Gość: jaacek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 22:01 Czy ktoś może mi podpowiedzieć, w jakiej formie Becherovka nadaje sie do picia, bo w czystej - napewno nie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: p73 Re: Becherovka IP: *.acn.waw.pl 03.11.02, 23:53 a czemu nie, jak najbardziej :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Becherovka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 00:17 Zla wiadomosc - czesi pija to w postaci czystej. Dla niezadowolonych stworzyli dwie odmiany: bitter i lemon. Mozesz to mieszac z tonikiem, ale po co? Sa pewne ziolowe wodki (Jaegermaister i takie tam), ktore nie po to wymyslono, by je mieszac. Howgh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaacek Re: Becherovka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.11.02, 21:47 Dzięki za instrukcję. Trudno, wyniosę ten napój bogów do piwnicy. Swoją drogą, czy lubicie ziołowe wódki, np. Krambambuli (podobno najbardziej tradycyjny gdański trunek - okropność zaprawiona anyżem). Ciekaw jestem, czy szerokie jest grono zwolenników katowania się tymi likworami i jak (tzn, czy w postaci czystej, czy w mieszance i z jakiego kieliszka) oraz do czego sie je pija. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Becherovka IP: 217.197.165.* 05.11.02, 09:59 Ja uwielbiam wodki ziolowe. Ale dobre. Krambambuli to szczyt gowna. Syntetyczny smak, kolor, tylko kac jest prawdziwy. Niestety Gdansk stracil prawo do Goldwassera - robi go tylko Poznan. A tego polecam wymieszanego z tonikiem - bardzo dobrze sie te smaki uzupelniaja, goldwasser przestaje byc taki nieznosnie slodki (co osobiscie b. lubie). Odpowiedz Link Zgłoś
ta-miu Re: Becherovka 09.03.03, 16:22 Zgadzam sie z przedmowca co do Goldawassera - rewelacyna wodeczka i do tego wzbogaca wewnetrznie ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: armata Re: Becherovka IP: *.crowley.pl 05.11.02, 10:23 likierami nie można się zapijać, bo zawsze będą kłopoty. Likiery są trunkami z "apteczki". Wytwarzan w Gadńsku Krambambuli, to chyba nie to co kiedyś, bowiem do dziś w kręgach studenckich, zarówno Polski, jak i Niemiec, czy Łotwy śpiewa się starą pieśń, której refren brzmi: Hej! Tam podajcie mi, Pienisty dzban Krambambuli, Krambimbam, bam, buli, Krambambuli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Becherovka IP: 217.197.165.* 05.11.02, 12:02 Likierami jak najbardziej mozna sie zapijac. Nie schodze ponizej polliterka goldwassera czy rosolisa w czasie jednej sesji. A ze zacne to trunki, glowa od nich nie boli ani wnetrznosci. Wedlug etykietki gdanski krambambuli nawiazuje do studenckiej tradycji, ale chyba jednak do bardziej wspolczesnej - alpagowatej. Szczerze odradzam - jak i cala produkcje gdanskiego polmosu. Odpowiedz Link Zgłoś
__jw Re: Becherovka 12.11.02, 13:23 Becherovke do piwnicy.... cóż za pesymizm, cóż za brak fantazji... Napój ten wyborny należy umieścić w lodówce na jakieś 1,5 do 2 godzin przed użyciem. Broń Boże jednak wkładać go do zamrażalnika. Po prostu do lodówki, jak jogurt czy serek. Następnie przygotować dwie szkalnki (lub więcej). I tu uwaga, Becherovki nie należy pić samemu. To tak jakby grać mecz do jednej bramki. Porada odnośnie szklanek, powinny być typu "Wars" najzwyklejsze szklanki na świecie, bez koszyka o pojemności 200 ml. I ostatnie zalecenie, Becherovke należy pić najlepiej w poniedziałek lub wtorek, koniecznie przed godzina 10.00 (nie mylić z 22.00), laną po pół szkalanki na raz. Becherovka bardzo dobrze komponuje się z amerykańskimi papierosami marki "Chesterfield" oraz piwem "Pomorskie" (browary Kujawiak, butelka 0.33 w cenie 1.20 PLN). Tyle mojej rady, dla bardziej wybrednych można w czasie picia opowiadać sobie o ostatnio przeczytanej książce Hrabala lub od biedy Pilcha (to w ostateczności). Nie trać siły ducha, pozdrawiam: __jw Odpowiedz Link Zgłoś
thesims Re: Becherovka 06.11.02, 17:09 bardzo lubie Beherovke z sokiem jablkowym, ale tylko ta slodka, ta z czerwona naklejka jest ohydna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Becherovka IP: 217.197.165.* 06.11.02, 18:48 Brawo, ktos pil B. z czerwona kartka - faktycznie, nieudany produkt. Przypominam - bedac w Czechach kupcie B. cytrynowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: armata Re: Becherovka IP: *.crowley.pl 07.11.02, 09:25 Ech! Becherovkę trzeba piwem zapijać, tak samo jak słowacki jej "odpowiednik" Demenovkę. Ot, co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dilvish Re: Becherovka IP: *.lj.pl / 192.168.1.* 07.11.02, 17:12 Zawsze propagowałem dodawanie wódek gatunkowych do piwa. Wlewamy 50 ml Becherowki do półlitra piwa i jest eXtra. Szczególnie znacznie to poprawia smak czeskich słabych piwek dodając im specyficznego aromatu i dając przyzwoitego kopa. A mój ulubiony wódkowo- piwny drink to gorzka żółądkowa + warka strong, albo winiak klubowy + królewskie. Smacznego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.KrisK Beherovka niech żyje! IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.02, 16:01 A dlaczego to obywatel twierdzi, że Becherovka nie nadaje sie do picia bez domieszek? Wręcz przeciwnie - bardzo lubię do kawy kieliszek zimnej becherovki. Na świecie produkuje się wiele takich ziołowych wódek, to kwestia tego co kto lubi. Ja nie lubię czystej wódki, ale nie dziwie się, że innym smakuje. No. I proszę mi tutaj nie nie obrażać jednego z moich ulubionych dopalaczy do kawy! KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Palinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.02, 18:19 A ja tam wole wegierska palinke. Szczegolnie sliwowa (szilva palinka) i gruszkowa (korte palinka) [przez o z dwoma kropkami]. Swietny smak i dobrze sie utylizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Becherovka IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 17.11.02, 13:32 poza tym świetnie nadaje się na spacer przy zimnej pogodzie: piersiówka becherovki i już można maszerować. Ja kiedys zakąszałam niezbyt słodkimi piernikami i też paasowało. mmmm, becherovka... a do czech tak daleko :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Becherovka IP: *.chello.pl 17.11.02, 14:42 Gość portalu: jaacek napisał(a): > Czy ktoś może mi podpowiedzieć, w jakiej formie Becherovka nadaje sie do > picia, bo w czystej - napewno nie... W żadnej. Zrób to co ja - wylej to gówno do kibla. Próbowałem najróżniejszych eksperymentów - szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
laws Re: Becherovka 25.02.03, 22:11 o tak! ja jestem cala za! precz z ziolowymi swinstwami, niech zyje whisky! ;) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Becherovka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.03, 00:15 Ziolowa whisky rulez!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Becherovka 08.02.03, 20:26 Bylam wczoraj na czeskiej imprezie.Lali -Beton- Beton po ichniemu to BEchetovka z TONikiem na lodzie. Nismamowite:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniela Re: Becherovka IP: *.acn.waw.pl 09.02.03, 01:29 nie mialam czasu czytac wiec nie wiem czy ktos doradzil: z tonikiem: drink "beton" Odpowiedz Link Zgłoś
mateo31 Re: Becherovka 25.02.03, 14:51 zdecydowanie najlepsza sama, ale połem też z sokiem z czarnej porzeczki + lód i też było niczego sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ta-miu Re: Becherovka 09.03.03, 16:32 Buuuuuu.... jak mozecie ?! Do piwnicy ? Do kibla ?! Toz to profanacja ! Wchodzac na to forum nie spodziewalam sie tak negatywnych opini. Pomijajac fakt, ze alkohol musialby byc naprawde paskudny zeby go wylewac do kibla. A Becherovka jest w pierwszej piatce na mojej liscie ulubionych trunkow :-) PS. Naturalnie spozywa sie ja tylko na czysto :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tony Clifton Re: Becherovka IP: 213.241.54.* 14.03.03, 09:17 Spróbuj z Red Bullem i plasterkiem cytryny, dla mnie bomba! Odpowiedz Link Zgłoś
otto_1 Re: Becherovka 18.03.03, 23:34 Niestety, z Becherovką to jest tak (przynajmniej wg mych obserwacji) - albo ktoś się nią zachwyci od razu, albo wcale (ja należę do pierwszej, chyba jednak liczniejszej grupy). jeżeli komuś nie wchodzi sautee, to żaden tonic nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zayzayer Re: Becherovka IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 22.03.03, 19:29 Przesadzacie z tą Becherovką. Ona jest tylko ciut gorsza od wody brzozowej. To jest moja opinia. Dla innego może być wręcz odwrotnie!!! Zdrówko Odpowiedz Link Zgłoś
ziobusio Re: Becherovka 01.10.16, 21:42 Wątek założony 14 lat temu, ale skoro można odpowiedzieć to odpowiem. Wczoraj spróbowałem tego "cudu". Istna okropność. Już chyba zwykła wódka lepiej smakuje albo przynajmniej tak samo wstrętnie. Ledwo dałem radę. A nie jestem wybredny i np. niedawno wypiłem sam jeden 0,7 litra ginu lubuskiego bez żadnych dodatków typu tonik, sprite itp. Becherovki nie dałby rady w takiej ilości. Wolałbym wypić 10 butelek tego ginu niż jeszcze raz wypić jedną butelkę becherovki. Jedyne pocieszenie jest takie, że dzisiaj prawie nie mam kaca, a po ginie miałem. Tak więc ostrzegam - nie róbcie tego w domu! Odpowiedz Link Zgłoś
pan.lechu Re: Becherovka 20.10.16, 12:47 becherovka to co najwyzej ladnie wygląda na polce przynajmniej u mnie taka w zielonej butelce nie wiem w sumie jakie jeszcze sa Odpowiedz Link Zgłoś