Dodaj do ulubionych

Najnowsze faktury z Pro-System

15.11.11, 14:09
Czy dostaliście Państwo najnowsze faktury z Pro-System i na jakie kwoty? Ode mnie żądają wpłaty na konto Dolcanu 3000,00 zł. Czy to jest prawidłowo naliczone, czy mamy płacić za niesprzedane jeszcze mieszkania, które muszą być przecież ogrzewane?
Obserwuj wątek
    • gw-15 Re: Najnowsze faktury z Pro-System 15.11.11, 15:45
      ja też dostałem takie pismo, ale wynika z niego że to jest za media zużyte w moim mieszkaniu do dnia 31.07.2011r.,
      ilości podane w tym piśmie zgadzają się mniej więcej z tym co było na moich licznikach w dniach kiedy był odczyt liczników
      nie płaciło się czynszu do lutego tego roku, mimo że był pobór wody i ogrzewania, stąd teraz trzeba dopłacić za to co nie znalazło pokrycia we wpłaconych zaliczkach, choc z drugiej strony majac na uwadze to jak nas traktowali co oszuści i złodzieje przez ostatnich kilka lat, to radziłbym powstrzymywac się z zapłata tak dlugo jak tylko można - to jest ich własna metoda
      ja tak zrobię
      • aleks-online Re: Najnowsze faktury z Pro-System 15.11.11, 17:54
        My też dostaliśmy rozliczenie, ale nie zamierzamy płacić! Jakim prawem oni oczekują od nas zapłaty skoro w momencie podpisywania aktów notarialnych nie było info o tych naliczeniach? Od momentu pojawienia się rachunków zaliczkowych wszystko było opłacane. Myślę ze w tym temacie powinniśmy być stanowczy i jednogłośni!!!Poza tym czy jest jakaś podstawa prawna aby pro-system oczekiwała od nas kasy za okres w którym nie zarządzał osiedlem?
        • km9581328 Re: Najnowsze faktury z Pro-System 15.11.11, 18:08
          Proszę sprawdzić w swoich rozliczeniach, jak jest liczona ciepła woda. Raz jest liczona jako zimna po 10 zł za m3 a drugi raz jako ciepła po prawie 22 zł/ m3, więc summa sumarum za ciepłą wodę wychodzi 31, 93 zł/m3. Czy to jest prawidłowo liczone?
          • misiek178_29 Re: Najnowsze faktury z Pro-System 16.11.11, 07:59
            Na rozliczeniach jest podane konto Dolcanu i to oni oczekują, że zapłacimy im za zużyte media wg liczników. A liczniki były założone tylko na wodę i ogrzewanie. Są to pieniądze Dolcanu i to oni powinni zajmować się ściąganiem należności. Za prąd i wywóz śmieci nie mogą sobie liczyć, bo nie mają dokumentacji.
            Teraz wychodzi, że im kto wcześniej odebrał mieszkanie tym gorzej dla niego (ja odbierałem w marcu 2010 r.). Uruchomienie ogrzewania to duży koszt i piece spalają wtedy dużo gazu. Dodatkowo budynki nie były ogrzewane i na zużycie ciepła to też miało duży wpływ, zwłaszcza, że części wspólne były rozliczane proporcjonalnie do mieszkań.
            Jeśli ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości z rozliczeniami proszę się kontaktować z administracją Pro- System. Można się z nimi umówić na indywidualne spotkanie i wyjaśnić rozliczenie.
    • neets Re: Najnowsze faktury z Pro-System 16.11.11, 13:00
      a czy te stawki za wode to nie za duze sa??Ja nie orientuje sie sw tym temacie ale znalazlam cos takiego czy to nas nie dotyczy??www.cena-wody.pl/pod/dane.php?co=d&trr=2011&id=223&idt=918 ja jeszcze nie dostalam rozliczenia ale te stawki podane na forum przerazaja
      • extreme78 Re: Najnowsze faktury z Pro-System 16.11.11, 13:50
        Niestety wszystko się zgadza, cena m3 wody + cena m3 ścieków + opłaty stałe
        • piotr2506 Re: Najnowsze faktury z Pro-System 16.11.11, 19:14
          Ja osobiscie zamierzam zaplacic ,ale tylko kwoty zawarte w tabelce "koszty poniesione przez lokal" tzn: od sumy 6 kwot z tabelki odejme zaliczki, ktore wplacilem w okresie od 2011-02-28 do 2011-07-11 na konto dolcan II. Za koszty administracyjne z tego okresu nie zamierzam płacić.
          • km9581328 Re: Najnowsze faktury z Pro-System 17.11.11, 08:51
            Proszę przyjrzeć sie na fakturze rozliczeniu za ogrzewanie.
            Podane są tylko koszty ogrzewania za okres B czyli od 01.02.2011 do 31.07. 2011.
            Wynoszą one 53880 zl.
            Powierzchnia wszystkich mieszkań wynosi 10430 m +400 m lokali usługowych , natomiast powierzchni części wspólnych nie znam.
            Więc 53880 zł podzielić przez 10830 m wychodzi 5,17 zł za ogrzanie m2 powierzchni. Po wliczeniu powierzchni wspólnych ten koszt na m2 będzie mniejszy.
            Teraz można to pomnożyć przez powierzchnię mieszkania i mamy koszt ogrzania naszego mieszkania.
            W moim przypadku ten koszt wynosi 147 zł za 3 miesiące, więc za 7 miesięcy okresu grzewczego wychodzi ok.350 zł. Natomiast na fakturze naliczone jest 1884 zł.
            Dolcan nie podaje za okres A wysokości żadnych kosztów , tylko narzuca wzięte z księżyca kwoty, licząc, że potulni lokatorzy wpłacą kosmiczne kwoty bez wnikania w cokolwiek.
            • km9581328 Re: Najnowsze faktury z Pro-System 17.11.11, 08:53
              Proszę mnie poprawić, jeśli żle to wszystko wyliczyłem.
              • misiek178_29 Re: Najnowsze faktury z Pro-System 17.11.11, 10:22
                Ale to nie jest średni koszt. Każdy ma przyporządkowany licznik do swojego mieszkania i płaci za to co zużył + ogrzanie części wspólnych (to już liczone proporcjonalnie). Jeśli mieszkanie nie jest odebrane i nie jest włączony grrzejnik to nie było zużycia. Każdy ma licznik i można sprawdzić jakie było zużycie.
                • mariapolo Re: Najnowsze faktury z Pro-System 17.11.11, 11:00
                  misiek178_29 napisał:

> Ale to nie jest średni koszt. Każdy ma przyporządkowany licznik do swojego mies
                  > zkania i płaci za to co zużył + ogrzanie części wspólnych (to już liczone propo
                  > rcjonalnie). Jeśli mieszkanie nie jest odebrane i nie jest włączony grrzejnik t
                  > o nie było zużycia. Każdy ma licznik i można sprawdzić jakie było zużycie.

sprawdzily sie wiec moje wczesniejsze przypuszczenia gdzie bylam krytykowana, deweloper za swoje niesprzedane mieszkania koszt ich utrzymania przelozyl na koszta lokatorow. Misiek to nie jest tak ze jak mieszkanie ma zakrecone kaloryfery to nie ma zuzycia ciepla, bo w tym mieszkaniu nie ma temperatury ktora jest na zewnatrz budynku tylko jest temperatura dodatnia a mieszkanie jest dogrzewane przez sasiednie mieszkania przez sciany sufity podlogi itp. W takim mieszkaniu podzielnik ciepla pokazuje co prawda zero ale juz sasiednie mieszkania maja znacznie wieksze zuzycie ciepla i koszt gigadzula jest znacznie wiekszy, i tak zamiast przykladowo wynosic powinien np 50 zlotych przy zamieszkalych wszystkich lokalach wynosi np. 90 zlotych bo ty ja i inni musimy przez sciany dogrzewac niezamieszkale niesprzedane lokale. Koszty ogrzania czesci wspolnych i tak wchodza w koszt gigadzula i sa wliczone w koszt twojego metra mieszkania zapytaj sie w Prosystemie to ci powiedza jak sie to liczy mianowicie tak ze zliczaja na dany dzien we wszystkich lokalach liczbe gigadzuli i dziela to przez koszt faktury jaka zaplacili za gaz do ogrzania budynku
                  • neets Re: Najnowsze faktury z Pro-System 17.11.11, 12:56
                    2011-11-10 14:00 Ad. 4 My preferujemy podział kosztów gazu wyłącznie na wskazania liczników ciepła. Ale jeżeli będzie decyzja Wspólnoty, aby część kosztów gazu dzielić na powierzchnię lokali, a część wg wskazania liczników, to tak zrobimy.
                    • misiek178_29 Re: Najnowsze faktury z Pro-System 17.11.11, 13:50
                      Teraz to nie bardzo rozumiem. Każdy ma licznik i tyle ile zużyje to powinien za to zapłacić. Jakieś dziwne podziały dla niektórych będą bardzo korzystne, a dla niektórych korzystne. Rozmawiamy teraz o kosztach ogrzewania. Więc podaję przykład bloku nr 10. Niedawno kazałem zakręcić grzejnik przy samym wyjściu. Włączony pozostał ten drugi. W dodatku na wszystkich klatkach są one powłączane 24 godziny na dobę. A często zdarza się, że drzwi do bloku sa otwarte. Nagminne jest też to, że nie są zamykane drugie drzwi wejściowe. To wszystko generuje koszty za które my płacimy.
                      To, że jesteśmy poszkodowani tym, że wcześniej odebraliśmy mieszkania i zostało dużo pustostanów, które generują energetyczne koszty to chyba jest jasne. I tak jest przecież z wieloma rzeczami na naszym osiedlu, ktore nie powinny się zdarzyć. A zdarzyły się, bo Dolcan nie ma pojęcia o budowaniu i sprzedaży. Tak samo jest z kredytami, zalewaniem garaży itp. Wdepnęliśmy w gówno i teraz ponosimy tego konsekwencje. Niestety.
                      • km9581328 Re: Najnowsze faktury z Pro-System 17.11.11, 14:07
                        Skoro tylko liczniki ciepła mówią prawdę , to jak wytłumaczyc fakt, że za 3 miesiące ogrzewania w okresie B policzono 470 zł a za 4 miesiące w okresie A 140 zł?
                        • km9581328 Re: Najnowsze faktury z Pro-System 17.11.11, 14:09
                          Przepraszam , uciekło mi jedno zero , w okresie A naliczono 1400 zł
                          • misiek178_29 Re: Najnowsze faktury z Pro-System 17.11.11, 14:19
                            Tu nie ma co się zastanawiać. Nasza administracja wszystko powinna wyjaśnić. Zawsze można zarzucić Dolcan pismami z reklamacjami.
                            • harp2 Re: Najnowsze faktury z Pro-System 23.11.11, 12:20
                              Spokojnie, mamy czas...
                              dolcanowi nie spieszyło się to i my nie musimy się jakoś narzucać z płaceniem. Pomijam już jakość wykonania, gnijące ściany czy brak windy.
                              Rzadko stosuję tę zasadę, ale w tym przypadku chyba zastosuje: "jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie".
                              Zamierzam się odwoływać, słać pisma i konsultować wszystko z prawnikiem.

BTW dlaczego ProSystem ma ściągać finanse które rzekomo zalegamy dolcanowi? Niech dolcan ma przysłowiowe jaja i sam napisze do nas takie pismo (pewnie się boi... i słusznie).
                              Chyba znowu podniosło mi się ciśnienie...
                  • witka-cy-live Re: Najnowsze faktury z Pro-System 25.11.11, 14:52
                    No więc pro-system na szczęście napisał jak jest to dzielone i liczone, więc chyba krytyka była słuszna. Kiepsko wychodzi tylko ta ciepła woda, ale to oddzielna sprawa jeśli nawiązujemy do ogrzewania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka