczesniejszej umowy przedwstępnej(co oczywiście nie jest
                    prawdą).
            • Gość: Olo Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy IP: *.marketingserwis.pl 19.02.02, 16:37
              Jacku jak juz pisalem premie z ksiazeczek juz dostalismy. przy skladaniu
              dokumentow do banku nie przeba bylo miec aktu notarialnego.
              Nie mam pojecia w jaki sposob bank zarzada zwrotu wyplaconej premi
              Uwazam ze opowiadasz straszne bajki, gdyz przed wyplaceniem pieniedzy
              bank zapoznal sie z dokumentami i uznal ze wszystko jest ok(na
              dokumentach widnialy dwa nazwiska)
              • Gość: Beata Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy IP: *.waw.cdp.pl 20.02.02, 08:21
                Kupiłam mieszkanie spółdzielczo-własnościowe w grudniu 2001. mieszkanie nabyłam
                razem z mężem. Książeczki były moje. Tzn. 2 mojej siostry, która zcedowała
                książeczki na mnie, jedna moja. W banku musiałam przedstawić 2 dokumenty: kopię
                aktu notarialnego (wypis musiała zobaczyć Pani z PKO), oraz zaświadczenie ze
                spółdzielni, że jedno z Nas jest członkiem spółdzielni. Pieniążki otrzymałam
                ok. miesiąc później. W sumie wszystko było ok. Nie rozumiem waszych problemów.
                Inną prawdą jest fakt, że osoby pracujące w PKO BP sprawiają wrażenie, że dla
                nich czas zatrzymał się w ok 1990 r. Nikt nic nie wie, bo to nie jego działka.
                Każda uprzejma Pani mówi coś innego. Podobno coś się zmieniło, i w tym roku
                (nie pamiętam w jakim miesiącu)ma się znowu coś zmienić, i nie będzie można w
                tak prosty sposób wszystkiego załatwić.
                Życzę powodzenia.
                • Gość: Fiona Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy IP: 158.66.113.* 20.02.02, 08:45
                  Jak to sie mowi, co kraj to obyczaj, a w banku PKO BP jak dzwonie do Wawy mowia
                  mi, ze moge zrealizowac te ksiazeczki, jak dzwonie do swojego banku - ze
                  absolutnie NIE. I co bys na to poradzila? A kazda z pan operuje konstrukcja "MY
                  wyplacamy/nie wyplacamy" "U NAS..." wiec pytam, czy kazdy oddzial ma wlasne
                  przepisy lub kazdy z nich moze dowolnie interpretowac prawo w zaleznosci od tego,
                  jak mu sie podoba lub jak glupiego i niedoksztalconego radce prawnego posiada?
                  Nie przeskoczysz takich debilizmow, musisz z nimi po prostu walczyc do pierwszej
                  krwi.
                  Jeszcze raz przeanalizowalam przepisy i chyba teraz jestem przekonana, ze mam
                  racje i mam prawo do wlasnych pieniedzy (sic!). Pit, wiem juz, jak to jest z tym
                  rynkiem wtornym a pierwotnym. Nie pozostaje mi nic innego jak przekonywac moj
                  zapyzialy bank, ze mam racje. Ludzie, uwazajcie i dwa razy dmuchajcie na zimne,
                  bo nawet jak dolozycie wszelkich staran, moze sie okazac, ze postepujecie
                  niezgodnie z prawem lub najzwyczajniej w swiecie zostaliscie wydymani, bo
                  zmienily sie przepisy, albo pani w banku nie wiedziala, albo w ogole nic nikt nie
                  wiedzial a dowiedzial sie dopiero, jakzescie zaraportowali chec wyciagniecia
                  swoich ciezko oszczedzonych pieniedzy.
                  • Gość: Pit Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy IP: 217.153.15.* 20.02.02, 14:51
                    No coż nie pozostaje mi nic innego jak życzyc Ci
                    powodzenia w odzyskiwaniu pieniędzy. Będzie Ci potrzebne.
                    • Gość: Fiona Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy IP: 158.66.113.* 20.02.02, 16:11
                      Dzieki pit, za zyczenia powodzenia - na pewno sie przydadza. A jak juz
                      zalatwie, nie omieszkam podzielic sie doswiadczeniami, jesli beda cos warte.
                      pozdrawiam
                      • Gość: Smerda Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy IP: 213.17.165.* 20.02.02, 17:35
                        Fiona

Czy książeczka mieszkaniowa jest przypisana konkretnie do jakiegoś oddziału PKO
                        BP ? Nie wiem tego na 100 % ale wydaje mi się że można ją zrealizować w
                        dowolnym oddziale w Polsce.
                        Fiona może prościej będzie zmienić oddział banku PKO BP na bardziej edukowany?

Pozdrawiam
                        • flora28 Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy 21.02.02, 09:30
                          Niestety ksiazeczki sa przypisane do oddzialu - dany oddzial wyplaca premie,
                          potem odbiera zwrot od skarby panstwa.
                          Wiem na pewno jedno - mamy szczescie, ze mieszkanie, ktore kupujemy, nie jest
                          gotowe i nie mamy od razu akty, tylko umowe przedwstepna. PO AKCIE NIE MA
                          MOZLIWOSCI UZYSKANIA PREMII jak sie kupuje na wspolwlasnosc, nawet u
                          developera. Tak to jest.
                          pozdrawiam
                          • Gość: stewald Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy IP: *.pse.pl 25.02.02, 22:30
                            Jest jeszcze jedna mozliwość wypłaty premii w innym oddziale, trzeba tylko
                            przenieść swój cały wkład ze swojego oddziału do innego, wówczas realizacją
                            książeczki zajmie się ten oddział który chcemy.
                            • Gość: ania Re: ksiazeczki mieszkaniowe IP: 217.97.133.* 27.03.02, 10:26
                              witam wszystkich uczestnikow dyskusji na temat ksiazeczki mieszkaniowej.
                              Wlasnie zamierzam zlikwidowac swoja i nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac.
                              Czy ktos moglby mi powiedziec jakie wymagali od was dokumenty?
                              czy koniecznie musze skaldac wniosek o wyplate premi na ul.sienkiewicza?
                              z gory dziekuje
                            • Gość: Justa Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.02, 14:57
                              Rada Ministrów 23.kwietnia 2001 zlikwidowała tzw. udziały.
                              Ale uwaga można to ominąć!!!!!!!!>
                              Premię gwarancyjną otrzymasz gdy zlecasz developerowi budowę mieszkania, jeżeli
                              zaś kupisz mieszkanie w budynku który już jest wybudowany nie dostaniesz
                              premii.
                              Zatem polecam kupować mieszkania w budynkach dopiero się budujących.
                              Pozdrawim i życzę powodzenia przy kupnie mieszkania.
                              • pafcio_s Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy 27.03.02, 15:09
                                Gość portalu: Justa napisał(a):
                                > Premię gwarancyjną otrzymasz gdy zlecasz developerowi budowę mieszkania, jeżeli
                                > zaś kupisz mieszkanie w budynku który już jest wybudowany nie dostaniesz
                                > premii.
                                Jeżeli mogę to prosiłbym o odpowiedź, czy jeżeli zlecam developerowi budowę
                                mieszkania, ale książeczkę będę realizował po akcie notarialnym to przysługuję
                                mi premia czy nie?
                                Dzieki i pozdrawiam
                                Paweł
                              • Gość: Michal Re: ksiazeczki mieszkaniowe - znowu inne przepisy IP: 212.244.176.* 28.03.02, 09:31
                                Proponuje lekture artykulu www2.gazeta.pl/dom/1,22114,182915.html
                                Artykul ma juz rok, ale jest nadal aktualny.
                                Nieprawda jest, ze po wybudowaniu budynku nie mozna odzyskac premii. Premie
                                mozna otrzymac nawet po kupnie mieszkania na rynku wtornym.

Pozdrawiam
                                Michal
                            • Gość: Justa do Stewarda IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.02, 15:01
                              Sorry Drogi Kolego ale bajki opowiadasz - co ma piernik do wiatraka. Co to
                              zmieni, że przeniesiesz swój wkład do innego oddziału banku PKO. W tym banku -
                              bez względu na oddział- obowiązują takie same zarządzenia czy uchwały.
                              Więc kolego nie wprowadzaj ludzi w bład.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: Joanna Re: do Stewarda IP: *.cab.pl / 10.10.10.* 27.03.02, 16:37
                                Dokumenty o wypłatę premii z książeczki mieszkaniowej można złożyć w
                                jakimkolwiek oddziale PKO BP. Ostatnio pytałam o to w oddziale, który prowadzi
                                moją książeczkę mieszkaniową. Niestety nie w każdym oddziale PKO BP nowe
                                przepisy interpretują tak samo. Jak pytałam się w moim banku, to poinformowano
                                mnie, że dostanę premię jak będę miała akt notarialny. Natomiast w W-wie przy
                                ul. Nowogrodzkiej pani nie robiła żadnych problemów. I pewnie tam złożę
                                wszystkie dokumenty. Bank w W-wie musi tylko poinformować mój bank o likwidacji
                                książeczki mieszk.
                                Trzeba mieć zdrowie.
                                • Gość: kasia Re: do Stewarda IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.02, 12:35
                                  Gość portalu: Joanna napisał(a):

> Dokumenty o wypłatę premii z książeczki mieszkaniowej można złożyć w
                                  > jakimkolwiek oddziale PKO BP. Ostatnio pytałam o to w oddziale, który prowadzi
                                  > moją książeczkę mieszkaniową. Niestety nie w każdym oddziale PKO BP nowe
                                  > przepisy interpretują tak samo. Jak pytałam się w moim banku, to poinformowano
                                  > mnie, że dostanę premię jak będę miała akt notarialny. Natomiast w W-wie przy
                                  > ul. Nowogrodzkiej pani nie robiła żadnych problemów. I pewnie tam złożę
                                  > wszystkie dokumenty. Bank w W-wie musi tylko poinformować mój bank o likwidacji
                                  >
                                  > książeczki mieszk.

Joanno,
                                  Czy te informacje dotyczące wypłaty premii w każdym oddziale banku PKO są 100%?
                                  Mam właśnie podobną sytuację. Jedną książeczkę mam na Sienkiewicza a drugą (już
                                  zlikwidowana) na Nowogrodzkiej.Tak jak napisałaś na Nowogrodzkiej nie stwarzają
                                  żadnych problemów a na Sienkiewicza wymagają niestworzoną ilość dokumentów. Po
                                  przeczytaniu Twojej wypowiedzi zaczęłam się zastanawiać, czy mimo iż mam ją
                                  zarejestrowaną na Sienkiewicza moge złożyć ją do likwidacji na Nowogrodzkiej.Czy
                                  mogę zdecydować w którym oddziale mam to zrobić, czy raczej jest to z góry
                                  narzucone?
                                  Pozdrawiam

• Gość: Joanna Re: do Stewarda IP: *.cab.pl / 10.10.10.* 29.03.02, 13:11
                                    Pani z banku gdzie mam książeczkę mieszk. sama mi zasugerowała, że po co mam
                                    przyjeżdżać 150 km od W-wy, jeżeli mogę wszystko załatwić w każdym oddziale PKO
                                    BP w Polsce.
                                    • Gość: kasia Re: do Stewarda IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.02, 14:16
                                      Dzięki. Spróbuję tak zrobić jak napisałam.
                                      Życzę Wesołych Świąt.
                                      • Gość: stewald Wypłata premii w innym oddziale IP: *.pse.pl 29.03.02, 15:03
                                        Owszem można złożyć dokumenty w innym oddziale niż ma się założoną książeczkę,
                                        ale dokumenty te ten oddział wyśle do naszego właściwego oddziału, czyli naszą
                                        sprawę będzie rozpatrywał i tak ten oddział w którym mamy założoną książeczkę.
                                        Załatwiałem tę sprawę z moimi książeczkami na Sienkiewicza w W-wie, jedną
                                        miałem tam a drugą w Poznaniu, no i z Poznania otrzymałem premię o wiele
                                        szybciej ok. 3 tygodni, natomiast z ks. z Sienkiewicza na premię czekałem ok. 3
                                        miesiące. Można też jak wspomniałem przenieść cały swój wkład z jednego
                                        oddziału do drugiego, tak mnie poinformowano, wówczas wypłatą premii zajmuje
                                        się ten oddział do którego przenosimy wkład.
                              • Gość: stewald Re: do Justy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.02, 08:19
                                Właśnie o to tu chodzi szanowna koleżanko jak sobie przeczytasz wszystkie
                                posty, że właśnie różne oddziały różnie te przepisy interpretują, nikogo w błąd
                                tu nie wprowadzam, należy dokładnie przeczytać wszystkie wypowiedzi zanim się
                                zabierze głos.
                          • Gość: kwit odp: ksiączeczka po akcie IP: *.allianz.pl 08.04.02, 16:30
                            przeraziła mnie nieco twoja wiadomość, ja buduje na współwłasność u developera
                            i zyje w przekonaniu ze jak dostane akt to pojde po pieniadze z ksiaczeczki.
                            Skad taka interpretacja, że po akcie pieniędzy dostac nie mozna?
                            Przeciez to jest caly czas zakup nowo wybudowanego lokalu. Ja nie zawieram z
                            moim developerem umowy przedswstepnej, jak mialabym sie zglosic po pieniedze z
                            ksiazeczki przed aktem i z jakim dokumentem (umowa z developerem czy z czyms
                            jeszcze?)
                            • Gość: Nina Re: odp: ksiączeczka po akcie IP: 158.66.113.* 09.04.02, 11:26
                              Niestety, tak to wyglada i sprawdzilam to na wlasnej skorze. Po akcie
                              notarialnym, jesli nie masz umowy przedwstepnej (zawartej miedzy Toba a
                              developerem/spoldzielnia) o wybudowanie domu/mieszkania, nie otrzymasz premii.
                              Nawet jeslibys mial taka umowe, i tak mozna byloby sie obawiac tego, czy bank
                              wyplaci premie. Realizuj ksiazeczki poki czas, podpisz umowe z developerem,
                              gdzies na ktoryms z forow tutaj (pod haslem dotyczacym ksiazeczek
                              mieszkaniowych) podawalam namiary na pania w centrali PKO BP z dzialu rozwoju
                              rynku mieszkaniowego czy jakos tak, ktora jedyna ze wszystkich, wiedziala, o
                              czym mowi. Poszukaj, zadzwon, zapytaj przedstawiajac bardzo dokladnie i
                              przycyjnie swoja sytuacje. A potem pokombinuj, zeby odzyskac pieniadze.
                              Powodzenia i raz jeszcze powodzenia,
                              • Gość: Dzik Re: odp: ksiączeczka po akcie lub przed IP: *.chiny.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 16:20
                                Witajcie.
                                Bylem dzisiaj w pkobpsa zasiegnac informacji jak wyrwac od nich pare groszy vel
                                tysiecy. Oczywiscie wczesniej przeczytalem wszystkie Wasze posty. Powiedzialem
                                ze mam umowe z developerem o wybudowanie mieszkania, ze nie ma aktu
                                notarialnego etc.
                                i ze oczywiscie jest druga polowa (nie zona jeszcze) ktora solidarnie finansuje
                                przedsiewziecie.
                                W Lublinie mowia tak: OK. przedstawia nam pan plik zaswiadczen a dokladnie
                                pozwolenie na budowe, wyciag z ksiegi, kopie umowy z developerme, zaswiadczenie
                                ze juz wplacilem minimum 60% i chyba cos jeszcze. Nie problem zdobyc te
                                dokumenty i dostac kase... ALE!!! i tu pojawia sie moj problem. Ja juz
                                wplacilem 100%!! kasy a pkobpsa moze pieniazki wplacic tylko na rachunek
                                DEVELOPERA!!!!! Skandal.
                                Dobra, druga opcja. Tak jak pisala Nina, ze mozna dostac kase do raczki, ale po
                                umowie notarialnej wraz z umowa o wybudowanie mieszkania. Znowu ALE:!! Na
                                umowie notarialnej musi byc jakas wzmianka, ze budowa byla finansowana od
                                poczatku przez nas to jest przez dwie strony (tak mi powiedziano w pkobpsa).
                                Ale do konca mi sie nie chce wierzyc, ze jak pojde z aktem to dostane kase.
                                Poza tym aktu notarialnego zazwyczaj sie od razu nie dostaje.
                                Zna ktos moze zloty srodek?
                                Jasne ze moge pogadac z developerem.. Ale to jest spolka gieldowa, wielka
                                jak.. i zanim uda mi sie cudem to odzyskac.. to pewnie mina wieki.

p.s. Prosze o jakis kontakt jesli macie do centrali pkobpsa w wawie, najlepiej
                                nr telefonu plus Osoba. Tam moze uda mi sie dowiedziec wiecej.
                                • Gość: Nina Re: odp: ksiączeczka po akcie lub przed IP: 158.66.113.* 15.04.02, 16:45
                                  Powiem Ci tylko, co bym zrobila na Twoim miejscu: trzymajac sie zasady, ze im
                                  wczesniej pieniadze odbierzesz, tym lepiej i tym mniejsze ryzyko, ze zostaniesz
                                  nie powiem co przez kolejna zmiane przepisow. Na akt notarilany mozesz i rok
                                  czekac! Przeceiz roznie to bywa. Przeceiz jesli bedziesz miec nadplate u
                                  developera, ten bez problemu powinien zwrocic Ci pieniadze - dow iedz sie, nie
                                  powinno z tym byc klopotow.
                                  powodzenia
                            • Gość: Nina Re: odp: ksiączeczka po akcie IP: 158.66.113.* 09.04.02, 11:51
                              Ta Pani o ktorej pisalam w poprzednim poscie, to Katarzyna Maliszewska.
                              • Gość: kwit Re: odp: ksiączeczka po akcie IP: *.allianz.pl 09.04.02, 14:19
                                dzięki będę próbowała

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka