Dodaj do ulubionych

Jak sprawdzić developera?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.04, 14:50
Czy ktoś moze udzielić informacji jak sprawdzić wiarygodność developera.Chcę
kupić mieszkanko na osiedlu Samarytanki ale ostatnio przeczytałam o kłpootach
związanych z t inwestycją.Jak można sprawdzić czy ta firma jest solidna i
ukończy inwestycję. Chodzi mi dokładnie o Karmar i Invest.
Obserwuj wątek
    • Gość: synek77 Re: Jak sprawdzić developera? IP: 195.116.241.* 06.04.04, 15:25
      Witam
      ja też miałem ten sam problem więc pomogę Ci go rozwiązać.Co prawda nie będzie
      to ten sam deweloper ale powiem Tobie co ja zrobiłem i udało sie bo dzisiaj
      mieszkam we własnym "m". oto jakie ja wykonałem kroki:
      1.sprawdź KRS (krajowy rejestr sądowy)dewelopera - powinni Ci podać zobaczysz
      tam jakim majątkiem dysponuje deweloper kto jest właścicielem itp. żeczy
      2.po tej czynności sprawdź nr działki na której powstaje twoje "m" w urzędzie
      miasta czy przypadkiem za jakiś czas nie wybudują koło Ciebie lini tramwajowej
      czy jakiejś obwodnicy, a także sprawdź księgę wieczystą w sądzie czy jest
      własnością dewelopera czy kupiona pod zastaw , a może ma kilku właścicieli
      sprawdź to bardzo dokładnie.
      3.pojedź na budowę zorientuj się jaki podwykonawca buduje ten dom i popytaj sie
      robotników czy już budowali dla tego dewelopera czy jest to ich pierwsza
      inwestycja, jeżeli pierwsza to postaraj sie dociec tego z kim deweloper budował
      wcześniej i dlaczego już z nimi nie współpracuje
      postaraj sie także pojechać na obiekty już wybudowane przez dewelopera i
      popytaj się już mieszkających czy mieli jakieś problemy z deweloperem podczas
      budowy
      4.jeżeli wszystko jest w porządku i zdecydujesz się kupić mieszkanie to
      pamiętaj ze i tak do póki nie dostaniesz kluczy to wszystko może się zdażyć. Ja
      właśnie tak zrobiłem i się udało życzę powodzenia i pozdrawiam
    • Gość: new Re: Jak sprawdzić developera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 15:44
      Helu,
      A gdzie przeczytałaś o kłopotach związanych z tą inwestycją. I co tam było
      napisane? Jako przyszły mieszkaniec jestem żywo zainteresowany jakąkolwiek
      informacją.

New
    • Gość: agnieszka Re: Jak sprawdzić developera? IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.04.04, 18:58
      oprócz tych oczywistych rzeczy o ktorych mowa czyli krs pozwolenia na budowe
      plany zagospodarowania etc proponuje koniecznie sprawdzic w sadzie
      wieczystoksuiegowym ksiege wieczysta tego gruntu i hipoteke czy przypadkiem nie
      jest obciążona... najlepiej jak ksiega IV czyli ta hipoteka bedzie
      czysta.oprocz tego popros o zasiwadczenie z urzedu skarbowego czy deweloper nie
      zalega z podatkami takie zaswiadczenie (kserokopie) powinienes dostac od
      dewelopera. to jest wazne bo jesli zalegaja to masz pewnosc ze urzad wejdzie na
      hipoteke i generalnie mozesz nie dostac swojego >m>.bo sie moze pokazac ze po
      splacie zobowiazan urzedu etc dla ciebie zostanie g...sprawdz ich wczesniejsze
      inwestycje pogadaj z mieszkancami no i poszukaj na forum moze juz jest jakis
      wątek o tej firmie. warto tez zadzwonic do polskiego stowarzyszenia firm
      deweloperskich (znajszesz na inetrnecie i ch strone i wykaz firm jakie do
      stowarzyszenia należą). zadzwon tez do polskiego stowarzyszenia budowniczych
      domów, jesli jest ich czlonkiem to tez sie czegos dowiesz. to tyle jak mi sie
      cos przypomni (sama w ten sposob sprawdzalam swojego dewelopera) to napisze.
      aha jeszcze popros o namiary na banki z jakim wspolpracuja przy udzielaniu
      kredytów. to tez jest istotne bo w takich przypadkach banki dbaja o to zeby
      papriery i wsio bylo w miare ok bo same w tym maja interes udzielajac pozyczek
      hipotecznych gdzie twoje przyszłe >m> jest gwarantem...
      pozdrawiam i milego sprawdzania.
    • Gość: agnieszka Re: Jak sprawdzić developera? IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.04.04, 18:59
      a tak na koniec to niestety dopoki nie dostaniesz aktu przenoszącego wlasnosc
      to nie masz 100% pewnosci... :-) ale glowa do góry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka