Dodaj do ulubionych

Izolacja akustyczna mieszkania.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.10, 09:43
Czy możecie Państwo polecić dewelopera, który w swoich mieszkaniach stosuje dobrą izolację akustyczną i cieplną? Mam dosyć już mieszkania z dźwiękami dochodzącymi od sąsiadów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Amra Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.ip.netia.com.pl 29.11.10, 10:16
      >dobrą izolację akustyczną...Mam dosyć już mieszkania z dźwiękami dochodzącymi od sąsiadów.

Wyprowadzić się na wieś, kupić samodzielny domek albo mieszkanie w otoczeniu ludzi, których znasz a zachowania tolerujesz. Nigdy nie zapewnisz dobrego wytłumienia akustycznego, choć oczywiście bywają lepsze i gorsze inwestycje, zwłaszcza ze jesteś wrażliwy na tym punkcie. Nawet mieszkanie na ostatnim pietrze nie uchroni przed dyskoteka u sąsiadów (choć muzyka o ile nie przesadzi się z basem albo decybelami jest raczej dobrze tłumiona, jeśli przy okazji imprezy będą np: stukali krzesłami to gorzej) poniżej lub dźwiękami generowanymi przez sąsiadkę biegającą w twardym obuwiu po gołych panelach i sprzątającej lub zajmującej się dzieckiem o 2 w nocy. Takich odgłosów, zwłaszcza o niskiej częstotliwości, niosących się po konstrukcji albo rurach kanalizacyjnych w całym budynku nigdy idealnie nie wytłumisz.
      • Gość: Warszawiak Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.10, 10:27
        Wyprowadzenie na wieś wchodzi w grę za kilkadziesiąt lat, jak będę na emeryturze. Dokładnie właśnie chodzi o te niskie dźwięki (uderzenia w podłogę), muzyka mi raczej nie przeszkadza. W tej chwili mam mieszkanie, które myślałem, że będzie odpowiednie pod tym względem (narożne, na ostatnim piętrze), ale niestety stado dzieciaków biegające po desce barlineckiej u sąsiadki szybko wyprowadziło mnie z błędu.
        Czy w bliźniakach są podobne problemy czy tam już tak nie przenoszą się dźwięki po podłodze?
    • Gość: cisza Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.ipgum.pl 29.11.10, 10:28
      Bloki z pustaka, cegły oraz prawdziwa rama H są całkiem znośne pod względem akustyki.
      Najgorsze są wytwory deweloperskie po 2000r gdzie większość ścian nośnych to lany beton zbrojony stalą - takie bloki są akustyczne, po żelbecie dźwięk się super niesie.
      Jeśli chodzi o domek to wcale nie jest to takie idealne rowiazanie, chyba że na zupełnym odludziu.
      Na osiedle niestety ciągle trzeba wysłuchwiać idiotów biegających ze spalinową kosiarka po trawniku 200m2 i mniejszym a w weekendy słuchać techno itp z ogródków i grilowania.
      • Gość: Warszawiak Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.10, 10:35
        Zaczynam dochodzić do wniosku, że najlepszym sposobem na ciszę i spokój w mieszkaniu będzie "kupienie" właściwych sąsiadów.
        Co to jest ta "rama H"?
        • Gość: blazej Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.10, 10:50
          Rama H – technologia konstrukcji budynków, polegająca na wzniesieniu żelbetowego szkieletu, który wypełniany jest cegłami lub pustakami. Na żelbetowy szkielet, pełniący rolę konstrukcji nośnej, składają się słupy, podciągi i wspierające się na nich płyty stropowe. W budynkach wzniesionych w tej technologii nie występują ściany nośne (co umożliwia praktycznie dowolną aranżację wnętrz), jednak zdarza się iż widoczne są elementy konstrukcyjne – wspomniane słupy oraz podciągi.

Technologia stosowana od lat 50. do dnia dzisiejszego, zarówno w budownictwie mieszkaniowym, biurowym, jak i usługowym. Większość współcześnie wznoszonych budynków określanych mianem ceglanych to w istocie rama H wypełniana cegłami.
          • Gość: arch Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 13:47
            >> Większość współcześnie wznoszonych budynków określanych mianem ceglanych
            >> to w istocie rama H wypełniana cegłami.

To jest bzdura przepisana niestety z Wikipedii (polecam sprawdzić głos rozsądku w zakładce "dyskusja").

Obecnie rama H nie jest niemal w ogóle stosowana. Rama H to system prefabrykowany, a współczesne szkielety są monolityczne. I owszem, wypełniane ceramiką.
    • Gość: akustyk Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.home.aster.pl 29.11.10, 13:22
      W bliźniakach problem hałasu nie jest wyeliminowany. Znajomy muzyk ma w bliźniaku problem z sąsiadką, która nasyła na niego dzielnicowego. Wszystko zależy od tego, kto jest Twoim sąsiadem. Możesz kupić sobie połóweczkę bliźniaka za 1,2 mln, obok wprowadzi się debil i będziesz miał odgłos rąbanki przez ścianę, to samo gdy wyjdziesz na ogród - otwarte okno. Pomijam smród najtańszej kiełbachy smażącej się co sobota na grylu, to już zupełnie inny temat.
      Niestety mieszkanie w blokach, zwłaszcza tych nowych, związane jest z uciążliwościami. O ile mógłbyś wytłumić sobie ścianę na milion sposobów (koszty też przeróżne), to dźwięk, a zwłaszcza walenie czy stukanie o którym piszesz, ciągle będzie się niósł po elementach nośnych budynku, w pionach wentylacyjnych, w pionach z kanalizą, po klatce schodowej.
      Jeżeli hałas jest bardzo uciążliwy, budzi Cię w nocy czy nad ranem, zaburza w dzień odpoczynek, to może warto porozmawiać z sąsiadką, aby kupiła sobie grube dywany do mieszkania? Gorzej tylko, jak sam będziesz chciał zaprosić do siebie znajomych na drinka, zaczniecie ciut głośniej rozmawiać po dwóch, a o 22:04 zapuka do drzwi patrol prewencji - sąsiadka w ten sposób będzie chciała się na Tobie odegrać w tym samym temacie, z którym Ty uderzyłeś do niej. Znam takie przypadki z autopsji. U znajomych wizyty sąsiadów wraz z patrolami prewencji punkt 22:00 skończyły się po tym, jak 16 letnia córka balowała na balkonie pod nieobecność rodziców do późnej nocy.
      Wszystko zależy od tego, na jakich ludzi trafisz. Na poprzednim mieszkaniu miałem obok siebie biuro - panie chodziły w nim całe dnie po tanich panelach na obcasach. Na górze miałem sąsiada sprowadzającego dziwki nad ranem, a obok młodego kawalera, który goląc się o 8 rano wybudzał resztki bloku subwooferem. Jakby było tego mało, na dole, pod moim mieszkaniem, sąsiadka dochodziła tak głośno, że budziła mnie w soboty - w tym przypadku odgłos rozkoszy szedł przez pion wentylacyjny. Finał był taki, że zmieniłem mieszkanie. W obecnym lepiej jest jedynie dlatego, że obok i nade mną nikt nie mieszka.
      Idealnym rozwiązaniem jest duża działka zasadzona w miarę gęsto drzewami i na niej swój własny dom - moje osobiste marzenie. Powodzenia! :)
      • Gość: Warszawiak Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.10, 07:57
        Dzięki za słowa pocieszenia, przynajmniej wiem, że nie mam najgorzej. Czy tak trudno jest zrozumieć ludziom, że obok nich też mieszkają ludzie?
        • Gość: akustyk Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.home.aster.pl 30.11.10, 12:48
          Tak jak już ktoś skomentował: wszystko zależy od ludzi. Sam wynajmuję mieszkanie na długi okres i jak na razie jest w miarę spokojnie, zwłaszcza porównując z poprzednimi, opisanymi przeze mnie ekscesami. Nie wiem jednak jak będzie wyglądał wybór nowego mieszkania, kiedy bańka pęknie i ceny spadną do normalnego poziomu. Wiem, że na pewno nie chciałbym mieszkania środkowego, wolę siedzieć na szczycie, dogrzewać się zimą, ale mieć spokój. Zawsze wcześniej można popatrzeć na plany, aby np. nasza sypialnia nie sąsiadowała przez ścianę z kawalerką (z reguły pod wynajem), w której na 100% będą działy się cuda bez względu na to, kto będzie tam mieszkał. Warto też wg mnie myśleć albo o małych inwestycjach, blokach na kilkanaście mieszkań, albo o ciut droższych mieszkaniach w bardzo dobrych inwestycjach, gdzie nie ma samych kawalerek oraz 40 m2, co wróży same wynajmy i w większości hałaśliwych studentów, nieogarnięte pary, jednoosobowe agencje towarzyskie, biura itd.
          • Gość: Amra Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.ip.netia.com.pl 30.11.10, 14:17
            >Wiem, że na pewno nie chciałbym mieszkania środkowego, wolę siedzieć na szczycie,
            >dogrzewać się zimą, ale mieć spokój.

Przecież Warszawiak pisał, ze ma właśnie takie mieszkanie i wcale nie ma spokoju przez sąsiadów - ostatnie piętro wcale nie chroni przed hałasami, choć może trochę je redukuje i ogranicza liczbę przylegających mieszkań. Kolega, który kierował się tym mitem ma podobny problem po zakupie nowego mieszkania w Piasecznie. Aktualnie rozważa rożne strategie wyciszenia mieszkania, ale już wie ze dużo to nie da . Najprościej i najtaniej byłoby zaproponować sąsiadowi gratis ułożenie warstwy wyciszającej pod panele lub wyciszenie ścian u niego (wiem, małe szanse aby się zgodził) - takie rozwiązania są dużo skuteczniejsze niż wytłumianie dźwięków które już rozeszły się po konstrukcji budynku. Niestety, wszystko zależy od sąsiadów a tych się niestety przeważnie nie wybiera. W dodatku zawsze mogą sprzedać mieszkanie a ci którzy wprowadza się na ich miejsce mogą być bardziej uciążliwi.
            • Gość: akustyk Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.home.aster.pl 30.11.10, 18:28
              Zawsze można spróbować metodą na chama, czyli pokazać sąsiadowi, że dźwięk niesie się po konstrukcji jak szalony (może babka nie zdaje sobie z tego sprawy?) - wieczór ze znajomymi, sesje audiofilskie (moje ulubione!) głośny poranny seks, naprawa podłogi przeciągająca się dniami, wiercenie dziur pod 20 obrazów, nagminne odkurzanie mieszkanie itp ;)))
          • Gość: xxxx Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.ydp.com.pl 01.12.10, 10:31
            ja jestem już załamany mieszkam w cegle lata 60, nademną mieszka rodzina z 2 małych dzieci.. od 6 rano do 20 bieganie po mieszkaniu, wrzaski rodziców, dzieci, szczekanie psa. Na prawdę najgorsze jest walenie po suficie, rzucanie przedmiotami, można dostać nerwicy bo nigdy niewiesz kiedy uderzą....nie mam już siły na nich prośby i groźby niewiele dały, chyba zacznę im walić po nocach kiedy oni chcą wypocząć to może coś do nich dotrze
            obok mieszkanie jest na krórkoterminowy wynajem i jeszcze nigdy nic nie słyszałem z niego - cisza i spokój, tylko sąsiadów z góry słyszę.
            • Gość: Warszawiak Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 10:56
              > Na prawdę najgorsze jest walenie po suficie, rzucanie przedmio
              > tami, można dostać nerwicy bo nigdy niewiesz kiedy uderzą....

Zgadzam się, to jest najgorsze ja musiałem spać w zatyczkach do uszu bo inaczej uderzenia budziły mnie o każdej porze nocy.

> chyba zacznę im walić po nocach kiedy oni chcą wypocząć to może coś do nich dotrze

Niestety raczej nie pomoże. W moim przypadku nawet straż miejska nie dała sobie rady.
              Skąd się biorą tacy bezmyślni ludzie?
              • Gość: akustyk Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 22:03
                > Niestety raczej nie pomoże. W moim przypadku nawet straż miejska nie dała sobie
                > rady.

Jak nie dawała? Wzywasz Policję, przedstawiasz patrolowi na spokojnie problem. Jeżeli sąsiedzi nie przestaną tłuc tej samej nocy, to wzywasz Policję drugi raz i sprawa kończy się w sądzie.
                • Gość: Warszawiak Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.10, 07:54
                  W moim przypadku wyglądało to tak, wzywam SM i tej nocy mam prawie spokój ale za kilka dni to samo i tak w kółko.
                • Gość: as w jakim sadzie o czym ty piszesz IP: 94.75.122.* 14.10.11, 20:45
                  Gość portalu: akustyk napisał(a):

> > Niestety raczej nie pomoże. W moim przypadku nawet straż miejska nie dała
                  > sobie
                  > > rady.
                  >
                  > Jak nie dawała? Wzywasz Policję, przedstawiasz patrolowi na spokojnie problem.
                  > Jeżeli sąsiedzi nie przestaną tłuc tej samej nocy, to wzywasz Policję drugi raz
                  > i sprawa kończy się w sądzie.

nie ma szans zeby ktos złozy w sadzie sprawe ze dzieci glosno chodza i rozrabiaja nic tez nie bylo ze robia to noca to zes sobie dopowiedział nawet po nocnych interwencjiach i glosnych imprezach nie jest łatwo trafic do sadu trzeba to robic wielokrotnie a juz w dzien to ty mozesz skonczyc w sadzie za nekanie

znam ten problem dobrze bo mialem takiego sasiada ktory sytematycznie robil calonocne imprezy i uwierz mi jestes bardzo naiwny
                  • Gość: akustyk Re: w jakim sadzie o czym ty piszesz IP: *.home.aster.pl 16.10.11, 17:22
                    Znajomy przegrał sprawę w sądzie za imprezy, dostał wysoki mandat. Jestem naiwny? Przecież sobie nie wymyśliłem.
          • Gość: as to iluzje IP: 94.75.122.* 14.10.11, 20:35
            Gość portalu: akustyk napisał(a):

> Tak jak już ktoś skomentował: wszystko zależy od ludzi. Sam wynajmuję mieszkani
            > e na długi okres i jak na razie jest w miarę spokojnie, zwłaszcza porównując z
            > poprzednimi, opisanymi przeze mnie ekscesami. Nie wiem jednak jak będzie wygląd
            > ał wybór nowego mieszkania, kiedy bańka pęknie i ceny spadną do normalnego pozi
            > omu. Wiem, że na pewno nie chciałbym mieszkania środkowego, wolę siedzieć na sz
            > czycie, dogrzewać się zimą, ale mieć spokój. Zawsze wcześniej można popatrzeć n
            > a plany, aby np. nasza sypialnia nie sąsiadowała przez ścianę z kawalerką (z re
            > guły pod wynajem), w której na 100% będą działy się cuda bez względu na to, kto
            > będzie tam mieszkał. Warto też wg mnie myśleć albo o małych inwestycjach, blok
            > ach na kilkanaście mieszkań, albo o ciut droższych mieszkaniach w bardzo dobryc
            > h inwestycjach, gdzie nie ma samych kawalerek oraz 40 m2, co wróży same wynajmy
            > i w większości hałaśliwych studentów, nieogarnięte pary, jednoosobowe agencje
            > towarzyskie, biura itd.

mozesz miec w bloku jednego sasiada i to wyatrczy zeby uprzykrzyc ci zycie uwierz mi :) mozesz miec wielu i wzgledny sposób nie ma zadnej strategi jak tego uniknąc jest to tak zwany element X czyli szczescia

mozna szukac mieszkan w cegle sa mimo wszystko troche cichsze ale w bloku to loteria nie ma reguł optymistyczne jest to ze ceny spadaja wiec ruchy z zamianami mieszkan powinny byc łatwejsze jakby co

a tak wogóle akustyka to najtrudniejsza dziedzina izolacji mało jest materiałow dobrze izolujacych a te ktore sa to sa drogie dwa dochodzi tak zwany kierunek fali dziwiekowej tzn
            po ludzku
            jezeli przeszkadza Ci głosny sasiad to on powinien wyciszyc swoje mieszkanie jezeli Ty nie chcesz przeszkadzac sasiadom to wyciszasz swoie mieszkanie

a sama fala dziwiekowa jak kazda idzie tam gdzie ma najmniejszy opor takze dzwiek moze byc generowany u sasiada po toba a najbardziej bedzie przeszkadzał temu po skosie a nie tobie bo tak przebiega sciana konstrukcyjna z pretami ktora ma zupelnie inne własciwosci tłumiace niz strop czy sciana z cegły do tego dochodzi kwestia przegród, echa, pogłosów itp

takze albo sie godzisz z tym albo dom wolnostojacy
      • Gość: weer Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.adsl.inetia.pl 23.02.12, 14:39
        to sąsiadka miała problem z muzykiem, a nie na odwrót
    • Gość: mmk Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.acn.waw.pl 02.12.10, 12:00
      Z domami tez nie jest idealnie. Procz halasow z sasiedztwa dochodza inne klopoty. Moi znajomi ktorzy maja domy pod Warszawa i alarmy podlaczone pod ochrone i tak boja sie wlaman, ze za kazdym razem gdy wyjezdzaja, ktos z rodziny u nich pomieszkuje. :(

Do tego dochodzi odsniezanie, utrzymywanie ogrodka, codzienne dojazdy, wozenie dzieci, itp.
      Nie ma rozwiazan idealnych.
      • Gość: akustyk Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 15:31
        Na złodziei można kupić psy. Nie wiem po co tym Twoim znajomym alarm z opcją interwencji, skoro i tak ktoś tam u nich zawsze nocuje, aby chata nie była pusta. Jak złodzieje będą chcieli ich okraść, to zawsze znajdą na to sposób, np. uśpią ich, tak jak zrobili to z rodziną Izy Miko.
        Odśnieżanie własnej posesji i utrzymywanie ogródka to czysta przyjemność! A co do dojazdów, to wszędzie dookoła i w samej Warszawie jest ten sam syf. To nie jest Berlin czy Londyn. Wystarczy, że spadnie śnieg i stoi wszystko prócz metra.
        • Gość: mmk Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.acn.waw.pl 12.12.10, 10:50
          Zostawilbys psy o suchym pysku jak wyjezdzasz?

Jak sie pracuje + dojezdza, to odsniezanie wlasnej posesji nie jest zadna przyjemnoscia. Trzeba miec kupe kasy na ludzi, ktorzy to beda robic za ciebie

Jak nie widzsz roznicy miedzy dojazdem z miasta od dojazdu spod miasta, to znaczy, ze nigdy nie mieszkales pod Warszawa, mowisz o swoich wyobrazeniach.
          • Gość: akustyk Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: 178.73.28.* 12.12.10, 12:26
            Psami zawsze może zająć się rodzina. Chyba, że jest się importem z drugiego końca Polski.
            Nie wiem o czym mówisz w kwestii odśnieżania. Jaka kupa kasy, jacy ludzie?! Chyba, że mówisz o posesji 3k kw. Za kilka tysięcy można kupić spalinową odśnieżarkę, którą ogarniesz chodnik przed domem i na posesji w kilkanaście minut.
            Różnica jest mała. Radę daje jedynie metro, w dobrą pogodę kolej. Samochodem zewsząd jest ten sam syf, bo cała aglomeracja ma infrastrukturę sto lat za murzynami.
            • Gość: dede Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.146.145.38.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.12.10, 14:05
              Nie zgodzę się z argumentacją że domek to kłopot z dojazdem. Z własnego doświadczenia(dom w łomiankach- praca ursynów al.KEN- ok 32 km) dojazd rano ( pracuję od ok 7-) ok 40 min. (powrót w około 17) - 45 min). Jeżdzę samochodem wisłostradą, raczej przepisowo, wiec argument o uciązliwości odpada. Odśnieżanie, ogród sama przyjemność, cisza spokó- bezcenne. Najważniejsza w wyborze jest lokalizacja i dostęp do infrastruktry(media, kanalizacja, drogi etc). Jeśli ktoś buduje w szczerym polu ( bo tania działka) to moim zdaniem w dłuższej perspektywie będzie żałował.
              • kocica_ewela Re: Izolacja akustyczna mieszkania. 12.12.10, 17:29
                Tiaaaaa tzlko jakims cudem dojayd okolo 17 moze zajac ponad 40 min z centrum do ogrodowej a to tylko 4 km. Jelopku poknij sie lepetynke :D
                • Gość: dede Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.146.127.217.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.12.10, 20:52
                  Wyobraź sobie , że wyjeżdzając o 16 50 - pięć po 17 jestem na czerniakowskiej, potem delikatna stójka przy Ludnej, tunel, następna stójka to okolice centrum olimpijskiego i mostu gdańskiego(niestety olbrzymi ruch na tarch i białołękę). Po minięciu tych miejsc kolejnym punktem stop śą światła okolice mc donalda, wóycickiego- potem tablica łomianki i już.
                  A jelopków to w rodzinie polecam:-)
                  • Gość: mmk Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.acn.waw.pl 13.12.10, 13:24
                    Jakmis cudem wszyscy twierdza, ze dojezdzaja 20 min do Srodmiescia (jak mieszkaja w miescie) lub 40 min (jak pod miastem). Tylko potem jedze sie do nich w gosci 1,5 godz w jedna strone w popoludniowym szczycie. Poworot noca wypada wg podanego czasu.

Niedawno znajmomy mieszkajacy w Lomiankach przeniosl biuro z Ursynowa na Bielany, tracac wiekszosc klientow, tak go dojazdy wykonczyly. I to tyle za komentarz do tekstu Dede.
                    • Gość: dede Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: 91.189.75.* 13.12.10, 14:47
                      Nie zgodzę się z tobą kolego. Dłużej jak godzinę nigdy nie wracałem o podanej porze. Czasami jak padał śnieg to było bliżej właśnie godziny. Czas na dojazd uważam za całkiem przyzwoity więc mi pasuje.Owszem zdarzają się gorsze dni ale to tak jak wszędzie. To że podałem ile mi zajmuje dojazd/ powrót to nie po to by się chwalić, ale po to by uzmysłowiić niektórym, że mieszkanie pod miastem wcale nie wiąże się z uciążliwością z dojazdami, czasami wypada to bardzo przyzwoicie, w porównaniu np do trasy ursus-centrum, bemowo centrum. Wszysto zależy od tego o której się wyjeżdza i jak się wraca. Zdarzyło mi się pewnego razu jechać z Foksal pod Arkadię 2 h i też nie mogę powiedzieć by to miało ważyć na mojej opinii o masakrycznych korkach w centrum - czasami tak się trafia i już.
                      • Gość: mmk Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.acn.waw.pl 13.12.10, 19:38
                        Grupa ludzi mowi jedno, ty swoje. No comments.
                        • Gość: dede Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: *.146.176.186.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.12.10, 07:50
                          Proponuję czytać ze zrozumieniem. Wprawdzie jest to umiejętność zanikająca w naszych czasach ale przecież Ciebie to nie dotyczy. Kwestja dojazdu to tak naprawdę kwestja tego co się preferuje i o której się wyjeżdza jak napisałem powyżej. Niektórzy lubią metro + tranwaj+ bus, co jest niezwykłym doznaniem latem, niektórzy własne auto z klimą. O gustach się nie rozmawia, gust się ma lub nie
              • Gość: as a swistak zawija w paperki :) IP: 94.75.122.* 14.10.11, 20:37
                Gość portalu: dede napisał(a):

> Nie zgodzę się z argumentacją że domek to kłopot z dojazdem. Z własnego doświad
                > czenia(dom w łomiankach- praca ursynów al.KEN- ok 32 km) dojazd rano ( pracuję
                > od ok 7-) ok 40 min. (powrót w około 17) - 45 min).
      • Gość: łańcuch Re: Izolacja akustyczna mieszkania. IP: 178.73.51.* 13.12.10, 20:04
        Prawda, do domu jesteś przywiązany jak pies do łańcucha. Wyjazd gdziekolwiek na dłużej niż dzień to problem
    • Gość: rozum Kup mieszkanie szczytowe w ... spoldzielni IP: 178.73.51.* 14.12.10, 19:59
      a nie u dewelopera - spoldzielnie buduja mniej efektownie, ale znacznie lepiej i solidniej ... 95% deweloperow buduje syfy, nazywaja te syfy apartamentami, poloza jakas plytke na klatce schodowej, czasami dorzuca dziadowski kamien na elewacji i ... doskonale wiedza, ze wiekszosc Polakow to debile, ktorzy kupuja oczami, a nie mozgiem ... a potem efekt jest taki, ze sciany mieszkan pokrywa grzyb (wilanow) lub slyszysz, ze sasiad spuscil wode w wc .... 3 klatki dalej
    • Gość: as powazki wólka bródnowski IP: 94.75.122.* 14.12.10, 21:23
      cicho dobra komunikacja w nocy nie ma w ogóle ruchu

polecam i rekomenduje
      • tommason Re: powazki wólka bródnowski 09.10.11, 10:47
        ja upiekłem dwie pieczenie na jednym ogniu: robiąc izolację termiczną zrobiłem izolację akustyczną dzieki użyciu wełny mineralnej Knaufa i oczywiście wstawieniu dobrych okien, jestem zadowolony bo nareszcie nie słyszę szczekania psów mojego sąsiada
        • Gość: as Re: powazki wólka bródnowski IP: 94.75.122.* 23.02.12, 21:40
          tommason napisał:

> ja upiekłem dwie pieczenie na jednym ogniu: robiąc izolację termiczną zrobiłem
          > izolację akustyczną dzieki użyciu wełny mineralnej Knaufa i oczywiście wstawien
          > iu dobrych okien, jestem zadowolony bo nareszcie nie słyszę szczekania psów moj
          > ego sąsiada

trzeba bylo zrezygnowac w ogole z okien i wszystko owinac welna knauf wtedy pomysl bylby w 100 % genialny bo inaczej to kiedys je bedziesz musial otworzyc a wtedy pieska uslyszysz

a tak na powaznie to pierwszy raz o welnie na fasady ktora jednoczesnie izoluje akustycznie to ciekawe bo welna do izolacji akustycznych jest zupelnie inaczej produkowana i sporo drozsza
    • jazui Re: Izolacja akustyczna mieszkania. 14.01.19, 00:31
      Deweloperzy raczej nie przejmują się zbytnio akustyką architektoniczną, najważniejsze żeby szybko skończyć budowę i sprzedać mieszkania. Takie czasy. Może jakieś wyjątki istnieją ale pewnie mały odsetek. Są też izolacje akustyczne - nowoczesne i dekoracyjne zigzagshop.eu/Panele-akustyczne/Izolacja-akustyczna-scian-i-sufitow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka