Gość: bac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 21:58 Juz teraz widac jaki ruch spacerowiczow bedzie jesli aleje zostana zmkniete. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xx Re: III Aleja umiera IP: *.icis.pcz.pl 04.04.07, 22:10 Demagogia nie majaca wiele wspolnego z rzeczywistoscia - mam na mysli III Aleje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bac Re: III Aleja umiera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 22:16 To nie demagogia to jest rzeczywistosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: III Aleja umiera IP: *.icis.pcz.pl 04.04.07, 22:25 Ja tez mowie o rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: III Aleja umiera IP: *.icis.pcz.pl 04.04.07, 22:26 P.S. W III Alei jestem codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student BBX Re: III Aleja umiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 22:45 Gość portalu: xx napisał(a): > P.S. W III Alei jestem codziennie. Jak by wszyscy widzieli tak rzeczywistosc jak Pan Profesor to biada temu miastu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bac Re: III Aleja umiera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 23:16 Pracuje w III Aleji od 1978 roku jestem swiadkiem tego wszystkiego co sie w tym rejonie działo i dzieje.Wiem ze zamkniecie III Aleji jest wielkim błedem.Ten sliczny bulwar powstł w celu pielgrzymowania i to własnie ten srodkowy pas miał i ma słuzyc dla ludzi i pielgrzymow.Zamkniecie dwoch pasow ruchu samochodowego nie spowoduje ze przybedzie wiecej piszych a wrecz odwrotnie brak dojazdow ,parkingow zniecheci spacerowiczow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: III Aleja umiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 23:27 nic dziwnego, że w III Alei nie ma ludzi, przecież remont jeszcze trwa, nie ma ustawionych ławek, a to jest moim zdaniem najważniejsze bo ile można spacerować? dopóki nie będzie tam ustawionych ławeczek i własciciele kawiarni nie wystawia ogródków letnich to na pewno nie będzie tam za wiele ludzi. z opiniami czy III Aleja umiera poczekajmy jeszcze pare miesięcy, skończy się remont i rozpocznie się sezon letni. a jak ma się brak dojazdów i parkingów do zniechęcania spacerowiczów? chyba odwrotnie, mniej samochodów=mniej hałasu więcej spacerowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos socjolog Bac IP: *.apus-net.pl 04.04.07, 23:30 Bac ty sie nadajesz do ośrodka badania opini pubicznej. Pewnie skończyłes jakieś studia socjologiczne. Tam uczuli, że ludzie njlepiej wypoczywaja w spalinach samochodowych Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
messi25 Re: III Aleja umiera 04.04.07, 23:31 moja opinia jest inna. przyjdzie lato ogródki piwne, kawiarenki się rozrosną to zmieni pan zdanie. a do alej mozna dojechac od tyłu. Ale trzeba tez dostrzec ze zaplecze, czyli drogi oraz parkingi nie stoją u nas na dobrym poziomie, dlatego tez równolegle z restaurowaniem alej powinny rozpocząć się prace nad drogami dojazdowymi oraz powiększaniem miejsc parkingowych bo bez tego sie nie obedzie. PS. zeby jeszcze muzyczka grała to bedzie elegancko, no chyba ze z głośników usłyszymy codziennną mszę :/ wtedy na pewno będą pustki :) Odpowiedz Link Zgłoś
messi25 Re: III Aleja umiera 04.04.07, 23:33 to była odpowiedz do użytkownika bac oczywiście ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll Re: III Aleja umiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 23:35 Kategorycznie po remoncie trzeba otworzyć III Aleję dla ruchu, ale bez autobusów. Mieszkam na równoległej ulicy i proszę mi wierzyć, że cały ruch przeniósł się na pobliskie wąskie, nieprzystosowane do takiego natężenia uliczki. Również wszystkie, kiedyś trawniki służą za parkingi. Żeby spacerować III Aleją trzeba do niej dojechać i gdzieś zaparkować samochód, wy tu nie mieszkacie, przyjedziecie i odjedziecie. Jaszcze raz kategoryczne NIE przeciwko zamknięciu III Alei !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja tez Re: III Aleja umiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 09:14 Ja też uważam, że całkowite zamkniecie III Alei to odsunięcie miasta i pielgrzymów od Jasnej Góry. Wszyscy będą szukać lepszego dojazdu i miliony zł włożone w remont będzie podziwiać tylko garstka częstochowian z xx-em na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re: III Aleja umiera 05.04.07, 14:37 Niech jeszcze zamkną II Aleję :-) Chcę zobaczyć jak będzie wyglądał ruch ..... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: III Aleja umiera IP: 212.160.86.* 24.04.07, 11:27 rozsądny głos mieszkańca aleji popieram w 110% opinie tu wyrażoną!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: III Aleja umiera IP: 212.160.86.* 24.04.07, 11:25 prawda w 100% prawda ludzie co spaceraują kasu tu nie przynoszą robili to prtzyjezdni a nie będą jesli nie będą mieli parkingu!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ancymonka Re: III Aleja umiera 05.04.07, 14:45 A ja się nie zgodzę z większością. Większość poważnych miast ma miejsca wyłączone z ruchu samochodowego i wcale na tym nie cierpią. Przeciwnie. A u nas? Wsia się robi. Wszędzie trzeba autkiem podjechać? Przejść nie można? Ja bym bardzo chciała mieć w tym mieście miejsce gdzie można sobie pójść, usiąść z rodzinką, znajomymi, bez huku silników za uszami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ancymonek Re: III Aleja umiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 14:49 Ty będziesz śmigać na wrotkach, to ci wszystko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmk Re: III Aleja umiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 16:52 Próba generalna- 07-06-2007, z muzyka z kołchoźników i orkiestrami. Współczuję mieszkańcom, szczegółnie majacym okna na ten "deptak". Wczoraj tam byłem- ludzi "tyle co kot napłakał"! No w końcu to będzie "droga krzyżowa" wybudowana za pieniadze podatników- brakuje tylko jednego pomnika w rejonie Placu Nowotki, ale prace trwaja. Jakby tam w ogródkach , jak piszecie popijano piwko to z okien kamienicy po parzystej stronie "się zobaczy" i jeden przełącznik wystarczy bu "muzyka " z głośników rozproszyła amatorów odpoczynku przy szklaneczce piwa. ta "muzyka" za nic nie pasuje do piwka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanec dresiarze.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 15:01 no pewnie ..juz się larum podnosi bo dresy w swoich burakowozach nie moga podjechać zderzakiem pod same drzwi kawiarni w III alei by sycić się widokiem swojej fury z kawiarnianego ogródka..:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reghth Re: III Aleja umiera IP: *.21.pl 05.04.07, 15:44 dokladnie tak umiera!!! mało kto z nas bedzie tam spacerował bo i po co na piwo w lecie bo nic innego tam nie pozostanie tylko kilka knajpek i nie wszyskie z alkoholem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: III Aleja umiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 17:09 I co knajpy z piwem zapełnią Aleje?? Kpicie, czy co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abb Re: III Aleja umiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 18:59 według mnie to jest moherowy deptak i już....tak mi sie kojaży, szaro, szeroko żeby sie pielgrzymki pomieściły.......... oczywiście nie każdy pielgrzym to moher Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4 Re: III Aleja umiera IP: 195.205.202.* 05.04.07, 19:08 a po co tam teraz spacerowac ? zimno, nie ma ławek, a poza tym dopoki trwają roboty, to bedzie tam mnóstwo kurzu i hałasu Odpowiedz Link Zgłoś
henryczek-czewa Re: III Aleja umiera 05.04.07, 19:47 ale gadacie od rzeczy. W niedziele po 19 ciężko mi było wymijać pieszych kiedy jechałem tamtędy na rowerze, a to dopiero początek wiosny. To miasto takie jakie jest teraz jest beznadziejne. Chciałbym usiąć w letni wieczór w alejach, gdzie słychac byłoby tylko wiatr, szum fontann, smiech ludzi, kuranty z zegara na ratuszu, gdzie miałbym widok na JG i ładnie odnowione kamienice, zieleń. Nie wiem o co chodzi włąścicielom tamtejszych lokali. Alejom potrzebne jest po prostu przebranżowienie. Sklepiki z ciuszkami niech się przeniosą do nowych galerii, banki niech stworzą nowe oblicze zaniedbanych ulic, np Wolności, a w zamkniętych alejach niech powstaną kawiarnie, puby, restauracje - tu jest ich miejsce. Niech staną sie aleje bardziej klimatycznym miejscem. Nic dziwnego ze nie mamy pieniędzy z turystów, bo co mamy im teraz do zaoferowania? Asfaltowe, spalinowe centrum? Zamknięcie aleii to 1 etap zmiany oblicza miasta na lepsze. To będzie impuls do dalszych działań. Wolny rynek zzalatwi reszte . Potrwa to długo, ale efekty napewno będą lepsze, niż gdyby zostawic wszystko tak jak jest - z ruchem w alejach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bac Re: III Aleja umiera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 19:51 henryczku w niedziele byla rocznica smierci naszgo Papieza dlatego bylo duzo ludzi miejscowych i przyjezdnych.Sweczke zapaliles czy tylko na rowerku rekreacyjnie przyjechales? Odpowiedz Link Zgłoś
henryczek-czewa Re: III Aleja umiera 05.04.07, 19:57 rocznica była w poniedziałek z resztą co to ma do rzeczy. Jeśli niedzielni spacerowicze wychodząc z JG bedą mieli gdzie sie w alejach zatrzymać to na pewno nie bedzie tam pusto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bac Re: III Aleja umiera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 20:04 henryczku ma to duzo do rzeczy poniewaz ci ludzie przyjezdni mieli wolne w sobote i niedziele dlatego ruch odbywal sie wlasnie w te dni. W poniedzialek juz bylo spokojnie kilka pielgrzymek z maturalnych klas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f1 Re: III Aleja umiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 12:54 Zgadzam sie z bac. W III Alei jestem codziennie i widze ze zdecydowanie mniej ludzi spaceruje przy zamknietych Alejach jakie sa teraz. Duzo wiecej ludzi bylo kiedy Aleja byla otwarta i to uwzgledniajac ta sama pore roku. Przy zamknietej Alei na pewno bedzie przyjemnie przespacerowac sie w spokoju i ciszy, kiedy nie bedzie samochodow a dookola bedzie slychac muzyke z okolicznych ogrodkow i pubow. Ale to teoria. Rownoczesnie zaobserwujemy zamykanie sie mniejszych sklepow, aptek, biur podrozy, kawiarni, jednostek uslugowych. Najbardziej ucierpia czestochowscy rzemieslnicy i przedsiebiorcy. Nie ukrywam ze jestem jednym z nich. Zostana mocne banki, sieciowe restauracje, sieci telefonii komorkowej czyli glownie obcy kapital. A na pewno nie czestochowski. I dziwnym trafem takie pomysly zbiegaja sie w czasie z planowanymi inwestycjami galerii handlowej przy DK1. Moim zdaniem tutaj glownie chodzi o przeniesienie zycia do galerii ktorej otwarcie zbiegnie sie z ukonczeniem remontu calych Alei. A tam bedziemy rowniez kupowac w sieciowych sklepach. Malo kto z czestochowskich kupcow i przedsiebiorcow bedzie mogl pozwolic sobie na stoisko w Galerii. Podobny scenariusz byl w Lodzi - wystarczy porownac Piotrkowska 10 lat temu kiedy nie bylo tych wszystkich galerii i teraz. I dokladnie taki scenariusz byl w pewnym miasteczku w Kanadzie. Pokuszono sie o zamkniecie glownej Alei w miescie zeby stala sie pieknym deptakiem. W miedzyczasie otworzyla sie Galeria Handlowa do ktorej przenioslo sie zycie. Na zamknietej alei zycie zaczelo zamierac. Przedsiebiorcy zaczeli zamykac sklepy i lokale uslugowe. Wladze miasta widzac to ponownie otworzylo Aleje dla samochodow aby ratowac sytuacje. Jednak zycie takie jak kiedys juz tam nie powrocilo. Czy my nie mozemy uczyc sie na bledach innych a nie swoich? I decyzje podejmowac biorac pod uwage wszystkie za i przeciw? A nie swoje "widzimisie"? Tak wiec moze sie okazac za jakis czas ze Aleja zamiast tetniacego zyciem deptaka stanie sie pusta piekna aleja, tetniaca zyciem przez kilka dni w polowie sierpnia. A cale zycie przeniesie sie w zdecydowanej wiekszosci do Galerii i Hipermarketow. A poza tym ile osob spaceruje w listopadzie lutym czy grudniu? Czy nie mozna jezeli juz zamykac Alei np od maja do wrzesnia dla ruchu? Trzeba od razu na caly rok? Przemyslcie to tam na "gorze" bo pozniej moze byc juz za pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: III Aleja umiera IP: 212.160.86.* 24.04.07, 11:21 popieram ten post facet w 100% ma rację!!!!!!!!nie zamykać aleji!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: III Aleja umiera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.07, 12:11 A jak w Kielach zamkneli dla ruchu ul. Sienkiewicza i zrobili piekny deptak ? podobne byly glosy! ze pozamyka sie wszystko itd itp.!! to jest smieszne z Waszej strony. Zycie sie do Galerii Handlowej i Hipermarketow przeniesie?? haha no prosze Cie! Ci co lubia i beda lubiec tam chodzic to beda chodzic! Zamknac cale aleje dla ruchu i odremontowac!! tylko zeby mszy ani takich innych rzeczy nie bylo przez glosniki! A biadolenie o tym ze DOJECHAC nie mozna jest smieszne!! Dla mnie warto wyremointowac aleje i zamknac dla ruchu chocby dla soboty i niedzieli gdzie ludzie w spokoju beda chcieli posiedziec i odpoczac. Ale w tygodniu tez ich brakowac nie bedzie. Ludzie... dlaczego Wy od razu widzicie wszystko w takich czarnych scenariuszach!! Zgadzam sie ze teraz tam duzo ludzi nie ma ale jak juz przedmowca ktorys pisal o lawkach... i remoncie... narazie tam nie jest piekne miesce na spacery ale trzeba czasu! Dajcie nowemu obliczu alei szanse !!! Tylko TE GLOSNIKI... NIE KAZDY JEST KATOLIKIEM !!!!!!!!!!! Cos trzeba z tym zrobic !! Ciekawe czy ktos władczy sie tym zajmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: częstoch... Re: III Aleja umiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 13:33 >Dajcie nowemu obliczu alei szanse !!! Tylko TE GLOSNIKI... NIE KAZDY JEST KATOLIKIEM !!!!!!!!!!! Cos trzeba z tym zrobic !! Ciekawe czy ktos władczy sie tym zajmie< Co wiara ,katolicyzm ma wspólnego zgłośnikami? głośniki wyjące o tendencji watykańskiej to medialny terror mafi watykańskiej,to medialne siłowe nakłanianie do uległości wobec mafi watykańskiej -TO NIE MA NIC WSPóLNEGO Z WIARą W BOGA!!!!!!!!!!! Jeszcze raz -To jest siłowe,medialne nakłanianie do uległości wobec funkcjonariuszy państwa Watykan.Zal,że wielu(?) urzędników państowych temu się poddało i to z uwielbieniem(może i finansowym,oligaryjnym). Aleje NMP bez ruchu samochodowego,aleje dla ludzi,aleje dla mieszkańców,turystów bez ruchu samochodowego,jestem też przeciw pielgrzymkom motocyklistów,samochodziarzy na tych wehikułach alejami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finlandia Re: III Aleja umiera IP: *.realestate.net.pl 24.04.07, 13:13 Gość portalu: f1 napisał(a): > widze ze zdecydowanie mniej > ludzi spaceruje przy zamknietych Alejach jakie sa teraz. Duzo wiecej ludzi bylo > kiedy Aleja byla otwarta i to uwzgledniajac ta sama pore roku. Tylko wtedy nie było tam tumanów kurzu i hałasu maszyn. Zobaczymy jak skończą remont. Odpowiedz Link Zgłoś
mikita10 Re: III Aleja umiera 24.04.07, 13:26 Dokładnie, teraz przez te prace to mało kto ma ochotę wybrać się na spacer. A to, że upadają małe sklepiki z ciuchami, itp wg mnie jest niezależne od zamknięcia alei. Taka kolej rzeczy. Chyba mija czas "ganiania" od sklepiku do sklepiku w poszukiwaniu ciucha. Galerie są wszędzie i trzeba się z tym pogodzić, wystarczy popatrzeć na Wrocław. Galerii i Centrów Handlowych mają mnóstwo, a ludzie i tak kochają Wrocławki Rynek i zawsze jest tam mnóstwo ludzi. Ludzie tam przychodzą miło spędzić czas, a nie biegać za zakupami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrowia. Re: III Aleja umiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 14:01 Jak aleje zostaną zamknięte całkowicie to spacerowiczów będzie więcej , w spokoju coś obejrzą u "sklepikarza" i coś tam w spokoju "spokojnie" zakupią.Do tej pory tylko chałas samochodowy i pełno kurzu na artykułach w tym tych spożywczych lodach ,hood dogach,kurczakach,piwie,frytkach,oranzadzie,wacie na patyku.Zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś