Dodaj do ulubionych

segment w Piasecznie czy mieszkanie na wilanowie

IP: *.subscribers.sferia.net 03.01.12, 21:03
mieszkanie 120 m , wykończone pod klucz za 800 tys, czy segment 200 m wykończony dwa lata temu w bardzo dobrym standardziez malutką działką z cegły w centrum Piaseczna. Co wybrać , dzieci idą za rok do szkoły i to jest dość istotne że w Piasecznie jest blisko podstawówka ale jak podrosną to lepszy byłby wialnów, bo więcej znajomych bliżej do centrum Wawki...
Co poradzicie?
Obserwuj wątek
    • wandotroll Re: segment w Piasecznie czy mieszkanie na wilano 03.01.12, 21:40
      Albo wolnostojący dom z dużym placem, albo mieszkanie. Segment ma same wady, koszty utrzymania jak domu (duże), a mieszkasz prawie jak w bloku. Ale co kto lubi.
      • Gość: Wanda Re: do ..trolla IP: *.152.148.30.dsl.dynamic.t-mobile.pl 04.01.12, 20:03
        A skąd ty możesz cokolwiek o tym wiedzieć. Piszesz ze szpitalnej zamkniętej sali - tak więc temat jest dla ciebie science fiction.
    • Gość: Jejku Re: segment w Piasecznie czy mieszkanie na wilano IP: *.play-internet.pl 03.01.12, 21:41
      To ja może coś poradzę, bo widze że chyba od niedawna kolega w mieście. Nie 'NA wilanowie', ale w 'W' Wilanowie. A jeśli już tak chcesz mocno zaznaczyć żeś czytaty w I, no najwyżej II pokoleniu to wal konsekwentnie - pisz 'NA PIASECZNIE' !!! ;)
      • Gość: toczyto Re: segment w Piasecznie czy mieszkanie na wilano IP: *.subscribers.sferia.net 03.01.12, 22:05
        ojejku , jejku na wilanowie , czy w wilanowie , to było już przerabiane wielokrotnie. Zapytaj się polonisty kochanieńki.... Jestem ze wsi a ty chyba miastowy , bo taki mądry?
        • Gość: ela Re: segment w Piasecznie czy mieszkanie na wilano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 23:25
          Wybrałabym segment - kawałek ogródka, szkoła blisko. To bardzo ważne na etapie podstawówki i gimnazjum. Będziecie w mieście, wokół cała infrastruktura. Nie wiem, gdzie to mieszkanie dokładnie, ale np. Miasteczko Wilanów to blokowisko i nic ponadto. Oczywiście to bardzo subiektywne odczucie. A jeśli chodzi o koszty to podejrzewam, że czynsz za mieszkanie 120m będzie wyższy niż utrzymanie segmentu. Mam doświadczenie: mieszkanie 90m na Ursynowie i dom 180m w tej samej dzielnicy. Dom taniej, o dziwo. Bardzo ważną kwestią jest forma zarządzania i stałe koszty niezależne bezpośrednio od Ciebie. Jakaś uliczka osiedlowa, brama, itp. Kto o to dba? I za ile? Przeanalizuj koszty ew. remontu, sprawdź stan techniczny obu budynków. Jeśli nie musisz się spieszyć, to dobrze byłoby pomieszkać choć kilka dni w jednej i drugiej okolicy, podojeżdżać. Wiem, to logistycznie niełatwe, ale perspektywa mieszkania w nielubianym miejscu przez kilka lat, jest warta poniesienia dodatkowych kosztów. Ja po dwóch totalnych pomyłkach postanowiłam, że nigdy więcej nie zamieszkam "w ciemno". Nawet jeśli zna się okolicę z "widzenia" może zaskoczyć, niestety. Pójdźcie do domu ze schodami /np. znajomych/, w segmencie będziecie po nich nieustannie biegać. Sprawdźcie czy to lubicie. Potraktujcie jak zabawę, ale...wnioski wyciągnijcie na poważnie. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy, zobaczcie, która okolica bardziej się Wam podoba. Powodzenia:)
          • Gość: seiw83 Re: segment w Piasecznie czy mieszkanie na wilano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 09:31
            koszt utrzymania segmentu jestzdecydowanie nizszy niz domu wolnostojacego-chyba ze jest to segment skrajny, wtedy koszty ogrzewania beda wyzsze. Zdecydowana wiekszosc ksoztow utrzymania stanowia oplaty za ogrzewanie.
            • Gość: Witek Re: segment w Piasecznie czy mieszkanie na wilano IP: *.tvn.pl 04.01.12, 10:20
              Jeśli w Piasecznie, to lepiej gdzieś blisko centrum lepiej nie Józefosław, Julianów etc. W Miasteczku Wilanów betonowa pustynia ale ceny przystępne, choć tereny podmokłe. Ja wybrałbym jednak segment w Piasecznie.
        • Gość: kk Trudna polszczyzna... IP: *.fbx.proxad.net 06.01.12, 11:15
          >ojejku , jejku na wilanowie , czy w wilanowie , to było już przerabiane wielokrotnie. Zapytaj się polonisty kochanieńki..
          W Wilanowie a nie "na"! Ten kto cie poprawil ma racje! Nawet jak jestes ze wsi, warto mowic poprawnie,! W dodatku nie mozna "sie zapytac" bo nie pytasz sam siebie, tylko "pytasz polonistke". Podstawowa polszczyzna jak widac za trudna (dla niektorych)...
    • Gość: -) Re: segment w Piasecznie czy mieszkanie na wilano IP: 217.8.177.* 04.01.12, 10:37
      mieszkanie 120 m ,wykończone pod klucz za 800 tys
      Co poradzicie?
      Udać się do psychiatry.
      • Gość: dr Re: segment w Piasecznie czy mieszkanie na wilano IP: *.home.aster.pl 04.01.12, 14:31
        tylko koniecznie NA Wilanowie :)
      • Gość: gość Re: segment w Piasecznie czy mieszkanie na wilano IP: *.home.aster.pl 04.01.12, 16:17
        Ja chyba tez muszę bo na Ursynowie kupuję 100m2 płacę 800 tys w stanie surowym. Koszty utrzymania zdecydowanie w bloku niższe niż w segmencie. Ktoś dobrze doradził aby zwrócić uwagę na schody, do tego dojazdy do pracy, forma własności gruntu, bliskość sklepów - Miasteczko Wilanów to tereny podmokłe, komunikacja też niespecjalna, brak szkół i infrastruktury.
        • Gość: ROTFL Re: segment w Piasecznie czy mieszkanie na wilano IP: *.play-internet.pl 04.01.12, 19:03
          "Ja chyba też musze bo kupuję za 800 tys 100 metrów"

Zdecydowanie musisz. Jeśli ktoś podejmuje tak niekorzystne dla siebie decyzje powinien być ubezwłasnowolniony. Za rok za połowę tej ceny nikt na to nawet nie spojrzy.
          • Gość: gość Re: segment w Piasecznie czy mieszkanie na wilano IP: *.home.aster.pl 04.01.12, 20:20
            Ale mi nie zależy aby ktoś to oglądał. Zależy mi na osobnych pokojach dla dzieci. Też uważam, że to dużo pieniędzy, na szczęście nie biorę na to kredytu. Sprzedałam mniejsze mieszkanie. Nie widzę siebie w domku, do szkoły i przedszkola mam 10min, do pracy 20 min pieszo. Lubię mieszkać w bloku i to przemyślana decyzja. 5 lat temu gdy mieszkania na Ursynowie były po 4000 a na Białołęce po 2700 też każdy się stukał w głowę, że tyle kasy wydaję. A teraz swoje 65 metrowe mieszkanie wymieniam na 100. Pracuję i cieszę się, że mogę znów coś urządzać od początku. A pieniądze na koncie nic by mi nie dały bo teraz nawet 20m na Ursynowie bym za to nie kupiła za pieniądze zainwestowane w 2005 w 65 metrowe mieszkanie.. Ale zgadzam się to kupa kasy.
            • Gość: mondry Re: segment w Piasecznie czy mieszkanie na wilano IP: *.home.aster.pl 05.01.12, 17:32
              Jeżeli zgadzasz się, że to kupa kasy, to przetrzymaj jeszcze kilka miesięcy, góra rok, czekając na normalne ceny.
    • Gość: as w wilanowie IP: 94.75.122.* 04.01.12, 17:13
      reszta nie ma znaczenia
      • Gość: ania Re: w wilanowie IP: *.home.aster.pl 04.01.12, 22:20
        ja kupiłam 75 m2 na pradze południe przy jeziorku Balaton w bloku i też jestem zadowolona - co prawda wydałam 500 tys. zł, ale mieszkania blisko centrum zawsze będą w cenie - kasa na koncie nie daje tyle radości co mieszkanie w nowym mieszkaniu:) jak pomyślę o sprzątaniu w dużym domu, o ogródku to ręce opadają - wolę iść do kina niż 1 godz. jechać do dom z pracy - szkoda życia
        • Gość: as Re: w wilanowie IP: 94.75.122.* 05.01.12, 11:47
          Gość portalu: ania napisał(a):

> ja kupiłam 75 m2 na pradze południe przy jeziorku Balaton w bloku i też jestem
          > zadowolona - co prawda wydałam 500 tys. zł, ale mieszkania blisko centrum zawsz
          > e będą w cenie - kasa na koncie nie daje tyle radości co mieszkanie w nowym mie
          > szkaniu:) jak pomyślę o sprzątaniu w dużym domu, o ogródku to ręce opadają - wo
          > lę iść do kina niż 1 godz. jechać do dom z pracy - szkoda życia

dziekuje Aniu ze odpisalas na moj post wprawdzie nie widze zadnego zwiazku i sensu
          ale ciesze sie ze masz mieszkanko ktorego nie musisz sprzatac
          • Gość: LOL Re: w wilanowie IP: *.play-internet.pl 05.01.12, 12:25
            Ogólnie wasze wszystkie wypowiedzi są atmosfera jak z grupy psychoterapeutycznej :-) Sorry tak mi się skojarzyło. Co chwila któś ujawnia jak wielkim jeleniem jest... mieszkanie za 500 tyś, segmencik za 800 tyś, a wszystko to oczywiście za niewolnictwo na całe życie. Wy już nie istniejecie tylko jeszcze o tym nie wiecie ;) Jest już z was tylko maszynka do spłacania rat.
            • Gość: dd Re: w wilanowie IP: *.subscribers.sferia.net 05.01.12, 18:03
              a ty mieszkasz pod mostem czy w kawalerce po babci?
            • Gość: LOLx2 Re: w wilanowie IP: 62.121.72.* 05.01.12, 21:04
              > Wy już nie istniejecie tylko jeszcze o tym nie w
              > iecie ;) Jest już z was tylko maszynka do spłacania rat.

"kasa na koncie nie daje tyle radości co mieszkanie w nowym mieszkaniu:)"

czytaj ze zrozumieniem LOLu jeden
              • Gość: maniek Re: w wilanowie IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.12, 21:15
                "kasa na koncie nie daje tyle radości co mieszkanie w nowym mieszkaniu:)"

dokladnie i ten minusik na koncie i stres przed utrata pracy. To jest motywujace, a jak sie zachouje to kaplica, no ale chwilowo jest radosc :D
                • Gość: toczyto Re: w wilanowie IP: *.subscribers.sferia.net 05.01.12, 23:10
                  pierdzielita teoertycznie, można se pogadać na podst konkretnych przykładów, np. ktoś miał mieszkanie 40 m w spadku, założył rodzinę i urodziły mu się bliźniaki , to co ma robić? -czekać na spadek cen aż jego mieszkanie też będzie tańsze? Ludzie , jeśli ktoś chce kupić coś dla siebie i go stać na kredyt wg obecnych kryteriów , niech kupuje. Jak będzie wielli kryzys, wojna to ci którzy mają kasę na koncie a mieszkają u mamy dostaną dupę najbardziej ale wszyscy jedziemy na tym samym wózku.

p.s.: Piaseczno lepsze od Wilanowa, więcej szkół wszystkie usługi na miejscu, fatalny dojazd ale wybieram segment bo to tańsza nieruchomość w utrzymaniu. Nie chcę za wszelką cenę mieszkać w Warszawie.
                  Apropo, czy ktoś ma doświadczenia z dojeżdżaniem kolejką z Piaseczna do centrum Warszawy, będę miał blisko do dowraca...
                  • Gość: Antytyp Re: w wilanowie IP: *.tvn.pl 08.01.12, 13:46
                    Jeśli akceptujesz Piaseczno to lepiej blisko kolejki, dojady koszmarne. Wilanów to blokowisko ale wkrótce będzie połączone z Ursynowem komunikacyjnie, więc jest szansa że jakość życia się poprawi.
                  • Gość: 01 Re: w wilanowie IP: *.centertel.pl 08.01.12, 15:57
                    >Jak będzie wielli kryzys, wojna to ci którzy mają kasę na koncie a mieszkają u >mamy dostaną dupę najbardziej ale wszyscy jedziemy na tym samym wózku.

he he widzę, że kredytobiorcy dochodzą do wniosku, że już tylko wojna może ich uratować i są już na etapie współczucia niedoli osób z kasą na koncie.

BTW 15 lat temu nikt kasy nie miał (o czym świadczyły ówczesne ceny mieszkań - jakoś zupełnie nie było chętnych bulić 1,5 tys. za metr w Krakowie), więc jeśli ktoś zgromadził środki w 10 lat, to po wojnie zaczynając od zera szybko odbuduje stan posiadania, a kto tego nie potrafił zrobić przed wojną (kredyciarze), to po wojnie raczej również nie zabłyśnie. A od zobowiązań zaciągniętych u zachodniego kapitału to będzie się bardzo łatwo wykręcić, prawda? Właśnie dlatego kapitał jest kapitałem, że daje i nie chce zwrotu, nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka