Dodaj do ulubionych

od czego zacząć

IP: *.bresa.com.pl 07.03.02, 11:52
Kochani
Sledzę wasze wypowiedzi na tym forum i powoli pogrązam się w rozpaczy z powodu
mej niewiedzy.Otóż mam zamiar zakupić mieszkanie w stolicy, do której zresztą
przyjechałam niedawno bo 6 m-cy temu.Nie wiem od czego zacząć, bo powoli
dojrzewam do decyzji że to bęzie nowe lokum no i chyba już gotowe do
zamieszkania tzn. nie w budowie.Jak szukać dewelopera,. bo nie mam tu zbyt
wielu znajomych slużących doświadczeniem- czy w gazecie, internecie czy innych
mediach.A jak zadzwonię to o co pytać?
pozdrawiam i proszę o radę
Obserwuj wątek
    • Gość: E Re: od czego zacząć IP: 157.25.125.* 07.03.02, 12:35
      przede wszystkim kup mieszkanie już gotowe. W tej chwili jest naprawdę duży
      wybór, że napewno znajdziesz takie jakie chcesz a unikniesz problemów jakie ma
      większość ludzi na tym forum. Mogę ci polecić stronkę www.m2m.pl i jak
      klikniesz na link "nowe inwestycje" wyświetli ci się lista obecnie prowadzonych
      inwestycji, ze zdjęciami, mapami z lokalizacją, opisami i cenami. Polecam
      również środowy dodatek gazety wyborczej "nieruchomości". Myślę że jeśli
      zadzwonisz do developera/spółdzielni to zapytaj przede wszystkim czy mają
      gotowe mieszkania do natychmiastowego odbioru. Jeśli tak to zapytaj o cenę za
      metr mieszkania, i czy mają taki metraż mieszkania jaki chciałabyś, czy garaż,
      piwnica, balkon płatne są dodatkowo (często płatne są dodatkowo i są to wcale
      niemałe koszty), czy nieruchomość obciążona jest hipoteką np na rzecz banku
      kredytującego - jeśli tak to radzę zrezygnować. Nie wspomnę już o takich
      dokumentach jak pozwolenie na budowę, odebranie budynku przez gminę bo sądzę że
      jeśli mają wybudowany budynek to je mają , ale zawsze takie dokumenty nie
      zaszkodzi sprawdzić - ale o to to już oczywiście poproś jak się spotkasz
      bezpośrednio z handlowcem. Dobrze jest też pojechać na budowę i samemu zobaczyć
      jak to wygląda oraz popytać ludzi którzy kupili tam mieszkania. Oni będą
      wiedzieli czy są problemy z developerem czy nie.
      Zyczę powodzenia
      • dar-ek Re: od czego zacząć 07.03.02, 13:25
        Co prawda jest wiele mieszkań gotowych ale w 90% są to lokale które nie zostały
        sprzedane w trakcie inwestycji ze względu na pewną "nieatrakcyjność" np. b.
        duży metraż, na parterze, z okanmi na ruchliwą ulice, nad sklepem spożywczym
        gdzie o 5 rano przyjmują towar itp.
        Sam szukam od paru tygodni ofert na ursynowie i nawet w inwestycjach oddawanych
        pod koniec roku 2002 (lub później) trudno znaleźć coć rozsądnego.
        Przy kupnie pierwszego mieszkania (aby tylko ono było)nie roztrząsałem takich
        problemów ale teraz przeraża mnie myśl, że mamiałbym wydać kilkaset tysięcy i
        czekać w niepewności przez rok czy dwa na coś co może przypominać obrazki
        pokazywane przy podpisywaniu umowy lub nie. Dlatego też, jeżeli sam nic nie
        znajdę rozważe zatrudnienie agencji do poszukiwań gotowego mieszkania.
      • Gość: iwona Re: od czego zacząć IP: *.bresa.com.pl 07.03.02, 16:45
        no więc własnie -odniosłam podobne wrażenie czytając posty- mianowicie co
        lepsze to już wykupione a ja na prawdę nie chcę czekać na swoje M jeszcze 1,5
        roku, tym dardziej ze to bedzie moje pierwsze, a teraz wynajmuję m za cięzkie
        pieniądze i mieszkając przy Puławskiej jestem pewna że nie kupię niczego w
        sąsiedztwie ulicy, bo to czyste szaleństwo.Nie wiedziałam żę nowego mieszkania
        można szukać przez agencję, jest to jakiś pomysł ale i dodatkowe koszty.adzięki
        za info.
        pozdrawiam
        • dar-ek Re: od czego zacząć 08.03.02, 09:56
          Można, można.
          Mój kolega niedawno tak zrobił - miał już dość poszukiwań i jedną nieudaną
          próbe u developera (do tej porty nie oddali mu całej kasy).
          Koszty są spore bo ok. 3% i o zgrozo nie zawsze gwarantują fachową pomoc i
          opieke.
          • Gość: E Re: od czego zacząć IP: 157.25.125.* 08.03.02, 10:24
            do dar-ek. Sorry że w tym wątku o to pytam ale jest to temat który mnie
            aktualnie dotyczy. Czy mógłbyś mi powiedzieć dlaczego twojemu znajomemu nie
            oddali do tej pory kasy? Ja odstępuję od umowy z developerem i boję się że może
            spotkać mnie to samo.
            • dar-ek Re: od czego zacząć 08.03.02, 11:45
              W jego przypadku nie jest aż tak źle. Część oddali a na część dostał weksel.
              Jeżeli nie będą w stanie oddać do końca to chyba bank będzie egzekwował
              pozostałą na wekslu kwote.
              ...a zrezygnował z tej oferty ponieważ przez kilka miesięcy na budowie nic się
              nie działo oprócz tego że zwiększała się ilość wody w wykopie pod blok (nie
              pamiętam kto to sprzedawał).
              Jeżeli twój developer nie bankrutuje to myśle że nie powinno być takich
              problemów.
            • Gość: aa Re: od czego zacząć IP: 195.94.206.* 08.03.02, 11:55
              Jak kupować to tylko mieszkanie gotowe i koniecznie wpata pieniędzy przy
              podpisywaniu aktu notarialnego. W innym przpadku jest ryzyko utraty całych
              pieniędzy. Dużo firm sprzedaje mieszkania gotowe ale nieruchomości są obciążone
              kredytem hipotecznym. W praktyce to oznacza braku jakichkolwiek praw do
              mieszkania i niezależnie ,czy jest to spółdzielnia, czy developer.
              • Gość: dominika Re: od czego zacząć IP: 62.148.94.* 08.03.02, 12:01
                możesz kupić mieszkanie na tarchominie-jeśli odpowiadałaby ci ta
                lokalizacja,ładne osiedle ,,dąbrówka wislana''-sama sie przymierzam,oddaja juz
                i będą oddawac do końca roku inne bloki,moim zdaniem ładna i okolica i
                cena.Wejdz na stronę www.jw.construction.com.pl czy jakoś tak,maja rózne
                propozycje ale obejżyj ta dąbrówke wiślaną.
                • Gość: E Re: od czego zacząć IP: 157.25.125.* 08.03.02, 12:07
                  dąbrowka wislana tez jest rozważana, gdybym nie naczytala sie ma forum glupot
                  na temat jakosci mieszkan w jwc (bo w porownaniu z mozliwoscią utraty pieniedzy
                  sa to glupoty) to pewnie mieszkalabym juz w swoim mieszkaniu. Moj developer nie
                  bankrutuje (przynajmniej mam taka nadzieje) ale na budowie od kilku miesiecy
                  nic sie nie dzieje, a developer wymysla coraz to nowe wytlumaczenia. Znudzilo
                  mi sie juz ich sluchac.
                  • Gość: dominika Re: od czego zacząć IP: 62.148.94.* 08.03.02, 13:22
                    dokładnie tak drogie E,czymże sa krzywe ściany czy wystajaca rura w porównaniu
                    z utraconymi na długo lub jeszcze dłużej oszczzędnościami życia czy spłacanym
                    kredytem za mieszkanie którego nie ma.Chyba bym sie załamała psychicznie.A
                    dabrówka praktycznie cała juz stoi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka