Dodaj do ulubionych

Umowa przedwstępna

11.04.11, 10:01
Witajcie, noszę się z zamiarem kupienia mieszkania na osiedlu Sunhouse. Od pani Doroty otrzymałam wzór umowy przedwstępnej, chciałabym podpisać ją jak najszybciej. Wszyscy eksperci od rynku mieszkaniowego rekomendują podpisanie tej umowy w formie notarialnej, jednak po zrobieniu krótkiego, ale szerokiego searchu wśród znajomych i przyjaciół, którzy ostatnio kupili mieszkanie - nikt nie podpisywał umowy przedwstępnej notarialnie. W jaki sposób Wy podpisywaliście umowę? Mieliście jakieś zastrzeżenia do jej zapisów?
Obserwuj wątek
    • jcbek Re: Umowa przedwstępna 11.04.11, 18:37
      My podpisaliśmy umowę przedwstępną w formie aktu już po uruchomieniu kredytu, bo też nam tak doradzono. Sam nie wiem co to daje a trzeba było zapłacić za notariusza. Przy ostatecznym akcie będzie trzeba znów zapłacić , więc nie wiem czy to warto....
      • radyjon Re: Umowa przedwstępna 11.04.11, 21:39
        Podpisałem zwykłą umowę, ale to było dawno temu, gdy ledwo coś z ziemi wystawało. Też pytałem znajomych i nikt nie miał aktu. Większość nawet nie była w stanie wytłumaczyć dlaczego. Ja sobie tylko zastrzegłem w umowie, że w każdej chwili możemy pójść do notariusza podpisać taką umowę. Nie robili z tym problemu. Znajomy prawnik też rekomendował akt, choć przyznał że dopóki nie będzie mieszkania to trudno będzie z takiego aktu skorzystać. Za jego namową bardziej zainteresowałem się tym czy deweloper ma fundusze na całą budowę, żeby ją skończyć.
        • mybarbie Re: Umowa przedwstępna 12.04.11, 10:33
          My mamy akt notarialny. Akt podpisaliśmy zaraz po uruchomieniu kredytu w kancelarii notarialnej, którą polecił deweloper. Jak się przejrzy księgę wieczystą to aktów jest już bodajże kilkanaście. To nasza inwestycja życiowa i wolimy się zabezpieczyć na wszelki możliwy sposób. Za aktem przemawia niski koszt (ok. 1500 zł) i praktycznie pewność tej transakcji.
          • sarna1315_2 Re: Umowa przedwstępna 13.04.11, 19:18
            może teraz źle rozumuje ale akt własności a co za tym idzie (chyba) akt notarialny dostajemy wraz z kluczami, więc po co załatwiać to na własną rękę?

kilka osób buczy mi nad głową i nie mogę się skupić i może źle coś pojmuje.
            jeśli piszę błędnie to weźcie mnie naprowadźcie.
            • fredy2012 Re: Umowa przedwstępna 14.04.11, 07:18
              JA PODPISAŁEM ZWYKŁA UMOWE BEZ AKTU.
              I NIE MA SIE CZEGO OBAWIAĆ.
              JEDNYM SŁOWEM AKT CHRONI NAS BARDZIEJ W SĄDZIE JAKBY DEWELOPER NP;PRZESTAŁ BUDOWAĆ ITP.......
              POZDRAWIAM
    • arkeno Re: Umowa przedwstępna 10.06.11, 11:14
      Podpisalem umowe przedwstepna bez potwierdzania jej notarialnie. Ta umowa jest tylko po to by zarezerwowac lokal i moc starac sie o kredyt. Tak naprawde do niczego nie zobowiazuje. Nawet jesli sie nie uda zalatwic kredytu to LW pomaga.Nie ma sie o co martwic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka