Dodaj do ulubionych

Era Development Wał 410

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.05.04, 20:43
Czy ktoś rozsądny może udzielić mi rzetelnej, pozbawionej goryczy i żalu
informacji na temat inwestycji Ery przy wale 410 (15-cie domków z
mieszkaniami). Wszystkie te informacje o Aardomie i innych byłych i obecnych
spółkach post-aardomowych są raczej odpychające. Zaniepokoiły mnie jedynie
informacje o gruncie. Zanim podpisałem z Era umowę sprawdziłem KW, podziały
działek w gminie, KRS itd. Rzeczywiście jedynym problemem była współwłasność
gruntu i brak prawomocnej decyzji o jego podziale. Z tego powodu wstrzymano
mi przyznanie kredytu. Myślałem, ze nie dostane, bo Prezydent wstrzymywał się
z podpisywaniem decyzji ze względu na wygasłe z końcem 2003 r. plany
zagospodarowania terenów w Warszawie, i z tego powodu Era nie mogła podpisać
aktu notarialnego wyjścia ze współwłasności. Na szczęście kilka tygodni temu
decyzja została podpisana a jakiś czas temu akt wyjścia ze współwłasności.
Kredyt został przyznany. Dodatkowo inwestycja nie jest obciążona hipoteką,
budowana ze środków własnych Ery. Czyli w przeciwieństwie do poprzednich
inwestycji sprawa jest czysta. Oczywiście można zastanawiać się nad
autentycznością dokumentów, ale jak nie dokumentom to komu mam zaufać…? Poza
tym biorąc pod uwagę innych deweloperów n.p. J.W. Construction – pierwszy na
liście do bankructwa, spóźniający się z terminami nawet do roku…
Jestem jeszcze przed podpisaniem umowy kredytowej i jak czytam to zaczynam
mieć wątpliwości, ale rozumiem, że
sytuacja prawna gruntu i własności itp. jest o.k.,
umowę negocjowałem dosyć długo i to co chciałem to dostałem,
jedyne problemy jakie mogę napotkać to:
opóźnienie oddania lokalu (ale mam ustalone kary i terminy),
bałagan po inwestycji

Szukam przyszłych sąsiadów
Obserwuj wątek
    • Gość: Nosia Re: Era Development Wał 410 IP: *.k.mcnet.pl 19.05.04, 10:43
      Zaczęłam się interesować inwestycją na Wale 410 pod koniec ubiegłego roku. Ze
      względu na niewyjaśnione do końca prawo własności gruntu (a właściwie
      współwłasność gruntu z osobą fizyczną) wpłaciłam tylko zaliczkę na poczet
      rezerwacji lokalu. Nie mogłam uzyskać kredytu bez mapy podziałowej i aktu
      notarialnego stwierdzającego, że Era Development jest właścicilem gruntu. W
      miarę wsoich możliwości sprawdziłam wszystkie dokumety dewelopera. W tej chwili
      mam już w ręku wszystkie decyzje (uprawomocnione) i w przyszłym tygodniu
      powinnam podisać umowę kredytową.
      Znam opinie osób wypowiadających się na forum, które twierdzą, że jest to
      pralnia brudnych pieniędzy i generalnie jedna wielka mafia. Deweloper mnie nie
      zna i może sobie nie zdaje sprawy kim ja jestem. Ale jeżeli przy inwestycji coś
      się nie powiedzie to uwież, że ja też mam kontakty, jeżeli nie da się pewnych
      spraw załatwić polubownie lub na drodze sądowej.
      P.S. Mam nadzieję, że na tym osiedlu będą mieszkali jacyś "normalni" ludzie, bo
      w moim obecnym miejscu zamieszkania średni wieku przekracza chyba
      siedemdziesiątkę.
      • Gość: jasko Re: Era Development Wał 410 IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 25.05.04, 20:42
        Dzieki za odpowiedz.
        Ja z żoną mamy po trzy dychy...:)
        Pozdrawiam
    • astryc Re: Era Development Wał 410 19.05.04, 12:28
      Witaj,
      tez jestem zainteresowany zakupem mieszkania na tym osiedlu (okolo 40m2),
      zastanawiam sie w jakim zakresie umowa o ktorej wspominasz podlega negocjacji,
      zaintrygowal mnie takze pas zieleni po prawej stronie (w kierunku otwocka), nie
      znam planu zagospodarowania przestrzennego, chcialbym uniknac sytuacji, ze na
      przeciwko mojego domu bede mial sciane innego budynku.
      niemniej okolice jest kuszaca bliskosc lasu i przedostania sie do centrum
      poszerzonym walem (moze wiesz kiedy ma myc oddany do uzytku).
      pozdrawiam
      • Gość: jasko Re: Era Development Wał 410 IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 25.05.04, 20:49
        Ja zmieniłem umowę całkowicie na podstawie rad udzielonych czytelnikom gazety
        wyborczej i byłem u prawnika, w umowie zmieniłem sprawy związane z zadatkiem,
        odsetkami, karami, terminami, itd- zgodzili się na 99% proponowanych zmian.
        Proponowana przez nich umowa rzeczywiscie jest do bani, i jak ktos podpisze ja
        w tej postaci to znaczy ze jest samobojcą.
        Pozdrawiam.
    • Gość: GOCHA Re: Era Development Wał 410 IP: 193.19.140.* 19.05.04, 13:41
      Moja propozycja jest jedna!!! Przeczytaj jeszcze raz dokładnie!!! to, co pisze
      sie o tej firmie powstałej z popiołów AARDOMU tu - na FORUM!!! i zastanów się,
      czy ta gorycz oszukanych ludzi nie bierze się przypadkiem właśnie z tego, że
      przed kupieniem mieszkań już z założenia ta firma i ci ludzie (niezależnie od
      nazwy poprzedniej, czy teraźniejszej)nabijali swoich klientów w przysłowiową
      butelkę??!!! Te wszystkie opóźnienia, kredyty pod hipoteki sprzedanych już
      lokali, te zapisy w umowie, ze pierwsza wpłata to zadatek - czyli, ze przepada
      w momencie, gdy ktoś sie wycofuje z umowy z nimi, niezależnie od tego, że wina
      leży po ich stronie!!! Jeśli to Cię nie przeraźa i nie odstrasza i nie szkoda
      Ci Twoich własnych pieniędzy i ponoszenia dodatkowych kosztów zwiazanych z
      kredytem, to decyduj sie i kupuj u nich mieszkanie. Ja wiem jedno - to oszuści,
      jakich mało na rynku warszawskim!!! a decyzja... i tak należy do Ciebie
      • Gość: jasko Re: Era Development Wał 410 IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 25.05.04, 20:53
        nie mam zadadku tylko zaliczkę, wszystko co było w umowie pozmienialem na swoja
        korzyść...
        Pozdrawiam
        • Gość: GOCHA Re: Era Development Wał 410 IP: 193.19.140.* 26.05.04, 12:03
          Jeśli uważasz, ze wszystko w umowie pozmieniałeś i jest teraz w porzadku, to
          zastanów się jeszcze, o ile masz na to czas nad terminem realizacji jaki Ci
          obiecują!!! Jeśli uważasz, że są w stanie wywiązać się z niego i realnie to
          wygląda, to zyczę powodzenia!
    • Gość: Rob Re: Era Development Wał 410 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.04, 15:19
      Jeżeli ktoś ma zamiar podpisać z nimi umowę to nie radzę, a jeżeli już podpisał
      to niech uważa bo może mieć kłopoty, albo już je ma tylko o tym nie wie.
      Firmy pączkowały zmieniały nazwy i siedziby wielokrotnie. Koniec końców
      Aardom to obecnie po zmianie nazwy Dom Construction a Era Development to
      dawna spółka córka Aardomu która została przez Aardom sprzedana. Jednak po
      tych wszystkich przepoczwarzeniach zarówno w Aardomie (po zmianie nazwy Dom
      Construction) jak i w Erze Development, główne funkcje sprawują dalej ci sami
      ludzie, to znaczy prezes i pełnomocnik zarządu, pracuje również ta sama
      wierna załoga.
      Po co robione są te różne przepoczwarzenia i zmiany nazwy i siedzib, tworzenie
      nowej spółki Era Development do de facto starych inwestycji Aardomu (po zmianie
      nazwy Dom Construction). W ten sposób można próbować wyprowadzić majątek z
      jednej firmy do drugiej uciekając przed roszczeniami wierzycieli albo próbować
      odciąć się od złej reputacji lub robić obie rzeczy jednocześnie (zapytajcie
      tych w Erze Development dlaczego tak jest, może są inne powody).
      Z firmą Aardom (po zmianie nazwy Dom Construction), sądzi się wiele osób. W
      imieniu tych co wygrali sprawy sądowe, komornicy wszczęli postępowania
      egzekucyjne. Generalnie wszystko wskazuje na to, że Aardom (po zmianie nazwy
      Dom Construction) przenosi swoją działalność do Ery Development, a sam jest na
      skraju bankructwa. Złożony był już wniosek o ogłoszenie upadłości oddalony
      przez sąd z powodu braku środków wystarczających na pokrycie kosztów
      postępowania upadłościowego.
      Ci co chcą podpisać umowę z Era Development ściągnięci „atrakcyjną ceną”,
      niech zadadzą sobie pytanie, czy ci sami ludzie z Aardomu, działając pod inną
      nazwą firmy (teraz Era Development) mogą bezpiecznie wybudować mieszkania.
      Raczej skończy się tak jak z Aardomem (ciągłe problemy, a w momencie pojawienia
      się większych kłopotów z gotówką, kruczki proceduralne, dziwne konstrukcje
      prawne, a w końcu przepoczwarzenie się w inną firmę i zostawienie klienta z
      komornikiem na głowie, zagmatwanym stanem prawnym nieruchomości i jakością
      robót poniżej wszelkiej krytyki).To wszystko w najlepszym wypadku. W najgorszym
      można stracić wszystkie wpłacone pieniądze, gdy w końcu tym cwaniakom mocniej
      powinie się noga. Cała ta ekipa, to bezwzględni naciągacze ,więc gdy zaczniecie
      wpłacać pieniądze, będziecie zdani zupełnie na ich łaskę i niełaskę i pomimo
      najlepiej nawet sporządzonej umowy będziecie bezradni.
    • Gość: marek Re: Era Development Wał 410 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 12:56
      mam pytanie jaki masz ustalony termin zakończenia inwestycji?
      pozdrawiam
    • Gość: Agnieszka Re: Era Development Wał 410 IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 01.06.04, 10:45
      Będziemy sąsiadami. Zachęcam do kontaktu przez maile. blanca7@o2.pl. Będzie
      bezpieczniej.
      • Gość: marek Re: Era Development Wał 410 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 14:30
        to jest forum i jesteśmy anonimowi!
        • Gość: Agnieszka Re: Era Development Wał 410 IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 07.06.04, 13:32
          Nie do końca. ;-)
    • Gość: k_kiki Re: Era Development Wał 410 IP: *.ibmer.waw.pl 19.08.04, 14:43
      Witaj. My właśnie jesteśmy z mężem na etapie załatwiania wszystkich formalności
      dotyczących kredytu i sprawdzania wszelkich dokumentów dotyczących Developera.
      To, co do tej pory udało nam się potwierdzić, to fakt, że Era jest właścicielem
      gruntu na którym buduje etap VI (Wał 410) i grunt ten nie ma obciążonej
      hipoteki - budowa ze środków własnych ery!!!. Dla mnie póki co, sprawa jest
      czysta. Bank, w którym ubiegamy się o kredyt również będzie sprawdzał KW i
      własność gruntu, więc jestem dobrej mysli, że nic nie zostanie przeoczone. Z
      tego co widac, budowa domków idzie dosyć sprawnie, więc przysłowiowej "dziury w
      ziemi" już raczej nie kupimy!
      Teraz pozostało nam tylko skontaktować się z jakimś dobrym prawnikiem i
      przeredagować co nieco w umowie (kary, terminy, szczegóły dotyczace wykończenia
      lokalu itp...). Po tym co przeczytalismy na forum jesteśmy bardzo ostrożni i
      wszystko chcemy skrupulatnie i nawet podwakroć posprawdzać. Do inwestycji nie
      podchodzimy bardzo sceptycznie, gdyż już ktoś z naszej rodziny 2 lata temu
      zakupił mieszkanie przy Wale 414 i udało mu się bez większych komplikacji
      uzyskać akt notarialnyu na grunt, na mieszkanie i co najważniejsze ma pustą
      hipotekę!!!
      Myślę, że jeśli jest się ostrożnym i zadba się o swoje interesy odpowiednio
      wcześnie, to nie ma się czego obawiać. Nasz los leży głownie w naszych rękach.
      A przecież jak wielu jest na rynku developerów, na których ludzie się
      niemiłosiernie uskarżają??? Trudno jest znależć na 100% uczciwą firmę. JEśli
      samemu nie dopilnuje się wszystkich formalności, to oni tylko czekają, żeby
      człowieka wykiwać.
      JAk dobrze pójdzie - będziemy sąsiadami :)))
      Pozdawiam serdecznie
      kontakt: dexxa@go2.pl
      • Gość: O-OU-_kdd Re: Era Development Wał 410 IP: *.crowley.pl 19.08.04, 15:45
        Nie bardzo wiem, co masz na myśli pisząc, że "budowa domków idzie dosyć
        sprawnie". Ja mieszkam w okolicy i często tam bywam. Na tej budowie prawie nic
        się nie dzieje, stan jaki możesz zobaczyć obecnie, nie zmienił się prawie w
        ogóle od zimy. Znając ich dotychczasowe tempo prognozuję skończenie tej
        inwestycji gdzieś na za 1,5 roku, o ile w ogóle zostanie dokończona.
        Przykro to mówić, ale firma Aardom (obecnie Dom Construction) skupia w sobie
        wszystkie najgorsze cechy deweloperów. Nazwiska takie jak Butyńska (prezes) czy
        Woszczyna (pełnomocniczka) powinny być szeroko rozpowszechnione, bo jakąkolwiek
        firmę te panie prowadzą (choć pewnie są tylko figurantkami), oznacza to grube
        kłopoty klientów.
        • Gość: ex Re: Era Development Wał 410 IP: *.wiadw.pl 24.08.04, 14:06
          nie moge uwierzyc, ze sa jeszcze tacy ludzie jak wy! nic sobie nie robicie z
          negatywnych opinii innych - to niesamowite! przeciez wypowiadaja sie tu ludzie,
          ktorzy z ta firma mieli juz do czynienia i chca was ostrzec! ja sama do nich
          sie zaliczam i powiem tylko tyle - "swoj" domek mialam odebrac wiosna tego
          roku, tymczasem jego wciaz nie ma!!!! a interesowalm sie ta inwestycja ponad
          rok temu - czy to nadal was nie przekonuje?! a niby co ja (czy inni) mamy miec
          z ostrzegania was? NIC!!!! chcemy tylko pomoc. i jeszcze jedno - naprawde nie
          dziwi was to, ze oni tak chetnie zgadzaja sie na zmiany w umowach? to nie jest
          normalne, nikt inny, uczciwy nie zgodzilby sie na zmiane w takim stopniu umowy,
          bo co by mial miec z tego???!!!! pomyslcie o tym, bo istnieje wiele
          przyjemniejszych sposobow by stracic pieniadze. pozdrawiam i zycze powodzenia!
          • Gość: olo Re: Era Development Wał 410 IP: *.cec.eu.int 07.10.04, 16:27
            Ja tez nie moge zrozumiec ludzi, ktorzy mimo tylu negatywnych opinii o firmie
            wypowiedzianych na tym forum pchaja sie do niej z pieniedzmi. Przeciez tu nawet
            najlepiej skonstruowana umowa nie pomoze ! I co potem : wieczna niepewnosc,
            nerwy, ciagnace sie latami procesy...itd ? Tego co przezylem wraz z zona w
            ciagu ostatnich kilku lat nie zycze nikomou. No chyba ze pani prezes i jej
            wiernej przybocznej...Ale coz, kazdy kowalem swego losu. Powodzenia
            • Gość: developer Re: Era Development Wał 410 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 11:44
              Witajcie HEH czy wy wiecie ile kosztuje wybudowanie domu lub lokalu hehehehe
              Kosztuje to nas powiedzmy na przykładzie domu o pow 160m2 - stan surowy
              zamkniety z materiałami 130.000zł a za ile sprzedajemy? za 250.000zł 220.000? +
              działka lub jeszcze więcej w zależności od tego jakich naiwniaków uda się
              pozyskać! heheheh wy naiwniacy!! ehehehhehehheheh
              hehehehhehehehehe Nawet jak wam wybudujemy to co ? to i tak zarobimy dużo na
              was naiwnych heheheheheheeeheheeheheehehehehheeh
          • Gość: jasko Re: Era Development Wał 410 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 15:44
            chętnie na zmiany to oni się nie zgadzali, ale na to co było niezgodne z prawem
            po prostu musieli, a poza tym to firma zostala sprzedana i teraz sa nowi
            wlasciciele, wydaje sie, ze bardziej kompetentni
            pozdr
            • Gość: osa Re: Era Development Wał 410 IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.04, 20:05
            • Gość: osa Re: Era Development Wał 410 IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.04, 20:12
              Mam pytanie, czy ktokolwiek z potencjalnych lokatorów wie czy wogóle dostaniemy
              te mieszkania? A może jest ktoś kto mieszka już w mieszkaniu wybudowanym przez
              Era Development przy Wale. Ja straciłam już nadzieję, a naprawdę bardzo
              potrzebuję tego mieszkania. Dziś dowiedziałam się od przedstawiciela nowego
              Zarządu, że do 20.stycznia 2005 prace na budowie nie posuną się do przodu. A po
              20. stycznia MOŻE....., bo nie wiadomo czy dostaną kredyt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka