Gość: JAnia IP: 212.160.138.* 07.05.04, 08:31 Mam podpisać umowę przedwstępną w formie aktu notrarialnego. Jakie są opłaty? Ile zapłacę teraz, ile po kupnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jan Re: Akt notarialny IP: 62.233.197.* 08.05.04, 09:44 Witam, sortuj pytania wg tematu. "Akt notarialny " to wiele wątków, wybierzesz z nich odpowiedź na twoje pytanie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAnia Re: Akt notarialny IP: 212.160.138.* 08.05.04, 14:42 Już to zrobiłam!! Chodzi mi o podpisanie umowy przedwstępnej z Developerem. Nie wiem jaka jest taksa notarialna teraz i po ostatecznym przeniesiremiu aktu własności - czyli za rok Odpowiedz Link Zgłoś
awi2 Re: Akt notarialny 08.05.04, 21:12 Witam, mam umowę przedwstępną w formie aktu not. Koszty przedwstępnej i końcowej to w zasadzie taka sama wartość. Ale warto, zabezpiecza to twoje interesy /wpis w KW/ w przypadku problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Akt notarialny IP: *.chello.pl 09.05.04, 10:20 ja tez podpisywalam um przedswstepna a w zasadzie zobowiazuja ca w formie aktu. generalnie jest to polowa taksy potem przy akcie przenoszacym wlasnosc druga polowa. jedynie wzrosna ci koszty o odpisy no i wniosek do sadu (30 zł) (odpisy w zaleznosci od ilosci stron) moje mieszkanie warte jest 161000 zaplacilam za akt 1300 (w tym vat wniosek odpisy)potem zaplace wiecej bo bedzie wiecej odpisow potrzebnych ale warto. chociaz z tego co ludzie pisza to czasami naotariusze biora podobno całą takse za umowe wstepna w formie aktu, u mnie na szczescie tylko polowe. pozdr. ps. dokladnie na ten temat odpowie ci pani bebiak ona jest sepcem w tych kwestiach i jej jej osobny wątek na forum pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
seb41 Re: Akt notarialny 12.05.04, 08:52 Notariusz poinformował mnie ża zgodnie z przepisami szczegółowymi, wpis rozszczeń do KW będzie kosztował za mieszkanie o wartosci 150000 ok 1000zł. Czy może ktoś mi to sprecyzować, wczesniej w sadzie informowali mnie ze ten koszt to 30 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Akt notarialny IP: *.chello.pl 12.05.04, 16:38 notariusz cii powiedzial o wpisie stosunkowym to sie jakos liczy od wartosci mieszkania, na formum jest osobny wątek do pani bebiak, ona jest specem w tej dziedzinie, a poza tym w gazeta.pl jest obszrny artukuł jak krok po kroku kupic mieszkanie i tam z tego co pamietam jest tez jak sie dokladnie wylicza te oplaty notarialne etc, jak znajde linka to ci puszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Akt notarialny IP: *.chello.pl 12.05.04, 16:52 juz wiem, taka oplate poniesiesz przy akcie przenoszącym własnosc lokalu (to co pisalam tzw wpis stosunkowy) natomiast przy umowie wstępnej (zobowiązującej do wybudowania lokalu i pozniejszego przeniesienia własnosci ) w formie aktu not oplata za wniosek jak byk to 30 zł (oplata stala na podstawie jakichs tam przepisów, mam napisane w akcie jakich ale nie chce mi sie zerkac) Odpowiedz Link Zgłoś
seb41 Re: Akt notarialny 12.05.04, 08:53 I jeszcze czy może ktoś polecić mi notariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Akt notarialny IP: *.chello.pl 12.05.04, 16:40 marzanna wyrzykowska, ul śniadeckich 10 lok.16 to jest obok pl. konstytucji tel. 621-59-25 , 629-51-62 zadzwon i zapuyaj jakie poniesiesz oplaty przy zakupie mieszkania wartego iles tam , oni ci wylicza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Akt notarialny IP: *.chello.pl 12.05.04, 16:48 dom.gazeta.pl/dom/1,50844,1806029.html poczytaj a bedzie jasne co i jak liczyc i ile kosztuje pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
seb41 Re: Akt notarialny 13.05.04, 10:27 Wielkie dzięki, za pomoc. Spróbuje skontaktować się z twoim notariuszem może policzy mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
seb41 Re: Akt notarialny 13.05.04, 11:55 Odbyłem kilka telefonów i wskazana przez Ciebie Pani Notariusz, jest naprawdę bardzo kompetetną i B.B.miłą osobą. Wytłumaczyła mi przejrzyście cały problem z wpisem rozszczeń. W streszczeniu wszystko zależ od sądu w którym robim wpis i jego intepretacji tego przepisu, więc zapłacę 30 zł lub 1000zł ze wskazaniem na to ostatnie:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Akt notarialny IP: *.chello.pl 13.05.04, 19:19 no to szkoda jesli sie sąd okradnie z kaski... ;-(ale moze nie bedzie tak żle grunt to dobrej mysli byc ;-) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAnia Re: Akt notarialny IP: 212.160.138.* 12.05.04, 17:34 Dzięki za wyjaśnienia. Napisałm do Bebiaka - dostałam odpowiedź - osoby zainteresowane szczegółami zapraszam na forum - Dom i notariusz - tam do przeczytania w naszej korespondencji parę fajnych zapisów ułatwiających życie z developerem, np. akt notarialny w trybie art. 9 ust. o własności lokali:) Odpowiedz Link Zgłoś