Dodaj do ulubionych

SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU

IP: *.net.external.hp.com 04.03.02, 12:01
Witam,

Dziś rano w garażu pod 8-ką widziałem wywaloną szybę w jednym z samochodów.
Pewnie ktoś jest lżejszy o radio.

CZY KTOŚ WIE, JAK WYGLĄDA SPRAWA OCHRONY? KIEDY (I CZY W OGÓLE) BĘDZIE???

Art
Obserwuj wątek
    • Gość: mikero Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.sobieski.com.pl 04.03.02, 17:02
      Winna jest tych wszystkich ktorzy nie zamykaja drzwi od garazu na klucz. Kiedy
      nie wjezdzam do garazu a wracam raczej pozno okolo 23 -24 przewaznie drzwi sa
      nie zamkniete na klucz. Wiec wielkie dzieki sasiada!!!!!!!!!
      J
      • Gość: Malik Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.waw.cdp.pl 05.03.02, 12:12
        No tak ludziska maj to w NOSIE!!!. Kiedy nawet jeden taki ... nalepil kartke na
        drzwi do garazu szkalujace tych co zamykają je na klucz (8 klatka B).
        PS
        Wczoraj caly dzien oraz dzisiaj w nocy drzwi automatyczne do boksu z klatki B tez
        byly otwarte (chyba uszkodzone)
        • Gość: PL Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.it.pl 08.03.02, 10:22
          Obawiam się,że dopóki nie skończą budynku A4 i trwać będą prace wykończeniowe
          w mieszkaniach A3 nic więcej niż zamykać drzwi na klatki schodowe nie mozna
          zrobić.Ja również miałem okradziony samochód stojący w garażu.Od tamtej pory
          zawsze zamykam w/w drzwi w dzień i w nocy.
    • Gość: Woj Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.astercity.net / 10.132.128.* 04.03.02, 20:01
      Chyba trzeba napisac kartke przy drzwiach. Teraz moze
      chodza robotnicy, etc, co tez moze wplywac na
      niezdyscyplinowanie.
      A z innej beczki. Skoro juz mieszkacie w A3, jak Wam
      sie mieszka? Czy samoloty nie halasuja za bardzo?
      Pozdrawiam Woj
      • Gość: marek Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: 3.40.128.* 11.03.02, 13:23
        Wiatam Was wszystkich. Jestem mieszkanicem Ursusa od 15 lat i podjalem decyzje
        nadal tam mieszkac (Ebejot bud A3) i chcialbym Wam wyjasnic sprawe garazy i
        samolotow.
        Garaze musza byc strzezone (najlepiej przez firme bioraca za to
        odpowiedzialność). Powod jest jeden ZLODZIEJE.Mlodzi, bezkarni i nacpani
        zlodzieje wchodza sobie do takiego garazu i niczym nie niepokojeni biora co
        chca z kazdego samochodu. Jak juz bedzie wiekszy wybor samochodow zaczną
        rowniez wybierac ktory ukrasc. W podziemnym garazu, gdzie nie wjedzie policja
        spokojnie beda robic co chca i zaden z mieszkancow nie pomoze. Pojawiac sie
        beda w srodku nocy kidy My bedziemy slodko spali. Napewno myslicie skad to
        wiem. Tak bylo na osiedlu Gawra w Ursusie, ginąl 1 samochod tygodniowo a radia
        znikaly jak tylko ktos zapomnial go wyjac. Sadze ze u nas moze byc tak samo,
        nasze bloki sasiaduja ze Starym Ursusem gdzie jest naprawde duzo mlodej biednej
        mlodziezy ktora bedzie chciala zarobic na naszej szkodzie.
        Co do samolotow z czasem kazdy sie przyzwyczaja ( zreszta teraz one lataja
        cicho, IŁY 162 to one robily kiedys duzo halasu.
        Poza tymi nieprzyjemnosciami mieszkac w Ursusie to duza przyjemnosc, kazdy tam
        jest dumny z tego ze wlasnie tam mieszka. Napewno nie raz spotkacie sie z duza
        solidarnoscia osob mieszkajacych w tej dzielnicy. Mieszka sie tam jak w
        zamknietej spolecznosci (malym miasteczku) a jednoczasnie jest sie nadal w
        Warszawie.
        • Gość: Art Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.net.external.hp.com 11.03.02, 14:25
          Dlatego właśnie sprawa podstawowa to:
          1. Sprawne bramy wjazdowe (zarówno ażurki jak i śluzy do boksów)
          2. ZAMYKANIE DRZWI Z KLATKI DO GARAŻU.

Pamiętajmy o tym, przynajmniej w ten sposób możemy się zabezpieczyć

Art
          • Gość: rav_1 Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.centertel.pl 10.04.02, 13:09
            Czy ktos już podrzucił pomysł aby drzwi do garazów zamykały się samoczynnie na
            zamek (tak samo jak te wejsciowe?)
    • Gość: Art Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.net.external.hp.com 12.03.02, 09:34
      Zaraz pojawi się nowy temat o (niestety) pokrewnej tematyce...
    • Gość: kalina Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.pharmacia.com 02.04.02, 15:13
      Witam wiosennie sąsiadów z A3
      Z garażowych news'ów: podczas Świąt w ciągu dnia (godz. 15-16.00) ktoś wybił
      szybę w stojącym w garażu samochodzie moich gości. Drzwi z garażu na moją
      klatkę były zamknięte - co z tego, skoro do dwóch pozostałych - nie. Policja
      stwierdziła że oni nie są w stanie usłyszeć alarmu w garażu nawet jeśli
      patrolują ulicę, a do budynku/garażu nie mają prawa wchodzić. Tak więc kochani
      sąsiedzi zamykajmy te piekielne drzwi i zastanówmy się co z tą ochroną.
      Aha, pojawiła się informacja o możliwości ochrony (90,-zł/m-c)
      może ktoś wie ile się płaci gdzieś indziej?
      pozdrawiam
      kalina
      • Gość: PL Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.it.pl 02.04.02, 15:26
        Witam.
        90zł.to stanowczo za dużo.Zdecydowanie lepiej zamykać te drzwi.
        Może ktoś już wie kiedy będzie zebranie naszej Wpólnoty?

• Gość: Art Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.net.external.hp.com 02.04.02, 16:21
          Witam,

Co do spotkania Wspólnoty - pewien bardzo miły kolega z A3 "pracuje nad tym".
          Niebawem pewnie zostaniemy poinformowani.

Co zaś się tyczy tymczasowej ochrony za 90 PLN - do tej pory mam zajady ze
          śmiechu :-) Ktoś ma niezłe poczucie humoru - w końcu 1 kwietnia był niedawno...
          Spójrzmy - 3 ochroniarzy na trzy oddane bloki Skorosza III to jakby 1
          ochroniarz na blok. Biorąc 90 PLN miesięcznie z bloku wychodzi około 100
          starych baniek na ochroniarza... Ktoś chce skomentować?
          • Gość: kalina Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.pharmacia.com 02.04.02, 16:54
            możemy się śmiać, i nawet mieć zajady, ale ochrony potrzebujemy i już
            drzwi zamykać tez musimy, i musimy nakłonić do tego pozostałych sąsiadów
            gdy dojdzie już do zebrania, którym zajął się sympatyczny sąsiad z A3, byłoby
            dobrze nie tylko mieć co krytykować (to mamy!) ale też coś przedstawić. I tu
            przyznam moja inwencja się kończy (bo nie sądzę żeby jakaś firma ochroniarska
            przez telefon udzieliła mi szczególowej informacji ile by wzięła za ochronę
            tego konkretnego terenu) A'propos: czy nie wydaje się wam, że wcześniej oddane
            budynki, a przynajmniej A1, mają już ochronę? To by na jednego ochroniarza
            wyszło jeszcze więcej niż wyliczył Art...
            kalina
            P.S. Art, na zajady najlepsza jest maść witaminowa gojąca
            • Gość: mikero Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 02.04.02, 22:04
              Jestem miszkańcem bud A2 ul.Skoroszewska 10. Ochrona była u nas do dnia 31.01 i
              od tej pory niema. Opłata za ten czas od 15.12 do 31.01 na jeden lokal wynosi
              70zł. Więc to co zarząd wspólnoty proponuje 90zł/mc to za dużo. ,Ja się pod tym
              nie podpisze! Ochrona bez uprzedniego ogrodzenia budynku nie ma sensu. Nawet
              jak była ochrona to zamiast pilnować w nocy to w kanciapie w garażu smacznie
              spali!!!!!!!!!!A w ciągu dnia jak się nic nie działo i nie było żadnych
              samochodów w garażu to chodzili w koło, bez sensu!
              A co do zamykania drzwi łączących klatke z garażem u nas jest tak samo
              poprostu ludzie nie zamykają. Napisałem nawet kartę z prośbą o zamykanie drzwi
              ale bez skutku powisiała może 2 dni!A co do zebrania trzeba by jak najwięcej
              lokatorów się zjawiło, wtedy może jakieś konkretne decyzje podejmiemy. A apropo
              ochrony moja koleżanka mieszka na Tarchominie i za ochrone płaci 45zł/mc i mają
              szlaban przy wjeździe, więc skąd te 90zł!!!!!!!!!!!
              • Gość: Art Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.net.external.hp.com 03.04.02, 09:57
                Witam,

Dowiedzialem sie, ze wczoraj petycja o zwolanie zebrania Wspolnoty + nasze
                podpisy zostala przekazana Zarzadowi. Teoretycznie wiec zebranie to kwestia 1-2
                tygodni. Zobaczymy.

Zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze ochrony potrzebujemy. Ale na pewno nie 1
                straznik na blok za 90 miesiecznie. Ciekawe jak wyceniono by ochrone w wersji
                finalnej... 300 PLN ??

Moze sie myle, ale uwazam, ze obecna propozycja ochrony to tylko fasada - z
                gory wiadomo, ze nikt nie zaakceptuje takiej ceny za taka usluge. A gdyby ktos
                wyskoczyl z pretensjami to wytlumaczenie ze ktos cos probowal robic zawsze
                jest. Pewnie na serio sprawa ruszyla by po oddaniu A4, ale mam nadzieje, ze
                planowane zebranie mieszkancow cos pomoze.

Pozdrawiam
                Art
              • Gość: kalina Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.pharmacia.com 04.04.02, 14:03
                Nie chciałabym żeby za 70zł za półtora m-ca ochrona spała w kanciapie!!!
                Ciekawe jak przedstawia się zakres odpowiedzialności takiej firmy ochroniarskiej -
                czy np. jeśli okaże się że drzwi były niezamknięte a coś sie stanie to ponosza
                odpowiedzialność? Czy ktoś wie?
                Taka różnica w cenie jest absurdalna - może teren ogrodzony łatwiej przypilnować,
                ale i tak 90zł to zbyt wiele. Warto wiedzieć w jaki sposób nasz zarząd wybrał
                sobie taką ofertę - czy odbył się jakiś konkurs? Może przedstawią nam spośród
                czego wybrali tę propozycję i na podstawie jakich kryteriów...
                Pozdrawiam
                kalina
                > A co do zamykania drzwi łączących klatke z garażem u nas jest tak samo
                > poprostu ludzie nie zamykają. Napisałem nawet kartę z prośbą o zamykanie drzwi
                > ale bez skutku powisiała może 2 dni!A co do zebrania trzeba by jak najwięcej
                > lokatorów się zjawiło, wtedy może jakieś konkretne decyzje podejmiemy. A apropo
                >
                > ochrony moja koleżanka mieszka na Tarchominie i za ochrone płaci 45zł/mc i mają
                >
                > szlaban przy wjeździe, więc skąd te 90zł!!!!!!!!!!!

• Gość: MIMMI Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: MIAAW* / 62.29.248.* 26.06.02, 11:55
            Gość portalu: Art napisał(a):

> Witam,
            >
            > Co do spotkania Wspólnoty - pewien bardzo miły kolega z A3 "pracuje nad tym".
            > Niebawem pewnie zostaniemy poinformowani.
            >
            > Co zaś się tyczy tymczasowej ochrony za 90 PLN - do tej pory mam zajady ze
            > śmiechu :-) Ktoś ma niezłe poczucie humoru - w końcu 1 kwietnia był niedawno..
            > .
            > Spójrzmy - 3 ochroniarzy na trzy oddane bloki Skorosza III to jakby 1
            > ochroniarz na blok. Biorąc 90 PLN miesięcznie z bloku wychodzi około 100
            > starych baniek na ochroniarza... Ktoś chce skomentować?

CO DO CENY- TO LATWO TO POLICZY. wSZYTKO ZALEZY OD TEGO CZY OCHRONA JEST
            CALODOBOWA. W WARSZAWIE FIRMA BIERZE OD 10.00- 15.00 ZA ZWYKLEGO CIECIA (BEZ
            LICENCJI). TEN Z LICENCJA KOSZTUJE WIECEJ. TO NAPRAWDE WYJDZIE DUZO.

• Gość: Wowa Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.acn.pl / 10.132.128.* 03.04.02, 11:08
      Ktos napisal o planach ogrodzenia osiedla. Super. Ja
      proponuje drut kolczasty pod pradem.
      A czy ta osoba pomyslala o tym, ze taki ochroniarz
      stojacy przy szlabanie bedzie zawsze wiedzial kto co
      wwozi, jaki sprzet, etc. do mieszkania? Chyba nikt
      nie wierzy, ze ochroniarze to swietoszki?
      Jestem zdecydowanie przeciw. Predzej zaakceptuje te
      90 PLN za miesiac. Pozdrawiam W.
      • Gość: Rav Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.idea.pl 10.04.02, 12:26
        Wowa: ogrodzenie + ochrona przy wjezdzie to optymalne rozwiazanie i do tego - jak
        wskazuje praktyka na innych osiedlach - najbezpieczniejsze.
        Po pierwsze, ogrodzenie efektywnie odizoluje caly teren od od zewnatrz, czyli
        zaden menel, czy narkoman nie dostanie sie do srodka.
        Po drugie, jak sam zauwazyles, ochroniarz przy szlabanie bedzie widzial co kto
        wwozi, ale takze co kto próbuje wywiezc - czyli ma mozliwosc kontroli, np. ekip
        remontowych.
        Po trzecie ograniczamy koszty ochrony osobowej: zamiast kilku ochroniarzy
        krecacych sie bez celu po osiedlu lub spiacych bezczelnie podczas
        sluzby /przyklad z A2: w Nowy Rok obudzil mnie o 6.00 ochroniarz proszac o
        wpuszczenie, bo nie ma kontaktu z kolega, czytaj: kolega "zaniemógl"!/.

Oczywiscie najwiekszym - jednorazowym - kosztem bedzie inwestycja w samo
        ogrodzenie oraz system monitoringu, ale wtedy miesieczny koszt utrzymania ochrony
        moze spasc do ok.40PLN (8PLN/h x 2 osoby x 24h x 31 dni / 388 lokali).

Niezaleznie od powyzszych argumentów, drut kolczasty wyglada nie estetycznie, a
        na podlaczenie ogrodzenia do pradu nie dostaniesz zgody :-)

Zobaczymy, jaka opcja zwyciezy na walnym zgromadzeniu. Przypominam: 16.04 o 18.00
        w Osrodku Kultury "Arsus" przy ul. Traktorzystów 14.

Do zobaczenia,
        Rav

• Gość: kalina Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: *.pharmacia.com 04.04.02, 15:20
      właśnie znalazłam w innym wątku (ebejot B1 czy coś w tym stylu) wypowiedź
      Malika z A3 mówiącą o pani podduszanej przez wyrostków.
      Słuchajcie, czy rzeczywiście jest to tak niebezpieczna dzielnica? Jednym z
      moich powodów wyboru Ursusa były pozytywne wypowiedzi o tej dzielnicy...
      • justyk Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU 08.04.02, 10:47
        Witam przyszłych sąsiadów,
        co do bezpieczeństwa na Ursusie to według mnie jest tam całkiem bezpiecznie.
        Mieszkam tam juz blisko 2 lata (wynajmujemy mieszkanie niedaleko os. Skorosze),
        nasz samochod stoi pod chmurką na ulicy i jak dotąd nic mu się nie stało.
        Dodam, że jak mieszkaliśmy na Mokotowie to ukradziono nam samochód a do
        drugiego się włamano. Jak na razie na Ursusie takie rzeczy nam się nie
        przytrafiły.
        Co do ochrony to jest ona wszedzie taka sama czyli beznadziejna !!! Mojemu
        znajomemu (na Natolinie) ukradziono rower z garazu (rower był zamkniety na
        kłódkę) w osiedlu uzbrojonym po zęby ze szlabanem, staznikami, ogrodzeniem i
        kamerami. Panowie straznicy spali sobie i oczywiście nic nie widzieli a potem
        pokazali mojemu koledze nagrany na video film i dokładnie widać było jak i
        kiedy kradli ten rower.
        Mimo to jestem za ochroną ale powinniśmy wymusić na firmie ochroniarskiej żeby
        brała odpowiedzialnośc za włamania do samochodów i partycypowała w kosztach -
        ale szczerze wątpię w powodzenie tego pomysłu.
        Serdecznie pozdrawiam
        Tyska
    • Gość: Geezer Re: SKOROSZE III - WŁAM DO GARAŻU IP: 213.158.197.* 24.06.02, 20:18
      W URSUSIE kradną (wszędzie !) z garaży podziemnych non-stop: radia (tych
      naiwnych co zdejmują tylko panel), alufelgi, zmieniarki CD, kołpaki.
      Mieszkam przy Tomcia Palucha 2 lata. Od sąsiadów i Policji wiem o ok. 23
      okradzionych samochodach - a więc średnio 1 / m-c. A ILE BYŁO TAKICH ROZBOJÓW O
      KTÓRYCH NIE WIEM !?!?!?! 3 mieszkania na parterze też już załatwiły łyse drechy.
      Wyprowadzam się stamtąd wkrótce.

OCHRONA G... DAJE !!!! Ochroniarz jest wścibski jak stara baba w oknie
      (wszystko wie i widzi - a najbardziej KTO ILE MA !) Potem dzwoni do znajomych
      drechów (scenariusz ala Kredyt Bank) i ... samochód lub mieszkanie jest
      okradane. Mieszkam przy Dzieci W-wy 31 (róg T. Palucha) już 2 lata. Pierwszy
      blok z ochroną (najpierw 12 godz., teraz 18 godz. na dobę). W tym czasie
      obrobili ok. 11 samochodów (w tym mój) i 2 mieszkania. Ślicznie no nie ???
      JA STAWIAM NA DOBRE DRZWI + SYSTEM ALARMOWY Z POWIADAMIANIEM TEL. GSM (2500 +
      2000 pln).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka