Dodaj do ulubionych

Zgoda na zamieszkanie, garaże

01.02.11, 00:46
Jak odbierałem mieszkania, to powiedziano mi, że w/w zgoda oraz garazę mają być gotowe mniej więcej do połowy stycznia. Jest początek luego, a ja dotąd nie dostałem żadnej wiadomości na w/w tematy. Czy wiecie może coś więcej? Kiedy będzie można legalnie zamieszkać w swoich mieszkaniach? Jak sprawa stoi z wpisem do księgi wieczystej?
Obserwuj wątek
    • silent_boy Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 04.02.11, 09:52
      Witam,
      ostatnio pytałem się Pani, która mi sprzedawała mieszkanie o tą kwestię i dostałem odpowiedź, że garaże zostaną przekazane po otrzymaniu prawomocnego pozwolenia na użytkowanie, czyli na przełomie lutego i marca. Tak więc kolejne przesunięcie terminu.
      • turof Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 04.02.11, 16:29
        ja stawiam na czerwiec i to nie bezpodstawnie
        obyście mieli jednak WY racje
        • fuks0 Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 04.02.11, 19:10
          Nie bezpodstawnie, czyli na podstawie czego?

Pozwolenia na zamieszkanie nie ma jeszcze, a przydałby się już remont klatek (przynajmniej w bloku a1). Popękane, poobijane ściany/słupki... ehhh ;/
    • irnbru Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 27.02.11, 15:44
      Wczoraj udałam się do firmy DOLCAN i poinformowano mnie, że do końca marca będzie zgoda na zamieszkanie. Czekają na decyzję inspektora, pismo zostało złożone w połowie lutego. Pozdrawiam!
      • fioletowozielono Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 03.03.11, 15:08
        witam,
        zastanawia mnie tylko fakt, że oddane zostanie do uzytkowania osiedle na którym mieszkańcy nie mają wody....XXI wiek....a ja nie mogę włączyć pralki bo co chwilę wyswietla się komunikat "brak wody, sprawdź cisnienie wody"....
    • fioletowozielono Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 04.03.11, 11:01
      Cześć,
      wczoraj uzyskałam informację od Pani w dziale obsługi klienta, że odbiór osiedla do użytkowania będzie pod koniec marca, bo developer złożył już stosowne dokumenty do Inspektoratu Nadzoru Budowlanego....
      Zadzwoniłam tam więc dzisiaj, żeby dowiedzieć się, czy normy dotyczące ciśnienia wody są ok (bo u mnie w mieszkaniu wody prawie nie ma...) i dowiedziałam się, że.....nasz developer wycofał dokumenty z INB i kolejna decyzja po złożeniu dokumentów to czas ok 6 miesięcy......tak więc.....żegnaj garażu ;)
      pozdrawiam,
      SW
      • mgworry Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 04.03.11, 13:10
        No to miło.
        Garaż to dla mnie w chwili obecnej priorytet. Po ostatnich kradzieżach, które zdarzają się w okolicach osiedla i których niestety osobiście doświadczyłam (brak po nocy kołpaków) garaż jest jak dla mnie najważniejszy. Miałam już cichą nadzieję, że do końca miesiąca sprawa się wyjaśni.
        • fuks0 Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 06.03.11, 09:17
          Z tego co gdzieniegdzie czytałem, to w kradzieże w garażach podziemnych do rzadkości również nie należą... chyba że zostałby zainstalowany w nim monitoring (a także został zatrudniony operator/ochroniarz, który by obserwował na bieżąco co się dzieje w garażu).
      • fuks0 Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 06.03.11, 09:11
        ..nasz developer wycofał dokumenty z INB i kolejna decyzja po złożeniu do
        > kumentów to czas ok 6 miesięcy......tak więc.....żegnaj garażu ;)

Yyyy znaczy się, że zgoda na użytkowanie będzie najwcześniej za 6 miesięcy :o?
        Czy to będzie miało wpływ na termin wpisu do księgi wieczystej?
        • fioletowozielono Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 07.03.11, 10:23
          podejrzewam, że na pewno będzie to miało wpływ na wpisy do księgi wieczystej...chyba nie mogą zrobić tego wcześniej niż oddanie osiedla do użytkowania....jak zadzwoniłam w piątek do Biura Obsługi Klienta do Dolcana i zapytała jak to będzie z garażami skoro Dolcan wycofał papiery z INB to Pani stwierdziła, że mam więcej informacji od niej bo ona o wycofaniu papierów nic nie wie....

pozdrawiam,
          • mgworry Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 07.03.11, 11:16
            Nie ma możliwości sporządzenia aktów notarialnych bez uzyskania zgodny na użytkowanie. Jeżeli prawdą jest więc, że pomimo ponownego złożenia dokumentów do PINB-u zgoda będzie dopiero po 6 miesiącach, to z podpisaniem aktów na przełomie maja i czerwca możemy się pożegnać. Swoją drogą właśnie przeglądam prawo budowlane i nigdzie nie znalazłam informacji o tak wydłużonym terminie.
            • mgworry Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 07.03.11, 11:39
              Odwołuję to co wcześniej napisałam i poniżej wklejam odpowiedź prawnika:
              Akt notarialny, a brak pozwolenia na użytkowanie

Co zrobić w przypadku, gdy deweloper chce podpisać końcowe umowy sprzedaży bez pozwolenia na użytkowanie? Czy można się na to nie zgodzić? Czy istnieje możliwość zobowiązania go w akcie notarialnym do poniesienia pełnej odpowiedzialności prawnej i finansowej? Czy podpisując umowę, staję się stroną w sprawie uzyskania pozwolenia na użytkowanie? Dodam, że zawarliśmy z deweloperem umowę przedwstępną.

Rzeczywiście na podstawie przedstawionego stanu faktycznego nie muszą Państwo mieć pozwolenia na użytkowanie, żeby podpisać umowę z deweloperem - wynika to wprost z ustawy o prawie budowlanym i z załączników do niej. Przysługuje Państwu prawo odmowy podpisania takiej umowy. Zawarli jednak Państwo wcześniej umowę przedwstępną z deweloperem i za niepodpisanie umowy końcowej grożą zapewne jakieś konsekwencje, których deweloper będzie miał prawo dochodzić.
              Mogą Państwo zawrzeć w umowie kupna/sprzedaży klauzulę, w której zobowiążą Państwo dewelopera do ponoszenia pełnej odpowiedzialności prawnej i finansowej do czasu uzyskania pozwolenia, jednak musi wyrazić na to zgodę strona przeciwna. Podpisując taki akt notarialny, to deweloper będzie dalej zobowiązany do uzyskania pozwoleń na użytkowanie, co w tej sytuacji będzie korzystniejsze dla Państwa i zaoszczędzi wiele czasu.
              • mgworry Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 07.03.11, 11:47
                A teraz sprawa przeprowadzenia kontroli przez PINB zgodnie z Prawem Budowlanym:
                Powiatowy inspektor nie wyda pozwolenia na użytkowanie, zanim nie przeprowadzi obowiązkowej kontroli. Taka kontrola jest bezpłatna, a przeprowadza się ją na wezwanie budującego. Nadzór powinien ją przeprowadzić w ciągu 21 dni od wystosowania wezwania – wniosku o pozwolenie na użytkowanie. O terminie kontroli zawiadamia już po tygodniu, a obecność inwestora w trakcie kontroli jest obowiązkowa. Często na kontrolę czeka się znacznie dłużej. Nadzór cierpi bowiem na brak kadr. Stąd też biorą się problemy z dotrzymaniem terminu z prawa budowlanego. Z takiej kontroli sporządza się protokół. Przepisy prawa budowlanego nie określają, ile czasu na wydanie pozwolenia na użytkowanie ma nadzór budowlany. Stosuje się więc przepisy kodeksu postępowania administracyjnego dotyczące wydawania decyzji. Te mówią zaś, że na wydanie decyzji powinno się czekać najdłużej dwa miesiące. Po zakończeniu budowy, ale przed wystąpieniem o uzyskanie pozwolenia na użytkowanie, trzeba wystąpić o zajęcie stanowiska do m.in.: Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Państwowej Inspekcji Pracy, Państwowej Straży Pożarnej. Przepisy dają im na zajęcie stanowiska 14 dni od otrzymania zawiadomienia; jeżeli tego nie zrobią, to uważa się, że nie zgłosiły sprzeciwu ani uwag, a tym samym udzieliły milczącej zgody.
                To chyba wszystko wyjaśnia. Pozostaje tylko pytanie dlaczego Dolcan wycofał pismo z PINB-u?
                • fioletowozielono Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 07.03.11, 11:56
                  o to trzeba by zapytać naszego developera ale po przeprowadzeniu z nim kilku rozmów podejrzewam, że nie otrzymamy jednoznacznego wyjaśnienia...
                  w INB też nic nie chcieli powiedzieć ale to jest zrozumiałe, bo przecież nie mają możliwości sprawdzenia, że osoba dzwoniąca to rzeczywiście mieszkaniec osiedla
                • fioletowozielono Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 07.03.11, 12:04
                  no więc tak.....zadzwoniła przed momentem do BOK Dolcana i się dowiedziałam, że teren pod drugi etap naszego osiedla ma być przerobiony na parking w związku z tym, że nie ma pozwolenia na użytkowanie.....a ponieważ nie ma pozwolenia to akt notarialny będziemy podpisywać....pod koniec wakacji, bliżej września.....to tyle nasz developer.....
                  pozdrawiam,
                  • mgworry Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 07.03.11, 12:38
                    No ciekawe. A co ma niby wspólnego pozwolenie na użytkowanie z budową parkingu? Nie wiem czy dobrze myślę, ale z budowy parkingu deweloper nie będzie nic miał- no chyba, że wprowadzi sprzedaż miejsc naziemnych. Ale to są chyba stosunkowo niewielkie pieniądze do tych które mógłby zarobić budując kolejne osiedle? Nie żebym miała coś przeciwko - zawsze to lepiej mieś w sąsiedztwie parking a nie kolejne osiedle?
                    • fioletowozielono Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 07.03.11, 12:44
                      no ale parking będzie tylko czasowy, tylko do momentu oddania nam garaży
                      • mgworry Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 07.03.11, 13:12
                        Przepraszam nie zrozumiałam.
                        • kriskocis Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 07.03.11, 20:45
                          A co w przypadku gdy mam w umowie przedwstępnej (w formie aktu notarialnego) napisane że "umowa przyrzeczona zostanie zawarta po przekazaniu inwestycji do użytkowania jednakże nie później niż do dnia 30 kwietnia 2011" ? Sąd, odsetki, odszkodowanie?
                          • fioletowozielono Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 08.03.11, 09:32
                            podobno mamy w tej sprawie dostać pismo.....ciekawe jakie tym razem będzie uzasadnienie opóźnienia...
                            • kriskocis Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 08.03.11, 10:49
                              A tak nie na temat to zapraszam wszystkich tutaj nowych i tych którzy jeszcze nie wiedzą na nasze forum osiedlowe
                              www.osiedlepowstancow.pl/
                  • sasiadb3 Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 08.03.11, 13:25
                    jak to nie ma pozwolenia na użytkowanie??? na dokumentach jest wyraźnie napisane uzytkowanie bloków wraz z garazami- dokumenty odebrane od ochrony w związku z przepisaniem liczników.
                    • fioletowozielono Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 08.03.11, 13:45
                      ano nie ma zgody na użytkowanie....developer wycofał papiery z Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w Wołominie, można tam zadzwonić i zapytać,
                      pozdrawiam,
                    • fioletowozielono Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 08.03.11, 13:46
                      a co do papierów do odbioru u dozorcy...to podobno już ich nie można odebrać bo jest jakiś błąd w umowie, sąsiad z A2 chciała wczoraj odebrać pismo i odprawiono go z kwitkiem...
                      • mgworry Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 08.03.11, 14:01
                        A czy ktoś już próbował podpisać umowę z PGE?
                        • bobslej3 Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 08.03.11, 14:25
                          Ja nie próbowałem ale podpisałem 3 marca.
                          Pozdrawiam
                          • fioletowozielono Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 08.03.11, 14:32
                            no a to własnie podobno w tych umowach jest jakiś błąd.....
                            • mgworry Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 08.03.11, 15:04
                              Ja już sama nie wiem. Ze wszystkim jest problem. Jak odebrałam te dokumenty to w zasadzie wszystko wydało się ok poza tym, że w protokole z montażu licznika miejsca w którym powinien być wpisany stan licznika w chwili montażu zostało przekreślone. W PGE jeszcze nie byłam ze względu na brak czasu, ale jutro do nich albo zadzwonię albo pojadę i postaram się dowiedzieć czegoś więcej na ten temat. Wiem, że niektórzy już podpisali umowy bez żadnych problemów. Tym bardziej zastanawia mnie dlaczego pojawiły się informacje o błędach w odebranych dokumentach.
                              A tak swoją drogą mam też inne pytanie czy komuś jest coś wiadomo na temat pobierania opłat za tzw. pseudo czynsz. A mianowicie czynszu formalnie nie wolno im pobierać do momentu przekazania budynku do użytkowania, ale jest to obchodzone i mogą być pobierane tzw. opłaty eksploatacyjne. Czy ktoś ma informacje na ten temat?
                              • fioletowozielono Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 08.03.11, 15:48
                                chyba na razie nikt nie dostał pisma w sprawie opłat eksploatacyjnych....czynszu nie mogą pobierać dopóki nie będzie zgody na użytkowanie...w umowie mamy zapisane, że ma to być załatwione do końca marca....chyba Dolcan nie będzie ryzykował, że jak on prześle do nas pisma z opłatami to my mu odeślemy pismo o odsetki z tytułu opóźnienia z oddaniem osiedla do użytkowania
                                • sasiadb3 Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 08.03.11, 17:18
                                  Byłam swiadkiem jak osoby dzis odbierały dokumenty wiec są one u dozorcy i są wydawane bez zadnych problemów. W przyszłym tyg. jade przepisac licznik na siebie. Kontaktowałam sie dzis z BOKiem w Wołominie. Kwestia tylko stanu licznika. Pani na linii powiedziała ze stan powinien byc potwierdzony przez dewelopera. A w tych dokumentach jest krecha w tym miejscu. Czy ktos podpisał juz umowe??? Jaki stan licznika wpisali na umowie???
                                  • green-bratek Energia, liczniki 08.03.11, 18:35
                                    Witam. Podpisałam dzisiaj umowę w Wołominie bez żadnych problemów. Dla mnie krecha w dokumentach oznaczała zerowy stan licznika. Nie pytałam, ale pani z którą podpisywałam umowę nie mówiła o jakiś zaległościach czy stanach aktualnych liczników. Ustaliła tylko ze mną orientacyjna kwotę którą mam płacić co miesiąc do momentu spisu liczników. Bedzie to w lipcu. Poza tym, koło jej biurka leżała sterta dokumentów z pieczątką DOL-DOM, czyli całego naszego osiedla. Wydaje mi się że jeżeli byłoby coś nie halo to w PGE byliby o tym poinformowani i nie podpisywali umów, tak?
                                    Ps. A może ci co nie zdążyli odebrać dokumentów od dozorcy będą mieli wpisany stan licznika przez naszego developera, bo przecież ktoś musi pokryć zurzycie prądu przez te pare miesięcy :) (żart)
                                • bartek_200 Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 04.04.11, 21:49
                                  skąd wynika informacja, że nie mogą pobierać czynszu do czasu zgody na użytkowanie? zna ktoś podstawę prawną?
                              • kaslukkb1.8 Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 23.03.11, 11:49
                                Witam sąsiadów :)

W dniu dzisiejszym dzwoniłam do Dolcana i uzyskałam informacje, że czynsz będzie naliczany juz za marzec a pisma w tej sprawie będą "niedługo" przesyłane do nas.
                                • silent_boy Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 24.03.11, 20:55
                                  Witam sąsiadów,

no zaczyna się robić nie fajnie :-(.
                                  Chcą od Nas za czynsz a jeszcze budynku nie oddali. Swoją drogą dostałem jakieś pismo od dol-dom że akty własności mają być w sierpniu czy jakoś tak (pismo streścili mi rodzice, ja jeszcze go nie widziałem) stąd mogą być odstępstwa od prawdy. czy możecie wiecie o co chodzi, dostaliście też takie pismo???
                                  • green-bratek Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 25.03.11, 22:35
                                    www.osiedlepowstancow.pl/
                  • mati_hana Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 16.03.11, 14:31
                    Witam,
                    wczoraj rozmawiałam z BOK, informacji jakich mi udzielono:
                    oddanie budynku i garażu do użytkowania - połowa kwietnia,
                    akty notarialne coś koło lipca,
                    hipoteka- końcem roku.
                    Zastanawiam sie tylko czy to już ostatnie przesunięcie w terminach? Może ktoś z Was ma lepsze informacje w tej kwestii?
                    Pozdrawiam
                    • mieszkanieczabek-5 Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 16.03.11, 19:50
                      chciałbym aby była to prawda ale chyba już wątpie z tym oddaniem garaży w połowie kwietnia gdyż zaczeli nam organizować parking na tym placu dolcanowym, mam wrażenie że skoro już podejmują taki wysiłek obsuwa może trwać jeszcze kilka miesięcy, może na jesień.
                      • fuks0 Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 16.03.11, 20:52
                        Cóż... niestety najprawdopodobniej tak.

Wahałem się czy kupić mieszkanie od dolcana mieszkania po przeczytaniu forum dotyczącego osiedla orla. Niemniej gdy decydowałem się na zakup budynek już był praktycznie gotowy, toteż sądziłem, że w tym przypadku obsuwy nie będzie (jeszcze na początku września było utrzymywane, że mieszkania zostaną oddane do 24 (?) października. Zostały oddane z ponad miesięcznym opóźnieniem, a im dalej, to o coraz większych opóźnieniach się dowiaduję. Miało być 170/770 - nie ma. Nie ma wpisu do księgi wieczystej, więc muszę płacić wyższą ratę kredytu. Gdybym o tych wszystkich problemach wiedział wcześniej, to na 99% bym się nie zdecydował na zakup mieszkania tutaj :|
                        • mgworry Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 17.03.11, 14:57
                          Każdy ma chyba podobne odczucia co Ty. My również płacimy dużo większą ratę kredytu. Ale jak to mówią "jakby człowiek wiedział, że się przewróci to by usiadł". Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Trzeba naciskać Dolcan na wszystkie możliwe sposoby. Może w końcu coś się uda przyspieszyć chociaż szczerze wątpię.
                        • tk-1 Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 26.05.11, 10:37
                          no to jak czytałeś wczesniej forum Orlej, nie wyciagnałeś z tego potem żadnych wniosków i zapisałeś sie u tych oszustów to co się teraz dziwisz, ludzie nie wieżą do momentu az sami dostaną kopniaka w dupę, mimo że wszystko jest kompleksowo i z najmniejszymi drobiazgami opisane, to nie są opinie pojedynczych osób i nir odnoszą sie one jedynie do jakichs detali

gdybym ja kiedyś w 2006 roku jak trafiłem na ta przeklętą bandę złodziei i oszustow mógł poczytac takie forum to na pewno bym sie już więcej nie pokazał u nich
                      • hoogan Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 04.04.11, 16:56
                        nie rozumiem nad czym płaczecie. macie dopiero tylko 3 miesiące opóźnienia.
                        podczas inwestycji był kryzys który w jakimś stopniu zapewne wpłynął na to wszystko.

ja kupiłem mieszkanie w vital parku w ząbkach ul. piłsudskiego 113

mieszkanie miałem odebrać w marcu zeszłego roku, najpóźniej do końca 1-go kwartału miało być pozwolenie na użytkowanie. potem to wszystko zaczeło sie nieźle walić.
                        w rezultacie pozwolenie zostało wydane dopiero w marcu tego roku, akty notarialne miały być we wrześniu tamtego roku i do tej pory ich nie ma.

byli tacy co kupili mieszkanie w 2008 roku i mieli na piśmie informację że pod koniec 2009 roku będą mieli pozwolenie na uzytkowanie

mój developer ma już ok półtora roku obsunięcia terminów i co wy na to.

historia jest długa, nieuczciwy wykonawca oszukał wielu pracowników i oskarżył o to developera, zrobił wpis w księdze wieczystej co spowodowało znaczne opóźnienie w termianch. ludzie myśleli że developer ogłosił upadłoś - nie było nikomu do śmiechu.

takich przygód mieliśmy bardzo dużo, nie wiem co u was się działo ale z tego co tutaj zdążyłem przeczytac to jest nic w stosunku do tego co ja miałem z moim developerem
                        • fuks0 Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 04.04.11, 23:36
                          Być może - na razie - to i nic w porównaniu do tego co było/jest u Ciebie (czy też na osiedlu orla), co nie znaczy że to dolcan w jakikolwiek sposób usprawiedliwia.

Jeżeli podpisuję umowę na zakup mieszkania 40 metrów, to chcę kupić mieszkanie o powierzchni 40 metrów, jeżeli podpisuję umowę zgodnie z którą akty notarialne miały być w kwietniu, to oczekuję, że będą w kwietniu, to samo się tyczy parkingów podziemnych. Także jeżeli na umowie mam napisane, że mam płacić tyle i tyle czynszu z metra, to tyle oczekuję, że będę płacił, a nie ~ 20% procent więcej. Mieszkać niby nie mogę, a czynszu do zapłaty mam ponad 400 zł. Pytam się ZA CO?
    • marcind888 Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 16.10.11, 11:31
      Witam.
      Jestem przyszłym lokatorem na innym osiedlu Dolcana.
      Zaczyna się robić tak samo jak i u Was - opóźnienia, garaż itp.
      Mam pytanie - czy mogliście bez problemów mieszkać bez pozwolenia na użytkowanie? Jakie były opłaty eksploatacyjne?
      Pozdrawiam
      • mgworry Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 17.10.11, 08:55
        Oficjalnej zgody na zamieszkanie do momentu przekazania osiedla do użytkowania nigdy Pan nie dostanie, ale w praktyce wygląda to zupełnie inaczej. Dolcan nie robi nam żadnych problemów Garaży nie ma i niestety dopóki zgody nie będzie to i garaży nie będzie. Wysokość opłat mamy taką jak w umowie przedwstępnej, ale na początku próbowali coś tam kombinować tylko ludzie się nie zgodzili. Stawkę za ogrzewanie mamy słono zawyżoną, bo jak dowiadywałam się na innych osiedlach to jest to ok. 20 gr mniej. A my mamy 36 gr niestety. W każdym bądź razie my za ok 57 m2 w tej chwili płacimy ok. 500 zł.
        • marcind888 Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 17.10.11, 20:54
          Dziękuję za informacje. Mam jeszcze jedno pytanie - kto jest dostawcą gazu - (bo ogrzewanie jest gazowe?) i kto administruje osiedlem do czasu zawiązania wspólnoty? Ta stawka jest, moim zdaniem, mocno zawyżona.
          • jimmyjump Re: Zgoda na zamieszkanie, garaże 18.10.11, 09:25
            W dniu 14.10.2011 odbyła się inspekcja Nadzoru budowlanego - czy wiecie Państwo coś na ten temat ? Wiecie czy zapadły jakieś decyzje odnośnie zgody na zasiedlenie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka