Gość: spod mostu IP: *.play-internet.pl 23.06.11, 12:50 Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już wiadra? stooq.pl/q/?s=chfpln&c=1d&t=l&a=lg&b=0 Frank właśnie bije historyczne rekordy. Przy oglądaniu wykresu polecam piwo i popcorn :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: franek Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 13:06 Ja mam gdzieś to czy moja rata będzie większa o 100zł czy o 400 .. zarabiam tyle że nawet jak będzie rata większa o 1500 to sobie dam radę.. a Ty leszczu bez kitu ciesz się z nieszczęścia innych jak ci to poprawia humor ale zawsze pozostaniesz już zgniłym zepsutym małym śmierdzącym człowieczkiem zazdroszczącym innym... :) nie wyszło Ci w życiu??? nie odgrywaj się na innych tylko weź się do roboty... pozdrawiam Cię środkowym palcem łajzo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spod mostu Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.play-internet.pl 23.06.11, 13:17 Oj tam oj tam :-) Tak jakoś się wzruszyłem przypominając sobie forumowych expertów od taniego franka (pozdro dla rumuna) kiedy patrzyłem na wykres i tak jakoś naszło mnie na posta. Echhhhh te porywające wizje taniejącego franka i nieruchomości zyskujacych na wartości, wieczne wzrosty bo taniej nie bedzie, tysiące gołodupców tęsknie wyglądających od mamy albo spod mostu w poszukiwaniu najmniejszej nawet okazji na własne lokum w kredycie 120 na 30 :)..... Piękne czasy..... A teraz przy okazji koscielnego święta pomódlmy sie do św.Pawlaka o zniesienie spredów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frank Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 13:46 bleee aż mnie ciary przeszły..wiesz... często rozpoznajemy i śmiejemy się z takich frajerów którzy używają tego zwrotu "oj tam oj tam" bo jak używa go dziewczyna to jeszcze spoko... ty ( piszę z małej celowo ) się módl za to żebyś wylazł kiedyś z pod tego mostu.. a ja się będę modlił żeby takie gó... jak ty zdjęto z tego świata jak najszybciej.. czy ty serio uważasz że większość kredytobiorców "frankowych" nie śpi z powodu wysokiego kursu ? serio uważasz że każdy z nich codziennie leci zajrzeć na stronę kursu walut? ty się bardziej przejmujesz tym kursem od ludzi którzy mają kredyty.. nie masz swojego życia? zainteresowań ? znajomych? kobiety>? chłopaka? mam 5 bliskich znajomych którzy mają kredyty we franku i nie przypominam sobie żeby któryś z nich coś wspominał o kursie.. także bez kitu życzę wszystkim dobrym ludziom żeby taka łajza jak ty opuściła szybko nasz świat! bo nienawidzę podludzi... ::) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROM Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.subscribers.sferia.net 23.06.11, 14:46 co za płyki, prymitywny , głupi człowieczek cieszy się ze wzrostu kursu franka...co za nieszczęśliwy frustrat! Odpowiedz Link Zgłoś
kocica_ewela Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już 24.06.11, 09:42 a nie mozna sie cieszyc jesli zainwestowalo sie na forexie we wzorst chf? nie pojete, tak samo nie moge sie cieszyc z dobrej pogody bo moze komus dzieje sie krzywda, przeciez nikt nie kazal kupowac przewartosciowanych klitk za chf :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 14:54 do kocicy.. oczywiście że można cieszyć się z wysokiego kursu jakiejś waluty.. ale nie z tego że niektórzy ludzie mają w tej chwili przejebane.. i nie ważne że byli i są głupi bo wzięli w takim a nie innym czasie kredyt.. rolnik cieszy się że pada deszcz bo będzie dobrze dla jego roślin.. ale nie cieszy się z tego że pada i w innym miejscu jest powódź.. kurw.. jak można się cieszyć z czyjegoś nieszczęścia? trzeba być dojebanym człowiekiem.. i tyle.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 17:48 Jest jeszcze coś takiego jak kontekst wypowiedzi. W tym wypadku raczej trudno uznać że ten prymityw cieszy się z udanych inwestycji. Niestety zarówno Ty jak i autor wątku czepiecie niezrozumiałą przyjmność z problemów innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 18:13 "Niestety zarówno Ty jak i autor wątku czepiecie niezrozumiałą przyjmność z problemów innych ludzi. " hmm tzn ja czerpię radość z problemów kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez spod mostu Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: 178.73.30.* 23.06.11, 16:07 jak na wyluzowanych kolesi ktorych nie obchodzi kurs a ratka moze byc i 400 PLN wiecej to wykazujecie sie dosc duzym napieciem... Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już 23.06.11, 17:44 1500 zł więcej. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 14:57 no tak z ratą o 1500 większą też dam radę.. wiadomo że będzie to dla mnie duży wydatek ale i tak dam radę ją płacić.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamparam Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: 178.73.30.* 24.06.11, 16:59 alez oczywiscie ze dasz, nie po to pan bankier na pasek cie bral zeby teraz wolno puszczac, oj bedziesz splacal, bedziesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frank Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 18:18 będę będę.. nie mam z tym żadnych problemów.. jak brałem kredyt o dziwo też wiedziałem że będę go spłacał wiesz?:) ale jak zwykle Ty i inni nie zrozumieli tego że ja nie chciałem rozmawiać o kursie franka, kupnie mieszkania, cenach, spadkach czy wzrostach ale wyraziłem swoje zdanie na temat kogoś kto się cieszy z nieszczęścia innej osoby .. tyle.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamparam Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: 178.73.30.* 24.06.11, 18:35 bedziesz, bedziesz, nawet i o 1500 pln wiecej, wiemy juz to, w koncu taki kozak jestes ze i 3 razy przeplacisz a bedziesz dumny jaka ynwestycyje zrobiles... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frank Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 18:40 "bedziesz, bedziesz, nawet i o 1500 pln wiecej, wiemy juz to, w koncu taki kozak jestes ze i 3 razy przeplacisz a bedziesz dumny jaka ynwestycyje zrobiles... " debilu...albo debilko.. ja zaspokoiłem swoją potrzebę.. a nie czyniłem inwestycji.. i nie pisałem tu o dumie z mojego zakupu tylko o tym że dam sobie radę ze spłacaniem rat.. ale jesteś za głupia żeby to skumać.. bo jesteś tak spieniona i zazdrosna że Ci to wszystko przyćmiewa "roozum" który miał wyłącznie skumać to że : powtarzam setny raz WKURWIA MNIE FAKT CIESZENIA SIĘ Z NIESZCZĘŚCIA INNYCH!!!!!! i tylko to wyrażałem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprzedawca wiader wiadra sprzedaje, wiadra... IP: 178.73.30.* 24.06.11, 18:59 po pelnym kultury wpisie widze ze popyt na wiadra wsrod ynwestorow bedzie ogromny powiem wiecej widze tu ogromna ukryta fale popytowa... ktora za gora rok spowoduje ze zabraknie wiader na rynku wtornym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spod mostu Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.play-internet.pl 24.06.11, 23:22 Widzę że zatargało tobą święte oburzenie. No to masz problem bo to tobie ciśnienie skoczyło. Ja jestem spokojny :-) To co wcześniej pisałem to jadowita ironia albo jak wolisz albo sku...syńska zadrość socjopatycznego frustarata. Czy cieszę się z nieszczęścia frankowców? Średnio. Wasze problemy uderzą we mnie rykoszetem. Czy mi was szkoda? Średnio. Nie znajduję w sobie empatii. Jeśli ktoś brał kredyt na dom we frankach posiadając wkład własny + zabezpieczenie finansowe poradzi sobie bez problemu. Taki był jego wybór. W czym mu tu współczuć? Że się przeliczył na grze walutą? Jego ryzyko. Tak czy inaczej mógł sobie na taki kredyt pozwolić. Ale jeśli ktoś nabrał kredytu pod korek bez zabezpieczeń finansowych to rzeczywiście ma problem. Brali co niektórzy kredyty zostawiając sobie 800 zeta na życie no to WTF teraz? Jak mądrzy ludzie wam radzili to ich od debili i gołodupców wyzywaliście. Ile z tych płaczących wczorajszych hurraoptymistów poważnie zastanowiło się nad tym co robi pakując się w kredyty pod korek na 30 lat? Wściekasz się na mnie? Cieszy mnie twoja wściekłość ale ona jest skierowana pod złym adresem. Adresatami są sprzedajni doradcy z HB, sprzedajni dziennikarze i sprzedajni klakierzy forumowi. Już zapomnieliście jak to było "Kto nie kupił...." Mam nadzieję że im wystawicie za to rachunek. Za tą nagonkę bo taniej nie będzie, za te fałszywe wizje łatwych ratek i prostych zasad. Te wszystkie Wielgi, Szarki, Sznajce i Rumuny zdrowo was przedymali a teraz śmieją się z was i waszej naiwności w kułak. Im podziękujcie. Słucham teraz debili różnych co chcą kurs franka mrozić na niskich poziomach dla franciszkanów albo ingerować w umowy bankowe i spredy wycinać. A zę będzie to kosztowało kupę kasy to jakoś nie przeszkadza. Jak słyszę na co próbują przeznaczyć moje podatki to mnie szlag trafia. Wystarczy że poszły na złodziejski RNS. Róbta co chceta tylko won od państwowej kasy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spod mostu Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.play-internet.pl 24.06.11, 23:42 I jescze jedno. Sytuacja na rynku mieszkaniowym w Polsce jest fatalna. Teraz przekonaliście się na własnej skórze. Krzyczcie głośno że jest źle! Krzyczcie głośno bo próbują wprowadzić kolejną złodziejską ustawę Bank i Deweloper na wynajętym! Krzyczcie głośno bo młodzi ludzie nie mogą zarobić na mieszkanie a często nawet nie mają za co wynająć! Ostrzegajcie wszystkich którzy chcą się wpieprzyć w 30 letnie długi! Krzyczcie że państwo ma w dupie obywateli i nie reformuje rynku i nie wspomaga jak należy rynku wynajmu, kas mieszkaniowych itd! Krzyczcie bo państwo zlewa zagospodarowanie przestrzenne i rozwój infrastruktury! Krzyczcie bo biurokracja zalewa budujących! Jak chcecie jęczeć tylko nad swoim ciężkim losem i wyciągać rękę to lepiej zamknijcie się i nie wymagajcie ode mnie wspólczucia i empatii! Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już 25.06.11, 11:18 Masz ją jak w banku, gdy LIBOR CHF odbije się od zera (wiadomo, nic nie trwa wiecznie, a spaść już nie może - jest to tylko kwestią czasu), a w ślad za nim dalej umocni się frank (wspierany dalszym odwracaniem się świata od dolara)... Zrób sobie symulacje... W zależności od parametrów wejściowych (nie znam twojej sytuacji i wcale mnie ona nie interesuje), rata wzrośnie i o więcej niż 1500 zł. To nie jest straszenie, ani przejaw satysfakcji z tego, że możesz mieć problem. Wcale mnie to nie cieszy, choć - jak ktoś wyżej napisał - empatii też nie mam żadnej w stosunku do osób, które pompowały bańkę nieruchomościową. To po prostu raczej przestroga... S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taa... Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.108.154.114.wlantech.pl 24.06.11, 11:44 dobre! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frank Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 14:48 napiąłem się wyłącznie z tego powodu że widzę kolejny temat na tym forum poświęcony radości z czyjegoś nieszczęścia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: 178.73.30.* 24.06.11, 17:03 ale gdy w trakcie banki wasza niepohamowana potrzeba lewarowanego "mania" spowodowala chore ceny i dalsze ich pompowania to nieszczescie innych nie mogacych kupic z malym kredytem i bez lewara jakby mniej bylo wazne tak, wiam kali ukrasc krowa dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 18:03 ale wtedy ja się nie śmiałem ani nie ciszyłem z tego że ktoś inny nie może kupić mieszkania.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: 178.73.30.* 24.06.11, 18:10 jasne, jasne a "kto nie kupil przegral zycie" i "golodupcow u mamusi" wymyslili ci co nie kupowali i plakaliscie jak kupowaliscie te swoje szuflady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frank Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 18:27 dlaczego wszystkich wrzucasz do jednej szuflady ? powtarzam Ci ja się z tego nie cieszyłem bo nawet się nad tym nie zastanawiałem czy ktoś kupuje inny czy nie.. ja kupiłem i tyle słuchaj ja rozumiem że dla Was jest dobrze że kurs frana jest wysoki.. i serio rozumiem Waszą radość z tego.. ale po co pisać "DOBRZE WAM TERAZ" i tego typu rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikor Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: 195.117.37.* 19.08.11, 15:21 ...no to sprzedaj swoje mieszkanie teraz....no ile....ile bedziesz miał w plecy.... to klienci deweloperów i bankierów (wy) pompowaliście ceny na maxa (bez marginesu na korekte). Jak Owce ...beee bee w polsce to jeszcze nic ....ale węgrzy mają gorzej nie wspominam o hiszpanach i amerykanach irlandczykach itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykociar Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.centertel.pl 19.08.11, 21:20 "w Polsce" tępy młotku,Polska- piszemy wielka literą, ż-e-n-a-d-a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 17:45 Stary to co piszesz jest po prostu bezinteresownym sku...syństwem w czystej postaci. Nie rozumiem jak można ot tak cieszyć się że ktoś będzie miał poważne życiowe problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spod mostu Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.play-internet.pl 25.06.11, 00:26 Oj tam, oj tam, zaraz sk..ństwo. Cieszyć to sie cieszę średnio. Ot wróciła mi wiara w niezłomność praw fizyki i ekonomii. A księżycowe wizje samospłacających się rat we frankach mocno nią zachwiały. To taka moja złośliwość ze mnie wyłazi kiedy obserwuję jak co niektórzy zdziwieni hipoteciarze zderzają się z realną ekonomią. Bo przecież Wielgo i Sznajco obiecywali co innego. Nauczka dla jednych a przestroga dla drugich. Tyle że patrząc przez pryzmat interesów własnej dupy obawiam się a właściwie jestem pewien że karząca ręka rynku również i o mnie zachaczy. I w ten sposób zaczyna się robić mało wery fany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.warszawa.mm.pl 25.06.11, 07:36 A czego ci zazdro?cić?! Tego że przepłaciłe? przynajmniej dwa razy. Skoro jeste? tak mšdry i bogaty to po co brałes kredyt? Po za tym mniemam iż jeste? kolejnym miło?nikiem cukru po 6 zł i benzyny po 10 zł. Jak miło. tu jest ostatnie słowo twojego postu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies_na_bieliznę Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.aster.pl 23.06.11, 15:24 łajza z play-internet bluzgająca, pod róznymi nickami, w więkoszości wątków to jakiś umoczony inwestor z rodziny mufffowatych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 14:46 przestań chłopie.. :) to moja może z 3 wypowiedz na tym forum.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiu Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.aster.pl 24.06.11, 15:54 Na razie są niskie stopy, prawdziwy "bul" się zacznie kiedy je podniosą. Po jaką cholerę kupowaliście w 2008 r na szczycie cen i to po 2 zl/franka ???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frank Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 18:07 po to że miałem dość wynajmowania.. i postanowiłem wtedy że jeżeli będę musiał się wyprowadzić z wynajmowanego mieszkania to już tylko i wyłącznie do swojego.. miałem 40% wkładu własnego.. itd itd nie ważne.. słuchaj ja nie żałuje że to kupiłem zrozum.. mnie tylko wku...a fakt cieszenia się innych którzy żałują i nie dają rady spłacać.. i tylko to chciałem powiedzieć.. no tamtego ch...ka co napisał 1 posta.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez spod mostu Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: 178.73.30.* 24.06.11, 18:27 bo jak powszechnie wiadomo gwozdzie w scianach sa warte kazdych pieniedzy... a potem jeszcze koniecznie trzeba zaprzeczac ze sie nie wtopilo... i wsciekac sie na tych ktorzy czekaja wreszcie na normalny, niepompowany sztucznie przez "bogatych walutowcow" rynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frank Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 18:31 ehhh serio nic nie zrozumiałeś.. tak wtopiłem tak zdycham z tym kredytem i w ogóle nie śpię.. co tam jeszcze chcesz ... przegrałem życie i płaczę.. a teraz wróć do innych wypowiedzi moich i postaraj się zrozumieć ich sens.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.11, 20:54 > po to że miałem dość wynajmowania.. i postanowiłem wtedy że jeżeli będę musiał > się wyprowadzić z wynajmowanego mieszkania to już tylko i wyłącznie do swojego. gratulacje przemyślanej decyzji inwestystyjnej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.centertel.pl 24.06.11, 18:12 a co to ma byc pokoj zwierzen,co Cie to obcgodzi "po co",zajmij sie swoim zyciem, od zyciem innych sie nie interesuj,to nie twoj inters,rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KROPKA CHF IP: *.play-internet.pl 24.06.11, 19:25 Współczuję zadłużonym w chf. Sami jednak wpakowali się w kłopoty. Trzeba było myśleć i popatrzeć choćby na wykres pary chf/usd w perspektywie 30 lat. I co było widać z niego? W latach 70. kurs był 1USD=4CHF, a obecnie 1USD=0,8CHF. I co gospodarka Szwajcarii nie padła. Frank umacnia się do wielu walut od lat 70. Jeżeli ta tendencja się utrzyma, to czarno widać przyszłość pokolenia franka. Koszty społeczne tego będą straszne. Znam pary, które w 2007 kupiły na kredyt w chf małe mieszkania - kawalerki, lub dwa pokoje z kuchnią. Mówili na mieszkaniach stracić nie można. A poza tym warto mieć coś swojego. A jak się rodzina powiększy, to się sprzeda. I teraz oni są niewolnikami tych ciasnych mieszkań. Nie mogą ich sprzedać, bo mają kredyt w wysokości ok 100 tys chf, a mieszkanie jest warte ok 220 tys pln. I jak tu zdecydować się na większą rodzinę? W trójkę w takim mieszkaniu jest ciasno. Sprzedać? Mieszkanie jest niesprzedawalne, bo kto dołoży 100 tys pln do interesu? Choć pewnie są tacy, co strata przy sprzedaży mieszkania nie robi wrażenia. Nie chcę pisać o innych kłopotach - zaprzestaniu spłaty kredytów-kłopoty banków, ograniczenie konsumpcji-spowolnienie wzrostu gospodarczego, rozbite rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dob] Re: CHF IP: *.subscribers.sferia.net 24.06.11, 20:59 wierzcie teraz oszołomom że frank będzie rósł w nieskończoność, to spekulacyjna bańka walutowa która kiedyś pęknie. Pytanie zasadnicze: jak można się cieszyć z czyjegoś nieszczęścia lub\i głupoty? To tak jaby śmiać sie z okradzinych ludzi, którzy sami wpuścili złodzieja do domu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: CHF IP: *.spray.net.pl 24.06.11, 21:40 > Pytanie zasadnicze: jak można się cieszyć z czyjegoś nieszczęścia lub\i głupoty > ? To tak jaby śmiać sie z okradzinych ludzi, którzy sami wpuścili złodzieja do > domu... szczerze wszystkim cierpiacym ze wzgledu na wyzsze raty w CHF wpolczuje. ale jesli kaza sie (via rzad) podzielic moim majatkiem, np telewizorem, bo im zlodziej ukradl (choc go sami wpuscili do domu), lub wyzszym podatkiem od moich dochodow, to bede mial prawo byc na nich WSCIEKLY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spod mostu Re: CHF IP: *.play-internet.pl 25.06.11, 00:02 Niestety to nie wygląda na bańkę. Bańka to była i jeszcze jest na nieruchomościach w Polsce. Europa ma poważne problemy ekonomiczno-gospodarcze. Szykują się bankructwa państw. Kapitał będzie szukał bezpieczeństwa i niestety prędzej go znajdzie w Szwajcarii niż w Polsce. Na umocnienie złotówki (a szkoda) się nie zanosi. Nie ma szans w najbliższych latach na tak niskie kursy franka jak były. Cóż, ludzi szkoda. Ale nie wolno ich usprawiedliwiać. To byli dorośli ludzie odpowiedzialni za swoje decyzje. Nikt nie powiedział że odpowiedzialność jest łatwa. Gorzka nauka. A że dodatkowo trafi się taki sfrustrowany szyderca spod mostu jak ja i ich kopnie? Cóż, nie jestem idealny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala_kasia Re: CHF IP: *.aster.pl 25.06.11, 00:23 Na zakończenie cyrku objazdowego forex w tym tygodniu nastąpiła eksplozja franka. Jeżeli przez weekend nie pojawi się jakaś dobra wiadomość, to w poniedziałek para franek-złotówka otworzy się pewnie w okolicach 3,40. Na twoim miejscu nie cieszyłabym się, gdyż to oznacza kłopoty dla tysięcy rodzin w Polsce, a przez to kłopoty dla Polski. Dłużnicy nie płacą zobowiązań, banki stawiają je w stan ntychmiastowej wymagalności, tworzą rezerwy, zyski zamieniają się w straty, interweniuje bfg, nbp, budżet państwa, wibor wzrasta do 8%, bo wszyscy chcą mieć zapas gotówki, kłopoty zaczynają mieć kredytobiorcy w złotówce, banki nie udzielają kredytów, powstają zatory płatnicze, pełny kryzys. TEGO CHCESZ???? uważaj, bo ciebie też to dotknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spod mostu Re: CHF IP: *.play-internet.pl 25.06.11, 00:41 Takie fantastyczne wizje to ja miałem dwa lata temu. Ale nie przypuszczałem że to się wszystko zacznie tak szybko wywalać na pysk. Pocieszę cię tylko że od mojego chciejstwa nic nie zależy. Natomiast wszystko zależy od tego czy hipoteciarze będą dalej grzecznie spłacać ratki za brane po chorych cenach mieszkania z półki 2007 8 i 9 i to co niektóre w CHF. Ciekawe czasy idą, ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Re: CHF 25.06.11, 11:26 Nie przesadzaj. W Polsce cały czas mało kto wogóle ma kredyt - większość jednak ma mieszkanie "z czasów komuny", albo dom zbudowany w małym mieście. To jednak nie Stany, gdzie kredyt ma niemal każdy. Poza dosłownie kilkoma bankami kredyty hipoteczne nie są jakąś strasznie dużą częścią portfela, a kredyty we franku też nie stanowią całości. Straty tych kilku (nazwijmy rzecz po imieniu: Getin, Millennium, Kredyt Bank, ewentualnie Polbank - o ile zdążą z przekształceniem w polską spółkę, bo inaczej to na klatę to weźmie grecki fundusz gwarancyjny, czyli biorąc pod uwagę obecną sytuację - ECB) pokryje BFG (ma koło 7 mld aktywów, może trzeba będzie zrobić jeszcze niewielką "zrzutkę" od innych banków, ale to nie będzie coś co przewróci system bankowy). Czyli nawet masowe niewypłacalności "franciszkanów" raczej nie powinny stać się czynnikiem, który położyłby system bankowy. WIBOR na poziomie 8% to moim zdaniem i tak będziemy mieli, ale na skutek inflacji, czyli w większości działalności "Bena-helikoptera" i zaordynowanego przez niego drukowania pustego pieniądza. W 2001 roku WIBOR był na poziomie 15% i jakoś przeżyliśmy, przeżyjemy i teraz poziom 8% (oczywiście nie wszyscy, ale chodzi o szerokie skutki systemowe). Zatory płatnicze to przede wszystkim u nas kwestia niewydolnego sądownictwa, a w tym względzie powoli bo powoli, ale jednak zmienia się in plus (vide e-sąd). Oczywiście będzie wiele ludzkich tragedii, ale trzeźwo patrząc summa summarum spadek cen mieszkań będzie bardzo korzystny (sytuacja w której zdecydowana większość ludzi nie może sobie pozwolić na kupno mieszkania bez nadmiernego zadłużania się, a przez takie rozumiem kredyt dłuższy niż 10-15-letni, to patologia) i to nawet dla ludzi którzy obecnie już mają mieszkania (pomijam oczywiście tych którzy mają kredyt większy niż wartość mieszkania, czyli pewnie większość "franciszkanów") - będą w stanie zamienić sobie mieszkanie i kupić większe. Takie "oczyszczenie" które opisujesz byłoby bardzo korzystne dla zdecydowanej większości Polaków, którzy może wreszcie będą mieli szansę na zrealizowanie tak podstawowej potrzeby jak mieszkanie (nie wdając się tutaj w dywagacje kupno czy wynajem - spadek cen mieszkań prędzej czy później wpłynie na spadek czynszów), normalnie pracując, bez wyjazdu za granicę. Nie traktowałbym tego jako tragedii. A że będzie to niekorzystne dla tych którzy kupili na górce, i jeszcze dostali kursem walutowym po grzbiecie, to już inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigger Re: CHF IP: 212.160.172.* 27.06.11, 11:24 No to jest chyba dobra wiadomość. W końcu normalni, rozsądni ludzie (nie leminigi) będa mogli kupić mieszkanie w sensownej cenie. A że odbędze się kosztem innych, trudno. Nikt im nie kazał pod przymusem brać kredytów w tak niekorzystnych warunkach rynkowych. Jak już ktoś wcześniej napisał na forum - ewolucja, słabsze (mniej inteligentne) jednostki odpadają. Takie życie. Nie ma się co cieszyć, ani obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
shige Re: CHF 25.06.11, 01:28 Gość portalu: spod mostu napisał(a): > Niestety to nie wygląda na bańkę. To jest bańka!Nawet Szwajcarski SNB nie jest w stanie z rynkiem wygrać i skutecznie interweniować w celu obniżki kursu!W bardzo trudnej sytuacji są sami Szwajcarzy.Już teraz wiele firm zaczyna płacić swoim pracownikom w Euro...Mnóstwo ludzi przez wysoki kurs CHF traci zatrudnienie bo firmy ponoszą ogromne straty i na gwałt tną koszty. >Nie ma szans w najbliższych latach na tak niskie kursy franka jak były Kwestia czasu...Na obniżeniu kursu franka zależy najbardziej Szwajcarom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek dobre !!! IP: *.speed.planet.nl 25.06.11, 07:55 > To jest bańka! w odroznieniu od rosnacych dzieki czynnikom fundamentalnym cenom mieszkan w latac 2004-2008 prawda ?? > Nawet Szwajcarski SNB nie jest w stanie z rynkiem wygrać i skutec > znie interweniować w celu obniżki kursu! wlasnie !!! wiec moze to nie jest banka ??? > W bardzo trudnej sytuacji są sami Szwajcarzy. ktorzy ?? mali czy duzi ?? > Już teraz wiele firm zaczyna płacić swoim pracownikom w Euro... w Europie ??? > Mnóstwo l udzi przez wysoki kurs CHF traci zatrudnienie bo firmy ponoszą ogromne straty i > na gwałt tną koszty. ciekawe - to znaczy ze w firmy w USA i UK powinny ponosic ogromne zyski i na gwalt zwiekszac koszty, > >Nie ma szans w najbliższych latach na tak niskie kursy franka jak były > Kwestia czasu...Na obniżeniu kursu franka zależy najbardziej Szwajcarom! tak - kazdy Szwajcar marzy o 1 PLN 80 groszy za 1 CHF !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: switch Re: dobre !!! IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.11, 15:37 Gość portalu: jacek napisał(a): > tak - kazdy Szwajcar marzy o 1 PLN 80 groszy za 1 CHF !!!! Nie wiem gościu czego nie rozumiesz?Wystarczy poczytać chociażby tutaj: m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105226,8927331,Wysoki_kurs_franka_zniszczy_konkurencyjnosc_Szwajcarii_.html waluty.onet.pl/mocny-frank-uderza-w-gospodarke-szwajcarii,18892,4101118,1,news-detal Tak każdy Szwajcar marzy o spadku kursu franka.Szwajcarzy inaczej niż Polacy nie chcą utrzymywać wysokiego kursu swojej waluty!Sam sprowadzam towary ze Szwajcarii i najlepiej widzę jak wiele firm ma kłopoty ze zbytem, tnie koszty, ogranicza zatrudnienie.Sam ograniczyłem ilość sprowadzonego towaru o 60%! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SNB Re: dobre !!! IP: *.rev.snt.net.pl 25.06.11, 16:10 makro.pb.pl/2353372,45410, To by było tyle na temat interwencji SNB. Na dłuższą metę żadna interwencja na rynku walutowym nie jest skuteczna. Nie da sie długo grać przeciwko trendom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: switch Re: dobre !!! IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.11, 17:26 Zgadza się, nie da się długo grać przeciwko rynkom.Już jedna interwencja kilka lat temu okazała się być bardzo kosztowna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek dobre !!! IP: *.speed.planet.nl 25.06.11, 16:49 > Nie wiem gościu czego nie rozumiesz?Wystarczy poczytać chociażby tutaj: EUR/CHF spadl z 1,51 na 1,20 - tego typu zmiana jest dla gospodarki slabo zauwazalna wystarczy przypomniec, ze 8 lat tem za EUR/USD byl 0.73 dzis 1.42 i jakos Europa sobie daje rade, a USA jakos rewelacyjnie nie idzie funt brytyjski spada jak kamien - i tez jakos dochod narodowy UK nie skacze z radosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: switch Re: dobre !!! IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.11, 17:24 Gość portalu: jacek napisał(a): > > Nie wiem gościu czego nie rozumiesz?Wystarczy poczytać chociażby tutaj: > > EUR/CHF spadl z 1,51 na 1,20 - tego typu zmiana jest dla gospodarki slabo zauwa > zalna Tak, tak słabo zauważalna...Marne 4 % PKB:) "Oczekuje się, że za sprawą interwencji na rynku walutowym SNB wykaże za zeszły rok rekordową stratę, sięgającą nawet 21 mld franków. To równowartość 4 proc. PKB kraju Helwetów."- z artykułu zacytowanego powyżej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek dobre !!! IP: *.speed.planet.nl 25.06.11, 18:10 > Tak, tak słabo zauważalna...Marne 4 % PKB:) ????????????????????????????? > "Oczekuje się, że za sprawą interwencji na rynku walutowym SNB wykaże za zeszły > rok rekordową stratę, sięgającą nawet 21 mld franków. To równowartość 4 proc. > PKB kraju Helwetów."- z artykułu zacytowanego powyżej... ale ja pytam o strate gospodarki z powodu wzrostu kursu CHF - a nie o strate SNB, znanego ze sprzedazy wielu ton zlota po kursie 333 $ za uncje okolo roku 2000 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez spod mostu Re: dobre !!! IP: 178.73.30.* 25.06.11, 18:04 o tak kazdy szwajcar marzy o tym by placic wiecej za paliwo i zywnosc i miec infalacje 5% jak wszyscy wkolo nich dzieki oslabiajacym sie walutom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: dobre !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 10:26 Białorusini też marzyli o spadku ich rubla i Łukaszenka ich życzenia spełnił :) Polacy też marzą o spadku złotówki, bo dzięki temu będą mogli kupić za swoje pensje mniej i drożej, a części rzeczy w ogóle nie kupią. A może nie ??? Może to działa jakoś inaczej? Może to nie jest tak, że jak się dokona dewaluacji, to kraj staje się od razu potęga gospodarczą? A może się staje? Czyżbyśmy odkryli receptę na wieczny dobrobyt? Powinni dać temu forum nobla z ekonomii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiu Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.aster.pl 24.06.11, 22:42 błędy setek tysięcy naiwniaków niestety są pośrednio moim problemem, bardzo chciałbym aby tak nie było Odpowiedz Link Zgłoś
kocica_ewela Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już 25.06.11, 10:25 Widzieliscie kiedys psa przywiazanego do budy? Podobnie jest z kredytem ... www.fakt.pl/Frank-bedzie-szalal-jeszcze-2-lata,artykuly,107339,1.html Pay time nadchodzi - POmpowano balona uniemozliwiajac zakupy po normalnych cenach to teraz nie ma litosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.speed.planet.nl 25.06.11, 10:43 zapomnialas napisac, ze za PiS CHF byl po 2,20 PLN - a za PO po 3.40 PLN i ze to Tusk odpowiada za cene ropy Odpowiedz Link Zgłoś
kocica_ewela Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już 25.06.11, 10:50 Dokladnie ;) Więc policzmy jak to teraz wygląda. 200 000 franków * 2,20 zł = 440 000 zł 200 000 franków * 3,30 zł = 660 000 zł Jeżeli spłacałeś przez 2 lata po 2000 zł miesięcznie to wpłaciłeś bankowi 48 000 zł 660 000 zł - 48 000 zł = 612 000 zł. Na razie więc zafundowałeś swoim dzieciom około 160 000 zł długu. Dziekuje za uwage i czekam na komentarz jak to zle za pisu bylo - fakt nie wchodzili studentom na chate za zarty :D :D kiedy w koncu zrobia cos z tym kaczynskim ciagle tylko podwyzki !!!!! cukru, paliwa inflacji !!! blagam odsuncie pis od wladzy - dt zlikwiduje podatek belki, abonament i bedzie 3x15 :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.speed.planet.nl 25.06.11, 13:56 > Dokladnie ;) to zobaczymy ... > Więc policzmy jak to teraz wygląda. > 200 000 franków * 2,20 zł = 440 000 zł > 200 000 franków * 3,30 zł = 660 000 zł ale ja nie bralem kredytu we frankach - malo tego wszystkim wokol odradzalem > Jeżeli spłacałeś przez 2 lata po 2000 zł miesięcznie to wpłaciłeś bankowi 48 00 > 0 zł > > 660 000 zł - 48 000 zł = 612 000 zł. splacalem po 2800 i zostalo mi jakies 160 K - z 260 K - w PLN of course > Na razie więc zafundowałeś swoim dzieciom około 160 000 zł długu. z pokryciem 10 krotnym - beda mnie mile wspominac > Dziekuje za uwage i czekam na komentarz jak to zle za pisu bylo - fakt nie wcho > dzili studentom na chate za zarty :D :D zarty ??? a dr. Miroslaw G. ??? a prof. Podgorski ??? a sp. Barbara Blida ??? > kiedy w koncu zrobia cos z tym kaczynskim ciagle tylko podwyzki !!!!! cukru, pa > liwa inflacji !!! fakt - wina Kaczynskiego jest dokladnie taka sama jak Tuska i twoja > blagam odsuncie pis od wladzy - dt zlikwiduje podatek belki, abonament i bedzie > 3x15 :D PiS obnizyl podatki, wygral EURO2012 i szybciutko oddal wladze - zostawiajac caly SHIT nastepcom i trzeba przyznac, ze Tusk mial odwage wybrac wlasciwa droge tak trzymac !!! UPiSR z dala od wladzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeleń Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.subscribers.sferia.net 25.06.11, 11:11 Brałem kredyt w ubiegłym roku, dom za 900 tys, kredyt 360 tys. złożyłem trzy wnioski o kredyt w chf, euro, pln, wybrałem franka (kosztował 3 zł) , teraz trochę żałuję że nie wziąłem w euro...ciekawe jak będę swoją decyzję oceniał za kilka lat , może będę jednak zadowolony...jeśli nie, trudno trzeba być odpowiedzalnym za decyzje. Cieszę się że nie uległem namowom banków i nie mam kredytu na 100% w tej walucie ani w innej...Wzrosta raty z 1500 na 1610 zł nie dołuje mnie bardzo, przy zarobkach moich i Żony ok 11 tys netto miesięcznie, dom kupiliśmy dla siebie, nie na "handel",bo chcieliśmy. Kupiłem też auto za 80 tys, bo chciałem i to też nie jakaś inwestycja, czy wszystkie decyzje w życiu trzeba traktować pod kontem opłacalności? Tak na marginesie,żenujące jest podniecanie się że kryzys, i niektórzy ludzie są i będą w d...trzeba być wyjątkową mendą żeby się z tego cieszyć. Celowo się trochę opisałem. Apeluję do tych którzy mają coś krytycznego do powiedzenia, żeby wylazali się odwagą i opisali trochę swoją sytuację, bo jeśli kogoś krytykujemy to powiedzmy conieco o sobie o swoich decyzjach. Może wtedy coś konstruktywnego wyjdzie na z dyskusji. Nie bluzgajmy się jak jakieś prymitywne kibole, chyba że ktoś jest prymitywem... pozdo dla kociców, jeleni, gołodupców, franciszkowców, rumunów, ynwestorów!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kocica_ewela Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już 25.06.11, 11:37 Masakra jaka kasa 360k kredytu dom za 900k Wyjedz za granice a jak nie mozesz to POpatrz oferty na necie po ile sa domy w innych krajach :D jednym slowem pompowales balona i teraz placisz 100 pln wiecej - moze dla ciebie to nic ale takich ludzi sa tysiace i stawiam browara, ze zdecydowana wiekszosc ma dochody ponizej 11k a nawet 7k. Wszystko przez pazernosc ... inni maja ja tez musze - a prosze bardzo ale prosze nie skamlec o zamrazanie kursu franka bo ja kredytu nie bralam i za czyjes decyzje nie mam zamiaru placic - dziekuje za uwage :D juz wystarczy ze w vacie place wiecej na dwor donalda a tak obiecywal - i cwaniak dalej steaszy kaczorem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.speed.planet.nl 25.06.11, 14:00 to naPiSz gdzie sa te tanie domy - bo jakos nie moge znalezc akurat domy w Polsce sa wyjatkowo tanie - za cene wolnostojago domu w POlsce z sufitem na 2,80 i pomieszczeniami powyzej 20 m kw i dzialka 800 - 1000 m kw to mozna kupic maly kurnik w Europie albo domek z dykty 20 km od Detroit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeleń Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.subscribers.sferia.net 25.06.11, 14:10 "Wszystko przez pazernosc ... inni maja ja tez musze - a prosze bardzo ale prosze nie skamlec o zamrazanie kursu franka" Nie przez pazerność, mam rodzinę, dwójkę dzieci, starszych rodziców którzy u mnie pomieszkują. Kupiłem wolnostojący dom 20km od Centrum Wawy żeby zaspokoić swoje potrzeby. Gdybym był pazerny, to kupiłbym dom w lepszej lokalizacji za 1600 000 zł, poza tym zamrażaniu kursu franka jest najgłupszym pomysłem i to co każda opcja polityczna proponuje jest słabe ale wybory idą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez spod mostu Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: 178.73.30.* 25.06.11, 15:30 kupiles dom a nie mieszkanie (sensowna cena za metr w stosunku to kosztu wytworzenia), dopasowany do potrzeb zyciowych ktore bedziesz mial pewnie przez najblizsze 20 lat (a nie 40m szuflade dla rodziny ktora za 2 lata bedzie chcial miec dziecko albo nawet i dwojke i beda potrzebowali wiekszego metrazu) w kredycie za franka po 3 pln (a nie 2 pln) z rata na poziomie 14% waszych dochodow (a nie 60%) nie o tobie wiec jest ten watek ten watek jest o idiotach ktorzy w latach 2007-2008 kupili drastycznie przewartosciowane klity w blokach stawianych okno w okno, klity kompletnie niedostosowane do ich potrzeb w perspektywie kilku lat, w maksymalnym lewarze ltv i dodatkowo za historycznie najtanszego franka bo najczesciej na rate w pln nie bylo ich stac a wszystko w imie "taniej nie bedzie", "na nieruchomosciach nie da sie stracic" no i najwazniejsze "bo ja musze wbic gwozdz w sciane" i "frank po 3,3 to pseudoekonomiczne brednie" a dzis kisza sie w mieszkaniach ktore juz sa lub lada moment beda za male dla ich rodzin, kredyt ma wartosc 2 razy tego co warta jest nieruchomosc, rata w chf pomimo kompletnie fikcyjnego poziomu libor juz jest na poziomie kredytow zlotowkowych a przed nimi wspaniale kilka lat duzej inflacji bez wzrostu plac, oslabiajacej sie zlotowki i umacniajacego sie franka wraz ze wzrastajacym liborem dzieki globalnej sytuacji gospodarczeh to o takich gigantach ynwestycji ktorzy wtedy tu na forum wyzywali czekajacych od golodupcow, nieudacznikow i mieszkajacych u mamusi tutaj piszemy dzis wlasnie nastepuje wielka weryfikacja potegi intelektu tych ywnestorow i nagle sie okazuje ze golodupce mowiace o ryzyku kursowym mieli 100% racji choc pluto wtedy na nich i wyszydzano, a ynwestory okazaly sie glupkami nie potrafiacymy przewidziec perspektywy 5 lat, a co dopiero mowic o 25 wiec jeszcze raz, glowny temat tej zabawy to ulubione przez golodpcow ryzyko kursowe zwracam uwage iz nawet ty, dokonujac bardzo sensowego zakupu juz jestes 200k PLN w plecy na kapitale skoro wiec slowa i ostrzezenia nie byly wystarczajace dla ynwestorow, to lekcja z rzeczywistosci bedzie potrzebna, ale co w tym dziwnego ze rozsadni i oszczedni ciesza sie ze wreszcie rynek oczysci sie z idiotow ktorzy swoimi blednymi decyzjami go wypaczaja i winduja ceny, jeleni kredytowych nie bylo stac na te mieszkania, im predzej to do nich dotrze tym lepiej dla nich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SNB Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.rev.snt.net.pl 25.06.11, 16:19 Popieram, popieram. Zabawne rzeczy tutaj ludzie wypisują o interwencji na franku. A to taka sama bajka jak wieczne wzrosty cen mieszkań. Wzrost franka exporterom w Szwajcarii częściowo łagodzą surowce sprowadzane po niższych cenach. Zauważcie że nawet kiedy frank osłabi sie względem USD i EUR to nie musi się osłabić wobec złotówki. Niestety w Polsce idą nieciekawe czasy w gospodarce które będą ciągnąć złotówkę w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SNB Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.rev.snt.net.pl 25.06.11, 16:24 I taka ciekawostka. Zobaczcie jak zachowywał sie kurs CHF/PLN w czwartek, kiedy u nas był dzień wolny i NBP nie prowadziło interwencji walutowej. Tylko interwencje trzymają kurs poniżej 3,40. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieciekawy Franciszkaniń na wakacjach IP: *.centertel.pl 25.06.11, 19:20 tak troszku żalosnym hienami niektórz z Was są,ja mam dom wziety pod kredyt w CHF i w poniedziałek z żoną i dziecmi lecę na wakacje-informacja dla tych co sie cudzym życiem interesują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Franciszkaniń na wakacjach IP: 178.73.30.* 25.06.11, 19:36 wow serio, a adoptujesz nas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeleń Re: Franciszkaniń na wakacjach IP: *.subscribers.sferia.net 25.06.11, 21:47 Sprawa jest prosta w d.... są ci którzy kupili drogo za franka po dwa zl za mieszkania niedocelowe...ale to nie jest sytuacja bez wyjścia. W związku z jednak małą ratą ale można wynajmować przez lata do czasu aż niesławny Franek wróci do poziomu który pozwoli sprzedać(klity zawsze dobrze się sprzedają). Jak wspomniałem mam dom, jesteśmy szczęśliwą rodzinką. Czytam, to forum bo chcę kupić małe mieszkanie (docelowo dla dzieci) i wnioski mam trakie;małe mieszkania zawsze, niezależnie od koniunktury drogie ale pomimo tego że dysponuję gotówką wezmę znowu kredyt we FRANKU... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Franciszkaniń na wakacjach w Grecji ... IP: *.speed.planet.nl 25.06.11, 21:58 małe mieszkania zawsze, > niezależnie od koniunktury drogie ale pomimo tego że dysponuję gotówką wezmę z > nowu kredyt we FRANKU... oczywiscei zaczekasz az znowu CHF bedzie po 1,90 - bez adrenaliny ani rusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeleń Re: Franciszkaniń na wakacjach w Grecji ... IP: *.subscribers.sferia.net 26.06.11, 10:50 lubię adrenalinę, uprawiam sporty ekstremalne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: Franciszkaniń na wakacjach w Grecji ... IP: *.aster.pl 26.06.11, 11:20 Wszyscy i tak juz tutaj wiemy ze jestes trollem rynku RE albo alter ego rumuna - probujacy przekonac potencjalnych nabywcow ze inwestycje niby racjonalne (zgodne z dlugoterminowymi potrzebami) maja sens - "rata podskoczyla tylko troche, stac nas, to w sumie zaspokajanie potrzeb, nie kazdy zakup musi sie w 100% oplacac" . Z drugiej strony "frank jest teraz rekordowo drogi, ceny malych mieszkan nigdy nie spadaja, no i ten koronny argument: dla dzieci ...". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Franciszkaniń na wakacjach w Grecji ... IP: *.speed.planet.nl 26.06.11, 11:39 ceny malych mieszkan nie spadaja - to jest dobry dowcip np. w Holandii - jako, ze male mieszkania kupuja mlodzi ludzie na pierwszy kredyt - a obecnie malo ktory mlody czlowiek ma umowe o prace na czas nieokreslony, w efekcie male mieszkania walaja sie w kazdej agencji nieruchomosci, chetnych tysiace, tylko transakcji nie ma w calej Holandii jest teraz ponad 200 tysiecy obiektow do kupienia - male sie nie sprzedaja, bo wchodzacy na rynek nie maja umowy o prace, srednie sie nie sprzedaja, bo wlasciciele malych nie moga sie ich pozbyc by po dolozeniu kupic srednie, duze sie nie sprzedaja, bo wlasciciele srednich nie moga sie pozbyc srednich i kolko sie zamyka 'te koop' - mozna znalezc na kazdym bloku, czasami po 2-3 w jednym bloku lub szeregu - od trzech lat stagnacja i do transakcji dochodzi po redukcji ceny o nieraz 30% jedyne co zostaje to wakacje w Grecji - tam jelenia naucza jak zyc na wysokiej stopie nie placac podatkow i biorac kredyty po sufit na siebie i na dzieci, oni sa w tym mistrzami, cala Europa im zazdrosci Odpowiedz Link Zgłoś
pawstone Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już 26.06.11, 12:55 Nie no linkowanie artykułów z faktu to jednak już przesada. Tabelka w artykule wzięta z kosmosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeleń Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.subscribers.sferia.net 26.06.11, 20:21 wypraszam sobie, jestem jeleniem a nie trolem! Koronny argument - dzieci, gdyby nie one ,nie chodziłbym chyba nawet do pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
kocica_ewela Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już 27.06.11, 07:44 a pamietacie to? "libor jest wazny" :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiatrak Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: 81.15.149.* 27.06.11, 09:37 nie pamiętamy, ale nie powtarzaj! :) kocica chłopie wakacje ci się w szkole zaczeły? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SNB Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.rev.snt.net.pl 27.06.11, 09:41 biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/526373,rosnie_cena_ubezpieczenia_kredytu_hipotecznego_we_frankach_z_1_8_tys_nawet_do_6_tys_zl.html Słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: 167.236.248.* 27.06.11, 13:39 pani z ołpen fajans zapomniala dodac ze chf jest juz za 3,37 co po doliczeniu spreadu banku da 3,5, wiec z 6k PLN ubezpieczonka robi sie 6,4k PLN, ale co to dla frankowcow, jak wiemy oni chetnie zaplaca te ekstra 4 stowki swoja droga wlasnie zaczyna umierac kolejna bajka frankowcow: ltv nie ma znaczenia poki place regularnie raty ano ma, teraz dzieki duzemu ltv nie tylko nie mozna sprzedac, mozna rownierz regularnie zaczac placic ubezpieczenie od niezabezpieczonej pozycji rownej pewnie wartosci samego mieszkania (takie sa efekty ltv 200%) jak pisalem w watku obok lada moment kredyty chf z lat 2007-2008 po uwzglednieniu wysokiego kursu i dodatkowego ubezpieczenia pozostawia kredyty zlotowko daleko w tyle pod wzgledem kosztu, ale co my tam golodupcy wiem o ryzyku kursowym i pelnym koszcie kredytu, w koncu we franku zawsze jest taniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesołyfranek Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.tpnet.pl 27.06.11, 14:17 oko idź się leczyuć, straszny pesymista jesteś, jak Ty możesz żyć chłopie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.11, 15:15 Oko jest dosyc uposledzonym czlowiekiem i frustratem, ale akurat tutaj mial racje, z niechecia to przyznaje, moze ktos mu napisal tego posta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spod mostu Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.play-internet.pl 27.06.11, 17:55 biznes.onet.pl/nieoczekiwana-zmiana-miejsc-raty-w-chf-i-pln,18493,4766342,3030295,54,1,analizy-detal Gdybyście przeoczyli to podaje wam na tacy. Właśnie padła na pysk teza o niższych ratach we franku w porównaniu ze złotówkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
kocica_ewela Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już 27.06.11, 18:29 MAM POMYSŁ NA CHF napisze że na banknotach franka szwajcarskiego znaleziono bakterie e-colli.może jego wartość spadnie do poziomu ogórków co wy na to? :D Odpowiedz Link Zgłoś
kocica_ewela Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już 27.06.11, 18:57 Wiecie kiedy zobaczycie franka naprawde wysoko? na jesień 2011 powstanie Wielka Komunistyczna Koalicja = PO - SLD - PSL ... jak zwykle hołota głosująca na komuchów dostanie w REALU największy WPIE*** ;) ale ratki beda grzecznie placic i vacik tez :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumijagoda Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 19:22 O jezu, o jezu! Zachowujecie się jakbyście mieli żyć po 100 lat co najmniej. Wytykacie ludziom, ze klitki kupili, ze się pozadłużali, ze brali nie w tej walucie co trzeba, ze pompowali, ze mało perspektywicznie, bo lada chwila przyjdą na świat dzieci. A ja się pytam CO Z TEGO? Chyba każdy chce jakoś żyć? Bedzie czekał do 50tki, żeby w miarę przystępnie, okazyjnie, nie będąc zrobionym w balona, kupić sobie dom/mieszkanie. Kogo na takie wyrzeczenie stać??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumijagoda Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 19:26 Sama mam 25 lat i jestem przed kupnem mieksania bez kredytu. I zastanawiam się jeszcze, bo to mieszkanie to mogłam kupić z 5 lat temu, tyle ze gotówkę trzymałam, żeby więcej narosło. I nadal nie wiem, bo poczekam jeszcze trochę, to więcej ugram, tyle tylko, ze mieszkanie z rodzicami, bratem, jego zona i synem na 100 to dla mnie coraz wieskzy dyskomfort:( Po co czekac. Raz sie zyje P.S. myślicie, ze napompuje rynek jak wyłożę gotówkę na stół i nabędę mieszanko 50m? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.spray.net.pl 27.06.11, 20:17 > Sama mam 25 lat i jestem przed kupnem mieksania bez kredytu. I zastanawiam się > jeszcze, bo to mieszkanie to mogłam kupić z 5 lat temu Och, to dzieli nas niewielka roznica wieku. Ja mam 21 lat i tez jestem przed zakupem mieszkania bez kredytu. I tez sie zastanawiam, bo to mieszkanie moglem kupic 7 lat temu... Tez mialem oszczednosci na lokatach i czekalem na zarobek. > tyle tylko, ze mieszkanie z rodzicami, bratem, jego zona i synem na 10 > 0 to dla mnie coraz wieskzy dyskomfort:( Ja mieszkam tylko z ojcem i jego druga zona, dom niby wiekszy bo prawie 300 metrow, ale coraz bardziej irytuje mnie to co wyprawia moj ojciec po 22:00... > P.S. myślicie, ze napompuje rynek jak wyłożę gotówkę na stół i nabędę mieszanko > 50m ja sie tego wlasnie obawiam, chce kupic okolo 120 metrow, ale w okolicach centrum, i tez nie wiem, czy to dobra decyzja teraz... a noz lokaty pojda w gore a mieszkania beda spadac? strasznie trudno podjac decyzje, czuje sie zrozpaczony swoja sytuacja! :( Tez tak masz? Koszmary noc w noc, jak sobie poradze, co tu zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spod mostu Re: Franciszkanie, czy przygotowaliście sobie już IP: *.play-internet.pl 27.06.11, 19:57 Ręce i cycki opadają. Problemem człowieka jest brak naturalnych wrogów. Dlatego w ramach eliminacji najgłupszych jednostek wynaleziono motocykle oraz kredyty w CHF. Jeśli ktoś prezentował podejście takie jak ty do zadłużenia się na 30 lat pod korek w obcej walucie na k...wsko drogie mieszkania to należy mu sie eliminacja z puli genów. A działa to bardzo prosto. Tych ludzi nie stać na dzieci. I bardzo dobrze bo głupota stanowczo nie powinna się rozmnażać. I pieprzyć lewackie podejście do praw człowieka. Nie każdemu kto wygląda jak człowiek te prawa się należą. Jeśli przez chwilę mi tych ludzi było szkoda to już mi dzięki tobie przeszło. A tak poza tym to marna prowokacja. Odpowiedz Link Zgłoś