demonter
01.06.04, 15:49
Wszyscy, ktorzy zamierzaja kupic mieszkanie u (rzekomo) renomowanego developera
J.W.Construction - uwazajcie! Ta firma NIE ZWRACA PIENIEDZY wplaconych jako transze za zakup
nowego mieszkania, nawet jezeli rozwiazecie umowe zgodnie z prawem za drastyczne opoznienia w
budowie mieszkania.
Ja mialem dostac klucze najpozniej 31.03.2004. W umowie jest napisane, ze mam prawo odstapic od
umowy, co tez zrobilem (bo nie stac mnie chociazby na nieskonczone wynajmowanie mieszkania). W
umowie jest takze, ze budowa ma prawo sie przedluzyc o 3 miesiace (w przypadku wystapienia
bardzo niekorzystnych warunkow atmosferycznych - a takich nie bylo), czyli do 30.06.2004. Do
dzisiaj budynek nawet nie jest w stanie surowym zamknietym - nie mam pojecia, jak oni chca
skonczyc nawet na koniec czerwca. Oczywiscie nie otrzymalem ZADNEGO zawiadopmienia, ze
inwestycja nie zostanie oddana w terminie.
Na poczatku kwietnia rozwiazalem pisemnie umowe. Przez prawie miesiac bylem ignorowany i
dopiero po kilku monitach JWC odpowiedzialo pisemnie na moje pismo. Oczywiscie odmownie,
rzekomo zgodnie z podpisana umowa nie nalezy mi sie zaden zwrot pieniedzy, bo wszystko jest z
budowa w porzadku. W kolejnym pismie wyslanym kilka tygodni pozniej, domagam sie zwrotu
wplaconego kapitalu i odsetek od tegoz kapitalu. Co dostaje w odpowiedzi? Ze to NIE JA rozwiazalem
umowe, tylko to JWC JAKO PIERWSZE ZE MNA ROZWIAZALO UMOWE i w zwiazku z tym nic mi sie nie
nalezy (nic takiego nie mialo miejsca, ktorys z ich prawnikow to sobie wymyslil, nb. w umowie nie ma
paragrafu mowiacego, ze jezeli to JWC rozwiaze umowe to nic sie klientowi nie nalezy;). Sprawa
poszla do prawnika, dzisiaj dostalem informacje, ze JWC podtrzymuje decyzje i odmawia wyplaty i w
zwiazku z tym za tydzien wychodzi ostateczne wezwanie przedsadowe, zas za 3 tygodnie - sprawa
idzie do sadu.
To tyle :) Czy ktos jeszcze ma ochote kupic mieszkanie w J.W.Construction? Byc moze redakcja
Gazety (oraz innych tytulow prasowych) ma ochote zajac sie ta sprawa? Naprawde ciekawy
przypadek, pelen zaskakujacych i absurdalnych decyzji pracownikow i zarzadu JWC.
Pozdrawiam,
DeMonter