Gość: edek IP: *.aster.pl 30.07.10, 21:05 Rząd podniósł podatki. To oznacza że drożej się będzie budowało, co oznacza...wiadomo:-( Petru stwierdził zdrożeje wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jacek nie ten VAT naganiaczu !!! na deweloperke jest 7% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 21:49 a nie 22% nic juz nie zatrzyma trendu spadkowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domdevelopmenter Re: nie ten VAT naganiaczu !!! na deweloperke jes IP: *.aster.pl 30.07.10, 21:58 jedzenie droższe, usługi droższe to budowa domu też będzie droższa, oczywiste. Patrzę na to z perspektywy człowieka który sam bedzie budował dom, wię będzie drożej i nie chrzanić mi o developerce bo mam to wnosie. Jak przyjdzie robotnik to powie :Panie ceny jedzenia i picia wzrosły więc moje usługi też będą droższe... a ceny miszkan mam w poważaniu, ja buduje dom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: nie ten VAT naganiaczu !!! na deweloperke jes IP: *.chello.pl 30.07.10, 22:16 No to świetnie, że budujesz dom, tylko co to ma wspólnego z forum o developerach w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek nie ten VAT naganiaczu !!! na deweloperke jes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 08:58 > jedzenie droższe, - VAT 7% > usługi droższe to budowa domu też będzie droższa, a kto placi VAT przy budowie domu ????????????? > oczywiste. Patrzę na to z perspektywy człowieka który sam bedzie > budował dom, to komu bedzies placil VAT od wlasnej pracy ?????????? > wię będzie drożej i nie chrzanić mi o developerce bo > mam to wnosie. Jak przyjdzie robotnik to powie :Panie ceny > jedzenia i picia wzrosły nie wrosly bo to nie ten VAT > więc moje usługi też będą droższe... a ceny miszkan > mam w poważaniu, ja buduje dom! w ciagu ostatnich 12 miesiecy ceny materialow spadly o ponad 10%, uslugi o ponad 20% - a wiec sluszna decyzja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: królik Re: nie ten VAT naganiaczu !!! na deweloperke jes IP: *.aster.pl 31.07.10, 09:30 wzrost cen vatu będzie miał wpływ na cenę domu choć może nie bezpośrednio,to oczywiste ale nie dla wszystkich forumowych expertów...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
calun_torunski nie ten VAT naganiaczu !!! na deweloperke jes 31.07.10, 09:36 > wzrost cen vatu "cen" czy "vatu" ??????????? >będzie miał wpływ na cenę domu choć może nie > bezpośrednio,to oczywiste ale nie dla wszystkich forumowych > expertów...:-) tych 5 miliardow zniknie z rynku - a wiec zabraknie na zakup domow - ceny domow w zwiazku z tym spadna ciekaw tez jestem w jakis posb wyfiltrujesz posredni wplyw wzorstu VAT na uslugi niebudowlane i ceny niebudowlane - z wplywu innych czynnikow ??? tym bardziej ze ceny spadaja ??? musisz dysponowac niezwykle precyzyjnym modelem - ktorego do tej pory nikomu sie nie udalo opracowac Odpowiedz Link Zgłoś
black_monday wzrost podatków != wzrost cen nieruchomości 30.07.10, 22:17 za to jak w banku wyższe stopy procentowe oraz miesięczna rata kredytu w PLN podatki.onet.pl/glapinski-z-rpp-podwyzka-vat-wplynie-na-wzrost-cen,19925,3342087,1,agencyjne-detal Ciekawe czy rząd przyśpieszy prace mające na celu wprowadzenie podatku katastralnego jeśli z budżetem jest już aż tak źle? Większość księg wieczystych została już przeniesiona do systemu informatycznego, więc byłoby to wykonalne w perspektywie 2-3 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takjest Re: wzrost podatków != wzrost cen nieruchomości IP: 217.153.131.* 04.08.10, 15:47 Dzisiaj oglądam obrady sejmu. Na grafice jest podane co zdrożeje, m.in.: mieszkania...buuuaaaachach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lendo to teoretycznie jest logiczne IP: 195.117.157.* 04.08.10, 16:24 jednak w obecnych warunkach ( przewartościowanych cen mieszkań i malejącego - jednak - popytu) niekoniecznie tak zadziała. Moim zdaniem będzie to tylko kolejny czynnik po RnS, oraz 20 letnim przyzwyczajeniom który będzie SPOWALNIAŁ spadek cen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: to teoretycznie jest logiczne IP: *.opera-mini.net 04.08.10, 16:32 To o ile bedzie teraz spadac? Juz nie o 1.6 ale o 0.7% rocznie? Jak Wam dobrze pojdzie to moze za 20lat te obnizki moze nawet stana sie zauwazalne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Spadają 8% rocznie naiwniaku IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.10, 00:23 Wg nbp www.nbp.pl/publikacje/rynek_nieruchomosci/raport_2002_2009.pdf Przez ostatnie półtora roku średnia cena transakcyjna spadła o 12%. Kto się wstrzymał z kupnem, jest średnio 60 tysięcy do przodu, a inwestory niech się kiszą z tymi gorącymi ziemniakami. Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Spadają 8% rocznie naiwniaku 05.08.10, 09:15 Te analizy nie są wiele warte. Po prostu ludzie kupują teraz tańsze mieszkania niż półtora roku temu(płyta, obrzeża miasta). Tak więc ten wniosek Kto się wstrzymał z kupnem, jest średnio 60 tysięcy do przodu jest nie do obrony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Nie ośmieszaj się albo podaj dane potwierdzające t IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.10, 09:43 Nie ośmieszaj się albo podaj dane potwierdzające twoją tezę. Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_nawigator Re: Nie ośmieszaj się albo podaj dane potwierdzaj 05.08.10, 12:12 Nie mam teraz czasu na szukanie materiałów dla jakiegoś anonimowego frustrata. Jedno jest pewne. Biorąc medianę i obcinając skrajne wartości jak na dłoni widać, mały impuls wzrostu cen nieruchomości. Co należało udowodnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Spadają 8% rocznie naiwniaku IP: 167.236.248.* 05.08.10, 09:45 aha bo wczesniej nie kupowili w slabych lokacjach taka bialoleka w warszawie wyrosla przez noc z 31 grudnia na 1 stycznia 2010, a wielka plyte (i to juz w wieku 30 lat) magicznie "zjawil" kolejnej nocy david copperfield uff jak dobrze ze jest rumun zeby nam wytlumaczyc jacy glupi jestesmy a on wie duzo lepiej choc nie ma zadnych danych bo jak juz powszechnie wiadomo na tym forum "rumun po prostu wie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: Spadają 8% rocznie naiwniaku IP: *.spray.net.pl 05.08.10, 22:21 > Te analizy nie są wiele warte. Po prostu ludzie kupują teraz tańsze > mieszkania niż półtora roku temu(płyta, obrzeża miasta)... [pierdu >pierdu] Dlaczego ludzie po prostu kupuja teraz tansze mieszkania? Co takiego sie stalo? Mieszkania stanialy?? Pieniadze na zakup sa mniejsze?? No jak to mozliwe, przeciez o kredyt latwo, oprocentowanie spadlo, mozna brac na 100% LTV od reki w co drugim banku. Nie kumam tej tezy : "Po prostu ludzie kupują teraz tańsze mieszkania niż półtora roku temu" Przeciez to straszliwa glupota, gdy tak latwo o kredyt. Nie lepiej kupic czegos lepszego, w prestizowej lokalizacji? Ludzie poglupieli calkiem czy co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiu Re: to teoretycznie jest logiczne IP: 85.222.87.* 04.08.10, 21:33 wzrost podatków to spadek zdolności kredytowej = przyspieszony spadek cen mieszkań. Przy cenach wyżyłowanych na maksa manipulacje VATem, RnS rekomendacjami T i S na wiele się nie zdają. Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Ha, ha, ha! 05.08.10, 09:20 Kurde, to wszystko powinno tanieć! Przecież ludzie będą mieli mniej pieniędzy, więc po obecnych cenach nie kupią. To takie proste :) Tworzy się nowa nauka - gołoduponomia. W gołoduponomii o 20, 40 letnich trendach pisze się jakby miały zrealizować się jutro, w gołoduponomii cena równowagi = cena z absolutnego dołka cenowego, w gołoduponomii co pół roku występuje powtórka z 1929r. No i rosnąca inflacja dotyka absolutnie wszytkiego, ale w magiczny sposób omija to na czym podmiotowi lirycznemu najbardziej zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Ha, ha, ha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.10, 09:28 rumunie, jak zwykle trafne opisanie otaczającej rzeczywistości. a forumowe mohery i tak cię będą szkalować, niezależnie od tego co byś nie napisał. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Ha, ha, ha! IP: 167.236.248.* 05.08.10, 09:49 czy opisal ja rownie trafnie co ilosc mieszkan na liczniku albo moze rownie trafnie jak przewidywal trendy w sprzedazy nowych lokali a moze jednak tak trafnie jak diagnozowal mityczne gotowe lokale w ofercie? wiesz rumun od kiedy rozmawiasz sam ze soba pod roznymi nikami trudno sie juz ogarnac z tym jak doskonale opisujesz rzeczywistosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Ha, ha, ha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.10, 10:05 myślisz, że ja to rumun? trudno. może i rumun to naganiacz, może jest na pasku devów czy innych srome brokerów, mam to w d. tak jak i devów, agencje itp. ja zauważam, że rumun jako jeden z nielicznych trafnie opisuje rzeczywistość. nie pisze, że ceny poleciały na pysk bo nie poleciały. nie pisze, że już za 1-2 lata średnia cena będzie 5k/m bo tego nikt nie wie. stwierdza za to, że dynamika spadków jest daleka od oczekiwań większości stałych bywalców tego forum , (nazwał to, zresztą całkiem rozsądnie - gołodupomią, czy jakoś tak) ale co tam, oko, ty i tak napiszesz że ja to rumun. nie mniej jednak pozdr i dla ciebie. trzymaj się oko w tych ciężkich czasach, w jakich przyszło nam żyć. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Ha, ha, ha! IP: 167.236.248.* 05.08.10, 10:24 rumun takze przewidywal, ze ceny nie beda spadac od szczytow a utrzymaja sie na poziomie szczytu, ze wynajem bedzie drozal (wtedy przepowiadal to jeszcze jego poprzednik nik) ze sprzedaz bedzie rosla do nieba, ze liczba mieszkan w ofercie bedzie dramatycznie spadac (a na wtorny to wogole zabraknie) a cos takiego jak tysiace gotowych mieszkan w ofercie czekajacych juz latami na nabywce to mit, ze stopy procentowe dalej beda obnizane itd itp mozna by jeszcze duzo i dlugo wymieniac co rumun bredzil, ale o tym jakos sie juz nie zajaknales i zupelnie nie przeszkadza ci to w wersji nieomylnego rumuna odnosnie stalych bywalcow, ci przewidywali spadki zarowno cen sprzedazy jak i najmu, proponowali wynajem tak dlugo jak jest on oplacalniejszy od kupna(a odkladanie roznicy na przyszly zakup) i czekanie na racjonalizacje cen sprzedazy i co wazniejsze wprowadzenie do oferty nowych lepiej przygotowanych mieszkan poki co od momentu kiedy bywalcy tego forum to glosili: -ceny mieszkan poszly w dol (o ile nie bede sie klocil bo wszyscy wiemy ze teraz sprzedaje sie tylko plyta i bialoleka wiec nie sposob tego wycenic) -wybor mieszkan do zakupu istotnie sie polepszych zarowno pod wzgledem ilosci jak i struktury ofert (stare oferty sa slabsze jakosciowo ale za to kupujesz gotowe mieszkanie, nowe oferty w fazie dziury oferuja za to lepsza cene i rozklady) -ceny najmu leca na ryj (jakies 20-30% od szczytu, ostatnie dane mowia o 20% w dol rok do roku VII.09 vs VII.10) -wybor ofert do wynajmu sie powieksza istotnie masz racje ci ktorzy posluchali nas sa naprawde w kompletnej dupie bo nic z tego o czym mowilismy nie ma miejsca a tylko jeden rumun, piewca wiecznych wzrostow (ewentualnie wiecznej stabilizajci) dobrze opisuje rzeczywistosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Ha, ha, ha! IP: 167.236.248.* 05.08.10, 10:06 a moze normalni ludzie swoj dochod rozporzadzalny dziela miedzy konsumpcje i tzw "inwestowanie" wiec jesli wiecej wydaja na konsumpcje to sila rzeczy maja mniej na "inwestycje" no ale zawsze mozemy miec nowa nauke inwestomanie, gdzie gospodarka oparta jest na prawdziwych ynwestorach, ktorzy nigdy nie splamia sie wynajmowaniem porownywalnego kwadrata za polowe ceny zakupu, bo prawdziwy ynwestor to bogacz ktory nie ma nawet na wklad wlasny wiec biegnie do banku zeby zapozyczyc sie na 130% LTV w walucie za rownowartosc 6letnich zarobkow, oczywisicie obowiazkowo rata miesieczna musi byc po dach, bo w koncu zlotowka zawsze sie umacnia, stopy procentowe zawsze spadaja a na nieruchomosciach nie mozna stracic inwestomania zaklada oczywiscie ze ceny nieruchomosci tylko w gore i co wazniejsze nie musza one miec zadnego powiazania z moca nabywcza kupujacych, bo przeciez jakby co mozemy udzielac kredytow bezrobotnym, a jesli nadal bedzie zle to najwyzej obnizy sie stopy do zera i dodrukowac pare miliardow waluty i wtedy dopiero gospodarka odbija w kosmos zamiast ponownie wpasc w druga faze kryzysu ups, zaraz tyle ze taki scenariusz juz przecwiczono, co wiecej w jego wyniku mamy wlasnie inflacje dotykajaca surowcow i zywnosci czylli praktycznie 100% wydatkow konsumpcyjnych kazdego kowalskiego podczas gdy nieruchomosci konsekwentnie leca na ryj uff jak ja lubie kiedy rumun celnie opisuje rzeczywistosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Ha, ha, ha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.10, 10:23 ładnie to wszystko opisałeś. ja bym tylko inwestomanie zamienił na ynwestomanie - to będzie bardzie zgodne z forumową nomenklaturą. jeśli rumun doradza/ł robić to co piszesz to widocznie ja to przeoczyłem i przyłączę się zaraz do ataku na rumuna, najpierw tylko przekopię archiwum żeby potwierdzić twoje słowa. a jak masz na podorędziu jego słowa namawiające do zapożyczania się na 130%LTV itp do podrzuć, zaoszczędzisz mi trochę czasu. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Ha, ha, ha! IP: 167.236.248.* 05.08.10, 10:30 jak rozumiem wielokrotnych info rumuna o tym ze kryzys kredytowy juz sie skonczyl i ze w tej chwili juz kredyty na 100% i wiecej procent LTV sa dostepne nie zauwazyles... przeoczyles takze dobrych kilka dyskusji z rumunem co to jest bezpieczny poziom zakredytowania i dlaczego powinien on byc wielokrotnoscia rocznego dochodu a nie byc liczony w stosunku do miesiecznej pensji, zwlaszcza jesli jest to kredyt walutowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Ha, ha, ha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.10, 10:38 jak rumun napisał, że są już znowu kredyty na 100% to skłamał? jak pisze, że ceny jednak nie są na poziomie 5-6k to, tak jak wielu przewidywało rok temu, to kłamie? no nie mogę jednak znaleźć jego wpisu namawiającego do zakredytowania się na 130% na 6-letnie zarobki, weź pomóż. powtórzę jeszcze raz - nie obchodzi mnie co rumun myśli, ale zauważam że dosyć trafnie opisuje bieżącą rzeczywistość. ale może się mylę, cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Ha, ha, ha! IP: 167.236.248.* 05.08.10, 11:08 > jak rumun napisał, że są już znowu kredyty na 100% to skłamał? > > jak pisze, że ceny jednak nie są na poziomie 5-6k to, tak jak wielu przewidywał > o > rok temu, to kłamie? problemy z czytaniem, czy ja gdzies cos takiego napisalem??? > no nie mogę jednak znaleźć jego wpisu namawiającego do zakredytowania się na > 130% na 6-letnie zarobki, weź pomóż. powtorze, bo podobnie jak rumun, dziwnym trafem, masz wyrazne problemy z rozumieniem tego co czytasz, poszukaj sobie jeszcze z czasow satorianusa tematow dotyczacych tego jak wysoki kredyt jest bezpiecznym kredytem, a tam odnajdziesz genialna teorie ze nie wielkosc laczna kredytu sie liczy tylko proporcje do zarobku, rumun od zawsze glosil teze ze ltv nie ma znaczenia jak dlugo mozesz zaplacic rate, co prawda jego genialna teoria nie przewidywala co jesli waluta sie umocni a stopy pojda w gore (co lada moment bedzie mialo miejsce) albo np cudotworca podwyzszy podatki i ceny wszystkiego co potrzebujesz do codziennego przezycie pojda w gore, ale to w koncu nie bedzie jego problem, bo jelen juz mieszkanie kupil > > powtórzę jeszcze raz - nie obchodzi mnie co rumun myśli, ale zauważam że dosyć > trafnie opisuje bieżącą rzeczywistość. ale może się mylę, cóż... i wreszcie ponownie powtorze bo znowu masz problemy z czytaniem, co jest trafnego w opisaniu rzeczywistosci ktora wg rumuna miala wygladac tak ze: -ceny sprzedazy mialy sie ustabilizowac na poziomie szczytwoym(nieprawda, ceny spadly) -ceny wynajmu mialy rosnac (spadly drastycznie, to takiego poziomu ze bardziej oplacalne jest wynajem) -od q4 09 mial nastapic gwaltowny (50-80%) wzrost sprzedazy (nieprawda, mamy stabilizajce i to pomimo najlepszego okresu roku) -mieszkania z oferty deweloperskiej mialy znikac na potege (mialo ich byc 3k na koniec XII.09 lub III.10 - faktycznie bylo 10k) -stopy procentowe mialy zmalec (ostatnie zapowiedzi mowia o podwyzsze wiboru juz w IX.10) -w ofercie dewow mialo nie byc gotowych mieszkan (jest ich blisko 5 tys i wartosc ta zmienia sie bardzo nieznacznie od pol roku) mozesz nam tu wszystkim konkretnie wskazac palcem z powyzszej listy te trafnie opisujace rzeczywistosc punkty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Ha, ha, ha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.10, 11:26 dobra, stary, nie gorączkuj się, pewno masz rację skoro mówisz, że to wszystko co napisałeś to słowa rumuna. ja tych słów co prawda nie pamiętam, w archiwum też ich nie znalazłem, ale usilnie nie szukałem, bo mi się nie chce, przyznaję bez bicia. zacytowałeś przed chwilą kilka zdań, które rzekomo kiedyś napisał rumun więc pewno masz to pod ręką, to weź podeślij linki do tego, żeby mógł z czystym sumieniem zacząć najeżdżać na rumuna. i spuść deko powietrza, ja nie jestem przeciwnikiem twoich racji, ja jestem jedynie w "grupie obrońców krzyża" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Ha, ha, ha! 05.08.10, 11:33 Zauważ, że oko w sprytny sposób zacytował Twoje pytania, ale wcale na nie nie odpowiedział i skierował przy okazji rozmowę na inne tory. W odróżnieniu od niego ja bez bicia przyznałem rację, że moje oszacowanie wiosennych zapasów całkowicie rozminęło się z rzeczywistością. A teraz spróbuj znaleźć post w którym oko lub inny bywalec z KZS przyznaje się do błędu :) Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Ha, ha, ha! IP: 167.236.248.* 05.08.10, 14:16 rumun pomoozesz nam nie czytajacym po rumunsku i wskazesz dokladnie to pytanie na ktore nie odpowiedzialem, konkretnie z cytatem prosze odnosnie postow gdzie oko przyznaje sie do bledu to wpierw rumun taki blad trzeba popelnic zeby sie do niego przyznac, a jako ze w wiekszosci kwestii w ktorych sie wypowiadam przepowiadam przyszlosc dokladnie odwrotna od twojej to wiadomo, ze pozniej gdy realia potwierdzaja to o czym ja pisalem ty sie przyznajesz do kolejnego bledu a ja nie mam sie doczego przyznawac, ale nie do mnie o to pretensje, nikt ci nie kaze przepowiadac takich glupot ale zeby nie bylo, przypominam sobie 1 watek z bd007 gdzie istotnie popelnilem blad przy temacie hiperinflacji, tyle tylko ze potem nie trzeba tez bylo mnie gonic przez 3 inne tematy zebym laskawie raczyl sie przyznac do bledu, tylko uczynilem to od razu w kolejnym poscie w twoim przypadku w wiekszosci sytuacji trzeba cie przegonic z 3-4 innych tematow zebys laskawie raczyl przyznac iz to co napisales to kretynizm a oto i link do mojego przyznania sie do bledu ktore podobno nie istnieje i potrzeba powodzenia aby je znalesc forum.gazeta.pl/forum/w,106,98893174,98966859,Re_Mieszkanie_2_pok_w_Wawie_nie_wiecej_niz_250ty.html czyzbys kolejny raz rumunie zostal przylapany na ordynarnym klamstwie... Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Ha, ha, ha! 05.08.10, 14:26 > odnosnie postow gdzie oko przyznaje sie do bledu to wpierw rumun taki blad trzeba popelnic zeby sie do niego przyznac Taa... Poszukajmy, popatrzmy. Co też nieomylny oko pisał rok temu jeszce raz, choc trace juz cierpliwosc nie ma powrotu do kredytowania to co sie dzialo w latach 2006-2008 to wybryk historii ktory o maly wlos nie doprowadzil do wywrocenia calego systemu ekonomicznego w ktorym zyjemy takie finansowanie jak w bance odeszlo do historii ijuz nie wroci i nikt ci nie da kredytu ponad twoja zdolnosc finansowa koniec kropka, o powrocie kredytow marza niespelnione inwestory ale to jest marzenia, na powtorke z rozrywki nie stac nawet samych bankow chocby chcialy, przynajmniej przez najblizsze 25 lat (milo ze to nowe niewolnictwo ugryzlo takze ich w dupe) forum.gazeta.pl/forum/w,106,98507081,99209839,Re_Kupowac_czy_nie_.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Ha, ha, ha! IP: 167.236.248.* 05.08.10, 14:50 no i? rozumiem ze cos chciales nam tym cytatem powiedziec czyzby to ze hipoteki na 130% LTV z marza 1% wrocily dla kazdego? albo moze ze wartosc rocznej sprzedazy kredytow wrocila do poziomu z banki? bo jesli zadne z powyzszych to chyba nadal mamy do czynienia z sytacja nieporownywalna z banka czyli dokladnie to co pisalem rumun widze idziesz dzis na maksa z robieniem z siebie idioty Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Ha, ha, ha! 05.08.10, 15:00 > czyzby to ze hipoteki na 130% LTV z marza 1% wrocily dla kazdego? Nigdy nie było takich kredytów. Jak chciałeś 130% LTV to buliłeś większą marże + dodatkowo spore ubezpieczenie niskiego wkładu. > albo moze ze wartosc rocznej sprzedazy kredytow wrocila do poziomu z banki? Póki co warunki się polepszyły, na efekt pewnie poczekamy jeszcze parę miesięcy. Zresztą, czy sprzedaż musi wracać do poziomu bańki żeby ceny mogły zostać utrzymane? Nie wydaje mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Ha, ha, ha! 05.08.10, 15:12 > > albo moze ze wartosc rocznej sprzedazy kredytow wrocila do poziomu > z banki? jak widać jesteśmy na najlepszej drodze - bi.gazeta.pl/im/3/8159/m8159213.jpg BTW, jak w porównaniach miesiąc do miesiąca osiągniemy poziom bańki to też będziesz jazgotał o tym że "średnia roczna" jest niższa? Już tłumaczyłem, że to taki analityczny idiotyzm - co było, a nie jest nie pisze się w rejestr. Czy przy bieżących upałach chodzisz w kurtce "bo zima była mroźna i średnia temperatura roczna wcale nie jest taka wysoka"? Jeśli tak, to współczuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Ha, ha, ha! IP: 167.236.248.* 05.08.10, 15:47 z wykresu ktory tu podlinkowales to: -q2 2007 to 88 -q2 2008 to 82 -q2 2010 to 65 i z tego ci wychodzi ze jestesmy na najlepszej drodze i praktycznie juz osiagnelismy poziom banki, tak? do nizszego z poziomow, tego z 2008r czyli 82, danym z 2010 brakuje ponad 25%, wiec to jest przepasc a nie zadna najlepsza droga, znowu bredzisz o czyms co istnieje tylko w twojej glowie Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Ha, ha, ha! 05.08.10, 15:57 praktycznie juz > osiagnelismy poziom banki, tak? Tego nie napisałem, kłamco. > do nizszego z poziomow, tego z 2008r czyli 82, danym z 2010 brakuje ponad 25%, Przypomnisz o ile procent wzrosła liczba kredytów w stosunku do q1? Bo coś mi się wydaje, że jakoś właśnie o tyle. Wiec tylko jedna hopka i już jesteśmy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Ha, ha, ha! IP: *.home.aster.pl 05.08.10, 18:36 > praktycznie juz > > osiagnelismy poziom banki, tak? > Tego nie napisałem, kłamco. owszem, owszem, w tym temacie nie... > Przypomnisz o ile procent wzrosła liczba kredytów w stosunku do q1? > Bo coś mi się wydaje, że jakoś właśnie o tyle. Wiec tylko jedna hopka > i już jesteśmy... :) cuda, cuda oglaszaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko oj rumun, rumun IP: 167.236.248.* 05.08.10, 15:50 ps gratuluje rumun ze ponownie udalo ci sie zalinkowac material ktory pokazuje dokladnie cos przeciwnego niz ty twierdzisz, aby zrobic ten numer tyle razy i jeszcze sie nie nauczyc czytac zanim cos zalinkujesz to wymaga naprawde wyjatkowego umyslu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Ha, ha, ha! IP: 167.236.248.* 05.08.10, 15:38 dobrze, zadam pytanie inaczej, czy warunki do kredytowania ltv 100% i wiekszego sa takie jak byly w szczycie banki, bo ja i caly swiat twierdzi ze nie o tym co sie tobie wydaje wielokrotnie juz dyskutowalismy i w wiekszosci przypadkow wychodzilo ze wydaja ci sie same bzdurne rzeczy wiec nie widze sensu dalszej dyskusji tego przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Ha, ha, ha! 05.08.10, 15:55 Odpowiem inaczej - są już bardzo zbliżone i wciąż zmieniają się na lepsze. Ostatnio kolega kalkulował sobie kredyt na RnS - chciał na 80% LTV, ale jego zdaniem to się najzwyczajniej w świecie nie opłaca - lepiej brać na 100%. No i przypominam, że przy obecnym oprocentowaniu RnS jest tańszym kredytem niż najtańsze dostępne kredyty w CHF w historii. Ciekawe co będziecie jazgotać jak Tusk powie: "Podwyższamy podatki, ale dla osłony zostawiamy Wam RnS w niezmienionym kształcie". Całkiem możliwe, że Boni już dostał z bańki ze swoim projektem. Po reko T będzie kolejny epic fail, ale nie przejmujcie się - reko S na horyzoncie i SiP zamierza tym razem przykuć się do wejścia do sali obrad KNF. Co się zresztą chłopinie dziwić? Dzieciak niedługo zacznie zadawać pytania w stylu: "Tato, tato, dlaczego tylko ja co roku zmieniam pokój, przedszkole i kolegów"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek a po co zmieniac przedszkole i kolegow - jak teraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.10, 22:29 mozna znalezc tansze mieszkanie na tym samym korzytarzu i przeprowadzic sie bez dzwigania ??? jest takie nowe osiedle za BGZ/KB (miedzy Kasprzaka i Wolska) - zamieszkale moze 20% mieszkan - a plachta sprzedam na co trzecim balkonie w Mordorze JWC mieszkan do wynajmu skolku ugodna oj rumun rumun - kogo ty chcesz oszukac ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: a po co zmieniac przedszkole i kolegow - jak IP: *.spray.net.pl 05.08.10, 22:36 Jacku, A tak btw. widziales moze co buduje LSHomes, czy jak im tam, kolo rondka przy lidlu w Ursusie?? Porobilem kilka fot komorka, to jest jakas masakra, czy tylko ja sie nie znam na budowlance? Czy ktos mi wytlumaczy jak to jest mozliwe, ze cos takiego powstaje w kraju nalezacym do UE? ps. rumun - prosze nie odpowiadaj, sam widok tego budynku juz mnie sprowadza do usuniecia tresci zolodka, wiec nie pozwol mi prosze wypluc watroby. Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Ha, ha, ha! 05.08.10, 14:29 rzypominam sobie 1 watek z bd007 gdzie istotnie popelnilem > blad przy temacie hiperinflacji, tyle tylko ze potem nie trzeba tez bylo mnie > gonic przez 3 inne tematy zebym laskawie raczyl sie przyznac do bledu, tylko > uczynilem to od razu w kolejnym poscie O ile sobie przypominam to razem z bd_007 z hiperinflacją pogoniliśmy kota mega-maniakowi podpisującemu się jako spec. Czyżbyś więc właśnie dokonał niezamierzonego coming-outu? To by było dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Ha, ha, ha! IP: 167.236.248.* 05.08.10, 14:45 czyzbys byl az tak kompletnym kretynem ze nie potrafisz otworzyc nawet linka ktorego podalem w poscie powyzej ktory kieruje dokladnie do tego miejsca gdzie prowadzilem omawiana dyskusje z bd007 i gdzie przyznalem sie do bledu????? reszta twoich majakow i zwidow nie zamierzam sie zajmowac, ale to twierdzenie ze to razem z bd pogoniles to naprawda ladne, twoj merytoryczny wklad w tej dyskusji niewatpliwie byl gigantyczny a bd tam byl pewnie po to zeby ladnie wygladac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Ha, ha, ha! IP: 167.236.248.* 05.08.10, 13:59 czesc mundrosci masz tu, kiedys jeszcze nam sie chcialo je kolekcjonowac ale po przekroczenie pewnej granicy kretynizmu przestalo miec to sens forum.gazeta.pl/forum/w,106,100780067,100780067,zlote_mysli_o_wawskim_rynku_RE.html tutaj jest o mitycznych mieszkaniach, powiedziane doslownie na kilka dni przed koncem q1 po ktorym ogloszono 4,5k mieszkan gotowych w ofercie deweloperskiej w wawie, na koniec q2 liczba ta zmalala o cale 200 mieszkan, jak widac znikaja na potege forum.gazeta.pl/forum/w,106,109357794,109378454,Kolejny_mit.html reszty jesli cie interesuje poszukaj juz sobie sam o wynajmie musisz poszukac jeszcze pod nikiem satorianus bo tak sie wtedy nasz znawca rynku nazywal, o proporcji raty do wynagrodzenia bredzil pod oboma nikami wystarczy poszukac tematow dotyczacych zdolnosci kredytowej przepowiednie sprzedazy glosil przed q1 gdzie pierwotnie mialo byc 3,5k mieszkan sprzedanych ps. errata do mojego pierwotnego posta, rumun przepowiadal 6k a nie 3k na liczniku, tak czy siak bylo 10k Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Ha, ha, ha! 05.08.10, 14:18 Fajnie, ale wydawało mi się, że nie o prognozy na liczniku www pytał. Czyli jak zwykle - on to zupie, ty o d... Poza tym podałeś link do wątku w którym ostatni post jakby Cie ośmieszał. Pozwoliłem sobie go podbić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Ha, ha, ha! IP: 167.236.248.* 05.08.10, 14:38 on pytal o: "zacytowałeś przed chwilą kilka zdań, które rzekomo kiedyś napisał rumun więc pewno masz to pod ręką, to weź podeślij linki do tego, żeby mógł z czystym sumieniem zacząć najeżdżać na rumuna. " jak zwykle rumunku nie jestes w stanie sobie poradzic z przeczytaniem i zrozumieniem prostego zdania wiec jesli ktos tu o d... gdy my o zupie to jedynie ty a osmieszyles sie jak zwykle ty, tym razem nie rozrozniajac co to jest wibor a co to stopy proscentowe, jak juz zaczniesz odrozniac od siebie te pojecia to mozemy powrocic do rozmowy Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Ha, ha, ha! 05.08.10, 14:47 Pytał również: jak rumun napisał, że są już znowu kredyty na 100% to skłamał? jak pisze, że ceny jednak nie są na poziomie 5-6k to, tak jak wielu przewidywało rok temu, to kłamie? no nie mogę jednak znaleźć jego wpisu namawiającego do zakredytowania się na 130% na 6-letnie zarobki, weź pomóż. Do tego w ogóle się nie odniosłem, tylko wyciągnąłeś starą śpiewkę o liczniku. Przy okazji również przywiodłeś na światło dzienne swoje posty w których jasno widać, że we własnym oku belki nie widzisz - dałeś ciała przy dwóch absolutnie fundamentalnych wskaźnikach WIBORZE i okresie wyjścia z okresu z kredytowych obostrzeń. a osmieszyles sie jak zwykle ty, tym razem nie rozrozniajac co to jest wibor a co to stopy proscentowe To nic, że to WIBOR decyduje o oprocentowaniu pożyczek hipotecznych, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Ha, ha, ha! IP: 167.236.248.* 05.08.10, 15:07 "> Pytał również: > > jak rumun napisał, że są już znowu kredyty na 100% to skłamał? > > jak pisze, że ceny jednak nie są na poziomie 5-6k to, tak jak wielu przewidywał > o > rok temu, to kłamie? > > no nie mogę jednak znaleźć jego wpisu namawiającego do zakredytowania się na > 130% na 6-letnie zarobki, weź pomóż. " uwaga rumun ponizej przeklejam tresc z ponizszego posta forum.gazeta.pl/forum/w,106,114774192,114976593,Re_Ha_ha_ha_.html dla ulatwienia zaznaczylem boldem w moim poscie pytania www do ktorych rzekomo sie nie odnioslem "> jak rumun napisał, że są już znowu kredyty na 100% to skłamał? > > jak pisze, że ceny jednak nie są na poziomie 5-6k to, tak jak wielu przewidywał > o > rok temu, to kłamie? problemy z czytaniem, czy ja gdzies cos takiego napisalem??? > no nie mogę jednak znaleźć jego wpisu namawiającego do zakredytowania się na > 130% na 6-letnie zarobki, weź pomóż. powtorze, bo podobnie jak rumun, dziwnym trafem, masz wyrazne problemy z rozumieniem tego co czytasz, poszukaj sobie jeszcze z czasow satorianusa tematow dotyczacych tego jak wysoki kredyt jest bezpiecznym kredytem, a tam odnajdziesz genialna teorie ze nie wielkosc laczna kredytu sie liczy tylko proporcje do zarobku, rumun od zawsze glosil teze ze ltv nie ma znaczenia jak dlugo mozesz zaplacic rate, co prawda jego genialna teoria nie przewidywala co jesli waluta sie umocni a stopy pojda w gore (co lada moment bedzie mialo miejsce) albo np cudotworca podwyzszy podatki i ceny wszystkiego co potrzebujesz do codziennego przezycie pojda w gore, ale to w koncu nie bedzie jego problem, bo jelen juz mieszkanie kupil " badz teraz laskaw zaznaczyc boldem w mojej odpowiedzi te stara spiewke o liczniku, no chyba ze chcesz nam powiedziec ze w jednym zdaniu umiesciles az 2 klamstwa z reszta bredni trudno dyskutowac, jak widac jak rzeczywistosc jest inna niz ty chcesz to ja sobie wymyslasz i tak jest zarowno z obostrzeniami jak i stopami i owszem to nic ze pozyczki sa oparte o wibor, bo dyskusja szla o poziomie stop procentowym ustalanym przez RPP a nie o tym jak sie bedzie ksztaltowala plynnosc miedzybankowa na ktorym oparte jest codzinne notowanie wiboru ale znowu zaczym wkraczac w zakres temtow o ktorym nie masz bladego pojecia wiec o czym mam z toba dyskutowac... Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Ha, ha, ha! 05.08.10, 12:07 > przeoczyles takze dobrych kilka dyskusji z rumunem co to jest bezpieczny poziom zakredytowania i dlaczego powinien on byc wielokrotnoscia rocznego dochodu a nie A to ciekawe. O ile się nie mylę Ty wtedy twierdziłeś, że banki okopały się na konserwatywnych pozycjach i że przez następne naście lat niemożliwe jest dawanie kredytów na warunkach zbliżonych do tych z dobrych czasów. Jeszcze całkiem niedawno założyłeś temat specjalnie po to żeby wyśmiać "rzekome poluzowanie" warunków. I co teraz? Jakoś magicznie przeszła ochota do porównywania warunków dawanych przez banki? Okazało się, że popularne tutaj jeszcze pół roku temu twierdzenie "wszystko na tynku RE zależy od polityki kredytowej" jest prawdziwe tylko wtedy jak tak polityka układa się po myśli spadkowiczów - kolejny kazus gołoduponomii. I zwykła hipokryzja przy okazji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aslch wioeyhc Re: Ha, ha, ha! IP: *.aster.pl 05.08.10, 14:05 czekałem na spadki dwa lata i się nie doczekałem. Ja oceniam to jako osoba szukająca mieszkania dla siebie. Nie jestem teoretykiem, który wylicza ile powinny kosztować mieszkania. W praktyce teorie analityków od spadków mają się nijak do rzeczywistości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahah Re: Ha, ha, ha! IP: *.aster.pl 05.08.10, 14:07 Jak to możliwe że wszystko będzie droższe aceny mieszkań będą malały. niś fersztejen Odpowiedz Link Zgłoś
kocica_ewela Re: Ha, ha, ha! 05.08.10, 14:33 ceny mieszkan i tak sa napompowane wiec beda malaly bo maja z czego spadac ;) rzetelny deweloper juz dostaje po dupce, wystawil ponizej 6k mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Ha, ha, ha! IP: 167.236.248.* 05.08.10, 14:27 czy mnie cos ominelo ostatnio czy to znowu rumun wszem i wobec oglasza powrot kredytowania z okresu banki, ktory to juz raz 3-4?, mozesz mi tylko powiedziec dlaczego zaden z twoich platnych kolego z branzy tylko tych ze slynniejszym nazwiskiem jeszcze tego nie potwierdzil, dlaczego sponsorowane artykulu naganiajace nadal twardo mowia o obostrzeniach i braku powrotu do eldorado sprzed kryzysu, zwlaszcza jesli idzie o 100% i wiecej % LTV? czyby im placili za malo ze gloszenie prawdy? a teraz specjalnie dla ciebie rumun co by rozwiazac twoj kolejny problem ktory istnieje tylko w twojej glowie, oko oficjlanie mowi: "wszystko na rynku RE zależy od polityki kredytowej", co wiecej jesli nadal uda sie utrzymac kredytowanie na poziomie z q2 to czeka nas bardzo powolne spadki jesli nawet nie stagnacja to twierdzilo od zawsze kzs i nadal twierdzi, twierdzilo jednak takze, tu jak widac twoj swiatly umysl juz sie wylaczyl i nie zapamiatal, ze nie ma technicznych mozliwosci na utrzymanie takiej akcji kredytowej w perspektywie dlugiego okresu i to twierdzenie na razie rowniez nie stracilo na aktualnosc Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Ha, ha, ha! 05.08.10, 17:26 "wszystko na rynku RE > zależy od polityki kredytowej", co wiecej jesli nadal uda sie utrzymac > kredytowanie na poziomie z q2 to czeka nas bardzo powolne spadki jesli nawet ni > e > stagnacja Tuś mnie zaskoczył. POzytywnie. Pozostaje czekać. Moim zdaniem kredyty jeszcze podskoczą w IIIkw. Obyś był wtedy na miejscu by sypać głowę popiołem. ze nie ma > technicznych mozliwosci na utrzymanie takiej akcji kredytowej w perspektywie > dlugiego okresu Czemu nie ma? No i co to jest długi okres? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Ha, ha, ha! IP: *.home.aster.pl 05.08.10, 18:46 "> Tuś mnie zaskoczył." coz rumun, niektorzy z nas rozumieja o tym o czym tu rozmawiamy i potrafia zinterpretowac implikacje pewnych zalozen na wynik systemowy, wiec tak owszem to co napisalem musi byc bardzo zaskakujace "Obyś był wtedy na miejscu by > sypać głowę popiołem." ponownie rumun mylisz mnie ze soba, to ciebie trzeba gonic zebys przyznal sie do bledu, ja nie uciekam jak ty... "> Czemu nie ma? No i co to jest długi okres? " z tego samego powodu dla ktorego punkt pierwszy tego postu nie byl wcale zaskakujacy to jest system ktory dziala wedlug pewnych zasad, dochod rozporzadzalny, nawet pompowany kredytem, jest ograniczony i nie moze rosnac bez konca wiem, szokujace, a jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiu Re: Ha, ha, ha! IP: 85.222.87.* 05.08.10, 15:55 > Kurde, to wszystko powinno tanieć! to ty rumunku tak twierdisz (przygłupawy, tani chwyt zresztą, często w twoim wydaniu), nie ja. Ja pisze o cenach mieszkań, które zależą od zdolności kredytowej potencjalnych kupujących oraz od cen zamiennika - najmu. Jeśli ceny towarów pierwszej potrzeby (niemające zamienników a w dodatku tańszych, łapiesz o co chodzi rumunku) wzrosną więcej niż pensje to spadnie zdolność kredytowa (przy zachowaniu procedur liczenia), mało tego możliwy jest dalszy spadek cen najmu, ktore aktualnie w wawie są niższe niż wtedy kiedy mieszkania stały po 3-4k od m2 Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Ha, ha, ha! 05.08.10, 16:04 > Ja pisze o cenach mieszkań, które zależą od zdolności kredytowej potencjalnych kupujących Tak samo jak popyt na wszelkie inne dobra zależy od ilości pieniędzy w portfelu. > oraz od cen zamiennika - najmu. Jeśli rzeczywiście najem byłby zamiennikiem to ceny nigdy by nie wzrosły... tak jak wzrosły. Poza tym to ciekawe - poszi kiedyś zwrócił uwagę na to, że spadająca zdolność wcale nie oznacza konieczności spadku cen nieruchomości. Prześledź to sobie na przykładzie inflacji/cen domów w USA w latach 80' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiu Re: Ha, ha, ha! IP: 85.222.87.* 05.08.10, 17:07 rumun ceny mieszkań jakoś nie chcą ci rosnąć więc bierzesz się z inne dobra? Słusznie tu wzrosty będą. Spowodują one min wspominany już spadek zdolności kredytowej na mieszkania, co to oznacza, nie trzeba tlumaczyć. ps szkoda rumun, że nie rozumiesz różnicy między takim artykułem jak mieszkanie a np chleb poczytaj, doucz się i wróć do dyskusji, bo póki co to klepiesz bzdury, rozumiem, taka praca, każdy złowiony klient liczy się, z drugiej strony jak można się tak prostytuować? Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Ha, ha, ha! 05.08.10, 17:23 To dobrze, że nie chcą rosnąć bo ten rok przewidywały stabilizację cenową z tendencją do lekkiej obniżki cen ofertowych. A chleb ma bardzo wiele wspólnego z mieszkaniem. Można kupić tańszy pieczony ze śmieci w hipermarkecie, połówkę zamiast całego, egzemplarz z ubiegłego dnia... Masa opcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiu Re: Ha, ha, ha! IP: 85.222.87.* 05.08.10, 17:46 na każdy chlebek wzrośnie VAT, ten psi i ten super, ten dzisiejszy i ten wczorajszy i na tą połówkę, którą tak sano się najesz jak całym, napisz może jeszcze rumunku, że chleb można taniej wynająć, kupić 30letni, nie można go wywieść ani dowieść na miejsce i aby go kupić trzeba mieć zdolność kredytową i zadłużyć się do emerytury, która nie tak wielu dożywa ty rumunek jesteś naprawdę poważnie chory, praca naganiacza aż tak ogłupić nie może Odpowiedz Link Zgłoś
niewyspany77 Re: Ha, ha, ha! 05.08.10, 17:49 przekombinowales, jesli danej osoby (lub rodziny) nie stac na apartament 40m za dajmy na to 200 tysiecy (swiezy chleb z biedronki), to primo apartamentow 20m za 100 tysi nie ma (pol bochenka) nie ma tez 40m ruin za 100 tysi (czerstwy chleb). no i drobna uwaga - chleba nie kupuje sie na raty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesław śpiewa Vat zgodnie z obwiązującymi przepisami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.10, 16:18 W umowach deweloperskich jest zapis. Vat zgodnie z obowiązującymi przepisami. Więc cóż tu gdybać. Będzie drożej niewiele ale będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiu Re: Vat zgodnie z obwiązującymi przepisami IP: 85.222.87.* 05.08.10, 16:51 gdyby mogło być drożej już by było bez podwyzki VAT (z 7% na *8% powalające:-)) myslisz, że pazerny dev oddalby ci możliwy większy zarobek ? naiwny jesteś spiewaku bez nika Devki aby sprzedawać dalej ceny nie tylko nie podwyższą ale nadal bedą musieli obniżać, tym bardziej że jest setki tysięcy mieszkań już wybudowanych w sprzedazy "bez VATu", jest najem bez VAT Wg waszego toku myslenia to ceny powinny rosnąć w nieskonczoność, nie mają przecież żadnego ograniczenia z góry. Dlaczego jednak nie rosną? Coś w waszej teorii naganiacze, kredyciarze, pośrednicy, pieski devków itd się nie klei Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodo Re: Vat zgodnie z obwiązującymi przepisami IP: *.aster.pl 12.08.10, 22:39 Z mojego punktu widzenia, szukam domu pod Warszawą jakoś ceny nie spadły a napewno można mniej utargować niż wiosną rok temu.Takie są moje doświadczenia praktyczne. Piszę to bo widzę że wypowiadają się na forum ludzie którzy tylko teoretyzują z kalkulatorem w ręku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Vat zgodnie z obwiązującymi przepisami IP: *.aster.pl 15.08.10, 11:26 JA TAM KUPUJĘ, GDYBYM MIAŁ CZEKAĆ NA DOBRE CENY TO BYM MUSIAŁ CZEKAĆ DWA LATA, POTEM JESZCZE DWA LATA, NASTĘPNIE JESZCZE CZTERY LATA ETC. Tak na poważnie to jeśli stać kogoś teraz na kredyt w chf to warto, wiadomo dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś
jiggaman007 Re: Vat zgodnie z obwiązującymi przepisami 15.08.10, 11:35 Gość portalu: edek napisał(a): > Tak na poważnie to jeśli stać kogoś teraz na kredyt w chf to warto, > wiadomo dlaczego... czy dlatego, że szwajcaria przygotowuje się do podniesienia stóp procentowych? a może dlatego: wyborcza.biz/biznes/1,100896,8247461,Szwajcaria_na_prozno_probuje_zapobiec_wzrostowi_kursu.html albo dlatego: wyborcza.biz/biznes/1,100896,8237434,Czesc_bankow_przestanie_calkowicie_udzielac_kredytow.html GIŃ JELENIU Odpowiedz Link Zgłoś